stikalo na tipko za luč

Tu se znajde vse od pralnih strojev, pa do MW agregatov.

stikalo na tipko za luč

OdgovorNapisal/-a KrivicM » 17 Apr 2018, 13:53

Iščem stikalo na tipko za luč.
Iščem tako stikalo za luč, ki ima tipko in se čez recimo 10 minut ugasne samo.

Ne vem kako se temu reče ampak gotovo obstaja ker se mi zdi da je uporabno. Imamo en prostor, ki je predprostor od hladilnice. Tu gremo vedno samo skozi, tja in nazaj, luč pa sveti non stop, ker prostor nima okna.
KrivicM
 
Prispevkov: 30
Pridružen: 16 Jul 2016, 22:30
Zahvalil se je: 1 krat
Prejel zahvalo: 11 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 1

Re: stikalo na tipko za luč

OdgovorNapisal/-a zanka » 17 Apr 2018, 13:55

stopniščni avtomat

ebay: delay timer 555 relay ...
Uporabniški avatar
zanka
 
Prispevkov: 1793
Pridružen: 17 Mar 2016, 01:16
Kraj: Krško
Zahvalil se je: 93 krat
Prejel zahvalo: 153 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 29

Re: stikalo na tipko za luč

OdgovorNapisal/-a KrivicM » 17 Apr 2018, 13:57

Ma ne to ni za stopnice. Je samo ena tipka.
Za 555 sem že slišal ampak jaz nisem od tega da bom to izumljal.
KrivicM
 
Prispevkov: 30
Pridružen: 16 Jul 2016, 22:30
Zahvalil se je: 1 krat
Prejel zahvalo: 11 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 1

Re: stikalo na tipko za luč

OdgovorNapisal/-a xbolha » 17 Apr 2018, 13:59

https://www.schrack.si/trgovina/impulzn ... 40000.html

Za vklop pritisneš tipko. Za izklop pritisneš tipko. Če tipke ne pritisneš ga izklopi časovnik.
Nekako nadgrajen stopniščni avtomat.

Razen če ti potrebuješ vse to v dozi tipke.
xbolha
 
Prispevkov: 206
Pridružen: 20 Jan 2015, 08:32
Kraj: LJ-GR-Dolenjska
Zahvalil se je: 34 krat
Prejel zahvalo: 22 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 7

Re: stikalo na tipko za luč

OdgovorNapisal/-a igo » 17 Apr 2018, 14:09

Eti SMR-T (ja, ok, trapasto ime)
V glavnem firma Eti, serija SMR-
Zadeva paše v notranjost dozice od stikala.
Funkcija "h" na izbirnem stikalcu.
Zadnjič spremenil igo, dne 17 Apr 2018, 14:13, skupaj popravljeno 1 krat.
Teoretično je praksa posledica teorije, praktično je pa ravno obratno. (igo 2001)
LP, Igor
igo
 
Prispevkov: 1119
Pridružen: 11 Apr 2015, 13:38
Kraj: Krško
Zahvalil se je: 144 krat
Prejel zahvalo: 256 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 24

Re: stikalo na tipko za luč

OdgovorNapisal/-a KrivicM » 17 Apr 2018, 14:11

Prostori niso moji, pa nebi rad preveč nadgrajeval. To bi bilo treba verjetno še kakšne dodatne žice. Elektrika je pa tu bog pomagaj.
Najlepše bi bilo da vržem ven to stikalo in dam drugega ki to dela.
KrivicM
 
Prispevkov: 30
Pridružen: 16 Jul 2016, 22:30
Zahvalil se je: 1 krat
Prejel zahvalo: 11 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 1

Re: stikalo na tipko za luč

OdgovorNapisal/-a igo » 17 Apr 2018, 14:21

Na hitro odpri dozico od stikala in preštej žice. Če so 3, sem ti že napisal, kaj rabiš. Multifunkcijski rele , Eti smr-t , funkcija "h" .
Samo še po rumeno-zelenem vodniku boš moral pripeljati dol nulo.
Teoretično je praksa posledica teorije, praktično je pa ravno obratno. (igo 2001)
LP, Igor
igo
 
Prispevkov: 1119
Pridružen: 11 Apr 2015, 13:38
Kraj: Krško
Zahvalil se je: 144 krat
Prejel zahvalo: 256 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 24

Re: stikalo na tipko za luč

OdgovorNapisal/-a reber » 17 Apr 2018, 14:34

KrivicM je napisal/-a: Imamo en prostor, ki je predprostor od hladilnice. Tu gremo vedno samo skozi, tja in nazaj, luč pa sveti non stop, ker prostor nima okna.


Luč na PIR senzor, lahko tudi mikrovalovni senzor, ki je lahko skrit v sami luči.
Če inštalacija ni primerna za vgradnjo stopniščnega avtomata, je možnosti več.
Lahko vgradiš timer v luč, da po preteku časa luč ugasne. Za ponovni vklop luči je potrebno luč najprej ugasniti in prižgati ponovno.
Obstajajo tudi stopniščni avtomati za 2 žici, stikalo se nadomesti z elektronskim stikalom ki ima tipko, žal ne vem če pri nas to kdo prodaja.
Sporočila sprejemam na e-mail www.reber.si
Uporabniški avatar
reber
 
Prispevkov: 656
Pridružen: 17 Mar 2015, 21:30
Kraj: Bled
Zahvalil se je: 24 krat
Prejel zahvalo: 162 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 163

Re: stikalo na tipko za luč

OdgovorNapisal/-a KrivicM » 17 Apr 2018, 18:22

igo, samo dve žice so. Barve so plava in rjava. Rjava je mogoče črna ker se slabo vidi. Pripeljane so po plastični narebrani cevi. Ne vem kam cev gre, bom moral raziskat. Bojim se, da se bom potem tam izgubil.
KrivicM
 
Prispevkov: 30
Pridružen: 16 Jul 2016, 22:30
Zahvalil se je: 1 krat
Prejel zahvalo: 11 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 1

Re: stikalo na tipko za luč

OdgovorNapisal/-a KrivicM » 17 Apr 2018, 18:27

PIR senzor je tisto čudo, ki imamo na dvorišču in je na gibanje ?
Tega nočem, ker potem bo kot v disku. Tam se dosti hodi samo mimo. Mora biti tipka ali pa stikalo.

Obstajajo tudi stopniščni avtomati za 2 žici, stikalo se nadomesti z elektronskim stikalom ki ima tipko, žal ne vem če pri nas to kdo prodaja.
To je to, kje se da to dobiti ?
KrivicM
 
Prispevkov: 30
Pridružen: 16 Jul 2016, 22:30
Zahvalil se je: 1 krat
Prejel zahvalo: 11 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 1

Re: stikalo na tipko za luč

OdgovorNapisal/-a S53AL » 17 Apr 2018, 20:26

Zakaj disko? Saj si napisal, da se na 10min naj samo ugasne. To kar imamo po dvoriščih se pa tudi da naštelat na 10 in mogoče še več min.
http://www.zimazakon.si/forum
Uporabniški avatar
S53AL
 
Prispevkov: 1295
Pridružen: 28 Jan 2015, 00:35
Kraj: Črnomelj, JN75NN
Zahvalil se je: 497 krat
Prejel zahvalo: 58 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 10

Re: stikalo na tipko za luč

OdgovorNapisal/-a SamoBr » 18 Apr 2018, 02:52

S53AL, nisi razumel. Jaz vem kako to je, ker imamo dosti podobnih problemov. Luč preprosto ne more vedet, ali hočeš ti v prostor ali samo mimo. In potem se stalno vžiga. Je lahko zelo moteče.

Časovni rele je zelo dobra trajna rešitev. To kar ti predlaga igo je osnova. Kam boš potem ta SMR-t dal je pa že druga stvar. Če je luč dovolj velika ga lahko skriješ vanjo.
Prav bi pa bilo, da narediš eno pomožno omarico. Se dobijo take majhne, plastične. Jo daš nekam pod strop in je. Najbolje tam kjer je že kaka doza v zidu.
Ne se bat vlečenja nove žice v cev. Če ne gre, potem je čas za razbijanje. Par metrov ni strašna reč. Potem pa večjo cev ali še bolje več cevi.

Vse imaš v enem dnevu narejeno pa še na kosilo greš lahko vmes.
SamoBr
 
Prispevkov: 2595
Pridružen: 14 Jun 2015, 14:45
Zahvalil se je: 123 krat
Prejel zahvalo: 222 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 41

Re: stikalo na tipko za luč

OdgovorNapisal/-a S53AL » 18 Apr 2018, 04:02

Jaz imam 5 senzorjev. Kaj lažjega si ne predstavljam kot imam. 4 zunanji in eden notranji v dolnem štuku (klet,kurilnica...).
Kaj pa nisem razumel, pa pač nisem...
http://www.zimazakon.si/forum
Uporabniški avatar
S53AL
 
Prispevkov: 1295
Pridružen: 28 Jan 2015, 00:35
Kraj: Črnomelj, JN75NN
Zahvalil se je: 497 krat
Prejel zahvalo: 58 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 10

Re: stikalo na tipko za luč

OdgovorNapisal/-a VolkD » 18 Apr 2018, 09:29

Jaz imam dva senzorja, enega na hodniku, enega na vrh stopnic. Večinoma delata v redu, se pa mnogokrat, predvsem ko je burja zgodi to, da odprem vhodna vrata in še preden vstopim se prižge senzor na stopnicah. Ko pa dejansko stopim na hodnik pa šele senzor na hodniku.
Moram povedat, da je tisti na stopnicah skrit, torej za ovinkom. Sproži ga torej lahko le premikajoč zrak.
Pa večinoma ni ravno moteče, ampak včasih pa je.
Ko se na hodniku malo zamotim, slečem del oblačila in potem nadaljujem po stopnicah se mi v prvem delu, ko me senzor še ne vidi, luč ugasne in ostanem sredi stopnic brez svetlobe. Problem je, da je okrog pol sekunde po tem ko se ugasne, senzor neodziven.
Saj ni hudo, ampak jaz imam pokvarjen čut za ravnotežje. Moje ravnotežje deluje v glavnem na tem kar vidim, zato v tem primeru raje obmirujem. Ampak če mirujem pa ne pridem v vidno področje senzorja.
No na srečo še sveti senzor na hodniku in meče svetlobo na del stopnic, tako, da počakam pol sekunde in se potem premaknem tistega pol metra, da se prižge še na stopnicah.
Vse skupaj je mogoče ne omembe vredno, a je zame hudo moteče.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 26514
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 4884 krat
Prejel zahvalo: 3502 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: stikalo na tipko za luč

OdgovorNapisal/-a VolkD » 18 Apr 2018, 09:32

Če sem prav razumel je tam hladilnica in kosi mesa precej različnih temperatur. Senzorji bi imeli kar precej dela :)
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 26514
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 4884 krat
Prejel zahvalo: 3502 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: stikalo na tipko za luč

OdgovorNapisal/-a carli » 18 Apr 2018, 11:16

Priviješ takšno žarnico
http://s.aliexpress.com/IveEJvYv?fromSns in problem rešen ali pa dodaš senzor.
carli
 
Prispevkov: 590
Pridružen: 12 Mar 2015, 20:45
Zahvalil se je: 68 krat
Prejel zahvalo: 48 krat
Uporabnika povabil: BraneZ
Število neizkoriščenih povabil: 9

Re: stikalo na tipko za luč

OdgovorNapisal/-a igo » 18 Apr 2018, 11:49

VolkD je napisal/-a:Če sem prav razumel je tam hladilnica in kosi mesa precej različnih temperatur. Senzorji bi imeli kar precej dela :)

Če ti kosi ne "hodijo" sami od sebe naokrog, je IR slika statična in PIR senzor ne reagira na različne temperature. Ob premiku pa se IR slika na treh IR fototranzistorjih hitro spreminja kot bi šla zebra mimo, kar je posledica fresnelove leče. Signal iz fototranzistorjev pride skozi visokopropustni filter naprej na op.ojačevalnike (lm324), ki upoštevajo še osvetlitev, občutljivost in skrbijo za čas vklopljenega releja.


Kakšen tip svetila je uporabljen? Varčna sijalka, fluorescentna sijalka, ...? In kakšno moč ima?
Stvar je v tem, da obstajajo tudi trižični SMR-T, ki se lahko vežejo tudi na dve žici (natanko v obstoječo dozico od stikala), a ni vseeno, kaj z njim vklapljaš.
Teoretično je praksa posledica teorije, praktično je pa ravno obratno. (igo 2001)
LP, Igor
igo
 
Prispevkov: 1119
Pridružen: 11 Apr 2015, 13:38
Kraj: Krško
Zahvalil se je: 144 krat
Prejel zahvalo: 256 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 24

Re: stikalo na tipko za luč

OdgovorNapisal/-a ledo » 18 Apr 2018, 15:04

Lahko klub vsemu uporabiš IR senzor in mu "omejiš pogled". Torej ne sme videti ven iz hodnika. To narediš z nekaj testi pa je. Ne rabiš nobene tipke. Ko stopiš v hodnik te pa zagleda in kresne luč. Simpl.
Lp
Uporabniški avatar
ledo
 
Prispevkov: 267
Pridružen: 17 Jan 2015, 23:57
Kraj: Vir pri Domžalah
Zahvalil se je: 125 krat
Prejel zahvalo: 34 krat
Uporabnika povabil: tilz0R
Število neizkoriščenih povabil: 6


Vrni se na Energetika

Kdo je na strani

Po forumu brska: Google [Bot] in 0 gostov