Gobe, njih poznavanje in kulinarika

Vse kar nas zanima na dopustih, potovanjih in drugih priložnostih

Moderator: Proteus

Re: Gobe, njih poznavanje in kulinarika

OdgovorNapisal/-a VolkD » 20 Sep 2017, 08:02

horvi je napisal/-a:.
Mi ve kdo kaj več povedati o tem primerku (1.2kg)?
Ja, da je majhen :D

Hrastova zraščenka. Eni jo imejujejo frfolinka. Spada med gobe, ki jim pripisujejo zdravilne učinke. Baje naj bi zdravila celo raka. Hrast se prav gotovo ne strinja, ker je goba saprofit, torej zajedalec.
Japonci jo gojijo umetno (mitake).
Jaz sem že našel tako, ki je bila 35cm premera, tehtala pa je malo manj kot 5kg. Je pa teža precej odvisna od tega koliko je napita. So znani primerki s premerom preko pol metra.

Je užitna goba, čeprav je meni okus nekako zemljen - je mnogo gob boljših. Ker je redka je pri nas zaščitena. V hrvaškem podravju pa je bila leta nazaj prava nadloga. Že zaradi ne ravno dobrega okusa in tudi redkosti jo je bolje pustiti v gozdu.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 31426
Pridružen: 29 Dec 2014, 19:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 6093 krat
Prejel zahvalo: 3979 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 253

Re: Gobe, njih poznavanje in kulinarika

OdgovorNapisal/-a DusanK » 20 Sep 2017, 10:47

Sem pa mislil, da je borova gljiva (borov glivec), ki načeloma raste ob boru.
Največji čar - električar
Uporabniški avatar
DusanK
 
Prispevkov: 2700
Pridružen: 18 Jan 2015, 00:43
Kraj: Medvode
Zahvalil se je: 822 krat
Prejel zahvalo: 1446 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 248

Re: Gobe, njih poznavanje in kulinarika

OdgovorNapisal/-a Nace » 20 Sep 2017, 13:19

Tudi meni bolj deluje kot borova gljiva.
Lp Nace
Nace
 
Prispevkov: 406
Pridružen: 19 Jan 2015, 08:59
Kraj: Zagorje ob Savi
Zahvalil se je: 314 krat
Prejel zahvalo: 48 krat
Uporabnika povabil: s56rga
Število neizkoriščenih povabil: 12

Re: Gobe, njih poznavanje in kulinarika

OdgovorNapisal/-a horvi » 20 Sep 2017, 14:07

Po ogledanih fotografijah in opisih obeh predlaganih možnostih, je tudi meni bolj verjetna borova gljiva.
horvi
 
Prispevkov: 146
Pridružen: 18 Jan 2015, 20:12
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 95 krat
Prejel zahvalo: 40 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 6

Re: Gobe, njih poznavanje in kulinarika

OdgovorNapisal/-a s54mtb » 20 Sep 2017, 14:43

Na fotografiji je borovo lubje, po tleh so borove iglice. Gotovo gre za neko hrastovo gobo :)
Uporabniški avatar
s54mtb
 
Prispevkov: 9043
Pridružen: 15 Jan 2015, 00:10
Zahvalil se je: 1216 krat
Prejel zahvalo: 3002 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 139

Re: Gobe, njih poznavanje in kulinarika

OdgovorNapisal/-a VolkD » 20 Sep 2017, 15:03

s54mtb je napisal/-a:Na fotografiji je borovo lubje, po tleh so borove iglice. Gotovo gre za neko hrastovo gobo :)
Obe gobi sta zelo podobni, na rastišče pa res nisem gledal. Se posipam s pepelom.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 31426
Pridružen: 29 Dec 2014, 19:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 6093 krat
Prejel zahvalo: 3979 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 253

Re: Gobe, njih poznavanje in kulinarika

OdgovorNapisal/-a MarkoM » 21 Sep 2017, 07:30

Takšnega sem zadnjič našel in ga pustil, ker ne vem kaj bi z njim. Če ne poznam gobe in je ne mislim uporabit, jo pustim pri miru.
IMG_20170910_173724.jpg
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
MarkoM
 
Prispevkov: 813
Pridružen: 29 Jan 2015, 12:11
Kraj: Pohorje (Maribor)
Zahvalil se je: 95 krat
Prejel zahvalo: 158 krat
Uporabnika povabil: s56rga
Število neizkoriščenih povabil: 12

Re: Gobe, njih poznavanje in kulinarika

OdgovorNapisal/-a VolkD » 21 Sep 2017, 08:52

Današnja bera je bila pa bolj uboga.
IMG_1059 (Small).JPG

Verjetno jih zebe. Pri nas je bilo le 3°C.
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 31426
Pridružen: 29 Dec 2014, 19:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 6093 krat
Prejel zahvalo: 3979 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 253

Re: Gobe, njih poznavanje in kulinarika

OdgovorNapisal/-a s54mtb » 21 Sep 2017, 15:29

Napoleon:

IMG_20170921_161935.jpg
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
Uporabniški avatar
s54mtb
 
Prispevkov: 9043
Pridružen: 15 Jan 2015, 00:10
Zahvalil se je: 1216 krat
Prejel zahvalo: 3002 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 139

Re: Gobe, njih poznavanje in kulinarika

OdgovorNapisal/-a VolkD » 21 Sep 2017, 15:58

s54mtb je napisal/-a:Napoleon:
Moram priznati, da me daje foušija.

Ja vaši kraji so bili od vedno bolj daroviti z tovrstnimi gozdnimi sadeži.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 31426
Pridružen: 29 Dec 2014, 19:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 6093 krat
Prejel zahvalo: 3979 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 253

Re: Gobe, njih poznavanje in kulinarika

OdgovorNapisal/-a BraneZ » 21 Sep 2017, 17:24

VolkD je napisal/-a:Moram priznati, da me daje foušija. ...

Saj sem to rekel... :_silent

Kdor prizna, se mu pol oprosti.
Hitro še enkrat priznaj! Bo vse oproščeno.
The true sign of intelligence is not knowledge but imagination.
Creativity is intelligence having fun!
Albert Einstein
Uporabniški avatar
BraneZ
 
Prispevkov: 1627
Pridružen: 18 Jan 2015, 15:59
Kraj: Koprivnica (HR), občasno Hoče (Slo)
Zahvalil se je: 589 krat
Prejel zahvalo: 652 krat
Uporabnika povabil: gumby
Število neizkoriščenih povabil: 62

Re: Gobe, njih poznavanje in kulinarika

OdgovorNapisal/-a Cvetko » 21 Sep 2017, 17:47

BraneZ je napisal/-a:Saj sem to rekel... :_silent

Kdor prizna, se mu pol oprosti.
Hitro še enkrat priznaj! Bo vse oproščeno.
Hvala za šestorčka.
Bilo je tako predvidljivo, da sem šel stavit in stavo dobil.
Človek bi lahko celo rekel, da ti je volk tole foušijo dobesedno podtaknil. Ti pa nisi mogel mimo.
Cvetko
 
Prispevkov: 292
Pridružen: 20 Jan 2015, 09:16
Zahvalil se je: 9 krat
Prejel zahvalo: 76 krat
Uporabnika povabil: cimabella
Število neizkoriščenih povabil: 9

Re: Gobe, njih poznavanje in kulinarika

OdgovorNapisal/-a bray » 21 Sep 2017, 20:33

Da mal prekinem tole drekmešarijo... :shock:

Ena gasilska preden jih zrežem in dam na hladno. ;)
Me pa zanima, kako jih zamrznete? Jurčke mislim. Prekuhane ali neprekuhane? Pri nas doma smo vedno v skrinjo dajali prekuhane gobe. Je pa res, da ponavadi niso bili samo jurčki ampak miks.
Jaz jih dajem neprekuhane. Je pa slaba stran to, da zavzamejo precej več prosotora. ;)
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
COM port is not dead. It is virtual!
bray
 
Prispevkov: 320
Pridružen: 08 Avg 2016, 21:11
Kraj: Vransko
Zahvalil se je: 67 krat
Prejel zahvalo: 89 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 17

Re: Gobe, njih poznavanje in kulinarika

OdgovorNapisal/-a s54mtb » 21 Sep 2017, 20:49

Surove.
Uporabniški avatar
s54mtb
 
Prispevkov: 9043
Pridružen: 15 Jan 2015, 00:10
Zahvalil se je: 1216 krat
Prejel zahvalo: 3002 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 139

Re: Gobe, njih poznavanje in kulinarika

OdgovorNapisal/-a VolkD » 21 Sep 2017, 21:08

s54mtb je napisal/-a:Surove.
In nezrezane. Točno take, kot jih imaš na sliki. Najprej jih položim v skrinjo, ko pa zmrznejo jih poberem v primerno velike vrečke in nazaj v skrinjo.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 31426
Pridružen: 29 Dec 2014, 19:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 6093 krat
Prejel zahvalo: 3979 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 253

Re: Gobe, njih poznavanje in kulinarika

OdgovorNapisal/-a s53ad » 23 Sep 2017, 18:04

Vidim da je tukaj precej poznavalcev. Zanima me če so tole vse užitne marele, ali kakšna mogoče ni? Bolj kot berem o tovrstnih gobah, manj mi je jasno in bolj sem prepričan da bom spohal samo največje tri, ostale pa odvrgel.
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
s53ad
 
Prispevkov: 55
Pridružen: 25 Jan 2015, 00:03
Zahvalil se je: 9 krat
Prejel zahvalo: 3 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 3

Re: Gobe, njih poznavanje in kulinarika

OdgovorNapisal/-a borisz » 23 Sep 2017, 18:06

Ta male s peclji pusti v vodi, se še malo odprejo.
It's never too late to have a happy childhood.
Uporabniški avatar
borisz
 
Prispevkov: 3117
Pridružen: 18 Jan 2015, 12:05
Zahvalil se je: 706 krat
Prejel zahvalo: 700 krat
Uporabnika povabil: Marholt
Število neizkoriščenih povabil: 135

Re: Gobe, njih poznavanje in kulinarika

OdgovorNapisal/-a s54mtb » 23 Sep 2017, 18:52

Nisem poznavalec ampak pri marelah ne mores veliko falit, ce se obrocek prosto giblje po peclju.
Uporabniški avatar
s54mtb
 
Prispevkov: 9043
Pridružen: 15 Jan 2015, 00:10
Zahvalil se je: 1216 krat
Prejel zahvalo: 3002 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 139

Re: Gobe, njih poznavanje in kulinarika

OdgovorNapisal/-a s54jp » 23 Sep 2017, 19:09

Takšne gobe sem nabral v gozdu, nisem bil siguren če so užitne pa sem jih zmetal pod bor na travniku. (pred petimi leti)
In od takrat imam vsako leto na tem mestu te gobe. (ko je čas za rast gob - vlaga, temperatura, letni čas...)
Pa mi še kdo naj reče da se gobe ne dajo posejat!

In to še ni vse - posejale so se tudi same pet metrov od mojega vhoda v hišo, tudi pod bor, od prvotne lokacije katera je vstran kakšnih 30 metrov.

Te gobe koristim samo za eno: kot indikator da vidim kdaj je potrebno iti v gozd po "prave" jurčke.

Ali so užitne ali ne, še vedno nisem 100% siguren.
Kakšne so kvalitete? - tudi to ne vem.
Na moji parceli jih je najmanj 50.

Problem je ko naberem jurčke, škoda mi jih je pometati po parceli in čakati kaj se bo zgodilo.
Je kdo poskusil?
Verjetno goba za "sejanje" mora biti v pravem stadiju rasti - premlada ali prestara ni primerna...

Vem samo to da gobarji, priporočajo nabiranje gob v košaro, tako če že naravi nekaj vzamete, tudi naravi nekaj vrnete - nikoli ne nabirajte gob v plastično vrečko.
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
s54jp
 
Prispevkov: 824
Pridružen: 18 Jan 2015, 07:47
Kraj: Velenje
Zahvalil se je: 220 krat
Prejel zahvalo: 234 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 46

Re: Gobe, njih poznavanje in kulinarika

OdgovorNapisal/-a s53ad » 23 Sep 2017, 20:10

Največji trije so zagotovo orjaški dežniki, ker meso ostane povsem belo, bet je nekoliko pokrit z luskicami, za te ni skrbi.
Ostali pa so nekoliko manjši(še vedno imajo premer 10cm in tudi več), klobuk je bolj prekrit z temnejšimi luskami, bet pa nima nobenih luskic, vsi pa imajo premičen obroček. Kar pa je najbolj zanimivo, obarvajo se oranžno, ko jih ločiš od beta(slika). Imajo tudi precej bolj izrazit vonj od orjaških dežnikov.
Zadnjo uro sem surfal po gobe.si pa takšnega opisa nisem našel.
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
s53ad
 
Prispevkov: 55
Pridružen: 25 Jan 2015, 00:03
Zahvalil se je: 9 krat
Prejel zahvalo: 3 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 3

Re: Gobe, njih poznavanje in kulinarika

OdgovorNapisal/-a VolkD » 23 Sep 2017, 20:13

Vse so orjaški dežniki. Ne kompliciraj preveč. Potrebujejo olivno olje in malo soli. S kruhom so dobre.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 31426
Pridružen: 29 Dec 2014, 19:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 6093 krat
Prejel zahvalo: 3979 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 253

Re: Gobe, njih poznavanje in kulinarika

OdgovorNapisal/-a bray » 23 Sep 2017, 20:51

No, pa dajmo še malo o kulinariki...takole so končali nekateri iz zgornje slike. Včerajšnje "fastfood" kosilo...
Malo čebule, soli in popra, veliko olivca, smetana za kuhanje in nekaj sira. Nekaj jurčkov sem narezal na kocke malo popražil na olju čebuli in dodal smetano ter s to omako prelil testenine (kuhane seveda), dva pa sem samo narezal na rezine, posolil in pokapal z olivnim oljem in jih dal na vrh preden sem dal v pečico. Je pa bilo malo preveč testenin in na koncu ni bilo tako žoftno kot bi si želel. Naslednjič bo še bol dobro! ;)
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
COM port is not dead. It is virtual!
bray
 
Prispevkov: 320
Pridružen: 08 Avg 2016, 21:11
Kraj: Vransko
Zahvalil se je: 67 krat
Prejel zahvalo: 89 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 17

Re: Gobe, njih poznavanje in kulinarika

OdgovorNapisal/-a s53ad » 23 Sep 2017, 22:20

VolkD je napisal/-a:Vse so orjaški dežniki. Ne kompliciraj preveč. Potrebujejo olivno olje in malo soli. S kruhom so dobre.

Pri gobah previdnost verjetno ni odveč. No malo sem še obračal google in mislim da so ostale gobe Rdečeči dežniki, ki pa so prav tako užitni.
https://sl.wikipedia.org/wiki/Rde%C4%8D ... e%C5%BEnik
s53ad
 
Prispevkov: 55
Pridružen: 25 Jan 2015, 00:03
Zahvalil se je: 9 krat
Prejel zahvalo: 3 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 3

Re: Gobe, njih poznavanje in kulinarika

OdgovorNapisal/-a s54mtb » 27 Sep 2017, 20:16

Daanasnji ulov. Na hitro sem sel en krog z biciklom do Smarjeskih in na poti domov ze v mraku se je prikazal en "gozdicek" marelic. Problem je bil le, da v mali kolesarski ruzak ne gre vec kot kak mobitel, potem je pa poln. Zadrego sem resil s privezanim brezrokavnikom na zunanji strani ruzaka.
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
Uporabniški avatar
s54mtb
 
Prispevkov: 9043
Pridružen: 15 Jan 2015, 00:10
Zahvalil se je: 1216 krat
Prejel zahvalo: 3002 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 139

Re: Gobe, njih poznavanje in kulinarika

OdgovorNapisal/-a VolkD » 30 Sep 2017, 19:59

En domačin tu mi je pomagal pri enem geocache. Spotoma sva nabrala tole in še nekaj kar je imel on posebej.
IMG_1614.JPG

Nikakor ga nisem mogel prepričat, da nimam kajs tem počet na poti.

Torej z geocache vred nekaj več kot uro časa.
Tip je pa imel eno prikolico tega napravljeno za oddajo v hladilnico. Odkupujejo pa po smešni ceni 3leve za kg.
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 31426
Pridružen: 29 Dec 2014, 19:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 6093 krat
Prejel zahvalo: 3979 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 253

Re: Gobe, njih poznavanje in kulinarika

OdgovorNapisal/-a s54mtb » 30 Sep 2017, 22:32

A zato so levi ogrožena vrsta, ker jih menjajo za gobe? Pa saj ti si mačkoljubec. Boš pa ja enega levčka vzel za domov.
Uporabniški avatar
s54mtb
 
Prispevkov: 9043
Pridružen: 15 Jan 2015, 00:10
Zahvalil se je: 1216 krat
Prejel zahvalo: 3002 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 139

Re: Gobe, njih poznavanje in kulinarika

OdgovorNapisal/-a VolkD » 01 Okt 2017, 06:39

s54mtb je napisal/-a:A zato so levi ogrožena vrsta, ker jih menjajo za gobe? Pa saj ti si mačkoljubec. Boš pa ja enega levčka vzel za domov.
Veš, da bom. A ga prideš pogledat ?

Drugače pa je tu v Bolgariji polno mačk. Žal dsti potepuških, kot take so potem seveda bolne. Se jih je treba izogibat, ker mačke lahko prenašajo bolezni tudi na človeka.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 31426
Pridružen: 29 Dec 2014, 19:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 6093 krat
Prejel zahvalo: 3979 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 253

Re: Gobe, njih poznavanje in kulinarika

OdgovorNapisal/-a mkosmac » 01 Okt 2017, 16:00

Pozdravljeni!

Zanima me, če kdo ve kako se reče tej gobi. Zgleda precej užitna, tudi vonj ima lep. Klobuk je glade in skoraj suh. Glede na to, da doma nabiramo le jurčke in marele me zanima, če jo do pozna.
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
LP Matej
if(?) ask_google();
mkosmac
 
Prispevkov: 88
Pridružen: 20 Jan 2015, 19:17
Zahvalil se je: 20 krat
Prejel zahvalo: 8 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 4

Re: Gobe, njih poznavanje in kulinarika

OdgovorNapisal/-a Nace » 01 Okt 2017, 19:15

Takšnega sem našel v petek :D
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
Lp Nace
Nace
 
Prispevkov: 406
Pridružen: 19 Jan 2015, 08:59
Kraj: Zagorje ob Savi
Zahvalil se je: 314 krat
Prejel zahvalo: 48 krat
Uporabnika povabil: s56rga
Število neizkoriščenih povabil: 12

Re: Gobe, njih poznavanje in kulinarika

OdgovorNapisal/-a bray » 02 Okt 2017, 18:21

Popoldanski sprehod...kostanj in kostanjevke. Pri naravni svetlobi je barva precej bolj podobna.
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
COM port is not dead. It is virtual!
bray
 
Prispevkov: 320
Pridružen: 08 Avg 2016, 21:11
Kraj: Vransko
Zahvalil se je: 67 krat
Prejel zahvalo: 89 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 17

Re: Gobe, njih poznavanje in kulinarika

OdgovorNapisal/-a s54mtb » 03 Okt 2017, 10:26

Nedeljsko fotogobarjenje.

shrooms.gif
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
Uporabniški avatar
s54mtb
 
Prispevkov: 9043
Pridružen: 15 Jan 2015, 00:10
Zahvalil se je: 1216 krat
Prejel zahvalo: 3002 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 139

Re: Gobe, njih poznavanje in kulinarika

OdgovorNapisal/-a DusanK » 03 Okt 2017, 15:12

@s54mtb, hehe superge ! :)
En goban (mogoče žametni, leponogi, svinjski...) in rdeča mušnica.
Seveda strupeni toda za objektiv vabljivi.
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
Največji čar - električar
Uporabniški avatar
DusanK
 
Prispevkov: 2700
Pridružen: 18 Jan 2015, 00:43
Kraj: Medvode
Zahvalil se je: 822 krat
Prejel zahvalo: 1446 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 248

Re: Gobe, njih poznavanje in kulinarika

OdgovorNapisal/-a s54mtb » 03 Okt 2017, 17:13

DusanK je napisal/-a:@s54mtb, hehe superge ! :)


Kaj vse se najde...
od kondomov dalje. Očitno so določene gobe tudi afrodizijak :)
Uporabniški avatar
s54mtb
 
Prispevkov: 9043
Pridružen: 15 Jan 2015, 00:10
Zahvalil se je: 1216 krat
Prejel zahvalo: 3002 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 139

Re: Gobe, njih poznavanje in kulinarika

OdgovorNapisal/-a VolkD » 03 Okt 2017, 23:02

DusanK je napisal/-a:rdeča mušnica.
Ta ni nujno za urgenco. So predeli v rusiji, kjer raste in jo ljudje povsem brez problema jedo.
Sicer pa ima dokaj podobne strupe kot zelena, a v mnogo manjših količinah. To kar je zanimivo je to, da ima tudi spojine, ki povzročajo halucinacije.

@DusanK: Prav je, da poznamo tudi strupene gobe, vsaj tiste najbolj nevarne, da bi se jim lahko izognili.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 31426
Pridružen: 29 Dec 2014, 19:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 6093 krat
Prejel zahvalo: 3979 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 253

Re: Gobe, njih poznavanje in kulinarika

OdgovorNapisal/-a VolkD » 05 Okt 2017, 15:33

Ker sem gobji bum v Sloveniji zamudil, ko sem pohajal po Balkanu, sem se danes odločil, da vsaj malo povoham, če je kaj ostalo tudi zame.
IMG_1701 (Small).JPG
Mi radi vsemu rečemo jurčki. Pravzaprav bi jurček bil bolj sinonim za gobane.
Na sliki lahko vidimo tri vrste gobanov.
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 31426
Pridružen: 29 Dec 2014, 19:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 6093 krat
Prejel zahvalo: 3979 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 253

Re: Gobe, njih poznavanje in kulinarika

OdgovorNapisal/-a VolkD » 05 Okt 2017, 15:35

IMG_1702 (Small).JPG
Tale je že star, trosovnica gre na zeleno. Za povrh ga je znotraj beta zgrizel hrošč. Grizel je vse v klobuk. Tako mnogokrat od gobe ostane samo še lupina.
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 31426
Pridružen: 29 Dec 2014, 19:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 6093 krat
Prejel zahvalo: 3979 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 253

Re: Gobe, njih poznavanje in kulinarika

OdgovorNapisal/-a VolkD » 05 Okt 2017, 15:38

IMG_1703 (Small).JPG
Tudi na tej sliki so dve vrste dežnikaric.
Orjaški in grbičasti dežnik.
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 31426
Pridružen: 29 Dec 2014, 19:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 6093 krat
Prejel zahvalo: 3979 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 253

Re: Gobe, njih poznavanje in kulinarika

OdgovorNapisal/-a VolkD » 05 Okt 2017, 15:41

IMG_1706 (Small).JPG

No to gobo sem pa tokrat izjemoma našel eno samo. Običajno jih pride več skupaj. Cele kolonije.

Ne bom povedal imena gobe, ker nočem sugerirati. Zanima me namreč kakšno ime ima pri vas.
Je pa to odlična goba za vlaganje. Tako v kis, kot tudi v olje.
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 31426
Pridružen: 29 Dec 2014, 19:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 6093 krat
Prejel zahvalo: 3979 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 253

Re: Gobe, njih poznavanje in kulinarika

OdgovorNapisal/-a VolkD » 05 Okt 2017, 15:45

Ko smo že pri vlaganju,....
IMG_1708 (Small).JPG
Tele so vložene odlične. Le videti so potem malo črne,...
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 31426
Pridružen: 29 Dec 2014, 19:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 6093 krat
Prejel zahvalo: 3979 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 253

Re: Gobe, njih poznavanje in kulinarika

OdgovorNapisal/-a andrejj » 05 Okt 2017, 15:46

Prejšnji teden je našla samo en karželj .Pozabil sem slikat.
Uporabniški avatar
andrejj
 
Prispevkov: 1128
Pridružen: 18 Jan 2015, 21:05
Kraj: 8232 Šentrupert
Zahvalil se je: 178 krat
Prejel zahvalo: 104 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 21

Re: Gobe, njih poznavanje in kulinarika

OdgovorNapisal/-a VolkD » 05 Okt 2017, 18:05

VolkD je napisal/-a:Ne bom povedal imena gobe, ker nočem sugerirati. Zanima me namreč kakšno ime ima pri vas.
Pri nas ji pravimo teranovka. Zaradi tega, ker izgleda podobno kot če bi jo ošprical s teranom. Bolj je verjetno poznana kot medena voščenka, ima res vonj po medu. Tudi podresnica ji pravijo. Obstaja tudi bela podresnica, ta nima rdečkaste barve, sicer pa je povsej podobna tej.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 31426
Pridružen: 29 Dec 2014, 19:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 6093 krat
Prejel zahvalo: 3979 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 253

Re: Gobe, njih poznavanje in kulinarika

OdgovorNapisal/-a s53ad » 07 Okt 2017, 10:28

Za "fruštk" bo.
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
s53ad
 
Prispevkov: 55
Pridružen: 25 Jan 2015, 00:03
Zahvalil se je: 9 krat
Prejel zahvalo: 3 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 3

Re: Gobe, njih poznavanje in kulinarika

OdgovorNapisal/-a VolkD » 07 Okt 2017, 10:30

s53ad je napisal/-a:Za "fruštk" bo.
Ha, jaz sem panirane zmazal pred pol ure :)
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 31426
Pridružen: 29 Dec 2014, 19:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 6093 krat
Prejel zahvalo: 3979 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 253

Re: Gobe, njih poznavanje in kulinarika

OdgovorNapisal/-a s54jp » 07 Okt 2017, 16:29

So že začele tudi štorovke.

Ker nisem imel časa iti v gozd, bodo dobre tudi one.
Nabrane po sadovnjaku.
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
s54jp
 
Prispevkov: 824
Pridružen: 18 Jan 2015, 07:47
Kraj: Velenje
Zahvalil se je: 220 krat
Prejel zahvalo: 234 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 46

Re: Gobe, njih poznavanje in kulinarika

OdgovorNapisal/-a VolkD » 07 Okt 2017, 16:51

s54jp je napisal/-a:Ker nisem imel časa iti v gozd, bodo dobre tudi one.
Kaj dobre, odlične so.
Če jih ne boš vlagal, potem jih samo prekuhaj in zavrzi vodo. Potem pa recimo rižota ali kaj drugega.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 31426
Pridružen: 29 Dec 2014, 19:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 6093 krat
Prejel zahvalo: 3979 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 253

Re: Gobe, njih poznavanje in kulinarika

OdgovorNapisal/-a DusanK » 10 Okt 2017, 14:42

Današnja "Prej - Potem"
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
Največji čar - električar
Uporabniški avatar
DusanK
 
Prispevkov: 2700
Pridružen: 18 Jan 2015, 00:43
Kraj: Medvode
Zahvalil se je: 822 krat
Prejel zahvalo: 1446 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 248

Re: Gobe, njih poznavanje in kulinarika

OdgovorNapisal/-a VolkD » 10 Okt 2017, 14:55

DusanK je napisal/-a:Današnja "Prej - Potem"
Tisto prej sem danes nekako doživel. Za tisto potem, bi si pa želel recept.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 31426
Pridružen: 29 Dec 2014, 19:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 6093 krat
Prejel zahvalo: 3979 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 253

Re: Gobe, njih poznavanje in kulinarika

OdgovorNapisal/-a carli » 10 Okt 2017, 15:30

Včeraj in danes.
Salamenski facebuk prav mate da ga ne marate, je ena iz Grusuplja prišla do gobic le kaj bo s tem. :_think
Saj nabrat pa posušit ni problem, problem bo poslat ker sovražim it v sosednjo faro na pošto. Mi smo taki reveži da še pošte nimamo več :?
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
carli
 
Prispevkov: 682
Pridružen: 12 Mar 2015, 19:45
Zahvalil se je: 77 krat
Prejel zahvalo: 62 krat
Uporabnika povabil: BraneZ
Število neizkoriščenih povabil: 12

Re: Gobe, njih poznavanje in kulinarika

OdgovorNapisal/-a VolkD » 10 Okt 2017, 15:46

O ! Trobente. Tega pa nisem že vsaj pet let našel.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 31426
Pridružen: 29 Dec 2014, 19:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 6093 krat
Prejel zahvalo: 3979 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 253

Re: Gobe, njih poznavanje in kulinarika

OdgovorNapisal/-a carli » 10 Okt 2017, 15:54

Bil včeraj na enem placu in dal fotko v skupino, seveda sem potem moral nazaj po njih. Letos jih je bolj malo jih pa tu pustijo čisto pri miru.
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
carli
 
Prispevkov: 682
Pridružen: 12 Mar 2015, 19:45
Zahvalil se je: 77 krat
Prejel zahvalo: 62 krat
Uporabnika povabil: BraneZ
Število neizkoriščenih povabil: 12

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Potovanje, Trgovina, Geocaching, Kulinarika

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov