Popravilo zvočnikov Logitech X-230

Tu bomo pisali kako smo in kako popravljamo stvari, ki nam zaidejo pod roke. Zabeležite vse uspele stvari, če niso ravno uspele, pa tudi, da bomo vedeli kako se v bodoče temu izogniti.

Popravilo zvočnikov Logitech X-230

OdgovorNapisal/-a krneki10 » 22 Jun 2016, 13:48

Imam težavo z zvočniki Logitech X-230, namreč en satelit igra precej tišje od drugega. Še večji problem je, da jih začne pri višji glasnosti pobirati. To v praksi izgleda tako, da zmorejo kratkotrajno visoko moč, a hitro prekine zvok za par sekund, nato se spet pojavi nazaj za nekaj sekund in nato začne vse pogosteje prekinjati, dokler praktično ne dajo nič več iz sebe. Pomaga le zmanjšanje glasnosti na približno 65 %, takrat potem igrajo kontinuirano.

Morda kdo ve, v čem je težava in kako to popraviti? Čeprav so zvočniki že kar v letih in nimajo ravno več neke visoke vrednosti, jih vseeno ne bi kar odpisal, tudi kakšen servis bi prišel v poštev, če ima kdo kakšno dobro priporočilo.
krneki10
 
Prispevkov: 22
Pridružen: 22 Feb 2016, 22:44
Zahvalil se je: 6 krat
Prejel zahvalo: 0 krat
Uporabnika povabil: eldi2011
Število neizkoriščenih povabil: 0

Re: Popravilo zvočnikov Logitech X-230

OdgovorNapisal/-a gumby » 22 Jun 2016, 14:29

Preveri čip STA540 v ojačevalcu, če ima dober kontakt z ohišjem (hladilnikom). Mogoče je vijak popustil od vibracij in se tu čip pregreva...
my brain hurts
Uporabniški avatar
gumby
 
Prispevkov: 2435
Pridružen: 14 Jan 2015, 18:49
Kraj: Lendava
Zahvalil se je: 102 krat
Prejel zahvalo: 567 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 61

Re: Popravilo zvočnikov Logitech X-230

OdgovorNapisal/-a krneki10 » 23 Jun 2016, 16:16

Malo bom moral popraviti vzrok za to težavo, saj sem 2. lastnik teh zvočnikov, pravkar pa sem izvedel od prvega lastnika, v čem je bil problem. Zamenjal je le LED diodo na satelitu (levi na sliki) in od takrat naprej je ta težava. Res nenavadno, je sploh možno, da lahko LED tako močno vpliva na celoten sistem?
Slika
krneki10
 
Prispevkov: 22
Pridružen: 22 Feb 2016, 22:44
Zahvalil se je: 6 krat
Prejel zahvalo: 0 krat
Uporabnika povabil: eldi2011
Število neizkoriščenih povabil: 0

Re: Popravilo zvočnikov Logitech X-230

OdgovorNapisal/-a gumby » 23 Jun 2016, 16:42

Lahko, ker je preko tele LED narejen vklop ojačevalca. Če ni prave napetosti na eni taci se bodo znale dogajati čudne stvari...
my brain hurts
Uporabniški avatar
gumby
 
Prispevkov: 2435
Pridružen: 14 Jan 2015, 18:49
Kraj: Lendava
Zahvalil se je: 102 krat
Prejel zahvalo: 567 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 61

Re: Popravilo zvočnikov Logitech X-230

OdgovorNapisal/-a DusanK » 23 Jun 2016, 17:28

A ni ledica samo za indikacijo? :_think
Glavni satelit, ki ima ledico, potenciometer za glasnost in stikalo za vklop je povezan s kablom preko D9 konektorja na glavno plato v bass zvočniku.
Na D9 gre samo ena +5V napetost zato sklepam, da s stikalom sklene to +5V linijo in linijo ON v načrtu, ki vklopi ledico in istočasno zbudi STA540 iz StandBy-a preko pina 7 STB.
Najboljše, da za hec odspajkaš ledico in vidiš, če ima direktni vpliv na vklop in delovanje.
Drugače pa kot je že napisal @gumby preveri hlajenje ojačevalca in preveri še v kakšnem stanju sta izhodna elektrolitska kondenzatorja, ki sta poleg STA540. Mogoče jih zamenjaj med seboj, da vidiš, če zdaj drug satelit igra precej tišje od drugega.
Preveri še kakšen stik ima D9 konektor in malo guncaj ta kabel, če ni kje slab stik.
Vir načrta in avtor: Nizozemski forum (@ray5150)
Priponke
Logitech X_230_scheme.jpg
Logitech X_230_pcb_H3255_0D.jpg
Največji čar - električar
Uporabniški avatar
DusanK
 
Prispevkov: 3273
Pridružen: 18 Jan 2015, 00:43
Kraj: Medvode
Zahvalil se je: 1048 krat
Prejel zahvalo: 1781 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Popravilo zvočnikov Logitech X-230

OdgovorNapisal/-a VolkD » 24 Jun 2016, 02:12

Vprašanje: Ali je zvok tudi popačen ? Sploh če dvigneš glasnost ?
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 36935
Pridružen: 29 Dec 2014, 19:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 7421 krat
Prejel zahvalo: 4507 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Popravilo zvočnikov Logitech X-230

OdgovorNapisal/-a krneki10 » 24 Jun 2016, 11:35

Kvaliteta zvoka je po menjavi ostala enaka, tudi pri višjih glasnostih. Težava je le v prekinjanju.
krneki10
 
Prispevkov: 22
Pridružen: 22 Feb 2016, 22:44
Zahvalil se je: 6 krat
Prejel zahvalo: 0 krat
Uporabnika povabil: eldi2011
Število neizkoriščenih povabil: 0

Re: Popravilo zvočnikov Logitech X-230

OdgovorNapisal/-a robi » 24 Jun 2016, 13:12

Očitno se ti vklaplja termična zaščita, kot so ti že napisali zgoraj.
Preglej stik med čipom in hladilnikom.
robi
 
Prispevkov: 351
Pridružen: 14 Maj 2016, 14:31
Zahvalil se je: 64 krat
Prejel zahvalo: 135 krat
Uporabnika povabil: radix
Število neizkoriščenih povabil: 13

Re: Popravilo zvočnikov Logitech X-230

OdgovorNapisal/-a krneki10 » 25 Jun 2016, 18:47

Bi lahko drugačna LED povzročala to pregrevanje čipa?
krneki10
 
Prispevkov: 22
Pridružen: 22 Feb 2016, 22:44
Zahvalil se je: 6 krat
Prejel zahvalo: 0 krat
Uporabnika povabil: eldi2011
Število neizkoriščenih povabil: 0

Re: Popravilo zvočnikov Logitech X-230

OdgovorNapisal/-a robi » 26 Jun 2016, 17:22

Lahko bi, če bi jo dal med čip in hladilnik.....
robi
 
Prispevkov: 351
Pridružen: 14 Maj 2016, 14:31
Zahvalil se je: 64 krat
Prejel zahvalo: 135 krat
Uporabnika povabil: radix
Število neizkoriščenih povabil: 13

Re: Popravilo zvočnikov Logitech X-230

OdgovorNapisal/-a DusanK » 28 Jun 2016, 00:42

Od kolega sem dobil v popravilo ravno take zvočnike Logitech X-230 z opazko, da ne dela zvočnik na glavnem satelitu, tisti, ki ima gumb za vklop, potenciometer, ledico....bas in drugi satelit pa se normalno dereta.
Seveda sem se zakadil kot svinja v buče, razstavil najprej glavni satelit, videl precej volka na pcbju in zadevo očistil v upanju, da je to to.
Pa seveda ni bilo.
Je mogoče slab stik med glavnim satelitom in glavno plato, ki je v bass zvočniku, posebno tisti kabel, ki je priklopljen preko DB9 konektorja? In sem ga začel rukati, pregibati, zvijati... nič boljše.

Ok, gremo podret bass škatlo, da pridem do glavne plate z ojačevalnikom, napajalnim delom in ostalimi komponentami.
JezusMarija, predno sem to zalepljeno vsebino dobil ven in podrl ter razvijačil do točke, ko sem lahko kaj pomeril (vmes sem dodal še molex konektor v napajalno linijo zaradi lažjega dela in obračanja same plate) so vmes Islandci dali Angležem že drugi gol.

Zagotovo nekaj ne štima od/iz ojačevalca ven do samega zvočnika preko kondenzatorjev in DB konektorja.
Naredil sem osnovni vizuelni pregled, če so kondenzatorji ok, če je kje kaj osmojeno, prekinjeno, se kaj pregreva, TDA je dobro pritrjen... vse je izgledalo ok zato sem še malo pomeril same napetosti in dopolnil načrt kaj vse gre na DB9 konektor, označil pine, linije itd.

Pa dobro, očitno je en kanal iz TDA-ja ali naprej linija z nekim elementom nekje fuč. Prekinem kabla, ki gresta iz samega TDA-ja za levi in desni zvočnik do DB9 konektorja na glavni plati in jih zamenjam med seboj v prepričanju, da bo zdaj drugi zvočnik zašpilal, prvi pa utihnil.
In tako je tudi bilo. Ok, vsaj satelit dela in z njim povezan celoten kabel od DB9 konektorja do satelita, očitno je problem res na glavni plati.... hm, ali pa ne.

No, in mi počasi užge, da mogoče vhodni audio signal do TDA-ja ne pride po obeh kanalih ampak samo po enem.
Končno se spravim na začetek servisnega flow charta ter začnem prepogibati in zvijati tisti 3,5" stereo vtič.... prej umrli satelit se zbudi iz groba !
Tristokosmatih !
Saj zdaj je logično, če signal že noter pride samo po enem kanalu do ojačevalca potem tudi ven ne more priti kaj prida več, zato je bila na enem od satelitov tišina.
Skratka, ko vedno drugim pametujem, naj začnejo na začetku pri varovalki, sem sam na to pozabil in se nasračkal za kar nekaj časa
Ali pa tudi ne.

p.s.
@krneki10, glede odgovora okoli ledice mi je zmanjkalo časa. Bom naredil še kak test. Ti pa medtem malo poguncaj tisti zelen stereo vtič. :)
Priponke
X_230_servis (Custom).jpg
Največji čar - električar
Uporabniški avatar
DusanK
 
Prispevkov: 3273
Pridružen: 18 Jan 2015, 00:43
Kraj: Medvode
Zahvalil se je: 1048 krat
Prejel zahvalo: 1781 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Popravilo zvočnikov Logitech X-230

OdgovorNapisal/-a DusanK » 28 Jun 2016, 23:07

krneki10 je napisal/-a:Bi lahko drugačna LED povzročala to pregrevanje čipa?

Ne ! Zato je na mestu vprašanje kaj vse je počel prvi lastnik, da je za izgovor omenil zgolj menjavo ledice. Lahko je popravljal/spajkal potenciometer, in ga kaj pregrel, zato izgublja na določeni poziciji stik ali ima drugo upornost.
@kobranka ti je na sosednjem forumu predlagal pregled potenciometra za glasnost, kar se mi glede na moj zgornji primer (slab stik kabla pri 3,5" stereo vtiču in delovanje samo enega satelita) vsekakor zdi tudi verjeten.
Lahko ga osvežiš s kakim kontakt sprejem in večkrat zasukaš levo/desno.

Glede led diode:
Je zgolj za indikacijo in normalno deluje tudi brez ledice ali z nekaj različnimi barvami. Led upor v glavnem satelitu je 220R glede na napajanje cca. +4,7V.
Gumb za vklop, ki je drsni s srednjim kontaktom v bistvu naredi dvoje:
Ko je izklopljen kratkostiči na GND linijo ON (glej načrt), posledično je STA540 v StandBy načinu, zato zvok ne dela.
Ko gumb vklopiš le ta sprosti linijo ON, ki preko upora R53 postane High, posledično se TDA540 vklopi, istočasno pa sklene drug del kontakta na katerem je zgolj upor in ledica, ki zasveti.

Sem pa imel kar nekaj brainstorminga glede načrta in po meritvah ugotovil, da je Logitech malce s triki naredil vse skupaj. Namreč v notranjosti DB9 vtiča, ki je seveda zalit, sta kratko sklenjena pin 1 (LED) in 7 (+5V), ker ohmsko ta dva pina sploh ne prideta po kablu do glavnega satelita. V trenutku, ko nataknemo kabel z DB9 vtičem v DB9 vtičnico le ta kratko sklene pin 1 in 7, zato dobimo na pinu 6 (ON) +5V, ki gre potem na sredinski kontakt gumba za vklop.
Vse to pišem zgolj zato, če bo imel kdo podobne težave, da mu bo lažje.
Priponke
X_230_Satelit_ON_OFF_LED.JPG
Največji čar - električar
Uporabniški avatar
DusanK
 
Prispevkov: 3273
Pridružen: 18 Jan 2015, 00:43
Kraj: Medvode
Zahvalil se je: 1048 krat
Prejel zahvalo: 1781 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 255


Vrni se na Elektronika - popravila

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost