VolkD je napisal/-a:Čakaj, stiropor ni stirodur! Ali pač ?
Mislil sem dati 5cm stirodura. Kaj je to TPST ?
Na vrhu pride OSB in sicer 2x 15mm.
Dobil sem nasvet, da med eno in drugo OSB ploščo dam silikonsko lepilo. Ne zaradi lepljenja, ampak ker to preprečuje škripanje in pa tudi zaradi montaže. Naj bi dal silikon položil še drugo OSB in počakal en dan. Nato pa z vijaki prilagodil nivoje med ploščami tako da so povsem izenačeni. Pozna kdo ta sistem ?
Ok, stiropor (EPS 100, malo bolj trd od 70), ali stirodur (XPS)-slednji je še trši, ne vpija vlage, je pa dražji. Zaradi trdote ne tako pokompenzira prej omenjenih neravnin. (stekleno trdo pač ni vedno boljše...) Tervol TPST, najtrša kamena volna, prav za ta namen, 42mm je najdebelejši. Kjer je predebel, ga enostavno razslojiš in odstraniš do željene debeline. Najbolj duši udarni zvok (sicer so pod tabo samo kamni, ampak nekatere moti tisti votel zvok). Res pa tudi cena ni sitnica.
Če imaš sobo bolj obremenjeno (točkovno, težke omare-polne knjig npr.) daj raje par mm manj izolacije pa debelejše OSB plate. Tudi les je izolacija, sicer slabša od namenskih, a končno bo še vedno nekajkrat bolje od 1cm stlačenega novoterma.
Silikonsko lepilo, kakšno je to?
Sam sem za=bal ker nisem lepil, če bi znova to delal bi pa lepil s PU (poliuretanskim) lepilom s takojšnjim vijačenjem. Ravnine je treba porihtat že pri prvem sloju, sicer imaš hitro "mehurje" med plastmi, ki se pokažejo šele čez čas (leto-dve). Način ki so ti ga predlagali dvomim da ne pusti lufta med platami...
Kaj bo obloga? Parket, laminat, vinil, ...?