Dovoljena priključna moč na varovalkah 3x200A

Tu se znajde vse od pralnih strojev, pa do MW agregatov.

Dovoljena priključna moč na varovalkah 3x200A

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 05 Jan 2019, 12:27

Ker nisem v energetiki doma, bi rabil kakšen nasvet iz prakse vas mojstrov enegretikov glede tegale problema:
Nečak upravlja neko smučišče, na njem ni javne elektrike ampak trifazni dizel agregat 250kW. Trenutno so notri 3x po 200A varovalke.

Na smučišču je skupaj 24 priključnih omar, nanj so priključene naprave (ne na vseh omarah): trenutno 5 žiraf in 5 snežnih topov (slika). Žirafe imajo priključno moč cca. 5kW, topovi pa 25kW. Naprej je gor še 90kW visokotlačna črpalka, 15kW pumpa za vodo in kak kW ali dva ostalih stvari (luči...).

Kabel od agregata je 240 kvadrat in pelje po smučini od ene omare naprej do druge, tretje... celotna dolžina kabla je okoli 1200-1300m.

Nečak pravi, da ko ima to prižgano to dela cca. uro, tudi več, potem pa vrže ven eno od varovalk na na gregatu (in se vse ustavi, ker imajo naprave zaščito pred izpadom faze). Teoretično vse navedeno znese recimo okoli 175-180kW. No, v praksi en top ne kuri ravno celih 25kW (v topu je 16kW motor, kompresor s 4kW motorjem ter nekaj grelcev). Vseeno tudi če računaš max. moč to ne presega 200kW, zato se postavi vprašanje, če so v agregatu prave varovalke: kolikor se spomni na agregatu menda piše 300A, ampak a to pomeni, da bi bile lahko 3x300A notri in je nekoč nekdo pač dal noter 200A, ker je te imel?

Po eni strani ne bi rad skuril agregata, po drugi pa bi ga seveda rad uporabil toliko, kolikor lahko da... Smučišče je staro in realno noben ne ve, kaj je prav in kaj ne...v zgodovini se je tam čaralo vse živo...
Priponke
IMG_7636.jpg
smučišče
Uporabniški avatar
Protoncek
 
Prispevkov: 3228
Pridružen: 17 Jan 2015, 21:41
Kraj: Mengeš
Zahvalil se je: 310 krat
Prejel zahvalo: 356 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 75

Re: Dovoljena priključna moč na varovalkah 3x200A

OdgovorNapisal/-a gumby » 05 Jan 2019, 12:55

Poglej še jalovo moč, po moje ne bo majhna...
my brain hurts
Uporabniški avatar
gumby
 
Prispevkov: 2352
Pridružen: 14 Jan 2015, 19:49
Kraj: Lendava
Zahvalil se je: 95 krat
Prejel zahvalo: 536 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 58

Re: Dovoljena priključna moč na varovalkah 3x200A

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 05 Jan 2019, 13:25

Se strinjam, ja. Žal jo lahko samo ocenim, glede na cos fi motorjev. Kot rečeno mi je bolj vprašljivo, ali so varovalke notri prave ali ne. Če je res, da je moč trifaznega porabnika 3*U*I*cos fi, potem je moč, ki jo lahko da agregat s trenutnimi varovalkami borih 138kW pri ohmskem bremenu, saj je 3*230*200= 138000. Po tem izračunu so varovalke definitivno premajhne in bi morale biti 3x300A... :_dunno še to bi prišlo šele 207kW, agregat je pa 250...
Uporabniški avatar
Protoncek
 
Prispevkov: 3228
Pridružen: 17 Jan 2015, 21:41
Kraj: Mengeš
Zahvalil se je: 310 krat
Prejel zahvalo: 356 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 75

Re: Dovoljena priključna moč na varovalkah 3x200A

OdgovorNapisal/-a gumby » 05 Jan 2019, 13:29

Agregat je 250kVA in ne 250kW. Ni vseeno.
my brain hurts
Uporabniški avatar
gumby
 
Prispevkov: 2352
Pridružen: 14 Jan 2015, 19:49
Kraj: Lendava
Zahvalil se je: 95 krat
Prejel zahvalo: 536 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 58

Re: Dovoljena priključna moč na varovalkah 3x200A

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 05 Jan 2019, 13:46

Ja, ampak a ni to potem tako, da je 250kVA v primeru ohmskega bremena enako 250kW? Z obzirom, da so gor v glavnem motorji se ta moč zmanjša, ampak spet po moje ne na polovico...?

(Namreč, jaz sem elektronik in kar se "uradno" tiče sem se energetike učil zeloooo malo. V usmerjenem izobraževanju je bila smer elektronika res dobesedno smer elektronika in pika. Zato te stvari raje vprašam kot naredim kakšno neumnost...)
Uporabniški avatar
Protoncek
 
Prispevkov: 3228
Pridružen: 17 Jan 2015, 21:41
Kraj: Mengeš
Zahvalil se je: 310 krat
Prejel zahvalo: 356 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 75

Re: Dovoljena priključna moč na varovalkah 3x200A

OdgovorNapisal/-a ecobra » 05 Jan 2019, 14:10

Če na Agregatu piše 300A potem je to njegov nazivni tok s katerim ga lahko trajno obremeniš. Varovalke pa so ponavadi izbrane na vrednost, ki je izračunana za instalacijo kot zaščitni ukrep pred kratkim stikom in zaščito pred napetostjo dotika v primeru okvare.
Tako na pamet kako močne varovalke so lahko je tećko reči, ker je treba upoštevati presek in dolžino kabla, ki gre od agregata do prvega odcepa, ki je naprej varovan z varovalnim elementom.
Najbolje je da se posvetuje s kakim projektantom električnih instalacij, da bo zadeva v predpisanih okvirih, ker na taki napravi kjer so uporabniki zraven je lahko hitro kaj narobe.
l.p.
ecobra
 
Prispevkov: 162
Pridružen: 31 Maj 2016, 20:48
Kraj: Radeče
Zahvalil se je: 3 krat
Prejel zahvalo: 54 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 10

Re: Dovoljena priključna moč na varovalkah 3x200A

OdgovorNapisal/-a gumby » 05 Jan 2019, 14:23

Delovna moč je lahko še precej manjša od polovice navidezne. Pač odvisno od tega, koliko se motor obremeni...
Za prvo silo lahko računaš, da je tok nekje 2x večji od moči (A in kW). 200A bo torej dovolj za 100kW, od oka. Najbolj enostavno bo izmeriti porabo, ko stvar obratuje in boš takoj videl, na čem si. Tule mislim na nek inštrument, ko registrira parametre na vseh treh fazah čez daljše obdobje (ne pa na tokovne klešče in 5-sekundno meritev, ki ne pove nič).
Takole čez palec povečevat varovalke se zna slabo končati...

Sicer pa imaš tule en zelo dober program za tovrstno igračkanje, pa še zastonj je ;)
my brain hurts
Uporabniški avatar
gumby
 
Prispevkov: 2352
Pridružen: 14 Jan 2015, 19:49
Kraj: Lendava
Zahvalil se je: 95 krat
Prejel zahvalo: 536 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 58

Re: Dovoljena priključna moč na varovalkah 3x200A

OdgovorNapisal/-a igo » 05 Jan 2019, 14:52

Takle generatorček ima ponavadi že 3 ampermetre, ne le enega. Ponavadi gredo tokovi skozi tokovne transformatorje (v danem primeru 300/5 ali podobne) in se prikazujejo na malih 5A prikazovalnikih z ustrezno skalo. Kolikšen je odčitek?

Sicer pa skozi tokovne transformatorje in varovalke teče skupni tok (neodvisen od faznega kota z napetostjo) in isti tok zaznavajo tudi tokovne klešče. Jih imaš?
Teoretično je praksa posledica teorije, praktično je pa ravno obratno. (igo 2001)
LP, Igor
igo
 
Prispevkov: 1377
Pridružen: 11 Apr 2015, 13:38
Kraj: Krško
Zahvalil se je: 163 krat
Prejel zahvalo: 328 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 31

Re: Dovoljena priključna moč na varovalkah 3x200A

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 05 Jan 2019, 15:30

Hvala za odgovore!
Agregat nima nobenega instrumenta (se strinjam, da je to za tako moč malo čudno").
Kot rečeno, prejšnji lastnik je čaral marsikaj, tako da sploh ni nujno, da so 200A varovalke pravilne, oziroma izbrane za to situacijo. Glede na Gumby-ev okvirni izračun so zagotovo premajhne.
Mu bom omenil, da bi bilo dobro dobiti nekega mojstra, ker jaz take opreme nimam, niti tokovnih klešč, ker jih dosedaj še nisem rabil.
Uporabniški avatar
Protoncek
 
Prispevkov: 3228
Pridružen: 17 Jan 2015, 21:41
Kraj: Mengeš
Zahvalil se je: 310 krat
Prejel zahvalo: 356 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 75

Re: Dovoljena priključna moč na varovalkah 3x200A

OdgovorNapisal/-a jerjur » 05 Jan 2019, 15:39

1.
Vse kilovate motorjev pomnožiš z 1,4 in dobiš kVA,
To pa potem primerjaš z moćjo agregata.
V tvojem primeru je 180 x 1,4 = 252kVA
Agregat je je 250kVA torej cca 101% obremenitve.
To bi načeloma moralo laufat lahko pa da je bimetalna zaščita tako natančno nastavljena da vrže ven, kar bi bilo tudi prav. Elektromotorje naj se ne bi obremenjevalo nad 98% pri kalkulirani temperaturi.
V zimskem času je hlajenje nekaj boljše zaradi nizkih temperatur zato teh 101% ne bi smelo delati težav.
primerna varovalka za 250kVA bi bila 350A
2.
Trajna dopustna obremenitev za 240mm2 večžilni kabel je 297A zato se tak kabel ščiti z 300A varovalkami.
Največ takšne varovalke lahko daš not.

Torej, nikoli ne bi smel obratovati s stalno obremenitvijo preko 300A. Predlagam, da se montirajo A metri na agregat, da se vsaj to vidi.
Avtomatika je zakon
jerjur
 
Prispevkov: 213
Pridružen: 19 Jan 2015, 08:38
Kraj: Žiri
Zahvalil se je: 23 krat
Prejel zahvalo: 120 krat
Uporabnika povabil: Zeci
Število neizkoriščenih povabil: 123

Re: Dovoljena priključna moč na varovalkah 3x200A

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 05 Jan 2019, 15:50

Hvala, saj 300A bi bilo več kot dovolj. Aja...vrže ven varovalko, ne kakšen bimetal, ampak prav eno od teh 200A varovalk, kar pač nakazuje, da je očitno tok večji od 200A.
Uporabniški avatar
Protoncek
 
Prispevkov: 3228
Pridružen: 17 Jan 2015, 21:41
Kraj: Mengeš
Zahvalil se je: 310 krat
Prejel zahvalo: 356 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 75

Re: Dovoljena priključna moč na varovalkah 3x200A

OdgovorNapisal/-a japek » 05 Jan 2019, 18:51

Jaz bi se tu edino še vprašal, če vedno isto varovalko. Mogoče je samo ena faza malo bolj obremenjena in bi bilo mogoče dobro malo bolje razporediti porabo po fazah. Ne vem sicer, koliko je dejansko trifaznih porabnikov in koliko mogoče enofaznih. Če je to težava, bi se dalo ugotoviti tudi z navadnimi tokovnimi kleščami, katere ima marsikdo izmed nas.
73 de S55WT, Janko
japek
 
Prispevkov: 331
Pridružen: 18 Jan 2015, 15:11
Kraj: Radenci
Zahvalil se je: 26 krat
Prejel zahvalo: 59 krat
Uporabnika povabil: Navid
Število neizkoriščenih povabil: 6

Re: Dovoljena priključna moč na varovalkah 3x200A

OdgovorNapisal/-a igo » 05 Jan 2019, 18:54

Če vrže ven vedno varovalko na isti fazi, bi bilo dobro preveriti vezave enofaznih porabnikov, če slednji seveda obstajajo.
Malo bi jih popisal in preračunal, nato pa prerazporedil enakomerno po vseh treh fazah.

Vsekakor pa nekje poiščite tokovne klešče in pomerite stanje med obratovanjem. Jaz ti jih lahko pošljem v ponedeljek, če bo še aktualno. Take samo za AC tok se dobijo že od 30e naprej.


Dodano: Telepatija in počasno tipkanje ... :D
Teoretično je praksa posledica teorije, praktično je pa ravno obratno. (igo 2001)
LP, Igor
igo
 
Prispevkov: 1377
Pridružen: 11 Apr 2015, 13:38
Kraj: Krško
Zahvalil se je: 163 krat
Prejel zahvalo: 328 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 31

Re: Dovoljena priključna moč na varovalkah 3x200A

OdgovorNapisal/-a forest70 » 05 Jan 2019, 23:26

Hej, saj obstaja tudi vrednosti varovalk, ki ni 300A. Daj, tisto ki ti pregori npr 224A varovalko, pa bo. Pa predno nabavljaš, preveri kakšen tip varovalke je, NV1 - do 250A ali NV2 - do 400A.
If you pay in bananas, you got monkeys.
Uporabniški avatar
forest70
 
Prispevkov: 1850
Pridružen: 14 Jan 2015, 01:11
Kraj: Koper
Zahvalil se je: 374 krat
Prejel zahvalo: 408 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 119

Re: Dovoljena priključna moč na varovalkah 3x200A

OdgovorNapisal/-a jerjur » 06 Jan 2019, 10:11

Kot sem že napisal daj not 300A varovalke, Ne 224A in ne 350 ampak točno 300A Ker imaš takšno instalacijo.
224A nima smisla ker je tudi to manj kot 350A. 350A pa ne smeš ker nimaš dovolj močnega kabla. Tu ni kaj diskutirat.
Če je potrebno zamenjaj podnožnje.
Ko boš to naredil lahko brez težav obratuje 85% moči porabnikov. Torej nikoli vse na enkrat.
Če potrebuje 100% istočasno obratovanje potem moraš do prvih 50kVA porabnikov potegniti dodatni 35mm2 kabel in dodati 100A varovalke da ščitiš ta kabel.
Enofaznih porabnikov je tu za par procentov, res je da to lahko prevesi da ena varovalka pregori hitreje, ampak v pravilno dimenzioniranem omrežju to ne more igrati vloge.

To, kar sem tu zapisal, je samo površna ocena dovoljenih obremenitev. Nismo upoštevali razdalje do zadnjega porabnika in padcev napetosti na kablu. Domnevam da je smušiče dolgo vsaj nekaj 100m kjer pa pri teh obremenitvah lahko padec napetosti poslabša razmere za 10% in več.
To boš ugotovil tako, da izmeriš napetost pri polni obremenitvi na agregatu. potem pa še na zadnjem porabniku. razlike ne sme biti več kot 3V.
Avtomatika je zakon
jerjur
 
Prispevkov: 213
Pridružen: 19 Jan 2015, 08:38
Kraj: Žiri
Zahvalil se je: 23 krat
Prejel zahvalo: 120 krat
Uporabnika povabil: Zeci
Število neizkoriščenih povabil: 123

Re: Dovoljena priključna moč na varovalkah 3x200A

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 06 Jan 2019, 10:25

No, odločeno je že, da se bodo dodali instrumenti, vsaj ampermetri, svetoval pa sem mu tudi voltmetre, saj to ni nek hud denar.
Enofaznih porabnikov je menda malo, čisto možno pa je, da so vsi na eni fazi in da potem ravno to prevesi. Nenazadnje, tudi če so samo luči so to večinoma reflektorji in če so še klasični ima posamezen hitro 500W ali 1kW... 5-10A pa že lahko prevesi.
Pomerit napetost ne bo težava, čeprav dvomim, da bo pri 1300m na koncu samo 3 V razlike...naprave se itak pomikajo gor/dol, pač po potrebi, kje se zasnežuje.
Dodaten kabel do bližnjih naprav sicer sploh ni slaba ideja, hvala za nasvet.
Uporabniški avatar
Protoncek
 
Prispevkov: 3228
Pridružen: 17 Jan 2015, 21:41
Kraj: Mengeš
Zahvalil se je: 310 krat
Prejel zahvalo: 356 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 75

Re: Dovoljena priključna moč na varovalkah 3x200A

OdgovorNapisal/-a jerjur » 06 Jan 2019, 10:35

Prilagam tabelo, ki jo uporabljamo za izračune energetskih kablov in varovalk.
Priponke
IZRAČUN.xls
Tabela za izračun energetskih kablov
(94 KiB) Prenešeno 34 krat
Avtomatika je zakon
jerjur
 
Prispevkov: 213
Pridružen: 19 Jan 2015, 08:38
Kraj: Žiri
Zahvalil se je: 23 krat
Prejel zahvalo: 120 krat
Uporabnika povabil: Zeci
Število neizkoriščenih povabil: 123

Re: Dovoljena priključna moč na varovalkah 3x200A

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 06 Jan 2019, 11:09

Aha...če prav razumem v stoplce M1, M2... vpisujem moje naprave (motorje), v stoplcu D in spodaj pa se izpišejo končni podatki..
Uporabniški avatar
Protoncek
 
Prispevkov: 3228
Pridružen: 17 Jan 2015, 21:41
Kraj: Mengeš
Zahvalil se je: 310 krat
Prejel zahvalo: 356 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 75

Re: Dovoljena priključna moč na varovalkah 3x200A

OdgovorNapisal/-a jerjur » 06 Jan 2019, 11:39

tako ja.
za tvoj primer bi moral zamenjati tip napeljave v "D" ker je kabel polžen v zemljo.
Potem pa spreminjaš moč v kW
in presek faznega vodnika.
Za izračun padca napetosti vneseš "POVPREČNA DOLŽINA TOKOKROGA"
rezultat padca je predzadnja vrstica "KONTROLA PRESEKA"
Spodaj v zadni vrstici dobiš rezultat "NAP" ali "UST"
Upisovati moraš standardne vrednosti presekov kablov in vrednosti varovalk, da so izračuni pravi. Ker jemlje podatke iz drugih tabel.
Ta izračun pravi, da imaš skoraj 10% padca napetosti, vendar bi to veljalo da imaš kompletno porabo na koncu kabla. kar pa v tvojem primeru ni slučaj.
Ko vnesem dolžino 500m je še vedno 5% kar je 20V.

Mogoče bi bila prava rešitev nov kabel do črpališča, ki je stalen in nespremenljiv porabnik. s tem bi razbremenil kabel do topov in imel bi še nekaj rezerve za kakšno novo napravo.
Avtomatika je zakon
jerjur
 
Prispevkov: 213
Pridružen: 19 Jan 2015, 08:38
Kraj: Žiri
Zahvalil se je: 23 krat
Prejel zahvalo: 120 krat
Uporabnika povabil: Zeci
Število neizkoriščenih povabil: 123

Re: Dovoljena priključna moč na varovalkah 3x200A

OdgovorNapisal/-a javr » 07 Jan 2019, 23:40

No, odločeno je že, da se bodo dodali instrumenti, vsaj ampermetri, svetoval pa sem mu tudi voltmetre, saj to ni nek hud denar
nekaj takega poiščeš pri "kitajcih"
___
Uporabniški avatar
javr
 
Prispevkov: 1325
Pridružen: 17 Jan 2015, 22:06
Zahvalil se je: 69 krat
Prejel zahvalo: 109 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 24


Vrni se na Energetika

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov