Jedkanje: Natrijev persulfat

Kako in kaj na tem področju vse lahko naredimo doma. Izdelava tiskanega vezja je lahko že mala umetnost.

Jedkanje: Natrijev persulfat

OdgovorNapisal/-a VolkD » 15 Maj 2015, 15:50

Tole je zame noro. :_CR Kemikalije z tako dobrimi lastnostmi pa še ne. Tole bo verjetno rekel marsikdo od vas, ki ste do sedaj packali z ferikloridom ali grizli svoje orodje v delavnicah.

Torej natrijev persulfat je bel prah, ki se v vodi dobro topi. Kar je meni zelo pomembno je to, da v vodi tudi ostane. Torej nobenih hlapov kislin po prostoru.
Za jedkanje pripravimo raztopino tako, da v 1l vode dodamo 200g natrijevega persulfata in počakamo, da se prah raztopi in voda zbistri. Pozor! Ne dajajte več kot 200g, ker to ni potrebno, še več, jedkanje bo v tem primeru potekalo počasneje. Raztopina ima torej zanimivo lastnost, da se njena agresivnost z koncentracijo povečuje le do neke meje, naprej pa se celo zmanjša in to občutno. Najbolj je agresivna pri okrog 170g na liter vode. Zakaj torej mešamo 200g v liter vode ? Na to vprašanje bom odgovoril nekoliko kasneje.

Agresivnost raztopine se z povečanjem temperature seveda veča. Pretirano dvigovanje temperature seveda pripelje do pospešenega hlapljenja vode in s tem povečevanja koncentracije, kar lahko zmanjša agresivnost. Običajna temperatura za jedkanje je okrog 40°C.
Z jedkanjem se tekočina obarva modro, kar je logično, saj so v raztopini tudi bakrene soli.

Po uporabi lahko tekočino preprosto shranimo v steklenico. Lahko plastenko, lahko pa tudi preprosto pustimo v posodi, ki jo uporabljamo za jedkanje. Izkazalo se je, da je posoda, ki drži 1l tekočine istočasno tudi primerne velikosti za vezja, ki jih običajno delamo. Pred ponovno uporabo je smiselno dodati manjkajočo vodo, ki je izhlapela in tekočino segreti.

Pri segrevanju tekočine se iz vode izloča kisik. Ta se oprime ploščice zato je to treba večkrat premakniti, ali pa vzeti ven in potopiti nazaj v tekočino. To je koristno tudi zato, da se tekočine premeša in se s tem doseže povsod podobna koncentracija raztopine.

Naslednja omembe vredna lastnost te raztopine je, da je pri jedkanju selektivna. To pomeni, da najeda baker, aluminija pa recimo sploh ne. Pri mešanju prahu v raztopino si torej lahko pomagamo z železno osjo od kakega razdrtega tiskalnika. Se ji ne bi nič hudega zgodilo.
Ta lastnost zelo prav pride, ko je treba narediti kakšno tiskano vezje na dvostranskem laminatu, kjer je na drugi strani aluminijasta plast. Take materiale se precej uporablja v RF, pa tudi za izdelavo svetil (svetleče diode), ki zahtevajo na drugi strani dober prevodnik toplote za hlajenje.
V tej raztopini lahko tako vezje jedkamo, brez da bi posebej zaščitili aluminij.

Če imamo raztopino narejeno tako, da nekoliko manjše koncentracije najedajo baker bolj, potem je opazen en izredno dober efekt. Pri jedkanju se tekočina na velikih površinah bakra izrablja hitreje, kot pa tam kjer so prehodi med zaščitenim in nezaščitenim delom. To pa povzroči, da se agresivnost tekočine tam poveča. In seveda obratno. Ob prehodu med zaščitenim in nezaščitenim je koncentracija tekočine večja in zato grize manj. Končen efekt je izjemen. Za razliko od kisline+peroksida, bo ta tekočina spodjedla vez, le ko je že zelo izrabljena in bo jedkanje trajalo že več ur. Praviloma pa dovolj koncentrirana raztopina persulfata, grize precej bolj velike površine bakra, kot pa ob robovih pist.
Na ta način se da doseči izjemno natančna vezja. Tudi pod 3 milse. Na slikah se vidi dva vezja, ki sem ju jedkal danes v povsem sveži raztopini. Jedka se približno 10 do 15 min, ko je raztopina sveža, kasneje pa primerno več.

€cent je zaradi primerjave velikosti. Druga slika prikazuje enako vezje in prikazuje ponovljivost natančnosti.
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani

Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 19841 krat
Prejel zahvalo: 10167 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: JKedkanje: Natrijev persulfat

OdgovorNapisal/-a VolkD » 15 Maj 2015, 16:09

Za jedkanje z natrijevim persulfatom ne potrebujemo kake posebej zahtevne opreme. Dovolj je ovalna posoda volumna 1l, kakršno lahko kupimo za okrog 3€ v skoraj slednjem trgovskem centru. Tekočino segrevamo z gelcem za akvarij. Poskušajte dobiti takega, ki je najcenejši, ker je tudi najmanjši in ga brez problema strpamo v eno litersko posodo. Jaz sem za svojega odštel celih 8€. Sem pa kasneje gledal po trgovinah in ugotovil, da so povsod dražji,.. :(

********kazalo*************
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani

Re: Jedkanje: Natrijev persulfat

OdgovorNapisal/-a dumr666 » 15 Maj 2015, 16:20

sam sem na železu, mogoče kdo ve kje v ljubljani bi se dalo dobiti to?
Robots will steal your job. But that's OK
Uporabniški avatar
dumr666

Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 46 krat
Prejel zahvalo: 41 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 7

OdgovorNapisal/-a jure94 » 15 Maj 2015, 16:24

Imam par vprašanj, katera Vrjetno Verjetno ne zanimajo samo mene :) .
Kako je z razpadom? Oziroma bolje, koliko časa po raztopitvi v vodi je mešanica še uporabna za jedkanje, če bi jo imel v kleti na hladnem (recimo, da je poleti max temperatura 15°C). Kako je najbolje zaščititi drugo stran ploščice (za dvostransko vezje), da ostane baker? Nisem še osvojil poravnave in mislim, da mi bo lažje najprej pojedkati eno stran, povrtati luknje in nato pojedkati še drugo.
Sigurno je najbolj primerno jedkanje zunaj, do kakšne škode lahko pride, če bi to naprimer počel notri (ali pa če bi pozabil priviti pokrovček posode).
Sem sicer nekajkrat že jedkal s tem ampak vedno zunaj, enostranska vezja in pripravil sem toliko tekočine, kot sem jo potreboval, za to nimam odgovorov na ta vprašanja :) .
Uporabniški avatar
jure94

Zahvalil se je: 47 krat
Prejel zahvalo: 104 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 10

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 15 Maj 2015, 17:40

Tudi jaz sem na tujih straneh zasledil, da naj bi ta raztopina že po dveh tednih imela dvakrat daljši čas jedkanja, po cca. 4 tednih pa naj bi bila zanič. Je temu res tako?
Uporabniški avatar
Protoncek

Kraj: Mengeš
Zahvalil se je: 777 krat
Prejel zahvalo: 964 krat
Število neizkoriščenih povabil: 197

OdgovorNapisal/-a VolkD » 15 Maj 2015, 18:22

Protoncek je napisal/-a:Tudi jaz sem na tujih straneh zasledil, da naj bi ta raztopina že po dveh tednih imela dvakrat daljši čas jedkanja, po cca. 4 tednih pa naj bi bila zanič. Je temu res tako?

Ne, raztopina je trajna. Natrijev persulfat v vodi ne razpade. Tudi sicer je selektivno agresiven. Danes sem naredil svežo raztopino. Prejšnjo sem imel nekako od septembra. Res je, da v tem obdobju nisem ravno hudo dosti jedkal, a sem vseeno naredil ene 12 vezij. Zadnje se je jedkalo skoraj eno uro. Pa se mi danes ni več dalo čakati. Je pa treba paziti, da ne izhlapi preveč vode.
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 15 Maj 2015, 18:41

Huh..zdajle mi pa ni jasno ... ali je to "sodium persulfate" ali kaj drugega? Namreč, tukaj: http://www.pcbfx.com/main_site/pages/accessories/etchants.html je napisano, citiram angleško:
" it will take twice as long in 2 short weeks and dead in 2 more weeks."

zato sem se nekako ustrašil... tam piše, da je zadeva oksidant, voda pa katalizator in da raztopina začne razpadati od ternutka, ko jo naredimo in je ni moč ustaviti...
Uporabniški avatar
Protoncek

OdgovorNapisal/-a VolkD » 15 Maj 2015, 19:36

Haha,.. pa res piše. No sam sem preizkusil. Zadeva deluje tudi po več mesecih. Preizkušeno. Hranim na sobni temperaturi.
Sicer pa preizkusite. To je najlažje.
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani

OdgovorNapisal/-a s54mtb » 15 Maj 2015, 19:38

Natrij -> Sodium
Kalij -> Potassium
Always going the extra mile.
https://www.buymeacoffee.com/s54mtb
Uporabniški avatar
s54mtb

Zahvalil se je: 2183 krat
Prejel zahvalo: 6095 krat

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 15 Maj 2015, 19:42

Ok, torej je to to. Hvala.
Bom preizkusil, zagotovo...zdaj moram najprej nabavit grelec in primerno posodo...
Uporabniški avatar
Protoncek

OdgovorNapisal/-a s54mtb » 15 Maj 2015, 19:47

Za grelec se lahko porabi tudi 12V grelce od 3Dp, samo da jih s šamotno malto zaliješ v epruveto. Pa še termistor lahko daš poleg.
Always going the extra mile.
https://www.buymeacoffee.com/s54mtb
Uporabniški avatar
s54mtb

Zahvalil se je: 2183 krat
Prejel zahvalo: 6095 krat

OdgovorNapisal/-a eldi2011 » 26 Dec 2015, 01:18

Navdušenj ob prvem preizkusu je veliko !
Uporabniški avatar
eldi2011

Kraj: Domžale
Zahvalil se je: 1580 krat
Prejel zahvalo: 799 krat
Uporabnika povabil: s56rga

OdgovorNapisal/-a eldi2011 » 26 Dec 2015, 01:49

Evo še video, kako zgleda jedkanje pri meni:

Uporabniški avatar
eldi2011

OdgovorNapisal/-a VolkD » 26 Dec 2015, 10:01

Ali lahko malo bolj natančno poslikaš sistem pritrditve ploščice ?

Ker nekaj takega si moram narediti!
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani

OdgovorNapisal/-a gumby » 26 Dec 2015, 10:50

Če prav vidim je uporabil kos NIK kanala 30x17. Pokrov služi za fiksiranje vezja...
my brain hurts
Uporabniški avatar
gumby

Kraj: Lendava
Zahvalil se je: 123 krat
Prejel zahvalo: 786 krat
Število neizkoriščenih povabil: 80

OdgovorNapisal/-a BraneZ » 26 Dec 2015, 11:04

Slika

Mislim, da si zadel žebljico na glavico!
The true sign of intelligence is not knowledge but imagination.
Creativity is intelligence having fun!
Albert Einstein
Uporabniški avatar
BraneZ

Kraj: Koprivnica (HR), občasno Hoče (Slo)
Zahvalil se je: 912 krat
Prejel zahvalo: 834 krat
Uporabnika povabil: gumby
Število neizkoriščenih povabil: 68

OdgovorNapisal/-a eldi2011 » 26 Dec 2015, 11:54

Sem imel napisano celo stran opisa, pa sem hotel še video prilepit, pa je po nekaj časa prišlo do izbrisa vsega.
Verjetno je bil video prevelik ?

Prilagam skico:
Uporabniški avatar
eldi2011

OdgovorNapisal/-a VolkD » 26 Dec 2015, 11:57

eldi2011 je napisal/-a:Sem imel napisano celo stran opisa, pa sem hotel še video prilepit, pa je po nekaj časa prišlo do izbrisa vsega.
Verjetno je bil video prevelik ?
O škoda. Včasih se zgodi tudi meni. Nimam pojma zakaj.
Poskusi še enkrat.
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani

OdgovorNapisal/-a eldi2011 » 26 Dec 2015, 12:12

Steklene posode za jedkanje sem izdelal sam a la akvarij. 3mm steklo in silikon.
Jih imam več velikosti. Ta na posnetku ima volumen 160 ml.
Enako imam tudi za razvijanje foto postopka.
Sem najprej nalil vodo do prst pod robom, prelil v menzuro (zmeril količino).
Vodo segrel v grelniku vode, jo vrnil v menzuro kamor sem dodal 32 g persulfata.
Temperatura je bila dobrih 40 °C. Mešal, da se je raztopil in prelil v posodo za jedkanje.

Jedkanje poteka brez penjenja in špricanja, povsem drugače kot pri HCl+H2O2.
Rezultat je zelo dober. Trajanje pa je bilo slabih 10 min.

Razmišljal sem, kako bi preprečil nabiranje mehurčkov kisika na bakru. En način je zračna črpalka
in cev z luknjicamina dnu posode. Vendar mi ta ideja ni všeč, ker za sabo potegne dodatno opremo in
čiščenje. Pa sem uporabil motorček z reduktorjem. Mehanika je iz rf varilne žice nakrivljena s kleščami.
Improvizacija pač. Pritrdil sem ga kar s sesalkami na ogledalo....Stvar se obnese, tako ,da bom naredil
bolj konkretno rešitev.
Uporabniški avatar
eldi2011

OdgovorNapisal/-a eldi2011 » 26 Dec 2015, 12:16

Sem hranil NaOH raztopino v običajni PET steklenici, pa mi jo je prejedlo.
Mogoče je samo slučaj, vendar takšne embalaže ne priporočam.

Da ne govorim, o štali na policah pod steklenico.... :o
Uporabniški avatar
eldi2011

OdgovorNapisal/-a seba » 18 Jan 2016, 12:31

eldi2011 je napisal/-a:Sem hranil NaOH raztopino v običajni PET steklenici, pa mi jo je prejedlo.

PET je poli-ester, estre hidrolizirajo močne baze in kisline. Ni bil slučaj.
Uporabniški avatar
seba

Zahvalil se je: 65 krat
Prejel zahvalo: 195 krat
Število neizkoriščenih povabil: 22

OdgovorNapisal/-a kobranka » 22 Jan 2016, 17:48

Ko boš naslednjič menjal staro olje iz avta operi embalažo v kateri je bilo novo olje in jo uporabi za skladiščenje NaOH raztopine. Če ti pa že ravno ne uspe na ta način pa pojdi v kmetijsko trgovino in poišči posodo kateri je na dnu od modla utisnjeno PE-HD oz.HD-PE (High-density polyethylene). Jaz jih porabljene v ta namen za nalašč skladiščim doma.
kobranka

Zahvalil se je: 739 krat
Prejel zahvalo: 306 krat
Uporabnika povabil: MadMax
Število neizkoriščenih povabil: 61

OdgovorNapisal/-a kobranka » 13 Feb 2016, 16:18

No še eno sem pogruntal med prebiranjem interneta. Vrečke za vakumiranje so tudi precej močne. Kupiš tisto v roli in si jo odrežeš na ustrezno dolžino, en konec zavariš/zatopiš lahko dvakrat trikrat, da je tudi lažje prijeti, vanj vliješ jedkalno „brozgo” drugi konec pa zapreš s zapiralom. Zapirala naj bi izgledala nekako takole: http://pakiraj-pametno.si/produkti/zapirala/ oz. https://www.status.si/shop/zapirala-power-seal/

Če bi rad jedkal na način, da vložiš ploščico kar v vrečko in „pljnkaš” potem vrečko napolneš samo nekje do polovice prostornine ter se poslužiš več zapiral. Eno daš na konec vrečke, drugo pa tik nad količino jedkala, odstraniš zaporko na koncu, vstaviš ploščico, ki jo želiš zjedkat, daš zaporko nazaj na konec in srednjo odstraniš. Tako sedaj lahko začneš povzročati pluskanje v vrečki dokler ni zjedkano. Po opravljenem jedkanju ploščico pridržiš pri zapiralu ter vrečko spustiš, da se tekočina odcedi proti dnu vzameš drugo zapiralko in jo natakneš nazaj na vrečko tik nad gladino tekočine. Da dobiš ploščico relativno suho ven odpreš vrhnjo zaporko in to je to.

Dobro tega principa je, da ne potrebuješ banjice ali bazenčka potrebuješ pa vrečke za vakumiranje, zapirala in nekaj za pogret tekočino. Slaba stran je lahko, če si pri segrevanju npr. v mikrovalovki pozabil odstraniti vmesno zaporko lahko izteče tekočina. Vaja dela mojstra zato najprej testirajte z navadno vodo.
kobranka

Zahvalil se je: 739 krat
Prejel zahvalo: 306 krat
Uporabnika povabil: MadMax
Število neizkoriščenih povabil: 61

OdgovorNapisal/-a SolarCharger » 24 Feb 2016, 09:52

Persufat noče delat če ni segret. To je slabo. grelci vrečke lončki je nepraktično. Moraš to vse nabavit.
Jaz imam dve banjici in plastično steklenico 1l. v Kopalnivi natočim v večjo banjico čim bolj toplo vodo. V to bajico dam drugo manjšo in vanjo natočim čim manj tekočega persulfata. Ploščico dam noter in potem banjico zibam sem in tja. tekočina se segreje skozi stene manjše banjice in dela odlično. 10 min in je kočano. Ker moram zibat tudi gledam kaj se dogaja in vzamem ven preden poje preveč.
Mi gremo dalje.
SolarCharger

Zahvalil se je: 87 krat
Prejel zahvalo: 103 krat
Uporabnika povabil: borisz
Število neizkoriščenih povabil: 54

OdgovorNapisal/-a jure94 » 24 Feb 2016, 10:41

SolarCharger je napisal/-a:Persufat noče delat če ni segret.

Ni čisto res. Glede na moje izkušnje čisto lepo dela nesegret, ampak samo na začetku. Kasneje (ko je šlo skozi nekaj vezij) ga je pa res treba dodatno segrevati.
Uporabniški avatar
jure94

Zahvalil se je: 47 krat
Prejel zahvalo: 104 krat
Število neizkoriščenih povabil: 10

OdgovorNapisal/-a VolkD » 24 Feb 2016, 12:03

Natrijev persulfat je zanimiva tekočina za jedkanje. Ima namreč kar nekaj anomalij, ki jih lahko s pridom izkoriščamo.

Ena takih anomalij je da grize manj če je koncentracija večja od cca 190g / l vode. Pričakovali bi, da bo večja koncentracija delovala bolje.

Pri sobni temperaturi grize zelo slabo, oziroma grize le, če je koncentracija okrog 175g/l vode. Pri višji sploh ne grize oziroma zelo malo. Pri nižjih koncentracija pa grize, a se bomo krepko načakali.

Najbolj je agresiven pri cca 40 °C. Pri višjih temperaturah pa se pojavi nov problem. In sicer veliko hlapljenje vode. S tem pa se koncentracija natrijevega persulfata v raztopini veča hitreje kot se troši z grizenjem. Povečana koncentracija pa pomeni manjšo agresivnost. S tem imamo posledično zaradi anomalije pri koncentraciji še anomalijo pri temperaturi.

Način, kot ga je opisal SolarCharger je všečen. Ima dve dobri lastnosti.
- Dobro mešanje tekočine in s tem enakomerno grizenje na površini vezja.
- Tekom časa se tekočina ohlaja s tem pa na koncu grize manj. To omogoči boljšo kontrole vezja, da ne nastane spodjedkanje.
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani

OdgovorNapisal/-a dejc » 01 Mar 2016, 14:51

Kje kupujete natrijev persulfat?
Lenoba je gonilo napredka
dejc

Zahvalil se je: 7 krat
Prejel zahvalo: 3 krat
Število neizkoriščenih povabil: 0

OdgovorNapisal/-a akastrin » 01 Mar 2016, 21:47

Nanoelektronika
akastrin

Zahvalil se je: 15 krat
Prejel zahvalo: 2 krat

OdgovorNapisal/-a IztokZ » 01 Mar 2016, 23:11

Jaz sem ga kupil tule:
http://www.reichelt.de/index.html?ACTIO ... 0Developer
Imajo pa neke kolicinske in varnostne omejitve...
IztokZ

Zahvalil se je: 30 krat
Prejel zahvalo: 45 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 12

OdgovorNapisal/-a dejc » 03 Mar 2016, 10:21

Najcenejšega sem našel pri Impedanca. 600g/10,35€ + DDV ali 1000g/14,43€ + DDV.
Lenoba je gonilo napredka
dejc

Zahvalil se je: 7 krat
Prejel zahvalo: 3 krat

OdgovorNapisal/-a SamoBr » 24 Apr 2016, 08:30

Kje dobite grelec za segrevanje te tekočine. Sem sicer našel enega a je samo grelec za en majhen boiler. Bi moral dati še tipalo in elektroniko. Vse skupaj bi prišlo preveč. Moti me tudi, da je verjetno bakren in preko cinkan.
SamoBr

Zahvalil se je: 129 krat
Prejel zahvalo: 251 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 48

OdgovorNapisal/-a mirkatmir » 24 Apr 2016, 08:33

V vsaki trgovini z akvaristiko ali pa pri Kitajcih.
lp, Miran (Miro S51SK)
Uporabniški avatar
mirkatmir

Kraj: Ribnica - JN75IR
Zahvalil se je: 207 krat
Prejel zahvalo: 371 krat
Število neizkoriščenih povabil: 59

OdgovorNapisal/-a andrejj » 31 Okt 2016, 10:56

mirkatmir je napisal/-a:V vsaki trgovini z akvaristiko ali pa pri Kitajcih.

Kupil bi akvarijski grelec.Koliko watov bi bil za grelec?
Uporabniški avatar
andrejj

Kraj: 8232 Šentrupert
Zahvalil se je: 387 krat
Prejel zahvalo: 293 krat

OdgovorNapisal/-a VolkD » 31 Okt 2016, 11:01

andrejj je napisal/-a:
mirkatmir je napisal/-a:V vsaki trgovini z akvaristiko ali pa pri Kitajcih.

Kupil bi akvarijski grelec.Koliko watov bi bil za grelec?
Praktično vsak bo ustrezal, vsaj kar se moči tiče. Če bo malo boj podhranjen z močjo bo pa malo dlje grel. Akvarijski grelci imajo regulacijo temperature tja do 32°C. Mi potrebujemo 40°C. Torej raje pa pazi na to, da se da razdreti in odstraniti omejilni nastavitve na 32°C.
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani

OdgovorNapisal/-a S53SG » 20 Sep 2018, 18:52

seba je napisal/-a:
eldi2011 je napisal/-a:Sem hranil NaOH raztopino v običajni PET steklenici, pa mi jo je prejedlo.

PET je poli-ester, estre hidrolizirajo močne baze in kisline. Ni bil slučaj.

Preden vlijem 2l v posodo in mi jo razgrize, oznaka na posodi je PP, je to primerno?
S53SG

Zahvalil se je: 32 krat
Prejel zahvalo: 46 krat
Uporabnika povabil: powr
Število neizkoriščenih povabil: 9

OdgovorNapisal/-a VolkD » 20 Sep 2018, 19:17

Ne bo razgrizlo. Brez problema lahko uporabljaš. Jo imam tudi sam.
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani

OdgovorNapisal/-a SamoBr » 22 Sep 2018, 02:21

Jaz imam natrijev persulfat v taki posodi:
Slika
SamoBr

Zahvalil se je: 129 krat
Prejel zahvalo: 251 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 48

OdgovorNapisal/-a VolkD » 22 Sep 2018, 07:19

Ni res, tvoja je dvolitrska.
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani

OdgovorNapisal/-a Starodavni » 11 Jan 2019, 10:49

Ali natriejv persulfat razje rosfrej.
Starodavni

Zahvalil se je: 18 krat
Prejel zahvalo: 29 krat
Uporabnika povabil: ivor
Število neizkoriščenih povabil: 2

OdgovorNapisal/-a VolkD » 11 Jan 2019, 12:28

Ne vem. Ga še nikoli nisem na dolgi rok pustil v taki posodi. To kar sem na hitro poizkušal, pa sem prišel do zaključka, da ne. Govorimo o časi 2 do 3 ur.
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani

OdgovorNapisal/-a Starodavni » 12 Jan 2019, 00:32

Najlepsa hvala za odgovor.

Sem si kupil lusno posodico za jedkat in plasticni vrcek z navojnim zamaskom za shranjevanje in zdej ne vem, ali naj dam noter patron grelec ki je iz rosfreja ali silikonsko grelno blazinico :_CR mam pac oboje, no na termostat sem mislu zvezat. Komaj cakam da neki pojedkam :D joj

Sem si pa sestavu tako kjut posodo iz stekla :_clap za jedkat pa sem se na.egnu :_banghead , ker gre not 3 litre vode :shock: ( splohne vem kam gre tok vode noter) :lol:. Ce prov razumem bi mogu noter dat 0.6 kile praska :ugeek: , mislim natriejvega persulfada, da bi sploh mesanca bla ok, pa kje bom to spravu je tud cela st.la. :mrgreen: :_rolling
Starodavni

Zahvalil se je: 18 krat
Prejel zahvalo: 29 krat
Uporabnika povabil: ivor
Število neizkoriščenih povabil: 2

OdgovorNapisal/-a andrejj » 11 Mar 2020, 11:12

Bi se dalo skupinski nakup za natrijev persulfat?
Uporabniški avatar
andrejj

OdgovorNapisal/-a VolkD » 11 Mar 2020, 11:57

andrejj je napisal/-a:Bi se dalo skupinski nakup za natrijev persulfat?
Seveda lahko, kar prijavi se tukaj.
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani

OdgovorNapisal/-a andrejj » 11 Mar 2020, 13:11

Mene zanima kam z iztrošeno tekočino?
Uporabniški avatar
andrejj

OdgovorNapisal/-a VolkD » 11 Mar 2020, 14:10

Saj se ne iztroši tako zelo hitro. Jedkanje se prekine, ker se v vodi nenadoma pojavi preveč modre galice. Če dovolimo, da koncentracija natrijevega persulfata naraste (izhlapi voda), pa se natrijev persulfat tudi izloči v obliki kristalov. Kristali so lahko kar precej veliki in nas lahko zmedejo, ker so volumsko mnogo večji kot je volumen prahu, ki smo ga dali v tekočino.
Pojav poznamo, saj je soli dodana "kristalna voda".

Opazil sem, da so kristali prozorni in komajda obarvani na modro. To pomeni le eno - natrijev sulfat kristalizira mnogo prej kot pa modra galica. Nadaljeval sem z izhlapevanjem vode. Kristal je postajal čedalje večji. Raztopina pa čedalje bolj modra. Potem sem se naveličal in modro vodo odlil proč. Ostal je samo prozoren kristal, ki je bil malenkostno obarvan modro.

Na ta kristal sem nalil vodo - do dveh l. V vse skupaj sem dodal še 180g persulfata v prahu. vse skupaj sem premešal in počakal, da se kristal raztopi. Magnetno mešalo dela čudeže. Meritev gostote tekočine je povedala, da je gostota enaka kot če bi v 2l vode dal 400g natrijevega persulfata. Tudi jedka se enako hitro.

Modro tekočino (okrog 1,2l) bom razredčil na 10 l. Vanjo dodal še nekaj apnenega mleka in uporabil na sadnem drevju in sadikah paradižnika.
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 11 Mar 2020, 18:35

Koliko časa pa je raztopina lahko narejena, da je še dobra? Pri meni namreč včasih traja male dlje med dvema ploščicama...
Uporabniški avatar
Protoncek

OdgovorNapisal/-a VolkD » 11 Mar 2020, 19:50

Nisem preizkušal. Imam vedno kaj za jedkat. Sem pa enkrat imel dva meseca luknje. In takrat je voda izhlapela. Naredil se je kristal. Tako sem tudi pogruntal vse to kar sem napisal zgoraj.
Edini problem je bil, da sem moral potem ko sem dolil vodo malo dlje čakati, da se kristal raztopi. Mi je pa pomagal magnetni mešalnik. Magnet se je kot nor odbijal od kristala. Med vrtenjem ga je odbilo navzgor pa nazaj na kristal. Prav ropotalo je. Potem se je kristal raztopil.
Šele kasneje sem pogruntal, da je to lahko dober način za ločevanje natrijevega persulfata od modre galice.
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani

OdgovorNapisal/-a tomazp » 11 Mar 2020, 20:45

Brez težav zdrži leto ali več. Seveda je treba imeti tekočino pokrito. Me je že večkrat presenetilo, saj sem bil prepričan, da jo bom moral zamenjati, a je še vedno normalno opravila svoje delo. Dobra plat te tekočine je tudi, da jedka samo baker. Nikel ostane nedotaknjen kar za ostale postopke ne velja.
tomazp

Zahvalil se je: 141 krat
Prejel zahvalo: 256 krat
Uporabnika povabil: Zeci
Število neizkoriščenih povabil: 53

OdgovorNapisal/-a VolkD » 11 Mar 2020, 21:35

tomazp je napisal/-a: Dobra plat te tekočine je tudi, da jedka samo baker. Nikel ostane nedotaknjen kar za ostale postopke ne velja.
Ja, zelo je selektivna na baker. Tudi za aluminij se ne zmeni. Če ima kdo laminat, kjer je na eni strani baker na drugi aluminij, potem aluminija ni treba posebej zaščititi. Taki laminati pridejo v poštev pri izdelavi svetil z LED.
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani

OdgovorNapisal/-a toja » 13 Jan 2025, 12:26

Kje kupite natrijev persulfat, Nanoelektronika ga ne prodaja več.
toja

Zahvalil se je: 0 krat
Prejel zahvalo: 1 krat
Uporabnika povabil: s54mtb

Naslednja

Vrni se na Izdelava tiskanega vezja v domači delavnici

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov