Pretvorba napetostnega nivoja kvadratnega signala

Tu bomo komentirali, popravljali, dodajali, "preizkušali" načrte in ideje. Ne gre za ogromne projekte, temveč ideje na hitro narisane na kos papija ( fotka) ali pa kako drugače. Torej stvari, ki se nekomu porodijo kot ideja spotoma, drugemu pa rešijo problem.

Pretvorba napetostnega nivoja kvadratnega signala

OdgovorNapisal/-a zok » 06 Apr 2021, 11:13

Zivijo!

Iz Hall ABS senzorja bi moral sigal pretvoriti v signal, ki bo razumljiv Arduinotu. Gre za kvadratni signal spremenljive frekvence (odvisno od vrtilne frekvence kolesa). Senzor je dvozilni - masa in signal, o katerem pisem - senzor s spremembo stanja spreminja svojo upornost, ABS enota pa potem spremlja tok skozenj (ali pa napetost na pinu, ker ima napajanje skozi neko upornost - efektivno gre za isto svar).

Trenutni signal je amplitude 1 V z DC komponento 10 do 10,5 V (torej 10 V = low, 11 V = high), potreboval bi 0 V = low, 11 V = high - tudi ce bo funkcija inverzna, ne bo sile - vazna mi je frekvenca.
Brez naslova.png
Oscilogram ABS senzorja


Sam si nekako zadevo predstavljam resljivo z rail to rail op ampom z 12 V napajanjem, ki bi deloval kot komparator napetosti, izhod pa bi potem bil 0 ali polna napajalna napetost, ki bi jo omejil z zenerco. Bi to slo, ali sem kaj spregledal? Kateri op amp naj izberem? Napajalna napetost je med 12 in 14 V, lahko jo znizam tudi na npr. 5 V - 5 V bom itak potreboval za pogon arduinota - vendar razmisljam, da bi veliko raje napajanje op ampa pustil 12 V, referencno napetost pa celo dvignil na 9 V, da bi lahko amplitudo vhodnega signala na vhodu ohranil visjo...?

IMG_20210406_110553[1].jpg
Shema


Ah, v teh vodah nimam veliko izkusenj, sem bolj priloznostni elektronik...
zok
 
Prispevkov: 43
Pridružen: 18 Jan 2015, 22:45
Kraj: Ponikva
Zahvalil se je: 6 krat
Prejel zahvalo: 6 krat
Uporabnika povabil: MadMax
Število neizkoriščenih povabil: 4

Re: Pretvorba napetostnega nivoja kvadratnega signala

OdgovorNapisal/-a damo » 06 Apr 2021, 11:21

Lahko bi peljal signal preko kondenzatorja na tranzistorski ojačevalnik D razreda. Sicer duty cycle ne bo več isti, ampak tebe itak zanima frekvenca.
Dobrga štromarja samo slab šnops strese.
damo
 
Prispevkov: 966
Pridružen: 18 Jan 2015, 08:18
Kraj: okolica KK
Zahvalil se je: 61 krat
Prejel zahvalo: 194 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 41

Re: Pretvorba napetostnega nivoja kvadratnega signala

OdgovorNapisal/-a marko » 06 Apr 2021, 11:28

Za to obstajajo namenski čipi, ki super delujejo. Kar ti iščeš je VR senzor (ne hall). Hall namreč že da kvadraten signal.

En tak je recimo tale: NCV1124 (https://www.onsemi.com/pdf/datasheet/nc ... 0sheet.pdf)
Uporaba je sila enostavna in zanesljivo dela tudi pri nizkih obratih.

Enega takega imam tudi jaz in ti ga lahko podarim v raziskovalne namene :)

Edit: sem preslabo pogledal sliko, se opravičujem. Res je hall senzor in tudi za tole se enostavno uporabi ta zgornji čip.
Če ti v življenju ne gre in si nesrečen, se spomni na lastnike Renaultov.
marko
 
Prispevkov: 1430
Pridružen: 18 Jan 2015, 02:00
Zahvalil se je: 175 krat
Prejel zahvalo: 215 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 113

Re: Pretvorba napetostnega nivoja kvadratnega signala

OdgovorNapisal/-a s54mtb » 06 Apr 2021, 12:55

Ravno včeraj sem delal nekaj podobnega. V simulacijo sem vstavil tvoje vrednosti vhodnega signala...

Na izhodu daš dovolj velik upoir, ki ti omeji tok v vhodni pin mikrokontrolerja. Namesto LT1013 lahko daš npr. LM324. Ker so notri štirje, lahko enega uporabiš tudi za napajanje reference (zener), enega pa kot sledilnik te napetosti in z njo napajaš komparator, da bo imel max. nivo okrog 5V.

komparator.JPG
Always going the extra mile.
https://www.buymeacoffee.com/s54mtb
Uporabniški avatar
s54mtb
 
Prispevkov: 13327
Pridružen: 15 Jan 2015, 01:10
Zahvalil se je: 1957 krat
Prejel zahvalo: 5373 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Pretvorba napetostnega nivoja kvadratnega signala

OdgovorNapisal/-a zok » 06 Apr 2021, 15:25

Uf, nisem pricakoval tako hitrega odziva. :D

Ja, duty cycle mi ni pomemben, gre samo za zaznavanje (in primerjavo) vrtilne frekvence prednjega in zadnjega kolesa motocikla.

LM324 it is, hvala za nasvet - sem pogledal datasheet in narocil 10 kosov. :mrgreen: Se bolje ce so notri stirje - rad bi obdeloval dva signala hkrati. ;)
zok
 
Prispevkov: 43
Pridružen: 18 Jan 2015, 22:45
Kraj: Ponikva
Zahvalil se je: 6 krat
Prejel zahvalo: 6 krat
Uporabnika povabil: MadMax
Število neizkoriščenih povabil: 4

Re: Pretvorba napetostnega nivoja kvadratnega signala

OdgovorNapisal/-a s54mtb » 06 Apr 2021, 16:35

Lahko tudi LM2904. Pa na vhode daj supresorce in kak RC. Moto elektronika mora biti robustna in ustrezno zaščitena.
Always going the extra mile.
https://www.buymeacoffee.com/s54mtb
Uporabniški avatar
s54mtb
 
Prispevkov: 13327
Pridružen: 15 Jan 2015, 01:10
Zahvalil se je: 1957 krat
Prejel zahvalo: 5373 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Pretvorba napetostnega nivoja kvadratnega signala

OdgovorNapisal/-a marko » 07 Apr 2021, 06:59

Pa ko boš delal, pazi tudi na to, da se ti ne popači vhodni signal zaradi tega (če je slučajno senzor istočasno v uporabi še za kaj drugega).
Če ti v življenju ne gre in si nesrečen, se spomni na lastnike Renaultov.
marko
 
Prispevkov: 1430
Pridružen: 18 Jan 2015, 02:00
Zahvalil se je: 175 krat
Prejel zahvalo: 215 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 113

Re: Pretvorba napetostnega nivoja kvadratnega signala

OdgovorNapisal/-a zok » 08 Apr 2021, 08:33

Ja, senzorja sta prikljucena na Boschov ABS modul. Morda bi na vhodu dal sledilnik napetosti, da bi bila vhodna impedanca cim vecja...
zok
 
Prispevkov: 43
Pridružen: 18 Jan 2015, 22:45
Kraj: Ponikva
Zahvalil se je: 6 krat
Prejel zahvalo: 6 krat
Uporabnika povabil: MadMax
Število neizkoriščenih povabil: 4

Re: Pretvorba napetostnega nivoja kvadratnega signala

OdgovorNapisal/-a marko » 08 Apr 2021, 10:09

zok je napisal/-a:Ja, senzorja sta prikljucena na Boschov ABS modul. Morda bi na vhodu dal sledilnik napetosti, da bi bila vhodna impedanca cim vecja...


Ja, obvezno.
Če ti v življenju ne gre in si nesrečen, se spomni na lastnike Renaultov.
marko
 
Prispevkov: 1430
Pridružen: 18 Jan 2015, 02:00
Zahvalil se je: 175 krat
Prejel zahvalo: 215 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 113


Vrni se na Načrti

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost