Moderator: S53AL
borisz je napisal/-a:NB-Iot deluje na GSM omrežju. Operaterji morajo to podpreti. V Ljubljani v BTC in v Mariboru na faksu naj bi bilo v kratkem na voljo testno omrežje.
Operaterji se še lovijo kakšen naročniški model bi imeli. Najbližje so temu, da bi imeli mesečno naročnino nekaj centov in omejen prenos podatkov.
Zaenkrat ponujata module dva proizvajalca in sicer Quectel in Ublox.
Pri NB-IoT ni nobenih licenc, oziroma jih plačaš ob nakupu modula.
Marko, LoRa in Sigfox sta dve različni tehnologiji.
Pri LoRa si lahko tudi sam narediš bazno postajo relativno enostavno, Pri Sigfox pa je obvezno naročnina.
Pri LoRa plačaš licenčnino ob nakupu ICja, oziroma modula.
s54mtb je napisal/-a:Pa sem spet nekaj novega zvedel. Kakšen je pa domet NBLTE vs NB "ostalo" in SS/chirp ?
borisz je napisal/-a:Pri LoRa govoriti samo o LoRa je malce tako...
Namreč LoRa ima par različnih načinov delovanja. Najbolj varčen z najdaljšim dometom prenaša večino samo od naprave do koncentratorja. Bitrate je izredno majhen.
Če se prav spomnim, v tem načinu pošiljatelj tudi ne ve, ali je prejemnik dobil sporočilo.
V drugem načinu ima večji bitrate, ampak se poveča poraba in zmanjša domet.
Tako, da je potrebno pri LoRa govoriti tudi v katerem načinu deluje, ko primerjamo.
s54mtb je napisal/-a:Secret santa je bil letos radodaren. Imam kar 2 razvojni plati za nbiot. Kje dobim sim kartico za test in kje se vidi pokritost? Imajo to vsi operaterji?
tilz0R je napisal/-a:Jaz sem dobil eno, u-blox (VolkD secret secret santa), tam mi je najbolj všeč MCU
s54mtb je napisal/-a:SMS pri nbiot ne obstaja. Ne mešat modemov z nbiot.
tilz0R je napisal/-a:... Modemi so na voljo, le omrežje zaenkrat šepa v Sloveniji
borisz je napisal/-a:tilz0R je napisal/-a:... Modemi so na voljo, le omrežje zaenkrat šepa v Sloveniji
Ne samo v Sloveniji
kobranka je napisal/-a:Koliko je dovoljena izsevalna moč, če prostorko nisi omejen z antenami?
kobranka je napisal/-a:Kaj pomeni 1% dovoljenega časa delovanja oddajanja? Na dan, mesec, leto?
VolkD je napisal/-a:Zanimivo. Ni sicer povsem znotraj teme, a vseeno: Kje delujejo čipi, ki jih vsadijo v pse ?
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov