Kaj narediti, če imam doma le en kvas?
Vrečka suhega kvasa ali kocka svežega kvasa je več kot dovolj, saj ga boste lahko dolgo uporabljali. Ko naredite kvašeno testo, ga stran vzemite približno za velikost enega jajca. Položite ga na krožnik in dajte v hladen ter temen prostor, kjer naj se posuši. Če ga boste uporabili že naslednji dan, bo v notranjosti še nekoliko vlažen, medtem ko bo čez teden dni že popolnoma suh. A oboje je za peko dobro.
Večer pred peko posušeno testo raztopite v topli vodi ali mleku in zmesi dodajte malo sladkorja, s čimer bo do naslednjega dne nastal kvasec, ki ga uporabite za pripravo testa. Od tega nato spet vzemite del in ponovite postopek s sušenjem ter nato njegovo nadaljnjo pripravo spet ponovite.
Razmišljam, da bi zamesil kilo testa, pustil vzhajati čez noč, razdelil na koščke ter posušil ali zamrznil.
Ima kdo izkušnje?