Dekoder 2 to 4

Tu bomo komentirali, popravljali, dodajali, "preizkušali" načrte in ideje. Ne gre za ogromne projekte, temveč ideje na hitro narisane na kos papija ( fotka) ali pa kako drugače. Torej stvari, ki se nekomu porodijo kot ideja spotoma, drugemu pa rešijo problem.

Dekoder 2 to 4

OdgovorNapisal/-a VolkD » 18 Apr 2018, 13:28

Potrebujem kar se da enostavno vezje, ki bo znalo dekodirati binarno število dveh bitov v štiri signale.
vezje111.jpg

Funkcija vezja naj bo taka kot je na shemi.

Mene pa zanima realizacija te funkcije. Še najbližje temu bi bil 74hc139, a ima invertirane izhode, kar pomeni, da bi potreboval še 4 inverterje. to pomeni dva čipa. rad bi rešil enostavneje.
Ima kdo kakšo idejo ?
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 25158
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 4622 krat
Prejel zahvalo: 3381 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Dekoder 2 to 4

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 18 Apr 2018, 13:32

Mogoče neumna ideja, ampak...tiny13,25,45...? 8 pinov, 6 uporabnih, če izklopiš ISP (da dobiš uporaben reset).
Uporabniški avatar
Protoncek
 
Prispevkov: 2602
Pridružen: 17 Jan 2015, 21:41
Kraj: Mengeš
Zahvalil se je: 209 krat
Prejel zahvalo: 239 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 50

Re: Dekoder 2 to 4

OdgovorNapisal/-a mondxxi » 18 Apr 2018, 13:45

Kaj pa 3In / 8out. Zadnji vhod pustiš na masi in uporabiš samo prve 4 izhode.
Recimo 74HC238.
Več glav več ve.
mondxxi
 
Prispevkov: 192
Pridružen: 29 Jan 2015, 11:00
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 40 krat
Prejel zahvalo: 45 krat
Uporabnika povabil: Bizgec65
Število neizkoriščenih povabil: 9

Re: Dekoder 2 to 4

OdgovorNapisal/-a VolkD » 18 Apr 2018, 13:51

mondxxi je napisal/-a:Kaj pa 3In / 8out. Zadnji vhod pustiš na masi in uporabiš samo prve 4 izhode.
Recimo 74HC238.
To bo to. Pač čip ne bo v celoti izkoriščen, ampak to ne moti. Pa pri tistih enable vhodih bo treba paziti, da jih dam na 0 in 1 pravilno.
Rešitev sicer povsem zadovoljuje, vendar,...

Ima še kdo kako drugo rešitev ?
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 25158
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 4622 krat
Prejel zahvalo: 3381 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Dekoder 2 to 4

OdgovorNapisal/-a VolkD » 18 Apr 2018, 13:53

Protoncek je napisal/-a:Mogoče neumna ideja, ampak...tiny13,25,45...? 8 pinov, 6 uporabnih, če izklopiš ISP (da dobiš uporaben reset).
saj hitrost tu ni pomembna, je pa rešitev nerodna, ker zahteva programiranje. In če že, potem bi dal raje kakšen GAL.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 25158
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 4622 krat
Prejel zahvalo: 3381 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Dekoder 2 to 4

OdgovorNapisal/-a mondxxi » 18 Apr 2018, 14:02

Morda bi se dalo rešit tudi z 4052.
Več glav več ve.
mondxxi
 
Prispevkov: 192
Pridružen: 29 Jan 2015, 11:00
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 40 krat
Prejel zahvalo: 45 krat
Uporabnika povabil: Bizgec65
Število neizkoriščenih povabil: 9

Re: Dekoder 2 to 4

OdgovorNapisal/-a VolkD » 18 Apr 2018, 17:13

mondxxi je napisal/-a:Morda bi se dalo rešit tudi z 4052.
Hmm,.. sem že gledal to, pa se mi ne posveti kako bi povezal ?
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 25158
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 4622 krat
Prejel zahvalo: 3381 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Dekoder 2 to 4

OdgovorNapisal/-a ivor » 18 Apr 2018, 17:45

CD4028? :idea:
Imam problem za vsako rešitev. - Imam problem za svako rješenje.
Uporabniški avatar
ivor
 
Prispevkov: 634
Pridružen: 09 Feb 2015, 17:29
Kraj: Koper
Zahvalil se je: 273 krat
Prejel zahvalo: 372 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Dekoder 2 to 4

OdgovorNapisal/-a VolkD » 18 Apr 2018, 18:46

ivor je napisal/-a:CD4028? :idea:
Ja tudi ta je dober,.. hvala. Zdaj bom pa samo še pogledal česa imam največ doma :)
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 25158
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 4622 krat
Prejel zahvalo: 3381 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Dekoder 2 to 4

OdgovorNapisal/-a radix » 18 Apr 2018, 19:27

VolkD je napisal/-a:
mondxxi je napisal/-a:Morda bi se dalo rešit tudi z 4052.
Hmm,.. sem že gledal to, pa se mi ne posveti kako bi povezal ?
Vhode na "high", na izhodih pa obvezno pull-down upore.
radix
 
Prispevkov: 1097
Pridružen: 04 Feb 2015, 20:19
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 183 krat
Prejel zahvalo: 245 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 18

Re: Dekoder 2 to 4

OdgovorNapisal/-a VolkD » 18 Apr 2018, 20:07

radix je napisal/-a:
VolkD je napisal/-a:
mondxxi je napisal/-a:Morda bi se dalo rešit tudi z 4052.
Hmm,.. sem že gledal to, pa se mi ne posveti kako bi povezal ?
Vhode na "high", na izhodih pa obvezno pull-down upore.
Vhodi gredo na uC. Izhodi bodo pa tako in tako imeli pulldown, ker krmilijo tranzistorje.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 25158
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 4622 krat
Prejel zahvalo: 3381 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Dekoder 2 to 4

OdgovorNapisal/-a radix » 18 Apr 2018, 20:12

Ne izbirne vhode, ampak vhode multiplexerja. S tem efektivno dobiš (počasen ali pa tudi ne?) 2-to-4 dekoder.
radix
 
Prispevkov: 1097
Pridružen: 04 Feb 2015, 20:19
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 183 krat
Prejel zahvalo: 245 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 18

Re: Dekoder 2 to 4

OdgovorNapisal/-a zanka » 18 Apr 2018, 20:12

Kaj uC ima 2 izhoda premalo, da bi šlo brez tega čipa?
Uporabniški avatar
zanka
 
Prispevkov: 1565
Pridružen: 17 Mar 2016, 01:16
Kraj: Krško
Zahvalil se je: 83 krat
Prejel zahvalo: 138 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 26

Re: Dekoder 2 to 4

OdgovorNapisal/-a VolkD » 18 Apr 2018, 20:21

zanka je napisal/-a:Kaj uC ima 2 izhoda premalo, da bi šlo brez tega čipa?
Točno tako. Pa še kakega bom moral poiskati kje.
Nočem pa nič dajati na i2c.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 25158
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 4622 krat
Prejel zahvalo: 3381 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Dekoder 2 to 4

OdgovorNapisal/-a zanka » 18 Apr 2018, 21:11

Kaj pa večji čip?
Uporabniški avatar
zanka
 
Prispevkov: 1565
Pridružen: 17 Mar 2016, 01:16
Kraj: Krško
Zahvalil se je: 83 krat
Prejel zahvalo: 138 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 26

Re: Dekoder 2 to 4

OdgovorNapisal/-a VolkD » 18 Apr 2018, 21:14

zanka je napisal/-a:Kaj pa večji čip?
:_naughty
Zdaj je na tem narejeno. Rad bi stvari samo malo izboljšal. Bo to povsem dovolj.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 25158
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 4622 krat
Prejel zahvalo: 3381 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Dekoder 2 to 4

OdgovorNapisal/-a s54mtb » 18 Apr 2018, 22:57

Zdaj ko imaš toliko uporov po E24 boš pa ja še en LM324 našel za poleg :)

demux.JPG
s54mtb
 
Prispevkov: 7566
Pridružen: 15 Jan 2015, 01:10
Zahvalil se je: 975 krat
Prejel zahvalo: 2408 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 23

Re: Dekoder 2 to 4

OdgovorNapisal/-a VolkD » 18 Apr 2018, 23:54

s54mtb je napisal/-a:Zdaj ko imaš toliko uporov po E24 boš pa ja še en LM324 našel za poleg :)
Zanimiva ideja. Pa še čip imam doma, ostalih pa nimam. Pravzaprav verjetno imam, a kdo bi to našel.
Kljub temu bom raje izbral digitalno varianto, čeprav bom moral čiparijo kupiti.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 25158
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 4622 krat
Prejel zahvalo: 3381 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Dekoder 2 to 4

OdgovorNapisal/-a VolkD » 18 Apr 2018, 23:56

Vem pa, da na tak način delujejo mnoge obvolanske komande za avtoradije. Stvar dela kljub temu, da je v avtomobilu ogromno motenj.
Bom še enkrat razmislil o tem, če bi tole mogoče res rešil na ta način.

ps.: Verjeli ali ne, a jaz nisem naročil uporov, jih imam dovolj in preveč. Sicer se pa tole za šalo reši tudi z E12 lestvico.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 25158
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 4622 krat
Prejel zahvalo: 3381 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Dekoder 2 to 4

OdgovorNapisal/-a gumby » 19 Apr 2018, 06:29

Namesto dveh izhodov in dveh uporov lahko daš en pwm izhod in rc filter. Dobiš praktičen 1-to-karkoli dekoder.
Pa še en pin ti ostane za kaj drugega...
my brain hurts
Uporabniški avatar
gumby
 
Prispevkov: 1983
Pridružen: 14 Jan 2015, 19:49
Kraj: Lendava
Zahvalil se je: 89 krat
Prejel zahvalo: 432 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 50

Re: Dekoder 2 to 4

OdgovorNapisal/-a VolkD » 19 Apr 2018, 08:40

V originalu so uporabljeni trije pini, potreboval bi pa štiri. Tako, da sem že s tem 2 to 4 vezjem prihranil en pin. Bi se pa rad izognil digitalno-analognim-digitalnim prehodom, ker je to v postaji in da bo stvar še bolj nerodna, v oddajnem delu.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 25158
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 4622 krat
Prejel zahvalo: 3381 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Dekoder 2 to 4

OdgovorNapisal/-a Kroko » 19 Apr 2018, 09:10

Jaz za nekaj podobnega samo v obratno smer uporabljam 74HC148. To je 7->3 enkoder.
http://www.planet-cnc.comKroko was here!
Uporabniški avatar
Kroko
 
Prispevkov: 3845
Pridružen: 14 Jan 2015, 12:12
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 610 krat
Prejel zahvalo: 1225 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 225

Re: Dekoder 2 to 4

OdgovorNapisal/-a VolkD » 19 Apr 2018, 09:37

Rešitev od s54mtb in gumbijeva niso adekvatne željenemu. Najprej je s54mtb dal zanimivo rešitev, ki se jo splača dati na zalogo za kako drugo priložnost, posledično pa je potem še gumby dal rešitev, ki prihrani še en pin.
Ne ena ne druga ne izpolnita pogoja, da imamo na izhodi le eno od štirih vrednosti.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 25158
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 4622 krat
Prejel zahvalo: 3381 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Dekoder 2 to 4

OdgovorNapisal/-a s54mtb » 19 Apr 2018, 10:30

s54mtb
 
Prispevkov: 7566
Pridružen: 15 Jan 2015, 01:10
Zahvalil se je: 975 krat
Prejel zahvalo: 2408 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 23

Re: Dekoder 2 to 4

OdgovorNapisal/-a DusanK » 19 Apr 2018, 10:34

74155
in uporabiš samo pol čipa/izhodov.
vir
Največji čar - električar
Uporabniški avatar
DusanK
 
Prispevkov: 2103
Pridružen: 18 Jan 2015, 01:43
Kraj: Medvode
Zahvalil se je: 554 krat
Prejel zahvalo: 994 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 168


Vrni se na Načrti

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov