NAS: WD ali Synology?

Vse kar se da vtakniti v PC ohišje ali kakorkoli priključiti zraven

Moderator: Kroko

NAS: WD ali Synology?

OdgovorNapisal/-a MadMax » 11 Jan 2019, 08:08

NAS za 2 diska v RAID1, da nima ravno "zategnjene ročne", brez diskov.
Ogledana imam dva:
Synology DS218+ ali WD PR2100? ( https://www.synology.com/en-global/products/DS218+ , https://www.wd.com/products/network-att ... r2100.html )

Prekrižaril sem že skoraj cel internet in... Oba imata +e in -e.
Recimo WDjevega vmesnika sem že vajen, a je obstoječi MyCloud nekako prepočasen. Ogledani je le nekaj stopničk višje.
Synology pa ponuja več aplikacij, recimo za IP kamere gor obesit (s tem nimam izkušenj, a gledam vnaprej), je pa malenkost dražji.

Je bil že kdo v podobni dilemi oziroma ima izkušnje z omenjenima, bi se danes mogoče odločil drugače, morda celo za kaj tretjega?
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.
MadMax
 
Prispevkov: 1747
Pridružen: 18 Jan 2015, 00:38
Kraj: Črnomelj
Zahvalil se je: 338 krat
Prejel zahvalo: 335 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: NAS: WD ali Synology?

OdgovorNapisal/-a s54mtb » 11 Jan 2019, 08:21

MadMax je napisal/-a:... morda celo za kaj tretjega?


Sam uporabljam https://sourceforge.net/projects/nas4free/ že 14. leto. Vmes sem zamenjal eno "mamaplato" (sedaj imam eno micro ATX od Supermicro) in en napajalnik, sicer pa nobenih težav. Diske dodajam/menjam po potrebi. Nazadnje pred 4 leti, ko sem iz 1TB premenjal na 3TB. Stare 1TB sem dal kot ne-mirrorane za torrentbox in razne downloade, tako da je bilo povečanje prostora iz 1 na 5TB (3+3 v mirror, in 2x po 1TB). Na začetku je nekaj več ročnega dela, ampak stvar prav tako deluje. Odločil bi se tudi danes isto, ker mi ni do "lepe škatle", saj mi je pomembna funkcionalnost. Ropotija pa je itak zmetana v 19 colsko komunikacijsko omaro.
Making raw materials do something useful since 1969.
s54mtb
 
Prispevkov: 8618
Pridružen: 15 Jan 2015, 00:10
Zahvalil se je: 1148 krat
Prejel zahvalo: 2813 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 102

Re: NAS: WD ali Synology?

OdgovorNapisal/-a MadMax » 11 Jan 2019, 08:34

Tudi o tem sem razmišljal, pa dokler gre za premetavanje med PCji je ok.
Kaj pa iz telefonov (android) na daljavo?
(Meni že poznani) WDjevi appi so user friendly, to uštimat z nas4free spet najbrž ni enostavno...
Škatla/izgled tudi meni ni pomembno, itak ne bo v dnevni sobi.
Nisem pa spet toliko podkovan v teh specifičnih zadevah in se mi zdi kakšno stvar ceneje plačat (kupit out of the box rešitev) kot naštudirat nekaj čisto novega iz nule...
Tudi naknadna administracija (dodajanje uporabnikov, dodeljevanje/odvzemanje pravic) je pri kupljenih najbrž lažja, bolj "za telebane".
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.
MadMax
 
Prispevkov: 1747
Pridružen: 18 Jan 2015, 00:38
Kraj: Črnomelj
Zahvalil se je: 338 krat
Prejel zahvalo: 335 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: NAS: WD ali Synology?

OdgovorNapisal/-a IztokZ » 11 Jan 2019, 08:49

Meni ze dve leti deluje brez prekinitve in tezav: NAS “Xpenology” (6 diskov, 12TB)
Gre za Software od Synology na poljubnem HW, lahko starejsem, in ni nelegalno.
Naceloma lahko tako sestavis precej zmogljivejsi sistem od original Synology masin.
HW je treba malo izbrati, preveriti na forumu kaj je najbolj kompatibilno zaradi driverjev.
Edini minus je, da ne mores vedno koristiti najnovejsih posodobitev, ampak je treba poprej preveriti izkusnje stevilnih uporabnikov, ki redno testirajo vse kar je novega SW.
Auto update izklopis in na nekaj mesecev rocno posodabljas (informacije na forumu)
https://xpenology.com/forum/forum/83-faq-start-here/
IztokZ
 
Prispevkov: 82
Pridružen: 18 Jan 2015, 01:37
Zahvalil se je: 19 krat
Prejel zahvalo: 15 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 6

Re: NAS: WD ali Synology?

OdgovorNapisal/-a s54mtb » 11 Jan 2019, 09:35

Nas4free ni ravno najenostavnejši za sestaviti, ko pa enkrat deluje pa je vse enostavno preko web vmesnika. Nekaj malega moraš poznati oz. imeti ozadja za logični volume, geometry, pa grupe uporabnikov itd... servisi kot so samba, torrentbox, strimanje, ... pa so potem dosegljivi preko spletnega vmesnika. Koneckoncev je navodil kar 22 strani (malo/veliko ???). https://www.xigmanas.com/wiki/doku.php? ... export_pdf
Making raw materials do something useful since 1969.
s54mtb
 
Prispevkov: 8618
Pridružen: 15 Jan 2015, 00:10
Zahvalil se je: 1148 krat
Prejel zahvalo: 2813 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 102

Re: NAS: WD ali Synology?

OdgovorNapisal/-a kristjank » 11 Jan 2019, 13:02

Tudi pri nas doma je nas4free in ne dela nobenih problemov. Je pa malo strma učna krivulja na začetku.
V resnici nikoli ne odrastemo, samo naučimo se, kako se obnašati v javnosti.
Uporabniški avatar
kristjank
 
Prispevkov: 127
Pridružen: 22 Feb 2015, 19:28
Kraj: Jesenice
Zahvalil se je: 50 krat
Prejel zahvalo: 48 krat
Uporabnika povabil: gumby
Število neizkoriščenih povabil: 7

Re: NAS: WD ali Synology?

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 11 Jan 2019, 13:42

Imam omenjeni Synology, dela brezhibno že cca. eno leto. Glede videokamer bi pripomnil, da imajo licence presvinjsko drage (na amazonu 200 $ za 4 kamere), za hudo manjši denar (PRIMER) dobiš kompletno NVR namensko napravo. Glede ostalega bi težko rekal kaj dosti, ker ne uporabljam veliko dodatnih zadev, lahko rečem, da na telefonih zadeva deluje super, oddaljeni dostop preko njihovega DNS -a tudi. Imel sem težave z nameščanjem elektronske baze komponent, ki jo je razvil član tega foruma (se ne spomnim zdajle - eparts ali nekaj takega) - ni in ni šlo, potem sva obupala. Všeč mi je tudi njihova aplikacija "Drive" na PC-ju za sinhronizacijo datotek - preprosta, ampak deluje. Uporabljam namreč sinhronizacijo določenih datotek med dvema PCjema.

No, če bi danes kupoval, bi raje vzel kakšnega iz serije DS418,ker ima prostor za 4 diske. Namreč, če imaš RAID1 (kar je edino smiselno) pri DS418 pa samo dodaš dva, pa si dober še za nekaj časa, tukaj pa moraš obvezno menjati diske. Ampak kar je je...

Aja... razmisli, če rabiš tisti "+" - razlika je v kvaliteti streamanja filmov in številu hkratnih uporabnikov (hitrosti procesorja), ampak po navedbah se menda tam do 10-20 userjev ne vidi razlike. Če rabiš samo backup skoraj nima smisla jemati +, je navaden dober, pa še cenejši je.

Mogoče vprašanje za uporabnike NAS4free: kakšna je (še) smiselna HW konfiguracija? Mamaplata, procesor...? Kaj imate, da je poraba zmerna, pa deluje brez težav? (aja...pa projekt je zdaj XigmaNAS, ne več NAS4free)
Uporabniški avatar
Protoncek
 
Prispevkov: 2875
Pridružen: 17 Jan 2015, 20:41
Kraj: Mengeš
Zahvalil se je: 245 krat
Prejel zahvalo: 294 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 62

Re: NAS: WD ali Synology?

OdgovorNapisal/-a s56rga » 11 Jan 2019, 14:18

Poglej si še kaj od QNAP-a.
Jaz imam TS-459 Pro II že od 2011. V 2016 sem zamenjal diskovje z 4x 6TB red. Dela BP.
Uporabniški avatar
s56rga
 
Prispevkov: 524
Pridružen: 12 Jan 2015, 16:34
Kraj: Koper JN65UM
Zahvalil se je: 79 krat
Prejel zahvalo: 177 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 192

Re: NAS: WD ali Synology?

OdgovorNapisal/-a zanka » 11 Jan 2019, 17:21

s56rga je napisal/-a:Poglej si še kaj od QNAP-a.
Jaz imam TS-459 Pro II že od 2011. V 2016 sem zamenjal diskovje z 4x 6TB red. Dela BP.

Kam si "dal" odstranjene diske?
Uporabniški avatar
zanka
 
Prispevkov: 1920
Pridružen: 17 Mar 2016, 00:16
Kraj: Krško
Zahvalil se je: 96 krat
Prejel zahvalo: 163 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 31

Re: NAS: WD ali Synology?

OdgovorNapisal/-a SiByte » 12 Jan 2019, 12:53

Jaz uporabljam za NAS HP ProLiant Microserver Gen8 z Intel Xeon CPU E3-1230 V2 in 16GB DDR3 ECC, diski so 4x WD Red 4TB in en Intel 256GB SSD za cache da se diski ne zaganjajo zmeraj ko se kaj shranjuje na NAS.
Do letos sem za OS uporabljal FreeNAS, letos sem pa ga zamenjal z UnRAID in sem bolj zadovoljen.
Uporabniški avatar
SiByte
 
Prispevkov: 532
Pridružen: 13 Mar 2016, 16:42
Kraj: Sv. Trojica v Slov. goricah
Zahvalil se je: 99 krat
Prejel zahvalo: 73 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 7

Re: NAS: WD ali Synology?

OdgovorNapisal/-a s56rga » 13 Jan 2019, 15:09

zanka je napisal/-a:
s56rga je napisal/-a:Poglej si še kaj od QNAP-a.
Jaz imam TS-459 Pro II že od 2011. V 2016 sem zamenjal diskovje z 4x 6TB red. Dela BP.

Kam si "dal" odstranjene diske?

So v uporabi po drugih "mašinah"
Uporabniški avatar
s56rga
 
Prispevkov: 524
Pridružen: 12 Jan 2015, 16:34
Kraj: Koper JN65UM
Zahvalil se je: 79 krat
Prejel zahvalo: 177 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 192


Vrni se na Hardware

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov