Ronin M - popravilo baterije

Tu bomo pisali kako smo in kako popravljamo stvari, ki nam zaidejo pod roke. Zabeležite vse uspele stvari, če niso ravno uspele, pa tudi, da bomo vedeli kako se v bodoče temu izogniti.

Ronin M - popravilo baterije

OdgovorNapisal/-a dejko1 » 05 Feb 2026, 07:45

V popravilo sem dobil Ronin M gimbal za kamere. Naj bi deloval, vendar sta obe bateriji, ki sta bili zraven neodzivni. Glede na to, da se obe obnašata enako in da je na netu polno takih napak, gre verjetno za serijsko napako, kjer se baterija v mirovanju sama od sebe preveč izprazni, da bi se pobrala.

Bateriji se ne odzivata na polnilec. Polnilec je preprost, nima nobenih komunikacijskih pinov, le napajalno napetost. Preverjeno je bilo, da deluje in da napetost tudi po priklopu baterije ne pade. Ni pa nobenega toka v baterijo (oz. je ta minimalen).

Komunikacijski vmesnik na bateriji je I2C, torej SCL in SDA pina. Pri priklopljenem daljincu na komunikacijskih pinih ni bilo nobene napetosti. Domneval sem, da je napetost kontrolerja prenizka oz. da se je vklopila kakšna zaščita za odklop celic in se zato kontrolno vezje ni niti poskusilo pobrati. Poskusil sem s previdno injekcijo toka na SCL/SDA pinih, da bi videl, če lahko zbudim kontroler. Tu se je sicer nekaj dogajalo (sprememba toka), vendar se baterija še vedno ni začela polnit. Bo izgleda vseeno treba podret baterijo.

Pri M/MX bateriji se je odpiranja najbolje lotit na spodnjem delu baterije, kjer celice niso preblizu plastični lupini. Baterija je zalepljena skupaj, poleg tega so celice prilepljene na ohišje. Za naslednjo baterijo bom verjetno najprej poskusil z žagico narediti rez v spodnji del baterije in jo nato razdreti s tršim nožem. Glavni problem je, da je zalepljena po celotnem obodu baterije, ter da je zelo malo površin na katere bi se lahko pri odpiranju oprl. Sem kar s kuhinjskim nožem zarezal baterijo spodaj in jo odprl - spodaj to ne izgleda najlepše, zgoraj pa se je lepo odprla.

Kot izgleda ima zgornja celica v sebi precej plina, poleg tega imajo celice izmerjenih 0V. Ali ima kaj smisla poskušat take celice oživit / polnit? Ali je bolj smiselno, da kar naročim kak modelarski 4S paket in poskusim celice zamenjat oz. naredit priklop preko balansirnega konektorja?
dejko1

Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 132 krat
Prejel zahvalo: 321 krat
Uporabnika povabil: gumby
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Ronin M - popravilo baterije

OdgovorNapisal/-a DusanK » 05 Feb 2026, 08:59

Predno se lotiš odpiranja in raznorazne telovadbe poizkusi tole, ki zahteva slabo urico tapkanja...
Največji čar - električar
Uporabniški avatar
DusanK

Kraj: Medvode
Zahvalil se je: 3681 krat
Prejel zahvalo: 6215 krat
Uporabnika povabil: VolkD

OdgovorNapisal/-a dejko1 » 05 Feb 2026, 09:58

Moj polnilec nima lučke. Baterija pa sploh ni odzivna - ne glede na to, če je priklopljena na polnilec, se ob pritisku na tipko ne zgodi nič. Kolikor sem razumel lastnika se zadeva po daljšem času neuporabe ni več prebudila.

Pomojem pritiskanje povzroči polnjenje za nekaj časa. Če si zadosti vztrajen, verjetno ali dopolniš najbolj prazno celico nad treshold (da battery kontroler pusti polnjenje), ali pa napolniš cel battery pack toliko, da se malce zbalancirajo celice (da so razlike zadosti majhne, da kontroler pusti polnjenje). Pri meni se tudi pri pritiskanju na tipko z vhodnim tokom iz polnilca ne zgodi nič, tako da pomojem kontroler sploh ne štarta, ali pa je v nekem načinu zaščite.

Kolikor sem gledal razne YT videe naj bi obstajale tudi sekvence pritiskanja na gumb, ki naredijo reset (https://www.youtube.com/watch?v=vR9LxXeLf1w).

Za priklop zunanje baterije sem mislil narediti nekaj takega:
https://rental.filmservice.asia/dji-ron ... o-battery/
Imam sicer 1580mAh baterije, ki po napisanem verjetno potrebujejo povezavo na TI-jev battery protection chip, da jih lahko ponovno uporabljaš po odklopu napajanja...
dejko1

OdgovorNapisal/-a bostjang » 05 Feb 2026, 10:36

Kolikor vem, so litijeve celice z napetostjo pod 2V za odpis. Ponovna uporaba predstavlja tveganje za interni kratek stik in je s tem nevarna.
https://en.wikipedia.org/wiki/Lithium-i ... escription
Torej, priložnost za popravilo je zamujena.
bostjang

Kraj: Postojna
Zahvalil se je: 19 krat
Prejel zahvalo: 45 krat
Uporabnika povabil: PPG78
Število neizkoriščenih povabil: 9

OdgovorNapisal/-a dejko1 » 16 Feb 2026, 08:06

4S baterije iz HobbyKing-a so že pri meni. Zdaj počakam samo še polnilec, potem pa sestavim zadevo...
dejko1

OdgovorNapisal/-a dejko1 » 22 Feb 2026, 18:38

Dobil polnilec od kolega in napolnil HK baterijo.

Staro baterijo sem razdrl in pocvikal stran celice. Sem malo okleval pri odstranjevanju, ker je pomojem skoraj nemogoče pocvikat celice stran, brez da bi naredil kakšen stik med njimi. Na srečo so bile vse na 0V. Zanimivo je, da so na PCB spajkane kovinske ploščice, na njih pa varjeni baterijski členi. Kovinske ploščice sem odstranil skupaj z ostanki tabov baterijskih členov. Na njihovo mesto sem prispajkal balanser konektor na žicah.

Po priklopu se po pritisku na tipko še vedno ne zgodi nič :( Bo treba raziskat, če napetosti pridejo na drugo ploščico, pa pregledat, če se da komunicirat z BQ in ga resetirat...

Mogoče kdo ve kam dat tele napihnjene celice?
dejko1

OdgovorNapisal/-a kobranka » 22 Feb 2026, 18:59

En čas nazaj kolikor mi je v grobem ostalo v spominu si jih z debelejšim žebljem večkrat prebil skozenj in jih dal za nekaj časa v slanico. Od tega si dobil neko zmes, ki je potem uporabna za povsem drug namen, akumulatorji so pa bili nevtralizirani in si jih lahko odvrgel skupaj z kuhinjskimi odpadki. Če se ti z tem packanjem ne da ukvarjati jih vseeno preluknjaj. Ni odveč povdariti za vsak primer nekaj varnostnih priprav zaradi možnosti vžiga. V kontroliranem okolju naj se dokonca sežgejo, če jim je to dano. Tak odpadek ti jih mora vzeti prva trgovina z tehničnim blagom, pri meni recimo lokalna zadruga ali pa trgovina z avtodeli kjer imajo nekaj opravka z prodajo baterijami. Pri meni niso kompliciralim pa je bilo vsesortno notri: cink, kadmin, ogljik, litij, svinec.
kobranka

Zahvalil se je: 762 krat
Prejel zahvalo: 322 krat
Uporabnika povabil: MadMax
Število neizkoriščenih povabil: 64

OdgovorNapisal/-a jozede » 23 Feb 2026, 08:31

dejko1 je napisal/-a:Mogoče kdo ve kam dat tele napihnjene celice?

Pri nas imamo zbirni center, tam imajo en kontejner za nevarne odpadke. Pogledaš kje je prostor za te reči in jih odložiš tam. V kolikor ne veš kam bi dal je tam tudi kakšen delavec in ga vprašaš, kam jih odložiš.
jozede

Kraj: Jesenice
Zahvalil se je: 78 krat
Prejel zahvalo: 251 krat
Število neizkoriščenih povabil: 51

OdgovorNapisal/-a jozede » 23 Feb 2026, 08:34

kobranka je napisal/-a:En čas nazaj kolikor mi je v grobem ostalo v spominu si jih z debelejšim žebljem večkrat prebil skozenj in jih dal za nekaj časa v slanico. Od tega si dobil neko zmes, ki je potem uporabna za povsem drug namen, akumulatorji so pa bili nevtralizirani in si jih lahko odvrgel skupaj z kuhinjskimi odpadki. Če se ti z tem packanjem ne da ukvarjati jih vseeno preluknjaj. Ni odveč povdariti za vsak primer nekaj varnostnih priprav zaradi možnosti vžiga. V kontroliranem okolju naj se dokonca sežgejo, če jim je to dano. Tak odpadek ti jih mora vzeti prva trgovina z tehničnim blagom, pri meni recimo lokalna zadruga ali pa trgovina z avtodeli kjer imajo nekaj opravka z prodajo baterijami. Pri meni niso kompliciralim pa je bilo vsesortno notri: cink, kadmin, ogljik, litij, svinec.

Tole pisanje se mi ne zdi primerno!
Ali pri vsa ne poznate zbirnega centra?
jozede

Kraj: Jesenice
Zahvalil se je: 78 krat
Prejel zahvalo: 251 krat
Število neizkoriščenih povabil: 51

OdgovorNapisal/-a dejko1 » 23 Feb 2026, 09:28

Tule me bolj skrbi to, da bi se zadeva vnela - na moji polici, ali pa na zbirnem mestu... Mja, bom verjetno res odnesel kar na zbirni center in tam vprašal...
dejko1

OdgovorNapisal/-a kobranka » 23 Feb 2026, 10:58

jozede je napisal/-a:
kobranka je napisal/-a:En čas nazaj kolikor mi je v grobem ostalo v spominu si jih z debelejšim žebljem večkrat prebil skozenj in jih dal za nekaj časa v slanico. Od tega si dobil neko zmes, ki je potem uporabna za povsem drug namen, akumulatorji so pa bili nevtralizirani in si jih lahko odvrgel skupaj z kuhinjskimi odpadki. Če se ti z tem packanjem ne da ukvarjati jih vseeno preluknjaj. Ni odveč povdariti za vsak primer nekaj varnostnih priprav zaradi možnosti vžiga. V kontroliranem okolju naj se dokonca sežgejo, če jim je to dano. Tak odpadek ti jih mora vzeti prva trgovina z tehničnim blagom, pri meni recimo lokalna zadruga ali pa trgovina z avtodeli kjer imajo nekaj opravka z prodajo baterijami. Pri meni niso kompliciralim pa je bilo vsesortno notri: cink, kadmin, ogljik, litij, svinec.

Tole pisanje se mi ne zdi primerno!
Ali pri vsa ne poznate zbirnega centra?

In kaj sem po tvoje napisal narobe tole s slanico? Razvetli me. Če bi imel zbirni center na poti bi njim doniral ta odpad. Svinčev akumulator mi pa kakšen krat prinese celo popust zato jih nesem v trgovino kjer jih vzamejo.

Varianta popolne izpraznitve z slanico: https://www.youtube.com/watch?v=E0dBCeOPw4c
kobranka

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 23 Feb 2026, 12:19

kobranka je napisal/-a:In kaj sem po tvoje napisal narobe tole s slanico?

Niti ne toliko s slanico kot tole:

kobranka je napisal/-a: ...si jih z debelejšim žebljem večkrat prebil skozenj...

namreč, tako ravnanje lahko hitro privede do tegale:
https://www.youtube.com/watch?v=CGQwqWqzkNA&t=11s
Vedi, da niso vsi (hudi) mojstri glede baterij... take nasvete je po moje treba dajati z veliko mero previdnosti, oziroma vsaj z podrobnim opisom, kaj gre vse lahko narobe... (kot ne delaj tega v notranjih prostorih, bodi dovolj daleč stran in podobno).
Uporabniški avatar
Protoncek

Kraj: Mengeš
Zahvalil se je: 810 krat
Prejel zahvalo: 1010 krat
Število neizkoriščenih povabil: 207

OdgovorNapisal/-a mucek » 23 Feb 2026, 15:57

Pri 0 V v celici načeloma ne bo hudega ...

LP, g
... lahko pa se tudi motim ...
Uporabniški avatar
mucek

Zahvalil se je: 111 krat
Prejel zahvalo: 1334 krat
Uporabnika povabil: s54mtb

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 23 Feb 2026, 16:08

To je sicer res, ampak.. kaj pa, če je Murphy na delu in je 0V zato, ker je recimo prekinjen en od + - kontaktov od znotraj ven, znotraj pa je celica ok (in polna)?
Zihr je zihr… malce moti tisti “načeloma :D ” …
Uporabniški avatar
Protoncek

Kraj: Mengeš
Zahvalil se je: 810 krat
Prejel zahvalo: 1010 krat
Število neizkoriščenih povabil: 207

OdgovorNapisal/-a mucek » 23 Feb 2026, 20:41

Hehe, malo zabave pa mora biti ... Sploh zdej, ko bodo ognjemete pa petarde prepovedali, ce prav sledim ... :)
... lahko pa se tudi motim ...
Uporabniški avatar
mucek

Zahvalil se je: 111 krat
Prejel zahvalo: 1334 krat
Uporabnika povabil: s54mtb

OdgovorNapisal/-a kobranka » 24 Feb 2026, 09:06

No potem sem pa jaz čuden. Se bolj bojim slabe kitajske zračnice, ko sem jo poflikal in preiskusil kje še hoče puščat kot pa litijevih bateri in pirotehnike. Tiste njihove zračnice so tudi dobre za si kakšno oko iztakniti.
kobranka

Vrni se na Elektronika - popravila

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost