GPS + ATMega + LCD

Tu bomo komentirali, popravljali, dodajali, "preizkušali" načrte in ideje. Ne gre za ogromne projekte, temveč ideje na hitro narisane na kos papija ( fotka) ali pa kako drugače. Torej stvari, ki se nekomu porodijo kot ideja spotoma, drugemu pa rešijo problem.

GPS + ATMega + LCD

OdgovorNapisal/-a VolkD » 25 Feb 2018, 01:27

Da ne bom odkrival tople vode, se raje obrnem na vas.

V projektu za preko noči moram povezat skupaj tri stvari. LCD je klasika 1604A. GPS modul pa je Titan X1. Za dodatek je še nekaj tipk, ki jih lahko dodam poljubno. ATMega je v obliki Arduino nano. Bistvo sem pozabil: nekje mora biti še senzor vrtljajev. Verjetno ga je smiselno dati na kakšen pin, ki lahko proži interupt.

Programiral ne bom jaz.

Sprejemam predloge kako stvari povezati skupaj, da bo najmanj dela, ter da bo funkcionalnost najboljša.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 27838
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 5177 krat
Prejel zahvalo: 3616 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 254

Re: GPS + ATMega + LCD

OdgovorNapisal/-a forest70 » 25 Feb 2018, 09:57

Predlagam, da GPS modul vežeš na I2C vodilo, saj tako sprostiš UART. Tu je knjižnica za arduino, tudi ne bi bilo grozno portat na drug prevajalnik. Na isto vodilo lahko daš še LCD, tako ti ostane precej I/O portov prostih. Tu je knjižnica za I2C LCD ....
If you pay in bananas, you got monkeys.
Uporabniški avatar
forest70
 
Prispevkov: 1525
Pridružen: 14 Jan 2015, 01:11
Kraj: Koper
Zahvalil se je: 312 krat
Prejel zahvalo: 332 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 114

Re: GPS + ATMega + LCD

OdgovorNapisal/-a tilz0R » 25 Feb 2018, 09:59

- GPS preko UART, NMEA stavki
- LCD preko 4-bit ali I2C (odvisno če LCD podpira I2C ali imaš pretvornik)
- Vse tipke na en port (lažje napišeš kodo, ki bere tipke)
- Senzor vrtljajev, koliko je teh vrtljajev? Atmega glih ni namenjena, da bo 100k IRQ-jev.
Knowledge sharing is people' caring., T. MAJERLE
Uporabniški avatar
tilz0R
 
Prispevkov: 1457
Pridružen: 18 Jan 2015, 00:12
Kraj: Črnomelj
Zahvalil se je: 190 krat
Prejel zahvalo: 355 krat
Uporabnika povabil: s56rga
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: GPS + ATMega + LCD

OdgovorNapisal/-a VolkD » 25 Feb 2018, 10:56

Ja pozabil povedati. Škatlo in LCD že imam. Ne morem kaj dosti izbirat. LCD ni i2C.
Senzor je Finglai proximity senzor, naj bi bil za 5V.

Uart-a ne potrebujem za nič drugega, torej GPS. Z GPS delam prvič, kaj z ostalimi pini ? pustim v zraku ?

Mislim, da prav velike izbire nimam.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 27838
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 5177 krat
Prejel zahvalo: 3616 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 254

Re: GPS + ATMega + LCD

OdgovorNapisal/-a s54mtb » 25 Feb 2018, 11:21

Jaz sem podobno stvar dal arduino mojstrom na krozku, pa so bili cisto zmedeni, ker arduino nima uarta za gps, ampak za povezavo s pc. Na kratko: ne gre.
s54mtb
 
Prispevkov: 8166
Pridružen: 15 Jan 2015, 01:10
Zahvalil se je: 1055 krat
Prejel zahvalo: 2601 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 62

Re: GPS + ATMega + LCD

OdgovorNapisal/-a Cloud » 25 Feb 2018, 11:35

s54mtb je napisal/-a:Jaz sem podobno stvar dal arduino mojstrom na krozku, pa so bili cisto zmedeni, ker arduino nima uarta za gps, ampak za povezavo s pc. Na kratko: ne gre.

uporabiti moraš virtualni serijski port https://www.arduino.cc/en/Tutorial/Soft ... ialExample
Cloud
 
Prispevkov: 1388
Pridružen: 18 Mar 2015, 09:24
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 25 krat
Prejel zahvalo: 113 krat
Uporabnika povabil: BraneZ
Število neizkoriščenih povabil: 9

Re: GPS + ATMega + LCD

OdgovorNapisal/-a zanka » 25 Feb 2018, 11:44

s54mtb je napisal/-a:Jaz sem podobno stvar dal arduino mojstrom na krozku, pa so bili cisto zmedeni, ker arduino nima uarta za gps, ampak za povezavo s pc. Na kratko: ne gre.

Čeprav, ko ga enkrat sprogramiraš, lahko uporabiš UART po svoje.
Uporabniški avatar
zanka
 
Prispevkov: 1809
Pridružen: 17 Mar 2016, 01:16
Kraj: Krško
Zahvalil se je: 93 krat
Prejel zahvalo: 154 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 29

Re: GPS + ATMega + LCD

OdgovorNapisal/-a VolkD » 25 Feb 2018, 12:08

zanka je napisal/-a:Čeprav, ko ga enkrat sprogramiraš, lahko uporabiš UART po svoje.
Drži, je pa treba videt kako je z nivoji iz USB čipa. Če TX kakorkoli ostane aktiven je to lahko problem.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 27838
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 5177 krat
Prejel zahvalo: 3616 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 254

Re: GPS + ATMega + LCD

OdgovorNapisal/-a forest70 » 25 Feb 2018, 13:00

s54mtb je napisal/-a:Jaz sem podobno stvar dal arduino mojstrom na krozku, pa so bili cisto zmedeni, ker arduino nima uarta za gps, ampak za povezavo s pc. Na kratko: ne gre.

Gre, samo ne smeš istočasno uporabljat oba. Ker GPS modul 3.3V je treba na TX linijo dodati delilnik napetosti. Preiskušeno deluje na
VNArduino - priklopljen bluetooth modul in programiram preko Pc-ja arduinota.

Koda: Izberi vse
GPS RX -------------| 1k8 |------- TX Pin
              |
              |
             3k3
              |
             GND
If you pay in bananas, you got monkeys.
Uporabniški avatar
forest70
 
Prispevkov: 1525
Pridružen: 14 Jan 2015, 01:11
Kraj: Koper
Zahvalil se je: 312 krat
Prejel zahvalo: 332 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 114

Re: GPS + ATMega + LCD

OdgovorNapisal/-a forest70 » 25 Feb 2018, 13:14

VolkD je napisal/-a:
zanka je napisal/-a:Čeprav, ko ga enkrat sprogramiraš, lahko uporabiš UART po svoje.
Drži, je pa treba videt kako je z nivoji iz USB čipa. Če TX kakorkoli ostane aktiven je to lahko problem.

Preden gre TX na USB čip je v seriji z TX linijo 1k upor.
If you pay in bananas, you got monkeys.
Uporabniški avatar
forest70
 
Prispevkov: 1525
Pridružen: 14 Jan 2015, 01:11
Kraj: Koper
Zahvalil se je: 312 krat
Prejel zahvalo: 332 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 114

Re: GPS + ATMega + LCD

OdgovorNapisal/-a VolkD » 25 Feb 2018, 15:39

Tole sem ustvaril:
ardu.png


Ponavadi naredim kje kako neumno, tokrat bi rad, da gre s prve. Zato sem dal na ogled, da najdete vse moje neumnosti.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 27838
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 5177 krat
Prejel zahvalo: 3616 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 254

Re: GPS + ATMega + LCD

OdgovorNapisal/-a tilz0R » 25 Feb 2018, 15:41

GPS antena ni pomembna?
Knowledge sharing is people' caring., T. MAJERLE
Uporabniški avatar
tilz0R
 
Prispevkov: 1457
Pridružen: 18 Jan 2015, 00:12
Kraj: Črnomelj
Zahvalil se je: 190 krat
Prejel zahvalo: 355 krat
Uporabnika povabil: s56rga
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: GPS + ATMega + LCD

OdgovorNapisal/-a VolkD » 25 Feb 2018, 15:58

tilz0R je napisal/-a:GPS antena ni pomembna?
Je, a jo ima modulček že vgrajeno. Tako, da zunanja antena ni potrebna. Škatla bo na takem mestu, da se bo satelite dobesedno videlo. Tudi tiste nizko na obzorju.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 27838
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 5177 krat
Prejel zahvalo: 3616 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 254

Re: GPS + ATMega + LCD

OdgovorNapisal/-a zanka » 25 Feb 2018, 15:59

Čemu R2 (tako velike vrednosti)?
Uporabniški avatar
zanka
 
Prispevkov: 1809
Pridružen: 17 Mar 2016, 01:16
Kraj: Krško
Zahvalil se je: 93 krat
Prejel zahvalo: 154 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 29

Re: GPS + ATMega + LCD

OdgovorNapisal/-a gumby » 25 Feb 2018, 16:31

VolkD je napisal/-a:Tole sem ustvaril:

Tiste pike nad trimerjem za kontrast verjetno nočeš.
my brain hurts
Uporabniški avatar
gumby
 
Prispevkov: 2051
Pridružen: 14 Jan 2015, 19:49
Kraj: Lendava
Zahvalil se je: 92 krat
Prejel zahvalo: 451 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 50

Re: GPS + ATMega + LCD

OdgovorNapisal/-a VolkD » 25 Feb 2018, 17:15

zanka je napisal/-a:Čemu R2 (tako velike vrednosti)?
Velike ?

Da ne bom preveč pameten, to je copy /paste iz datasheeta.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 27838
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 5177 krat
Prejel zahvalo: 3616 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 254

Re: GPS + ATMega + LCD

OdgovorNapisal/-a VolkD » 25 Feb 2018, 17:17

gumby je napisal/-a:
VolkD je napisal/-a:Tole sem ustvaril:

Tiste pike nad trimerjem za kontrast verjetno nočeš.
Res ne, kot je videti sem bil malo preveč ustvarjalen.
Se pa upam trditi, da je bil editor v schematics v verzijah okrog 14 bolj pameten, kot je ta sedaj.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 27838
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 5177 krat
Prejel zahvalo: 3616 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 254

Re: GPS + ATMega + LCD

OdgovorNapisal/-a Jakey » 25 Feb 2018, 17:43

Darko,

imam jaz vsaj 5 kosov i2c vodil za LCDje. Če jih rabiš, ti komot dam na pošto jutri kakšnega.
Podpis je izginil.
Uporabniški avatar
Jakey
 
Prispevkov: 1590
Pridružen: 03 Feb 2015, 15:57
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 131 krat
Prejel zahvalo: 106 krat
Uporabnika povabil: Proteus
Število neizkoriščenih povabil: 0

Re: GPS + ATMega + LCD

OdgovorNapisal/-a gumby » 25 Feb 2018, 17:45

Še nekaj... 3.3V regulator imaš že na arduinu, ima smisel še enega dat?
my brain hurts
Uporabniški avatar
gumby
 
Prispevkov: 2051
Pridružen: 14 Jan 2015, 19:49
Kraj: Lendava
Zahvalil se je: 92 krat
Prejel zahvalo: 451 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 50

Re: GPS + ATMega + LCD

OdgovorNapisal/-a Cloud » 25 Feb 2018, 17:47

Je smiselno krmiliti backlight preko tranzistorja?
Cloud
 
Prispevkov: 1388
Pridružen: 18 Mar 2015, 09:24
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 25 krat
Prejel zahvalo: 113 krat
Uporabnika povabil: BraneZ
Število neizkoriščenih povabil: 9

Re: GPS + ATMega + LCD

OdgovorNapisal/-a forest70 » 25 Feb 2018, 18:24

Cloud je napisal/-a:Je smiselno krmiliti backlight preko tranzistorja?

Kako pa ?
If you pay in bananas, you got monkeys.
Uporabniški avatar
forest70
 
Prispevkov: 1525
Pridružen: 14 Jan 2015, 01:11
Kraj: Koper
Zahvalil se je: 312 krat
Prejel zahvalo: 332 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 114

Re: GPS + ATMega + LCD

OdgovorNapisal/-a s54mtb » 25 Feb 2018, 18:52

Za level šifterje lahko uporabiš TXB0102DCUR
Ima OE in lahko izklopiš GPS z enim jumperjem, ko nalagaš flash.
s54mtb
 
Prispevkov: 8166
Pridružen: 15 Jan 2015, 01:10
Zahvalil se je: 1055 krat
Prejel zahvalo: 2601 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 62

Re: GPS + ATMega + LCD

OdgovorNapisal/-a Cloud » 25 Feb 2018, 18:54

forest70 je napisal/-a:
Cloud je napisal/-a:Je smiselno krmiliti backlight preko tranzistorja?

Kako pa ?

nano ima tokovno zmogljivost pina 40mA, tako da lahko bi priklopil direktno
Cloud
 
Prispevkov: 1388
Pridružen: 18 Mar 2015, 09:24
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 25 krat
Prejel zahvalo: 113 krat
Uporabnika povabil: BraneZ
Število neizkoriščenih povabil: 9

Re: GPS + ATMega + LCD

OdgovorNapisal/-a VolkD » 25 Feb 2018, 19:04

Cloud je napisal/-a:
forest70 je napisal/-a:
Cloud je napisal/-a:Je smiselno krmiliti backlight preko tranzistorja?

Kako pa ?

nano ima tokovno zmogljivost pina 40mA, tako da lahko bi priklopil direktno
Ne bo šlo. LCD je 1604A, torej 120mA poje osvetlitev. Lahko bi dal direktno na +5V, saj ni bilo posebne zahteve za tem. No meni se je zdela potrata energije in sem dodal še to. Če ne bo hotel imeti, naj pa briko naredi.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 27838
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 5177 krat
Prejel zahvalo: 3616 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 254

Re: GPS + ATMega + LCD

OdgovorNapisal/-a VolkD » 25 Feb 2018, 19:06

s54mtb je napisal/-a:Za level šifterje lahko uporabiš TXB0102DCUR
Ima OE in lahko izklopiš GPS z enim jumperjem, ko nalagaš flash.
Ja lahko bi dal marsikaj, a ni ničesar kar bi bilo dosegljivo danes. No glede na to, da gre komunikacija le v eno smer bo moralo biti dovolj dobro tudi tole. Saj če ne bo delalo bo pa časovna zastavica itak padla in se bom potem imel čas popravljat :)
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 27838
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 5177 krat
Prejel zahvalo: 3616 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 254

Re: GPS + ATMega + LCD

OdgovorNapisal/-a VolkD » 25 Feb 2018, 19:09

gumby je napisal/-a:Še nekaj... 3.3V regulator imaš že na arduinu, ima smisel še enega dat?
Ne vem. Ne vem.
Torej dvakrat ne vem. Ne vem za kaj ga arduino uporablja, ne vem kako občutljiv je GPS na napajanje.
Potem sem ga pa naflikal gor. Saj kasneje lahko potegnem z arduina samo žičko, regulator pa spustim.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 27838
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 5177 krat
Prejel zahvalo: 3616 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 254

Re: GPS + ATMega + LCD

OdgovorNapisal/-a VolkD » 25 Feb 2018, 19:11

Jakey je napisal/-a:..imam jaz vsaj 5 kosov i2c vodil za LCDje. Če jih rabiš, ti komot dam na pošto jutri kakšnega.
Mi je že forest70 predlagal to rešitev. Žal z njo ne pridobim nič.
Prvo kar je, škatla je že narejena in ne dopušča še 3mm debelega vezja med to ploščo, ki jo rišem in LCD.
Ker periferije ni veliko število nožic ni problematično in je lahko direktno.

Vseeno hvala.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 27838
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 5177 krat
Prejel zahvalo: 3616 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 254

Re: GPS + ATMega + LCD

OdgovorNapisal/-a VolkD » 25 Feb 2018, 21:09

gps.png

Za danes je to to. Naprej pa ko bo volje dovolj.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 27838
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 5177 krat
Prejel zahvalo: 3616 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 254


Vrni se na Načrti

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov