Jabolčni sok - pijača ali živilo ?

Vsi se po malo ukvarjamo tudi z drugimi hobiji, eden takih je nedvomno vzgoja rastlin.
"Čudež življenja" je vsekakor ena od stvari, ki nikogar ne pusti ravnodušnega. Ni torej razloga, da bi tudi pri nas ne imeli takega kotička.

Moderator: Proteus

Jabolčni sok - pijača ali živilo ?

OdgovorNapisal/-a tomazp » 14 Nov 2018, 09:12

Gledam tole temo in se nisem mogel premagati.
VolkD je napisal/-a:Tako količino pa se ne popije tako hitro. No pri nas smo ga spili, mislim, da je peta vreča noter. Samo se počasi naveličaš, gre potem vedno manj.


Se popolnoma strinjam. Vsako pretiravanje pa čeprav z odličnim domačim sokom je lahko škodljivo. Sam sem mnenja, da je tak kvaliteten naraven sok odlična sladica. Nikakor pa ne osnovna pijača. Pitje večjih količin sladkih pijač kamor spadajo žal tudi naravni sokovi močno dvigujejo nivo sladkorja v krvi. Trebušna slinavka se temu odzove z dvigom hormona inzulina. Zelo pogosto oz. prekomerno pitje sladkih pijač skupaj z bogato prehrano z ogljikovimi hidrati držijo krvni sladkor v višavah. Posledično slinavka deluje prekomerno. Višek energije sladkorja se skladišči v telesno rezervo za slabe čase (maščobe). Vse skupaj pa na dolgi rok pelje v inzulinsko resistenco (celice manj reagirajo na inzulin), slinavka posledično poveča proizvodnjo inzulina čez vse meje in se na koncu sesuje. Rezultat je diabetes 2. Žal je trend te bolezni močno v porastu, tudi pri otrocih. Za veliko 'starostnih' bolezni (diabetes, alzheimerjeva...) smo krivi sami in si jih sami pridelamo. Zdravja ne bomo dobili pri zdravnikih in pri farmaciji temveč smo v največji meri za njega odgovorni sami. Kogar zanima več na to temo naj si pogleda zanimiv dobro uro dolg dokumentarec. Zanimiva je tudi knjiga nevrologa in dietetika Davida Perlmutterja - Požgani možgani, ki pove več tudi o samih telesnih procesih.
tomazp
 
Prispevkov: 497
Pridružen: 19 Jan 2015, 09:14
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 76 krat
Prejel zahvalo: 121 krat
Uporabnika povabil: Zeci
Število neizkoriščenih povabil: 26

Re: P: Jabolčni sok

OdgovorNapisal/-a VolkD » 14 Nov 2018, 10:16

Na hitro izračunano. nekje 3dl soka je ekvivalent dvema jabolkoma. S tem, da je sok bistveno lažje popiti, kot pa pojesti jabolko.
Piti tak sok za žejo ni ravno v redu, ker s tem vnesemo preveč energije v telo. No lahko, ampak potem je treba s tem računati pri drugih obrokih.
Lahko pa sok razredčimo. To počnem jaz: dam en del soka in tri do pet delov mineralne vode. No to pa lahko je za žejo. Vsekakor pa je bolje od cocacole, kokte, arančate in ne vem še česa drugega.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 30172
Pridružen: 29 Dec 2014, 19:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 5728 krat
Prejel zahvalo: 3809 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: P: Jabolčni sok

OdgovorNapisal/-a tomazp » 14 Nov 2018, 11:14

VolkD je napisal/-a:Na hitro izračunano. nekje 3dl soka je ekvivalent dvema jabolkoma. S tem, da je sok bistveno lažje popiti, kot pa pojesti jabolko.

To je res. Ima pa celo jabolko nižji glikemični index in skupaj z vlakninami ne dvigne sladkorja tako hitro kot sok. Jabolko nudi tudi več vitaminov in mineralov kot sok. Telesu tudi sporoči, da je sito, česar sok ne naredi.

VolkD je napisal/-a:Piti tak sok za žejo ni ravno v redu, ker s tem vnesemo preveč energije v telo. No lahko, ampak potem je treba s tem računati pri drugih obrokih.

Kozarec jabolčnega soka 2dl vsebuje cca. 20-24g sladkorja oz. skoraj 5 žličk. Marsikdo ga brez težav lahko dnevno spije liter ali dva. Ko se doda še ostale ogljikove hidrate (kruh, testenine, krompir...) je mera že krepko čez. Zato sem mnenja, da je dober sok lahko kot odlična sladica in manj kot pijača.

VolkD je napisal/-a:Lahko pa sok razredčimo. To počnem jaz: dam en del soka in tri do pet delov mineralne vode. No to pa lahko je za žejo. Vsekakor pa je bolje od cocacole, kokte, arančate in ne vem še česa drugega.


Drži. Npr. coca cola ima 110 g sladkorja na liter. Zanimiv poizkus je, če se enako količino sladkorja zmeša v vodo in poizkusi piti. Bljak...

Je pa čista voda za žejo še boljša. Pa tudi s kozarecem kvalitetnega vina ob jedi ni nič narobe.
tomazp
 
Prispevkov: 497
Pridružen: 19 Jan 2015, 09:14
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 76 krat
Prejel zahvalo: 121 krat
Uporabnika povabil: Zeci
Število neizkoriščenih povabil: 26

Re: P: Jabolčni sok

OdgovorNapisal/-a cero » 14 Nov 2018, 11:43

tomazp je napisal/-a: Ima pa celo jabolko nižji glikemični index in skupaj z vlakninami ne dvigne sladkorja tako hitro kot sok.

Drži. Npr. coca cola ima 110 g sladkorja na liter. Zanimiv poizkus je, če se enako količino sladkorja zmeša v vodo in poizkusi piti. Bljak...


jabolko ima nižji glikemični indeks tudi zaradi tega ker ga jemo počasi, saj ima 0.3 žganja in 2dl vina enako alkohola, ampak vseeno se vino lažje spije in tudi težje se predozira.

V kokakolo in duge pijače se meša tako veliko količino sladkorja da imaš občutek "polnosti" seveda se sladkost ubija s spet veliko količino citronske, fosforne, askorbinske kisline.
Bolj kot sladkor so problem razne gluklozno fruktozne komponente.
cero
 
Prispevkov: 1635
Pridružen: 18 Jan 2015, 21:39
Kraj: Vipava
Zahvalil se je: 143 krat
Prejel zahvalo: 328 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 34

Re: Jabolčni sok - pijača ali živilo ?

OdgovorNapisal/-a VolkD » 14 Nov 2018, 12:29

Saj ne zamerite, a VolkD, ki prodaja sok se je pritožil, da so v njegovi temi offtopic posti. Pa sem preložil sem, upam, da večini ustreza.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 30172
Pridružen: 29 Dec 2014, 19:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 5728 krat
Prejel zahvalo: 3809 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Jabolčni sok - pijača ali živilo ?

OdgovorNapisal/-a tomazp » 14 Nov 2018, 16:36

Pravilno da si prestavil. Pravi prodajalec bi tovrstno objavo, ki kvari prodajo odstranil. To pa tudi ni bil moj namen.

Vem da marsikdo kupuje za celoletno zalogo ali celo za prijatelje. Če pa zgornji prispevek prebere nekdo, ki mu pasti s sladkorjem niso preveč znane in jih bo vsaj nekoliko upošteval, pa je moj namen dosežen.
tomazp
 
Prispevkov: 497
Pridružen: 19 Jan 2015, 09:14
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 76 krat
Prejel zahvalo: 121 krat
Uporabnika povabil: Zeci
Število neizkoriščenih povabil: 26

Re: Jabolčni sok - pijača ali živilo ?

OdgovorNapisal/-a reber » 14 Nov 2018, 22:26

Se strinjam, 100% jabolčni sok je v bistvu hrana, ne pijača.

Letos izjemoma zelo pozno prešanje, jutri ga bom pasteriziral nekje 200-240 litrov. Vseh inox sodov imam za 360 litrov, bi bilo za vsak dan 1 liter, ampak ga ne spijemo toliko in ne vsak dan. V zadnjem sodu imam še nekaj soka še iz 2016, pasteriziran na 73 do max 74 °C in traja brez težav.
Sporočila sprejemam na e-mail objavljen na www.reber.si
Uporabniški avatar
reber
 
Prispevkov: 768
Pridružen: 17 Mar 2015, 20:30
Kraj: Bled
Zahvalil se je: 28 krat
Prejel zahvalo: 193 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 194

Re: Jabolčni sok - pijača ali živilo ?

OdgovorNapisal/-a VolkD » 14 Nov 2018, 22:32

Bistvo procesa pasterizacije ni zgolj segrevanje. Potreben je temperaturni šok. Vrečke je po segrevanju dokaj lahko na hitro ohladiti v kadi z mrzlo vodo. Pri sodih je to težje. Sem tudi sam včasih sok stavil v inox.
Vrečke se mi zdijo bolj ugodne tudi zato, ker sok do porabe ne pride v stik z zrakom. Iz soda smo ga ponavadi jemali v steklenicah po 1,5l. Včasih, ko nismo bili dovolj pridni za pit, ni zdržal do konca.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 30172
Pridružen: 29 Dec 2014, 19:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 5728 krat
Prejel zahvalo: 3809 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Jabolčni sok - pijača ali živilo ?

OdgovorNapisal/-a reber » 14 Nov 2018, 23:14

Pasterizacija s šokom se dela na višje temperature, vsaj 78°C, nekateri gredo čez 80°C. Vrečke ali steklenice, ni neke razlike, je pa razlika v primerjavi s sokom iz soda. Osebno mi je bolj všeč iz soda, da je neprodušno zaprto poskrbi parafinsko olje, sok traja do konca brez težav, če je vse narejeno tako kot je treba.
Preizkusil sem tudi nepasteriziran sok, nič segrevanja, naravnega v sod pod tlakom in dodan CO2, da ne pride do fermentacije. Okus je drugačen, zadeva pa pride kar precej draga v primerjavi s pasterizacijo, treba je imeti primeren sod, jeklenko s CO2, regulator tlaka, manometer, ... posoda se težje opere, v glavnem... ostalo je pri nekaj poskusih, potem sem opremo prodal, ker sem edini maral tak sok.
Sporočila sprejemam na e-mail objavljen na www.reber.si
Uporabniški avatar
reber
 
Prispevkov: 768
Pridružen: 17 Mar 2015, 20:30
Kraj: Bled
Zahvalil se je: 28 krat
Prejel zahvalo: 193 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 194

Re: Jabolčni sok - pijača ali živilo ?

OdgovorNapisal/-a VolkD » 14 Nov 2018, 23:21

reber je napisal/-a:Pasterizacija s šokom se dela na višje temperature, vsaj 78°C, nekateri gredo čez 80°C.
:_naughty To je bilo včasih. Šok nastaja pri ohlajanju. Vrečke ali steklenice z vročim sokom se ohlaja v mrzli vodi. Sok pa se segreva le na 73 do 75°C.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 30172
Pridružen: 29 Dec 2014, 19:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 5728 krat
Prejel zahvalo: 3809 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Jabolčni sok - pijača ali živilo ?

OdgovorNapisal/-a Peter » 14 Nov 2018, 23:56

Jaz pa mislim, da s hitrim ohlajanje zadržimo več vitaminov in tudi okus je dosti bolj po jabolkah.
Jaz sem tudi delal sok v inox sodu 100l. Sam sem nabiral jabolka za 0.40€/kg, vse smo prečistili, obrezali obtolčene in nagnite dele, mleli, prešali, kar naporen dan. Naslednji dan pa segrevanje do 78°C s plinskim gorilcem, mešanje, pobiranje pene.. 5 minut smo držali na isti temperaturi in ugasnili ogenj. Pokrov in parafinsko olje. Sod se je hladil 2 dni.
Uporabniški avatar
Peter
 
Prispevkov: 466
Pridružen: 18 Jan 2015, 21:06
Kraj: Lucija
Zahvalil se je: 173 krat
Prejel zahvalo: 58 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 7

Re: Jabolčni sok - pijača ali živilo ?

OdgovorNapisal/-a cero » 15 Nov 2018, 00:09

Od kje vam ti podatki? Kolikor je meni znano se pasterizacije delijo tri vrste:
Nizkotemperaturna dolga
srednjetemperaturna srednja
visokotemepraturna kratka

In prav ta visokotemepraturna naj bi pomenila "temperaturni šok" nima pa to neke veze z posebno hitrim ohlajanjem. Sicer je zaželeno zaradi čim krajšega zadrževanja časa na visoki temperaturi produkta in ohranjanja določenih koristnih snovi, niso pa tu kritične sekunde.
Pri kislih produktih z manj kot 4.6 pH, tu noter spada tudi sok, naj bi bil namen deaktivacije encimov (pri soku metilesteraza in poligalakturonaza pektina) in uničenje mikroorganizmov predvsem kvasovk in laktobacilusa. Pri mleku in jajcih grejo stvari malce drugače.

Reber, da nisi ti zamenjal dušika s CO2, namreč slednji se za razliko od prvega raztaplja v vodi kar načeloma ni zaželeno(gazirani sokovi, penina...).
V vseh tistih tetrapakih kjer sok ni napolnjen do vrha je noter dušik, ki sploh ne vpliva na organoleptične lastnosti produkta.
cero
 
Prispevkov: 1635
Pridružen: 18 Jan 2015, 21:39
Kraj: Vipava
Zahvalil se je: 143 krat
Prejel zahvalo: 328 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 34

Re: Jabolčni sok - pijača ali živilo ?

OdgovorNapisal/-a reber » 15 Nov 2018, 09:00

Hvala cero za pojasnilo. Pri pasterizaciji je res tako, na 73°C se segreje in tako naj bi bilo 30 minut, potem temperatura že lahko pada.
Kako dolgo se sod ohlaja, je odvisno od njegove velikosti oziroma razmerja površine plašča in volumna. Pri manjših sodovih je že po nekaj urah samo še topel.

Pasteriziranje soka, ki se pakira v vrečke ali steklenice pa... 73-75 °C sigurno ni prava temperatura, če pa že, je zadeva zelo vprašljiva, ker je to običajno delajo v pretočnih pasterizatorjih in je sok segret le malo časa, manj kot minuto.

Sode pod tlakom sem priklopil na CO2, seveda se je dodal soku in je bil sok v bistvu gaziran. Tak sok, če sem ga nalil in počakal uro ali dve, je bil potem skoraj čisto normalen.
Vsekakor pa si mi dal idejo cero, namesto CO2 bi moral uporabiti dušik, fermentacija se tudi ne začne če je tlak dovolj visok, najbrž ni treba da je koncentracija CO2 visoka, mogoče je dovolj že samo tlak. Škoda ker nimam več opreme da bi poskusil.
Sporočila sprejemam na e-mail objavljen na www.reber.si
Uporabniški avatar
reber
 
Prispevkov: 768
Pridružen: 17 Mar 2015, 20:30
Kraj: Bled
Zahvalil se je: 28 krat
Prejel zahvalo: 193 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 194

Re: Jabolčni sok - pijača ali živilo ?

OdgovorNapisal/-a VolkD » 15 Nov 2018, 09:11

:_think pri 78°C začne karamelizacija. Pri 83°C pa se že čuti grenak okus.

Klik
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 30172
Pridružen: 29 Dec 2014, 19:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 5728 krat
Prejel zahvalo: 3809 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Jabolčni sok - pijača ali živilo ?

OdgovorNapisal/-a VolkD » 15 Nov 2018, 09:29

Še nekaj.
Ni vseeno ali polnimo v steklenice ali pa v vrečke. Saj je logično, masa in s tem temperaturna vztrajnost steklenic je drugačna od vrečk. Dejstvo pride do izraza predvsem pri pasterizaciji pokrovčka. Pri steklenici se sok, ko jo zapremo že precej ohladi. Potem jo zvrnemo, da s tem pasteriziramo še pokrovček.
Pri vrečki ravnamo podobno. Ko jo zapremo, jo obrnemo, da se pasterizira še pokrovček z ventilom. Le da se pri vrečki sok, zaradi manjše mase vrečke medtem ohladi manj.
To je razlog zakaj smemo imeti temperaturo soka pri polnjenju vrečk nekoliko nižjo kot pa pri polnjenju steklenic. S tem pa ohranimo nekaj več naravnih sestavin soka.

Druga stvar, ki govori v prid vrečkam je kvarjenje soka, ko načnemo embalažo. Pri steklenici se sok okuži takoj, ko jo odpremo in začnemo uporabljati. V prostor kjer je bil prej sok zdaj vdre zunanji zrak, ki seveda vsebuje tudi kup bakterij. V nekaj dneh se sok v steklenici pokvari. Z vrečko je drugače, njena gibkost omogoča, da sok izteka, brez, da bi vanjo vdrl zrak iz okolice.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 30172
Pridružen: 29 Dec 2014, 19:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 5728 krat
Prejel zahvalo: 3809 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Jabolčni sok - pijača ali živilo ?

OdgovorNapisal/-a DusanK » 15 Nov 2018, 09:32

Kaj zdaj? Vsak po svoje?
Kmetijski zavod NM pravi: "...Pri tem uporabljamo izključno cevni pasterizator. Temperatura segrevanja soka je 78 – 80° C ..."
Kmetijsko gozdarski zavod LJ pa od 77-85° C.
...
Največji čar - električar
Uporabniški avatar
DusanK
 
Prispevkov: 2559
Pridružen: 18 Jan 2015, 00:43
Kraj: Medvode
Zahvalil se je: 736 krat
Prejel zahvalo: 1319 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 225

Re: Jabolčni sok - pijača ali živilo ?

OdgovorNapisal/-a cero » 15 Nov 2018, 09:49

Khm
Karamelizacija ni encimski ampak pirolitični proces razpada sladkorjev.
Načeloma so temperature za: fruktozo 110 stopinj, galaktozo, glukozo in saharozo 160 stopinj, maltozo celo 180 stopionj
razne nečistoče (kot naprimer melasa v sladkorju) jo pospešujejo.
Odvisna je tudi od kislosti produkta, torej je pri soku nižje.

Če že gremo v take "finese" bi bilo potrebno razmislit tudi o recimo deaearaciji.
Namreč tudi ta precej vpliva na sok (gotovo precej več kot sekunde pri ohlajanju) predvsem z zmanjšanjem oksidacije aromatskih komponent in askorbinske kisline.
cero
 
Prispevkov: 1635
Pridružen: 18 Jan 2015, 21:39
Kraj: Vipava
Zahvalil se je: 143 krat
Prejel zahvalo: 328 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 34

Re: Jabolčni sok - pijača ali živilo ?

OdgovorNapisal/-a VolkD » 15 Nov 2018, 10:24

DusanK je napisal/-a:Kaj zdaj? Vsak po svoje?
Mislim, da ne. Razlike navedenih temperatur so zaradi načina merjenja in točke merjenja.
Meritev v različnih pasterizatorjih je različna, ker prihaja do toplotnega mostu med kovinskimi nastavki cevi in termometrom samim.
V pasteriztorju so temperature precej različne v odvisnosti kje in kdaj merimo. Eno je temperatura vode v kotlu, drugo pa temperatura soka. Za nameček je treba še razumeti temperaturo kotla (zunanji obod). Tudi znotraj kotla so temperature različne. Najvišje so ob stenah kotla, na sredini pa je vodni tok navzdol, torej so nižje.
Naslednje kar je treba razumeti je temperatura cevi po kateri teče sok. Povsem nazadnje pa temperatura soka samega. Slednja je odvisna tudi od pretoka soka. Večji kot je pretok nižja je temperatura.

Za meritev temperature soka je prav, da imamo sondo termično ločeno od kotla. Kotli, ki so v prodaji tega nimajo, zato so prikazane temperature tam večje. Za nameček pa temometer bolj tromo reagira na pretok.

Iz povedanega sledi, da moramo pri tem opravilu imeti čim bolj konstanten pretok soka skozi pasterizator, ker se v nasprotnem vse poruši. Dokler se tega ne doseže, roma sok nazaj v kad med nepasteriziran sok.

Pri soku, ki pride ven segret na 80°C so cevi blizu vrelišča vode. Tak sok ima grenak priokus. Ob stiku soka s cevjo pride do karamelizacije. To se zgodi na začetku, če hočemo vse skupaj prehitro segreti. Tak sok se zavrže.
Zato nekateri po cevi najprej spuščajo vodo, šele, ko je sistem stabilen spuste sok.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 30172
Pridružen: 29 Dec 2014, 19:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 5728 krat
Prejel zahvalo: 3809 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Jabolčni sok - pijača ali živilo ?

OdgovorNapisal/-a BojanR » 15 Nov 2018, 10:47

DusanK je napisal/-a:Kaj zdaj? Vsak po svoje?
Kmetijski zavod NM pravi: "...Pri tem uporabljamo izključno cevni pasterizator. Temperatura segrevanja soka je 78 – 80° C ..."
Kmetijsko gozdarski zavod LJ pa od 77-85° C.
...


Pasterizacijska temperatura naj bi bila čim nižja, vendar moramo zagotoviti tudi pasterizacijski učinek. Tako bi bila lahko pasterizacijska temperatura tudi le 72°C.
Z nižjo temperaturo ohranimo čimveč vitaminov in mineralov v izvorni obliki. Nekateri minerali z višjo temperaturo postanejo netopni in kot taki v končni fazi lahko tudi nezaželeni.
Temperaturo torej določa tehnološki postopek, tudi čas zadrževanja na pasterizacijski temperaturi (govora pa je o sekundah npr 12, 20...) Po polnjenju (jabolčni sok polnjen recimo v kartonasto embalažo se polni "hot-fill" s 85°C, da se pasterizira tudi embalaža) sledi ohlajanje. Zaželeno je, da je čim hitrejše. To pa zato, ker nekaj neželenih bakterij seveda preživi (sterilizacija je drug postopek). Te bakterije pa se v mlačnem soku veselo in hitro razmnožujejo.
Segrevanje mora biti razpršeno, tako da ne dobimo točkovno previsoke temperature in s tem zažgemo sladkorje (okus).
V industriji se jabolčni sok pasterizira res izključno s cevnim pasterizatorjem, to pa zato, ker ima vlaknine in bi se ploščni paster kmalu "zabil" (postal neprehoden).
Ena od bistvenih postavk katerekoli termične obdelave v smislu konzerviranja je higiena. Če ne boste dopustili sekundarne okužbe, je zmaga blizu.

Vmes je še VolkD dodal...zato še odgovor na to.
Izmerjena temeratura je temperatura pasterizacije, na točno določeni točki (za zadrževalcem). Ne dopušča proste izbire. Govora pa je seveda o industrijskem okolju.
Razlika temperatur med vročo vodo in pasteriziranim sokom je vsega par stopinj, tako dobra mora biti (in je) temperaturna izmenjava.
"Zato nekateri po cevi najprej spuščajo vodo, šele, ko je sistem stabilen spuste sok" - to pa drži, razen da ne samo nekateri.
BojanR
 
Prispevkov: 65
Pridružen: 19 Jan 2015, 18:56
Kraj: Vnanje Gorice
Zahvalil se je: 7 krat
Prejel zahvalo: 15 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 4

Re: Jabolčni sok - pijača ali živilo ?

OdgovorNapisal/-a cero » 15 Nov 2018, 12:31

BojanR je napisal/-a:V industriji se jabolčni sok pasterizira res izključno s cevnim pasterizatorjem, to pa zato, ker ima vlaknine in bi se ploščni paster kmalu "zabil" (postal neprehoden).

S prve ti lahko zagotovim da to ni res.
cero
 
Prispevkov: 1635
Pridružen: 18 Jan 2015, 21:39
Kraj: Vipava
Zahvalil se je: 143 krat
Prejel zahvalo: 328 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 34

Re: Jabolčni sok - pijača ali živilo ?

OdgovorNapisal/-a BojanR » 15 Nov 2018, 13:48

seveda imaš prav... :_clap
V "izključno" me je zavedel" Kmetijski zavod NM pravi: "...Pri tem uporabljamo izključno cevni...".
Tudi sadje s pulpo in vlakni gre skozi ploščni izmenjevalnik, pri tem pa se uporablja tehnične rešitve, da se ne zabije.
Bistri jabolčni sok pa tako ali tako ni problematičen.
BojanR
 
Prispevkov: 65
Pridružen: 19 Jan 2015, 18:56
Kraj: Vnanje Gorice
Zahvalil se je: 7 krat
Prejel zahvalo: 15 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 4

Re: Jabolčni sok - pijača ali živilo ?

OdgovorNapisal/-a VolkD » 19 Dec 2018, 11:23

Mesec je naokrog. Prodal sem preko 700 l soka. Reklamiral ni nihče, s tega lahko sklepam, da se sok ni pokvaril, o okusu so pa že drugi povedali.
Sem pa izvedel, da so sok pretočili iz vreč v steklenice. Po nekaj dneh je zavrel. :(
Vreča ima kot shramba za sok to lepo prednost, da iz nje sok odvzemaš, brez da bi pri tem v posodo vdrl zrak. Na ta način se sok ne okuži z bakterijami in se ne more pokvariti.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 30172
Pridružen: 29 Dec 2014, 19:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 5728 krat
Prejel zahvalo: 3809 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Jabolčni sok - pijača ali živilo ?

OdgovorNapisal/-a kobranka » 20 Dec 2018, 13:58

Ja to se pa tudi jaz sprašujem zakaj je tu pamet odpovedala? Jaz ga imam v cisterni in si ga natočim sproti kolikor ga potrebujem.

Edin problem, ki sem ga kiksnil, ker ne znam sebe poslušat ampak druge. Dal sem pol litra premalo parafinskega olja namesto pol litra preveč =bemti sem škrtuh, potem se pa čudim zakaj mi je sok začel vreti, ko gre proti koncu. Ja SEVEDA na hladnem je in se še dvakrat več parafinskega olja obdrzi na steni cisterne, kje bo potem tesnilo.
kobranka
 
Prispevkov: 1526
Pridružen: 07 Feb 2015, 12:17
Zahvalil se je: 351 krat
Prejel zahvalo: 86 krat
Uporabnika povabil: MadMax
Število neizkoriščenih povabil: 17

Re: Jabolčni sok - pijača ali živilo ?

OdgovorNapisal/-a VolkD » 20 Dec 2018, 16:08

Verjetno bakterije lahko zaidejo tudi v vrečko in se sok lahko pokvari tudi v vrečki. Je pa tu velika prednost v tem, da se v takem primeru pokvari ena vrečka in ne celotna količina.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 30172
Pridružen: 29 Dec 2014, 19:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 5728 krat
Prejel zahvalo: 3809 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255


Vrni se na Zelena elektronika - pametno vrtičkarstvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov