Mreža med win7 in win10

Tu bomo pisali o tem s kakšnimi OS se ukvarjamo in kakšne težave imamo pri tem.

Moderatorji: Kroko, tilz0R

Mreža med win7 in win10

OdgovorNapisal/-a Pobes » 06 Jan 2020, 21:24

Pozdravljeni!
V svojo mrežo sem dodal/posodobil nekaj računalnikov na win10, nekaj jih je ostalo zaradi različnih SW na win7.
Žal je kot ponavadi na vseh verzijah windows, nemogoče da bi sharanje datotek delalo z dvemi kliki, rabiš skoraj doktorat zraven.

Moja zadeva je taka, vsi pcji so povezani v isti switch, in uspelo mi je da se v omrežni soseščini skoraj vsi vidijo, problem je da se nekateri pokažejo le občasno, oziroma če vpisem ročno v orodno vrstico njihov naslov npr.//rac1 in zadeva ga najde. Če grem pogledat pod omrežje pa rac1 ni nikjer da bi ga samodejno dobilo in dodalo na listo.
To se dogaja predvsem na pcjih z win 10.a obstaja kakšen program za win da poskenira mrežo in najde vse računalnike ?


Druga večja težava je med win7 in win10. Namreč ko grem gledat omrežje na pcju z win10 vidim pc z win7, vendar kljub temu da ima sharane datoteke mi zavrne dostop z pojasnilom da se obrnem na skrbnika omrežja, ampak pa če vpisem v orodno vrstico na win10 pcju, \\win7pc\datoteka to odpre brez problema.
In tole težavo imam vedno ko poskušam dostopat na katerokoli win7 mašino. Direkten naslov dela, dvoklik v omrežju pa zavrne.

Aja noben računalnik nima gesla in vsi imajo le enega uporabnika admina.


A je kakšen vodič step-by-step za izpilit mrežo v windows sistemih, ker jaz res ne vem kje je finta.
Pobes
 
Prispevkov: 615
Pridružen: 17 Jan 2015, 20:51
Kraj: Ajdovščina
Zahvalil se je: 29 krat
Prejel zahvalo: 64 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 35

Re: Mreža med win7 in win10

OdgovorNapisal/-a Carko » 06 Jan 2020, 21:32

Nekaj osnovnih zadev:
- vsi računalniki naj bodo v istem Workgroup (delovna skupina)
- vse mrežne povezave naj bodo nastavljene na "private"
- v Network and Sharing Center (Središče za omrežje in skupno rabo) naj bo povsod vklopljen "Network Discovery" (Odkrivanje omrežja) in "Skupna raba datotek in tiskalnikov".
- imeti račune brez gesla ni priporočljivo, tudi glede omrežnih dostopov so zaradi tega nekatere omejitve

Če do določenih map na mreži dostopaš pogosto, pa v vsakem primeru priporočam dodajanje omrežnega pogona, saj je dostop precej enostavnejši, poleg tega se ne zanaša na nobeno odkrivanje naprav ampak se poveže direkt.
Carko
 
Prispevkov: 2148
Pridružen: 10 Jan 2015, 00:46
Zahvalil se je: 144 krat
Prejel zahvalo: 541 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 134

Re: Mreža med win7 in win10

OdgovorNapisal/-a VolkD » 06 Jan 2020, 21:47

Imam podoben problem, a me ni ravno motilo. Sem pač v vrstici vpisal \\ime računalnika in tako furam že vseskozi. Je pa res, da to uporabljam redko.

Carko je napisal/-a:- v Network and Sharing Center (Središče za omrežje in skupno rabo) naj bo povsod vklopljen "Network Discovery" (Odkrivanje omrežja) in "Skupna raba datotek in tiskalnikov".

Tega nisem najbolje razumel.
Jaz imam običajno na vsakem računalniku en direktorij, ki ga imam samo zato, da so podatki v njem dostopni vsem. Ta je šeran, vse ostalo pa ne. Velja še pravilo, da v tem direktorijo ne glede na računalnik lahko kdorkoli izbriše karkoli.

Torej šeram le en direktorij in ne kar datotek na splošno.

Tiskalniki so pa itak mrežni.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 39085
Pridružen: 29 Dec 2014, 19:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 7994 krat
Prejel zahvalo: 4723 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Mreža med win7 in win10

OdgovorNapisal/-a Carko » 06 Jan 2020, 22:05

S tem ne vklopiš deljenja vseh datotek, ampak da ti deljenje sploh deluje.
Carko
 
Prispevkov: 2148
Pridružen: 10 Jan 2015, 00:46
Zahvalil se je: 144 krat
Prejel zahvalo: 541 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 134

Re: Mreža med win7 in win10

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 07 Jan 2020, 07:04

Mislim, da ob vklopu skupne rabe lahko izbereš, kaj naj se deli - jaz ponavadi tiskalnike izključim, ravno zato, ker sta oba mrežna. Če je skupna raba vključena potem windowsi kaj preradi sami dodajajo tiskalnike v skupni rabi in kar naenkrat jih imam 4...
Uporabniški avatar
Protoncek
 
Prispevkov: 3599
Pridružen: 17 Jan 2015, 20:41
Kraj: Mengeš
Zahvalil se je: 351 krat
Prejel zahvalo: 415 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 88

Re: Mreža med win7 in win10

OdgovorNapisal/-a alividmar » 07 Jan 2020, 07:40

Mogoče ti bo pomagalo:

Samba je privzeto izključena na WIN10.

Kako se jo OMOGOČI.
Uporabniški avatar
alividmar
 
Prispevkov: 577
Pridružen: 18 Jan 2015, 07:43
Kraj: Postojna
Zahvalil se je: 42 krat
Prejel zahvalo: 136 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 16

Re: Mreža med win7 in win10

OdgovorNapisal/-a VolkD » 07 Jan 2020, 08:09

Imam omogočeno, a problem še vedno ostaja.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 39085
Pridružen: 29 Dec 2014, 19:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 7994 krat
Prejel zahvalo: 4723 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Mreža med win7 in win10

OdgovorNapisal/-a yacksy » 07 Jan 2020, 08:21

alividmar je napisal/-a:Samba je privzeto izključena na WIN10.


Na W10 je privzeto onemogočen protokol SMB 1.0, ki so ga uporabljali še XP-ji. W7 ima podporo za protokol SMB 2.1, tako da ta "kljukica" ne bi smela imeti vpliva na file sharing komunikacijo med W7 in W10.

Sam bi poizkusil na računalnikih, kjer so mape deljene, definirati gesla. To je sigurno ena izmed bolj verjetnih variant, ki lahko zafrkava. Pa za test bi onemogočil firewall-e na računalnikih in pogledal, če potem dostop preko "network discovery" deluje.

Se pa strinjam s Carko-tom - na računalnikih definiraj omrežne pogone.
yacksy
 
Prispevkov: 328
Pridružen: 18 Jan 2015, 21:39
Zahvalil se je: 109 krat
Prejel zahvalo: 50 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 52

Re: Mreža med win7 in win10

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 07 Jan 2020, 09:28

yacksy je napisal/-a:[Na W10 je privzeto onemogočen protokol SMB 1.0, ki so ga uporabljali še XP-ji. W7 ima podporo za protokol SMB 2.1, tako da ta "kljukica" ne bi smela imeti vpliva na file sharing komunikacijo med W7 in W10..

Se strinjam. Nikoli nisem spreminjali tistih kljukic, pa mi samba deluje. Sem pa imel težave, ko sem imel v mreži PC-je brez gesla. Nastavi gesla za vse PCje in potem lahko tudi nastaviš, da za vpis v PC (ob zagonu) ne rabiš vsakič vpisovati gesla, če te to moti.
Uporabniški avatar
Protoncek
 
Prispevkov: 3599
Pridružen: 17 Jan 2015, 20:41
Kraj: Mengeš
Zahvalil se je: 351 krat
Prejel zahvalo: 415 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 88

Re: Mreža med win7 in win10

OdgovorNapisal/-a Pobes » 07 Jan 2020, 17:11

Zaenkrat sem lokacije ki jih dnevno uporabljam dodal kot omrežne diske in deluje.
Pobes
 
Prispevkov: 615
Pridružen: 17 Jan 2015, 20:51
Kraj: Ajdovščina
Zahvalil se je: 29 krat
Prejel zahvalo: 64 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 35


Vrni se na Operacijski sistemi

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov