Končno optika !

Internet, wi-fi, baby kontrola,...

Moderator: S53AL

Re: Končno optika !

OdgovorNapisal/-a MadMax » 27 Okt 2018, 20:46

Jaz imam unih 20m po bajti do zaključne doze kar zemeljski kabel, pri modemu pa le še mali 1m patch.
Je konkretno žilav kabel, skoraj neuničljiv ;)
Živalic pa zaenkrat na poti kabla nisem opazil, v delu kjer gre skozi zračnik sem ga dal pa v alu cevko odslužene antene.
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.
MadMax
 
Prispevkov: 1747
Pridružen: 18 Jan 2015, 00:38
Kraj: Črnomelj
Zahvalil se je: 338 krat
Prejel zahvalo: 335 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Končno optika !

OdgovorNapisal/-a S53AL » 28 Okt 2018, 09:43

Iztok je napisal/-a:
S53AL je napisal/-a: Kabel po zraku so že 2x napadli mojo "sosedo". Sedaj so nekaj ojačali. So pa morali zamenjat cca. 2Km kabla.

Če misliš na ptice me to ne skrbi, ker ne morejo do plastike. Bolj me skrbi za kakšne miši, kune ali polhe, ki so mi na vikendu pregrizli z alu. folijo oklopljen ELAN alarmni kabel ...


Ne vem kaj točno si je privoščlo kabel, ker je v gozdu.
http://www.zimazakon.si/forum
Uporabniški avatar
S53AL
 
Prispevkov: 1513
Pridružen: 27 Jan 2015, 23:35
Kraj: Črnomelj, JN75
Zahvalil se je: 594 krat
Prejel zahvalo: 68 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 12

Re: Končno optika !

OdgovorNapisal/-a VolkD » 28 Okt 2018, 09:47

Kamero nastavi.
Sam je problem potem pregledat vse posnetke, ker se tega nabere.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 30171
Pridružen: 29 Dec 2014, 19:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 5728 krat
Prejel zahvalo: 3809 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Končno optika !

OdgovorNapisal/-a Iztok » 28 Okt 2018, 10:57

Na 2km dolžine kabla se bo nabralo že veliko kamer za nadzor ne samo posnetkov ...
Uporabniški avatar
Iztok
 
Prispevkov: 1691
Pridružen: 04 Feb 2015, 01:00
Kraj: LJ
Zahvalil se je: 403 krat
Prejel zahvalo: 345 krat
Uporabnika povabil: Proteus
Število neizkoriščenih povabil: 68

Re: Končno optika !

OdgovorNapisal/-a Cloud » 28 Okt 2018, 17:12

Nevem zakaj bi se sam matral s tem, saj so oni plačani da to naredijo. Pri nas so lepo naredili, tako kot sem jaz hotel. Pa čeprav je to pomenilo, da so morali zanjih cca 6m kopati jarek na roko.
Cloud
 
Prispevkov: 1483
Pridružen: 18 Mar 2015, 08:24
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 28 krat
Prejel zahvalo: 132 krat
Uporabnika povabil: BraneZ
Število neizkoriščenih povabil: 11

Re: Končno optika !

OdgovorNapisal/-a s54mtb » 22 Nov 2018, 23:36

Eno vprašanje: ali obstaja speedtest strežnik, ki gre preko 100Mbit? Običajni prvi zadetek na googlu pod geslom "speedtest" pokaže "malo" premalo. LAN je Gbit po celi liniji. Malo mi je sumljiv tisti "... do ":
ftth.JPG
ftth.JPG (11.85 KiB) Videno 535 krat


Telesmehov sicer pokaže več na in, na out pa skoraj isto: http://www.speedtest.net/result/7821985283

Akos pa tudi ne kaj dosti več:
Download speed 282.33 Mbps
Upload speed 48.77 Mbps
Ping 3 ms
Making raw materials do something useful since 1969.
s54mtb
 
Prispevkov: 8618
Pridružen: 15 Jan 2015, 00:10
Zahvalil se je: 1148 krat
Prejel zahvalo: 2813 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 102

Re: Končno optika !

OdgovorNapisal/-a Carko » 23 Nov 2018, 00:46

T-2, Telemach, Telekom, ... mi pokažejo polno hitrost.

Akostest takisto:
Measurement result
Download speed 502.99 Mbps
Upload speed 96.51 Mbps
Ping 3 ms

Če si preko routerja, zna težava biti tam. Sem moral na svojem Mikrotiku kar nekaj nastavitev oz. pravil spremeniti (od kar sem ga kupil je bilo kar nekaj zelo velikih sprememb v konfiguraciji, ki jim je bilo treba slediti), da sem prišel do polne hitrosti. Hitro se zgodi, da ti gre switching preko CPUja, ...
Carko
 
Prispevkov: 1738
Pridružen: 10 Jan 2015, 00:46
Zahvalil se je: 106 krat
Prejel zahvalo: 371 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 100

Re: Končno optika !

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 23 Nov 2018, 07:05

Tisti "DO" je itak bolj "tako-tako". v mojem primeru na portalu "moj telekom" piše takole (imam pa 100/20):
Internetne hitrosti:
Telekom Slovenije zagotavlja dostop do odprtega interneta prek fiksnega omrežja s hitrostmi, ki so po Uredbi (EU) 2015/2120 Evropskega parlamenta in Sveta o določitvi ukrepov v zvezi z dostopom do odprtega interneta lahko opredeljene kot:

Oglaševana hitrost je hitrost, ki jo Telekom Slovenije navaja v tržni komunikaciji oz. oglaševanju in ki je določena glede na izbrani prodajni paket. Oglaševana hitrost je v oglasih oz. v naročniški pogodbi navedena z oznako »do«.
Maksimalna hitrost je največja možna hitrost, ki jo lahko tehnologija zmore na dani liniji (parica/optično vlakno).
Minimalna hitrost je najmanjša hitrost, ki jo Telekom Slovenije še zagotavlja na dani liniji (parica/optično vlakno).
Običajno razpoložljiva hitrost je hitrost, ki je naročniku na razpolago večino časa glede na tehnične zmožnosti linije, zakupljene hitrosti in hkrati aktivne TV-sprejemnike.

Podrobneje



Izmerjene vrednosti na vašem dostopu
Oglaševana hitrost 100 Mbit/s / 20 Mbit/s
Maksimalna hitrost 93 Mbit/s / 20 Mbit/s
Minimalna hitrost 46,5 Mbit/s / 10 Mbit/s
Običajno razpoložljiva hitrost 74,4 Mbit/s / 16 Mbit/s


hitrosti mi večinoma kaže tam med 70 in 90, redko pride do 100. Upload je pa večinoma natanko 20.
Sklepam, da je zdaj bolje, ampak nekaj časa nazaj je kolega pravil, da je imel T2 in 400MBit paket, modem pa s štirimi 100Mbit porti. Ko se je "pritožil" da to nekako ne gre skupaj in da bi rabil gigabit modem pa so mu rekli, da 4x100 je itak 400... :_rolling
Uporabniški avatar
Protoncek
 
Prispevkov: 2875
Pridružen: 17 Jan 2015, 20:41
Kraj: Mengeš
Zahvalil se je: 245 krat
Prejel zahvalo: 294 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 62

Re: Končno optika !

OdgovorNapisal/-a MadMax » 23 Nov 2018, 07:13

Protoncek, zanimivo da imaš v decimalko iste hitrosti kot jaz (in še veliko drugih, najbrž...).
Ti TV verjetno "požre" kaj downloada, glede na omenjenih 70?
Bi rekel da je omejitev 100Mbit port, na katere smo priklopljeni na oni strani...
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.
MadMax
 
Prispevkov: 1747
Pridružen: 18 Jan 2015, 00:38
Kraj: Črnomelj
Zahvalil se je: 338 krat
Prejel zahvalo: 335 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Končno optika !

OdgovorNapisal/-a MarkoM » 23 Nov 2018, 08:19

Akos test v službi.
Koda: Izberi vse
Measurement result
Download speed      800.76 Mbps
Upload speed      922.90 Mbps
Ping      3 ms


Doma pa bolje da ne poskusim. Če hočem kolikor toliko interneta imeti, moram vsaj en tv izključiti. Glede na to koliko splačujem telekomu, bi lahko že po drogih potegnili tisti km optike...
MarkoM
 
Prispevkov: 789
Pridružen: 29 Jan 2015, 12:11
Kraj: Pohorje (Maribor)
Zahvalil se je: 87 krat
Prejel zahvalo: 151 krat
Uporabnika povabil: s56rga
Število neizkoriščenih povabil: 12

Re: Končno optika !

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 23 Nov 2018, 08:39

MadMax je napisal/-a:...Ti TV verjetno "požre" kaj downloada, glede na omenjenih 70?
...
Hm... ne vem, nisem nikoli preverjal, ampak z obzirom, da je optika in da po njej lahko (za dober denar) dobiš veliiiiko več (mislim, da celo 1G) bi rekel, da TV ne bi smela vplivati. Bom ob priliki preveril.
Uporabniški avatar
Protoncek
 
Prispevkov: 2875
Pridružen: 17 Jan 2015, 20:41
Kraj: Mengeš
Zahvalil se je: 245 krat
Prejel zahvalo: 294 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 62

Re: Končno optika !

OdgovorNapisal/-a VolkD » 23 Nov 2018, 09:03

Imam 100/10. Nisem opazil, da bi me kdajkoli ovirala TV ali pa kaj drugega. Je pa res, da se razlike med 100 in recimo 20 ne da opaziti na oko ampak samo z meritvijo.
V glavnem z download sem zadovoljen, za upload pa ... bi imel raje več. Čeprav po meritvah vse špila.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 30171
Pridružen: 29 Dec 2014, 19:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 5728 krat
Prejel zahvalo: 3809 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Končno optika !

OdgovorNapisal/-a VolkD » 23 Nov 2018, 09:06

hitrost.png
Pa saj po meritvi zdaj tudi imam več.
Sem pri T2 in sem zadovoljen.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 30171
Pridružen: 29 Dec 2014, 19:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 5728 krat
Prejel zahvalo: 3809 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Končno optika !

OdgovorNapisal/-a VolkD » 23 Nov 2018, 09:11

Carko je napisal/-a:Sem moral na svojem Mikrotiku kar nekaj nastavitev oz. pravil spremeniti (od kar sem ga kupil je bilo kar nekaj zelo velikih sprememb v konfiguraciji, ki jim je bilo treba slediti), da sem prišel do polne hitrosti. Hitro se zgodi, da ti gre switching preko CPUja, ...
Lahko razložiš kaj je najbolj bistveno in na kaj je treba paziti pri nastavitvah ?
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 30171
Pridružen: 29 Dec 2014, 19:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 5728 krat
Prejel zahvalo: 3809 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Končno optika !

OdgovorNapisal/-a s56rga » 23 Nov 2018, 13:56

VolkD je napisal/-a:
Carko je napisal/-a:Sem moral na svojem Mikrotiku kar nekaj nastavitev oz. pravil spremeniti (od kar sem ga kupil je bilo kar nekaj zelo velikih sprememb v konfiguraciji, ki jim je bilo treba slediti), da sem prišel do polne hitrosti. Hitro se zgodi, da ti gre switching preko CPUja, ...
Lahko razložiš kaj je najbolj bistveno in na kaj je treba paziti pri nastavitvah ?


Nastavit kljukico na "Hardware Offload" na portih, kateri so povezani v bridge.
Priponke
mikro.png
Uporabniški avatar
s56rga
 
Prispevkov: 524
Pridružen: 12 Jan 2015, 16:34
Kraj: Koper JN65UM
Zahvalil se je: 79 krat
Prejel zahvalo: 177 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 192

Re: Končno optika !

OdgovorNapisal/-a Carko » 23 Nov 2018, 14:29

Hardware Offload, ja. Problem je, če imaš več bridge-ov, saj hardware offload dela samo na prvem (razen na nekaterih CRS-jih).

Jaz imam SFP modul direkt v Mikrotiku in potem iz prvega porta ven televizijo. Na RB2011 z uporabo bridge televizija šteka pri večji obremenitvi (npr. torrent). Narediti sem moral VLAN direkt na switch chipu (ker VLAN na bridge-u prav tako dela hardversko le na nekaterih CRS-jih) in vse dati v en bridge. Moram priznati, da ta del res ni niti najmanj prijazen uporabniku.

Druga stvar je še vklop Fasttrack forwarding pravila na firewallu in zmanjšanje števila terbolj optimalen vrstni red ostalih pravil na FW in NAT.
Carko
 
Prispevkov: 1738
Pridružen: 10 Jan 2015, 00:46
Zahvalil se je: 106 krat
Prejel zahvalo: 371 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 100

Re: Končno optika !

OdgovorNapisal/-a jmivsek » 23 Nov 2018, 15:25

Pravi mlinček za pravo potrebo. Mikrotik RB2011 je pač iz leta 2011, na sredi krize, ko si o 1Gb lahko le sanjal. Kdor si sedaj omisli 1Gb internet, si očitno lahko privošči tudi temu primeren usmerjevalnik, recimo najnovejši RB4011 za 200 EUR.

RB2011 vsebuje eno 1Gb ter eno 100Mb stikalo, vsako po pet priključkov. Na 1Gb stikalo je priključen tudi SFP za optiko. Znotraj vsakega lahko povezuješ v en bridge, skupaj sta lahko torej dva bridga s polno HW hitrostjo. A takoj ko vanj daš priključek od drugod, je konec polne hitrosti stikala (kar pomeni Hardware Offload - CPU je sproščen preklapljanja paketov, le-to prevzame stikalo v celoti).
Vem, da nič ne vem (Sokrat)
Uporabniški avatar
jmivsek
 
Prispevkov: 875
Pridružen: 18 Jan 2015, 00:20
Kraj: Ajdovščina
Zahvalil se je: 1257 krat
Prejel zahvalo: 274 krat
Uporabnika povabil: S52O
Število neizkoriščenih povabil: 46

Re: Končno optika !

OdgovorNapisal/-a zanka » 23 Nov 2018, 17:10

Meni gre TP-Link za par 10 evrov iz leta 2012 tam do 500/500 mbit (~450), jasno zaradi notranje strukture, kajti procesorju so dodeljena ena giga vrata vgrajenega gigabitnega stikala. 55 pravil požarnega zidu. Tak da ... dela v zmožnostih strojne opreme. Uptime 329 dni. :D
Uporabniški avatar
zanka
 
Prispevkov: 1920
Pridružen: 17 Mar 2016, 00:16
Kraj: Krško
Zahvalil se je: 96 krat
Prejel zahvalo: 163 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 31

Re: Končno optika !

OdgovorNapisal/-a MadMax » 23 Nov 2018, 18:51

Kako je pa pri Mikrotikih z OpenVPN serverji na routerjih?
Na katerih modelih to zaćne laufat, pa koliko povezav gre (saj če bi, bi le ene par jih bilo)?
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.
MadMax
 
Prispevkov: 1747
Pridružen: 18 Jan 2015, 00:38
Kraj: Črnomelj
Zahvalil se je: 338 krat
Prejel zahvalo: 335 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Končno optika !

OdgovorNapisal/-a jmivsek » 23 Nov 2018, 20:01

OVPN Server je na voljo v vseh Mikrotikih, osnovna licenca dovoljuje do 200 VPN tunelov, koliko jih pa zares zmore, je odvisno od procesorske moči določenega usmerjevalnika, ali ima HW pospeševalnik enkripcije ter kako močno enkripcijo se izbere. Prav z OVPN se še nisem ukvarjal, je verjetno podobno kot z L2TP/IPsec, SSTP in ostalimi tuneli.

Bolj pomembna od števila tunelov je skupna prepustnost in tule je dobra primerjava ter rezultati testov:http://rickfreyconsulting.com/mikrotik-vpns/ Tu vidiš, za koliko se ti prepustnost z enkripcijo zmanjša in to razmerje smiselno uporabiš na testnih rezultatih za posamezen usmerjevalnik, ki jih dobiš na mikrotikovi spletni strani.
Vem, da nič ne vem (Sokrat)
Uporabniški avatar
jmivsek
 
Prispevkov: 875
Pridružen: 18 Jan 2015, 00:20
Kraj: Ajdovščina
Zahvalil se je: 1257 krat
Prejel zahvalo: 274 krat
Uporabnika povabil: S52O
Število neizkoriščenih povabil: 46

Re: Končno optika !

OdgovorNapisal/-a MadMax » 23 Nov 2018, 20:33

Trenutno imam Asus RT-AC87U, v katerem enostavno skreiram .ovpn profil, katerega nato uvozim v Android ali M$, za dostop v domačo mrežo od kjerkoli.
Trenutni UL domačega 100/20 linka gre na polno skozi, za DL pa preko 50 itak po svetu težko dobim kot UL. Malo me srbi kvečjemu dvig domačega UL iz 20 na 40 za tistih par evrov mesečno, kar pa še vedno ni neka bavbav hitrost.
Verjetno bi mi kaj takega na mikrotiku bila nočna mora nastavit, ampak predvidevam, da kakšno novejše mikročudo (z wifi) prekopalcarečeno skorajda ne bi moglo biti podhranjeno za take namene?
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.
MadMax
 
Prispevkov: 1747
Pridružen: 18 Jan 2015, 00:38
Kraj: Črnomelj
Zahvalil se je: 338 krat
Prejel zahvalo: 335 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Končno optika !

OdgovorNapisal/-a Carko » 23 Nov 2018, 22:08

jmivsek je napisal/-a:vsakega lahko povezuješ v en bridge, skupaj sta lahko torej dva bridga s polno HW hitrostjo. A takoj ko vanj daš priključek od drugod, je konec polne hitrosti stikala (kar pomeni Hardware Offload - CPU je sproščen preklapljanja paketov, le-to prevzame stikalo v celoti).
Zadnje ni čisto res - v bridge lahko daš še vedno druge priključke (npr wlan), pa bo promet med ostalimi še vedno na polni hitrosti.

jmivsek je napisal/-a:OVPN Server je na voljo v vseh Mikrotikih
Zelo pomembno je tukaj omeniti, da v verziji 6 (trenutni) podpira samo OVPN v TCP načinu brez kompresije in ne bolj razširjenega OVPN v UDP načinu. V verziji 7 (sanja svinja kukuruz?) bo tudi UDP podpora.
Carko
 
Prispevkov: 1738
Pridružen: 10 Jan 2015, 00:46
Zahvalil se je: 106 krat
Prejel zahvalo: 371 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 100

Re: Končno optika !

OdgovorNapisal/-a S53AL » 20 Dec 2018, 15:27

Končno so razbremenili našo hišo.
Ena optika je odšla in pa 3 bakreni 30 žilni kabeli.
Seveda moja optika je ostala.
Za slovo od bakra so mi pustili en kos za samoobrambo :mrgreen:
Priponke
beker.jpg
http://www.zimazakon.si/forum
Uporabniški avatar
S53AL
 
Prispevkov: 1513
Pridružen: 27 Jan 2015, 23:35
Kraj: Črnomelj, JN75
Zahvalil se je: 594 krat
Prejel zahvalo: 68 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 12

Re: Končno optika !

OdgovorNapisal/-a kobranka » 21 Dec 2018, 13:11

Ma kako vam le rata? Meni se zdi, da bom čakal še celo večnost, da bom prišel do optike in cenejšega interneta pri t-2. Ma saj zastopim, da imajo le toliko zunanjih izvajalcev ne zastopim pa dejstva, da tam v ruralnem okolju kjer se na novo gradi ne da kar optike takoj. Penezi?
kobranka
 
Prispevkov: 1525
Pridružen: 07 Feb 2015, 12:17
Zahvalil se je: 351 krat
Prejel zahvalo: 86 krat
Uporabnika povabil: MadMax
Število neizkoriščenih povabil: 17

Re: Končno optika !

OdgovorNapisal/-a S53AL » 21 Dec 2018, 13:34

kobranka je napisal/-a:Ma kako vam le rata? Meni se zdi, da bom čakal še celo večnost, da bom prišel do optike in cenejšega interneta pri t-2. Ma saj zastopim, da imajo le toliko zunanjih izvajalcev ne zastopim pa dejstva, da tam v ruralnem okolju kjer se na novo gradi ne da kar optike takoj. Penezi?


Če boš tiho ne bo nič. Preskočite krajevno skupnost in pojdite na občino. Meni je uspelo pa nimam poznanstva. Le vztrajenost je potrebna.
http://www.zimazakon.si/forum
Uporabniški avatar
S53AL
 
Prispevkov: 1513
Pridružen: 27 Jan 2015, 23:35
Kraj: Črnomelj, JN75
Zahvalil se je: 594 krat
Prejel zahvalo: 68 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 12

Re: Končno optika !

OdgovorNapisal/-a VolkD » 21 Dec 2018, 13:56

ja samo ste zamudili nekaj mesecev. Predvolilni čas je kot nalašč za take akcije.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 30171
Pridružen: 29 Dec 2014, 19:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 5728 krat
Prejel zahvalo: 3809 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Končno optika !

OdgovorNapisal/-a kobranka » 21 Dec 2018, 14:27

Torej S53AL si zadnje tri mesece pri volilni kampaniji vztrajal. A lepo, meni je zaenkrat uspelo samo drog postaviti kjer je manjkal, ker je kabel sekal kolovoz prenizko.

Bo pa to najbrž kar telekom kadar bo delal oz. sem pozabil ali ste lahko takoj izbirali ponudnika?
kobranka
 
Prispevkov: 1525
Pridružen: 07 Feb 2015, 12:17
Zahvalil se je: 351 krat
Prejel zahvalo: 86 krat
Uporabnika povabil: MadMax
Število neizkoriščenih povabil: 17

Re: Končno optika !

OdgovorNapisal/-a MadMax » 21 Dec 2018, 15:11

Kot ti je S53AL povedal, vztrajen moraš bit. VolkD bi rekel, da se moraš nekomu usesti na osebni mir :)
Veze pa tudi pomagajo, kakršnekoli že so.
Pri meni je trajalo 3 leta za 15 metrov cevi...
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.
MadMax
 
Prispevkov: 1747
Pridružen: 18 Jan 2015, 00:38
Kraj: Črnomelj
Zahvalil se je: 338 krat
Prejel zahvalo: 335 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Končno optika !

OdgovorNapisal/-a kobranka » 21 Dec 2018, 15:28

Saj ne rabim kopat za cevi, če jih lahko kar po drogovih potegnejo ali kako že?
kobranka
 
Prispevkov: 1525
Pridružen: 07 Feb 2015, 12:17
Zahvalil se je: 351 krat
Prejel zahvalo: 86 krat
Uporabnika povabil: MadMax
Število neizkoriščenih povabil: 17

Re: Končno optika !

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 21 Dec 2018, 15:51

Je tudi odvisno od tega, kako daleč si od centrale, kjer je optika. Če je to kar nekaj km ti ne pomagajo nobene veze in sitnarjenja. Kolega je čakal skoraj 10 let, pa je imel sošolca tam. Predaleč, so rekli. Ne bodo šli vleči recimo 10 km optike za 20 evrov mesečne naročnine, ker bi trajalo miljon let, da dobijo investicijo nazaj.
Glede vlečenja po drogovih: zadeva se kaj hitro ustavi, ko se najde nekdo, ki pravi, da čez njegovo ne in pika. In, večinoma se zagotovo najde vsaj eden tak. Pa čez cesto so težave...
Uporabniški avatar
Protoncek
 
Prispevkov: 2875
Pridružen: 17 Jan 2015, 20:41
Kraj: Mengeš
Zahvalil se je: 245 krat
Prejel zahvalo: 294 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 62

Re: Končno optika !

OdgovorNapisal/-a VolkD » 21 Dec 2018, 16:07

Pri meni je najbolj pomagalo sledeče:
- Optika je že tako in tako šla mimo vasi, a je za to, da nas vključijo bilo premalo časa, ker so imeli druge bolj pomembne projekte. Beri - osvajanje novih trgov.
- Da sem odkril od kje bom lahko preko radijske zveze peljal 100MB povezavo v vas.
- Da sem zagrozil, da bom to povezavo sharal vsem.
- Da sem na lokaciji od koder bi to lahko naredil, naročil priključek pod nazivom "skupina meščanov" in navedel odgovornega - sebe.

Vse zgoraj našteto je pravno legalno in tehnično izvedljivo. Naslednje dejstvo je bilo, da so pogruntali, da bi v tem primeru v vasi ne prodali niti ene optike več. V infrastrukturo do vasi so pa že vložili.

Druga varianta, ki je bila tudi izvedljiva pa je bila ta, da od sosednje vasi, napeljem 4km optičnega vlakna kar po drevesih povprek.
Optika je torej prišla, ker bi se v nasprotnem zgodila finančna izguba.
Je pa resnica tudi v tem, da jaz vsega tega takrat še nisem vedel.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 30171
Pridružen: 29 Dec 2014, 19:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 5728 krat
Prejel zahvalo: 3809 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Končno optika !

OdgovorNapisal/-a zanka » 21 Dec 2018, 16:09

Ampak Darko, če se spomnim, jo imaš sedaj po zraku?
Uporabniški avatar
zanka
 
Prispevkov: 1920
Pridružen: 17 Mar 2016, 00:16
Kraj: Krško
Zahvalil se je: 96 krat
Prejel zahvalo: 163 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 31

Re: Končno optika !

OdgovorNapisal/-a kobranka » 21 Dec 2018, 16:16

Aja pozabil dopisat. Drogovi so že, po katerih gre sedaj baker tako, da terasa se nebi spreminjala samo drug kabel je treba vzporedno potegnit in pri vsaki bajti ištalacijo zamenjat.
kobranka
 
Prispevkov: 1525
Pridružen: 07 Feb 2015, 12:17
Zahvalil se je: 351 krat
Prejel zahvalo: 86 krat
Uporabnika povabil: MadMax
Število neizkoriščenih povabil: 17

Re: Končno optika !

OdgovorNapisal/-a S53AL » 21 Dec 2018, 16:16

kobranka je napisal/-a:Torej S53AL si zadnje tri mesece pri volilni kampaniji vztrajal. A lepo, meni je zaenkrat uspelo samo drog postaviti kjer je manjkal, ker je kabel sekal kolovoz prenizko.

Bo pa to najbrž kar telekom kadar bo delal oz. sem pozabil ali ste lahko takoj izbirali ponudnika?


Ne vem, bi moral po temah pogledat kdaj sem kaj napisal, ko sem jo dobil. Mislim, da več kot leto je že.
Meni je to naredil GVO, ponudnika sem si pa pred tem sam izbral. A1.
Bilo je pa vsega, ker Telekom mi ni dal, da se priklopim k drugemu operaterju, ampak samo k njim. NEBOŠ!

O enem sosedu pa nebi..., samo to, da je posredovala policija pa sploh nisem mejaš z njim.
In takšnih problemov je ogromno so mi včeraj povedali.
http://www.zimazakon.si/forum
Uporabniški avatar
S53AL
 
Prispevkov: 1513
Pridružen: 27 Jan 2015, 23:35
Kraj: Črnomelj, JN75
Zahvalil se je: 594 krat
Prejel zahvalo: 68 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 12

Re: Končno optika !

OdgovorNapisal/-a VolkD » 21 Dec 2018, 16:34

zanka je napisal/-a:Ampak Darko, če se spomnim, jo imaš sedaj po zraku?
Optika je do vasi pod zemljo, po vasi pa je optično vlakno po stebrih v hišo. Ne parica, ampak optično vlakno.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 30171
Pridružen: 29 Dec 2014, 19:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 5728 krat
Prejel zahvalo: 3809 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Prejšnja

Vrni se na Komunikacije

Kdo je na strani

Po forumu brska: Google [Bot] in 0 gostov