Popravilo skenerja

Tu bomo pisali kako smo in kako popravljamo stvari, ki nam zaidejo pod roke. Zabeležite vse uspele stvari, če niso ravno uspele, pa tudi, da bomo vedeli kako se v bodoče temu izogniti.

Re: Popravilo skenerja

OdgovorNapisal/-a gumby » 10 Jan 2019, 18:06

34063 lahko daš, isti je. Tega bi moral imeti pol kile doma :)
my brain hurts
Uporabniški avatar
gumby
 
Prispevkov: 2204
Pridružen: 14 Jan 2015, 18:49
Kraj: Lendava
Zahvalil se je: 95 krat
Prejel zahvalo: 499 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 54

Re: Popravilo skenerja

OdgovorNapisal/-a VolkD » 10 Jan 2019, 18:24

Sem pregledal. Imam enega, ampak je TH :(
Tudi en TV serviser tu v bližini ga nima.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 30171
Pridružen: 29 Dec 2014, 19:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 5728 krat
Prejel zahvalo: 3809 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Popravilo skenerja

OdgovorNapisal/-a DusanK » 11 Jan 2019, 12:18

Sem malo bolj pogledal linije kolikor se jih da videti iz vseh slik, ki so v tej temi.
IAC 1563 je vezan kot step-down (buck) converter praktično povsem enako kot je na shemi 3 v datasheetu, le oznake so drugačne.

Ko si pomotoma naredil stik med pinoma 2 in 3 se je premaknil mehanizem in zasvetila fluo lučka, torej si na silo pripeljal neko napetost tja kjer bi moralo biti recimo +5V. Če je bila napetost višja je lahko šlo še kaj več e-nebesa. Ni pa nujno.
Da bi vedel kakšna je izhodna napetost, ko čip oscilira, povej kakšne sta vrednosti R121(RB) in R122(RA) na spodnji strani tiskanine.
Lahko napišeš kar vse vrednosti smd malih uporčkov označenih na sliki okoli IAC 1563 zgolj za potrditev, da se ne motim.
5400_zg_sp.jpg

Dokler ne dobiš novega čipa lahko prekineš napajalno linijo (če je to mogoče) kot je na spodnji shemi in pripelješ neodvisno +5V napetost. Še prej je treba vedeti točno vrednost R121(RB) in R122(RA), da se potrdi ali ovrže pravo vrednost te napetost.
AIC1563_step_down_scheme.jpg

Vsaj jaz bi tako ekspirementiral, če ni načrta.
Največji čar - električar
Uporabniški avatar
DusanK
 
Prispevkov: 2557
Pridružen: 18 Jan 2015, 00:43
Kraj: Medvode
Zahvalil se je: 736 krat
Prejel zahvalo: 1318 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 225

Re: Popravilo skenerja

OdgovorNapisal/-a VolkD » 11 Jan 2019, 12:30

Ko sem ugotovil, da zadeva na izhodu ne da nič ( 26mV) sem se odločil, da menjamo čip. Pride z nemškega e-baya. Nekaj dni bo za čakati.
Gotovo imam kakšnega doma, a nimam pojma kje je.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 30171
Pridružen: 29 Dec 2014, 19:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 5728 krat
Prejel zahvalo: 3809 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Popravilo skenerja

OdgovorNapisal/-a josipk » 13 Jan 2019, 12:10

Počakamo do dobave čipa.
A vseeno me zanima, kje bi bila primerna predlagana točka A na sliki?
Izmerjeni upori (oznaka na shemi, oznaka na vezju, oznaka na uporu, izmerjeno):
R1, R75, 122, 1210 Ohm
R2, R123, 394(?), 335 k Ohm
R3, R124, 225, začne 180 k in med meritvijo narašča do 500 ... k
RA, R122, 103, 7,4 k
RB, R121, 303, 7,4 k
RS zmerjen že prej, 0,3 oz 0,22 Ohm
Priponke
P1170944.JPG
P1170943.JPG
P1170942.JPG
josipk
 
Prispevkov: 23
Pridružen: 28 Dec 2018, 09:41
Zahvalil se je: 2 krat
Prejel zahvalo: 3 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 0

Re: Popravilo skenerja

OdgovorNapisal/-a DusanK » 13 Jan 2019, 14:01

Hvala za info, ki potrjuje mojo domnevo, da je IAC1563 odgovoren za +5V napajanje, ki ga nimaš, zato zadeva tudi ne štarta.
R121=RB=303=30k Ohm
R122=RA=103=10k Ohm
Razmerje med njima je 3:1 in po formuli:
Vout=1.25*(1+RB/RA) in izhodna napetost je točno +5V.

Tudi R123=R2=394=390k Ohm in R124=R3=225=2,2M Ohm sta povsem istih vrednosti kot sta na shemi v datasheetu za step-down converter. Edino R75=R1=122=1,2k Ohm je različen in je v shemi 470 Ohm.

Glede lokacije točke A moraš najprej najti stičišče tuljave L1, plusa C4, anode D3 in konca upora RB (označbe L1, C4, D3, RB so glede na načrt in ne označbe na tvoji plati) nato vidiš kam gre kot skupna +5V linija naprej. Važno, da prekineš za stičiščem in ne katerokoli vejo, ki gre v stičišče.
Kolikor vidim iz slik zna biti stičišče kar velika površina (rdeča obroba na pripeti fotki), zato to ohmsko preveri, če drži.

Opazil sem še dva elementa z oznako FB31 in FB15 (rumena puščica). Kaj naj bi pomenila ta oznaka več kot do Fuse Breaker nisem prišel. Lahko pomeriš element FB31, če je v kratkem stiku?
Lahko bi prekinil oba elementa tudi tukaj, dvignil malo dušilko L1 (oznaka na plati) in vsem trem elementom na drugo stran pripeljal +5V.
Če pa gre kaka linija še spodaj pod plato naprej pa bo težko to povsem prekiniti, ker bi bilo preveč rezov.
Vse to zgoraj pride v poštev, če se kratkočasiš. :)
PCB_5V_tocka_A.jpg

Še najhitreje bi potem bilo, da bi odstranil veliko tuljavo na robu plate (mislim, da je to L4 oznaka na robu plate ali ekvivalent L1 v načrtu) in upor R121 na spodnji strani (RB v načrtu ) ter na to skupno mesto (površina A zgoraj) pripeljal zunanjo stabilno +5V.

S tem bi najhitreje stestiral, če te heca AIC1563, če si seveda prej že pomeril vse ostale elemente okoli njega, mislim na diode in RS upor, ker kondenzatorji izgledajo OK.
Največji čar - električar
Uporabniški avatar
DusanK
 
Prispevkov: 2557
Pridružen: 18 Jan 2015, 00:43
Kraj: Medvode
Zahvalil se je: 736 krat
Prejel zahvalo: 1318 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 225

Re: Popravilo skenerja

OdgovorNapisal/-a VolkD » 13 Jan 2019, 14:31

Po moje bo najenostavneje zamenjati AIC1563. Pa še nič ne bo treba rezat.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 30171
Pridružen: 29 Dec 2014, 19:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 5728 krat
Prejel zahvalo: 3809 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Popravilo skenerja

OdgovorNapisal/-a DusanK » 13 Jan 2019, 15:31

Temu ne oporekam. Odgovarjam hipotetično @josipk-ju.
Največji čar - električar
Uporabniški avatar
DusanK
 
Prispevkov: 2557
Pridružen: 18 Jan 2015, 00:43
Kraj: Medvode
Zahvalil se je: 736 krat
Prejel zahvalo: 1318 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 225

Re: Popravilo skenerja

OdgovorNapisal/-a VolkD » 13 Jan 2019, 15:44

DusanK je napisal/-a:Temu ne oporekam. Odgovarjam hipotetično @josipk-ju.
Ja saj,... čeprav je iz Nemčije je napisalo, da bo hodilo 10 do 15 dni. Vmes je pa čas :)
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 30171
Pridružen: 29 Dec 2014, 19:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 5728 krat
Prejel zahvalo: 3809 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Popravilo skenerja

OdgovorNapisal/-a josipk » 13 Jan 2019, 17:12

FB15=0,1 Ohm
FB31=0,3 Ohm
Na plati je še nekaj FB in vsi imajo 0,2.
L1, FB15 in 31 na označeni plošči, med njimi je vse 0,1.
Rezat pa ne grem, tudi iz kratkočasja ne :)
Za FB sem našel tole:
https://electronics.stackexchange.com/q ... schematics
josipk
 
Prispevkov: 23
Pridružen: 28 Dec 2018, 09:41
Zahvalil se je: 2 krat
Prejel zahvalo: 3 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 0

Re: Popravilo skenerja

OdgovorNapisal/-a VolkD » 14 Jan 2019, 22:37

IMG_20190114_223658.jpg

Čipek je prišel !
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 30171
Pridružen: 29 Dec 2014, 19:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 5728 krat
Prejel zahvalo: 3809 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Prejšnja

Vrni se na Elektronika - popravila

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost