Rešujem kolikor se pač da, če jih že ne zažgejo na soncu ali jim utopijo korenine... so se že kar navadili, da sem zadnja postaja pred kompostom, ki ga na srečo redkokatera lepotica potem tudi občuti.
Vse so iz družine falenopsis (Phalaenopsis), po vsej verjetnosti od slovenskega podjetja Ocean Orchids iz Dobrovnika, ki je eden večjih proizvajalcev v Evropi.
Eno sem zdaj presadil v upanju, da ji ne bom grobar, ker je imela koreninski sistem zaradi prekomernega zalivanja povsem gnil (posledično se prekine dotok snovi za zgornji, zeleni del orhideje), v bistvu se ta del začne sušiti, listi ovenijo, se zmehčajo ter kasneje porumenijo in odpadejo... Ta je res boga, odstranil sem ji vse gnile korenine, zamenjal zemljo in jo presadil v večji lonček, na dno lepotnega lončka pa nekaj ploščatih kamenčkov, da privzdignem dno kjer se potem nahaja voda, ki hlapi skozi koreninski sistem navzgor. Upam na najboljše.
Ostalim, nekaj jih tudi že poganja, sem skrajšal suhe vejice malo nad kolenom/učkom, prenekatera potem požene na stranski del novo vejico iz glavnega stebla. Porežem tudi zgolj suhe korenine, ki so nad zemljo, osvežim in očistim vse liste ter jim kaj lepega povem.

Aja, še ena moja posebnost in morebiten ključ do uspeha, ki jo/ga žlahta nima. Vse orhideje zalivam z akvarijsko vodo, ki jo dobim vsaj 1x na mesec, ko čistim akvarij.