Opazil sem, da so se pod posodo za zbiranje vode pod ledom (toplotna izolacija) začele nabirati kapljice vode. Tudi led v notranjosti se mi je zdel nekam moker.
Obrnil sem parkrat termostat od minimuma do maksimuma in nazaj, vendar se ni zgodilo ničesar in tudi preklapljanja stikala ni bilo čutiti. Kompresor se ni vklopil. Zato sem na hitro sklepal, da je odpovedal termostat.
Odstranil sem termostat in ga odprl, vendar nisem opazil ničesar slabega, razen tega da je stalno vklopljen in se "prisilno" mehansko izklopi le v položaju "0". Led v notranjosti se je tačas delno že stalil.
Premostil sem kabla za termostat in vklopil hladilnik. Kompresor je sedaj normalno deloval kar nekaj časa. Za trenutek sem izklopil hladilnik, še vedno brez termostata, in ga vklopil nazaj. Sedaj kompresor ni več stekel. Večkrat sem ga poskušal nazaj vklopiti, vendar je kompresor stekel šele čez 3-4 minute.
Posumil sem, da se je morda posušil kondenzator za start (pomožna faza?), zato sem izvlekel hladilnik iz omare, ga obrnil in pogledal zadnjo stran. Nikjer nisem našel kakšnega kondenzatorja. Na priključni plošči za omrežni kabel je le ena tuljavica in še en dodatni termostat, ki je prislonjen na kompresor.
Obenem sem opazil, da je kompresor še vedno zelo vroč, kljub temu, da je minilo že kar nekaj časa, od kar sem hladilnik izklopil. Temeljito sem počistil prah na črni mrežici za hlajenje zadaj, ki se je tam očitno nabiral že kakih 40 let, vse skupaj nazaj sestavil in postavil hladilnik nazaj v omaro.
Hladilnik je nekaj časa deloval, vendar se je izklopil, predno je dosegel nastavljeno temperaturo v notranjosti. Termostat se je pri obračanju gumba vklapljal in izklapljal, vendar kompresor ni stekel.
Pustil sem hladilnik vklopljen čez noč. Naslednji dan je temperatura v notranjosti dosegla nastavljeno vrednost in kompresor se je občasno vklapljal in izklapljal. V notranjosti se je naredil led. Ko kompresor ni deloval (tišina), sem spet poskusil obračati gumb termostata. Včasih se je pri višji številki kompresor nazaj vklopil, včasih pa ne, ampak šele čez nekaj časa. Sklepam, da je bil takrat kompresor prevroč in da je izklopil drugi termostat zadaj.
Zanima me, ali je tak način delovanja hladilnika normalen, ali kliče po novem, zaradi spoštljive starosti.

Motor s kompresorjem je hermetično zaprt in ni možno preveriti, kaj se nahaja notri. Zunaj ima samo 3 priključke: fazo, ničlo in zemljo. Ali morda kdo ve, kakšen elektromotor je notri? Pomožna faza, zasenčeni poli? Po podatkih je poraba 90W.
Da bi mu olajšal življenje pri trenutni neznosni vročini (temperatura v prostoru čez 30°C), sem spodaj postavil dodatni ventilator da mu vsaj malo "piha na dušo". Ventilator je stalno vklopljen, ne glede na to, ali je termostat vklopljen ali ne.