Meritev frekvence lokalnega oscilatorja

Vse ostalo v zvezi z nostalgijo. Če se bo tega nabralo bomo odprli nov podforum.

Meritev frekvence lokalnega oscilatorja

OdgovorNapisal/-a ivor » 14 Maj 2018, 16:28

Kako bi lahko s frekvencmetrom izmeril frekvenco lokalnega oscilatorja pri starem radiu na elektronke (VFO), ki je potreben uglasitve? To me zanima zlasti za kratke valove, kjer so si zrcalne frekvence precej blizu skupaj in lahko pride do napačne uglasitve. :(
Idejo za to vprašanje sem dobil tukaj.
Zadnjič sem poskusil tako, da sem priklopil frekvencmeter na mrežico lokalnega oscilatorja. Frekvenca se je nekoliko spremenila, vendar sem si vsaj za silo pomagal do približno 6MHz. Pri višjih frekvencah pa je oscilator enostavno ugasnil, verjetno zaradi preobremenitve. :(
V navodilih za uglaševanje navadno piše, da se na anteno priklopi generator z neko frekvenco, ki naj bi jo radio sprejemal. Pri KV se navadno zgodi, da se na določenem mestu na skali signal sprejema pri celi množici frekvenc. Problem je ugotoviti, katera je prava.
Primer: Sprejemnik želimo uglasiti pri 15MHz. Nastavimo generator na 15MHz, ga priklopimo na antenski vhod, postavimo kazalec sprejemnika na 15MHz in obračamo trimer lokalnega oscilatorja za KV, dokler ne zaslišimo signala. To se nam zgodi pri več položajih trimerja. Če je medfrekvenca 468kHz, se to zgodi pri frekvenci lokalnega oscilatorja 15468kHz, 14532kHz (zrcalna), 7734kHz, 7266kHz (druge harmonske!) in morda še kje. Pri tem je prva frekvenca edina prava. Ta frekvenca je vedno najvišja, samo mi nihče ne garantira, da gre dejansko lokalni oscilator v konkretnem primeru dovolj visoko.
Kako je najbolje priklopiti frekvencmeter, da bi čim manj bremenil lokalni VFO in obenem točno prikazal njegovo frekvenco? Dovolj majhen kondenzator ali dovolj velik upor v seriji, kakšna zanka ali podobna enostavna antena?
Imam problem za vsako rešitev. - Imam problem za svako rješenje.
Uporabniški avatar
ivor
 
Prispevkov: 858
Pridružen: 09 Feb 2015, 16:29
Kraj: Koper
Zahvalil se je: 429 krat
Prejel zahvalo: 536 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Meritev frekvence lokalnega oscilatorja

OdgovorNapisal/-a S53DZ » 14 Maj 2018, 16:37

predlagam tole:
http://lea.hamradio.si/~s53mv/counter/probes.html
Slab induktivni sklop na nihajni krog.
Uporabniški avatar
S53DZ
 
Prispevkov: 1152
Pridružen: 18 Jan 2015, 09:58
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 200 krat
Prejel zahvalo: 387 krat
Uporabnika povabil: S52O
Število neizkoriščenih povabil: 41


Vrni se na Ostalo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov