Altium - kako

Vse o programih, ki jih uporabljate

Moderator: Kroko

Re: Altium - kako

OdgovorNapisal/-a tilz0R » 28 Sep 2018, 07:40

Protoncek je napisal/-a:Take elemente imam jaz že v osnovi (v knjižnici) narisane tako, da sta oba pada 2. Tako ni težav pri spremninjanju vezja.


To so vse rešitve, vendar to je potuha Altiumu, da ne zrihta napake. :)
Vprašam se, zakaj bi imel 5x isti footprint v knjižnici, ki ima iste vrednosti pinov? :)
Knowledge sharing is people' caring., T. MAJERLE
Uporabniški avatar
tilz0R
 
Prispevkov: 1545
Pridružen: 17 Jan 2015, 23:12
Kraj: Črnomelj
Zahvalil se je: 202 krat
Prejel zahvalo: 387 krat
Uporabnika povabil: s56rga
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Altium - kako

OdgovorNapisal/-a MitjaN » 28 Sep 2018, 09:04

Sicer ne uporabljam altiuma, ampak si ne predstavljam kako bi to lahko rešil.

Povsod, kjer sem delal se je to reševalo z ločenimi footprinti. Če je bil simbol povezan z napačnim footprintom, je napaka na stani knjižnice s simboli. Sicer to lahko popraviš v layout-u, ampak če osvežiš footprinte, ti bo to tvoj popravek seveda izničilo.

Za SOT223 tako rabiš najmanj 3 footprinte:
- enega s tvojim številčenjem (1, 2, 3 in tab 4)
- enega s tistim kar ti rabiš in je najbolj tipično (1, 2, 3 in tab 2)
- enega za komponente ki nimajo srednje nožice (1, 3 in tab 2)
In če nimaš poenotene knjižnice s simboli potem rabiš še eksotično izvedbo zadnjega, kjer ima tab oznako 4 (se pravi 1, 3 in tab 4).
MitjaN
 
Prispevkov: 66
Pridružen: 24 Feb 2015, 11:45
Zahvalil se je: 2 krat
Prejel zahvalo: 28 krat
Uporabnika povabil: aly
Število neizkoriščenih povabil: 5

Re: Altium - kako

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 28 Sep 2018, 09:54

Mislim, da bi bilo bolj pravilno kot to, kar sem prej napisal tako, da bi bil element (recimo LM1117) v schematic-u narisan tako, da bi imel tudi četrti pin - hladilnik, ki bi ga povezal tja, kamor spada. Potem tudi v pcb ne bi bilo težav.
Uporabniški avatar
Protoncek
 
Prispevkov: 2875
Pridružen: 17 Jan 2015, 20:41
Kraj: Mengeš
Zahvalil se je: 245 krat
Prejel zahvalo: 294 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 62

Re: Altium - kako

OdgovorNapisal/-a tilz0R » 28 Sep 2018, 11:54

Here you go gents.

Uradno negre.
Priponke
2BEC9740-FD09-41E3-80A6-A109A2C6771D.png
Knowledge sharing is people' caring., T. MAJERLE
Uporabniški avatar
tilz0R
 
Prispevkov: 1545
Pridružen: 17 Jan 2015, 23:12
Kraj: Črnomelj
Zahvalil se je: 202 krat
Prejel zahvalo: 387 krat
Uporabnika povabil: s56rga
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Altium - kako

OdgovorNapisal/-a horvi » 01 Okt 2018, 12:57

Protoncek je napisal/-a:Take elemente imam jaz že v osnovi (v knjižnici) narisane tako, da sta oba pada 2. Tako ni težav pri spremninjanju vezja.


... že vsa leta delam tako in ni nobenih problemov!
horvi
 
Prispevkov: 145
Pridružen: 18 Jan 2015, 20:12
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 92 krat
Prejel zahvalo: 39 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 5

Re: Altium - kako

OdgovorNapisal/-a tilz0R » 01 Okt 2018, 14:48

horvi je napisal/-a:
Protoncek je napisal/-a:Take elemente imam jaz že v osnovi (v knjižnici) narisane tako, da sta oba pada 2. Tako ni težav pri spremninjanju vezja.


... že vsa leta delam tako in ni nobenih problemov!

Pri "Code fast or code well" si ti extremno "code fast" ;)

https://pics.me.me/how-to-write-good-co ... 263930.png

Reportano Altiumu, pa še electronica bo kmalu tako da jim lahko osebno sporočim.
Knowledge sharing is people' caring., T. MAJERLE
Uporabniški avatar
tilz0R
 
Prispevkov: 1545
Pridružen: 17 Jan 2015, 23:12
Kraj: Črnomelj
Zahvalil se je: 202 krat
Prejel zahvalo: 387 krat
Uporabnika povabil: s56rga
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Altium - kako

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 01 Okt 2018, 17:17

Mešaš "business with pleasure". Tebi je to biznis, nam hobi. Nam je važno, da dela in da ne zabijem tri dni za risanje pcbja. Tebi mora seveda delati po PS-u...
Je pa prav, da javiš, seveda.
Uporabniški avatar
Protoncek
 
Prispevkov: 2875
Pridružen: 17 Jan 2015, 20:41
Kraj: Mengeš
Zahvalil se je: 245 krat
Prejel zahvalo: 294 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 62

Re: Altium - kako

OdgovorNapisal/-a LiPo » 01 Okt 2018, 19:39

Imam eno vprasanje, no več na podobno temo:
Kako se naredit SLOT ( podolgovato luknj0)
AIR GAP ( reža v pcb za doseganje večje prebojne napetosti)
LARGE HOLE ( luknje večje od 5 mm)

Predvsem me zanima, kako to proizvajalcem PCB definirati...

Hvala

LPG
Uporabniški avatar
LiPo
 
Prispevkov: 719
Pridružen: 04 Apr 2015, 16:30
Kraj: LJUBLJANA
Zahvalil se je: 22 krat
Prejel zahvalo: 87 krat
Uporabnika povabil: cimabella
Število neizkoriščenih povabil: 17

Re: Altium - kako

OdgovorNapisal/-a S53SG » 01 Okt 2018, 20:12

@tilz0R, tisto osebno teženje na sejmu je bolj tako... Altium BugCrunch report je bolj učinkovit pri prijavi bugov. ;)
S53SG
 
Prispevkov: 110
Pridružen: 06 Dec 2015, 18:30
Zahvalil se je: 23 krat
Prejel zahvalo: 28 krat
Uporabnika povabil: powr
Število neizkoriščenih povabil: 5

Re: Altium - kako

OdgovorNapisal/-a tilz0R » 01 Okt 2018, 20:27

S53SG je napisal/-a:@tilz0R, tisto osebno teženje na sejmu je bolj tako... Altium BugCrunch report je bolj učinkovit pri prijavi bugov. ;)


Je že gor. To mi je že Matija svetoval (HTEurep) in sem že dopoldan dal gor: https://bugcrunch.live.altium.com/#Idea/10112

Drugače je pa to za moje pojme resna težava, če se hočeš nekaj resno s tem ukvarjat, pa si lahko profesionalec ali pa hobist.
Sedaj, kot smo ugotovili, če hočeš imeti generic footprint (recimo SO-8) in imaš mosfet, ki ima 3x drain, 4x source, 1x gate:
- Ali narediš svoj SO-8 footprint samo za ta mosfet in primerno poimenuješ pade
- Ali pa uporabiš "hidden" pine v componentu.
- Kaj pa če je ta isti mosfet tudi v ohišju SO-16 za večjo moč, ali pa nevem, SOT-23 za manjšo? Bom za vsakega naredil svoje ohišje ali bom za vsakega naredil nov component, da bo več skritih padov? Ali bom iskal največjega možnega in naredil toliko skritih padov kot jih je? Kaj pa če ima eno ohišje drain na pini 1-5, drugo pa 3-8?

Če bi lahko naredil component z 3x pini in potem na pin-map z vejicami ločil kateri pad je kateri pin, bi delalo idealno.
To se mi zdi da je včasih delalo, pa sedaj ne več. Kot se vidi na preview-u, tam celo dela.
Knowledge sharing is people' caring., T. MAJERLE
Uporabniški avatar
tilz0R
 
Prispevkov: 1545
Pridružen: 17 Jan 2015, 23:12
Kraj: Črnomelj
Zahvalil se je: 202 krat
Prejel zahvalo: 387 krat
Uporabnika povabil: s56rga
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Altium - kako

OdgovorNapisal/-a Cloud » 01 Okt 2018, 21:36

LiPo je napisal/-a:Imam eno vprasanje, no več na podobno temo:
Kako se naredit SLOT ( podolgovato luknj0)
AIR GAP ( reža v pcb za doseganje večje prebojne napetosti)
LARGE HOLE ( luknje večje od 5 mm)

Predvsem me zanima, kako to proizvajalcem PCB definirati...

Hvala

LPG


Definirati moraš keep out https://www.altium.com/documentation/1. ... oard+Shape))_AD
Za večje luknje narišeš normalno footprint kot za male in to potem že proizvajalec uporabi rezkar namesto svedra
Cloud
 
Prispevkov: 1483
Pridružen: 18 Mar 2015, 08:24
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 28 krat
Prejel zahvalo: 132 krat
Uporabnika povabil: BraneZ
Število neizkoriščenih povabil: 11

Re: Altium - kako

OdgovorNapisal/-a Cloud » 09 Jan 2019, 13:07

Kako definiram, da imam pod shielding cabinetom prostor, da mi altium ne javlja collision?
Cloud
 
Prispevkov: 1483
Pridružen: 18 Mar 2015, 08:24
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 28 krat
Prejel zahvalo: 132 krat
Uporabnika povabil: BraneZ
Število neizkoriščenih povabil: 11

Re: Altium - kako

OdgovorNapisal/-a borisz » 09 Jan 2019, 13:34

V rules nastaviš, da shield lahko naredi collision z določenimi komponentami.
It's never too late to have a happy childhood.
Uporabniški avatar
borisz
 
Prispevkov: 2992
Pridružen: 18 Jan 2015, 12:05
Zahvalil se je: 687 krat
Prejel zahvalo: 671 krat
Uporabnika povabil: Marholt
Število neizkoriščenih povabil: 129

Prejšnja

Vrni se na Uporabniški programi

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov