V popravilo sem dobil Ronin M gimbal za kamere. Naj bi deloval, vendar sta obe bateriji, ki sta bili zraven neodzivni. Glede na to, da se obe obnašata enako in da je na netu polno takih napak, gre verjetno za serijsko napako, kjer se baterija v mirovanju sama od sebe preveč izprazni, da bi se pobrala.
Bateriji se ne odzivata na polnilec. Polnilec je preprost, nima nobenih komunikacijskih pinov, le napajalno napetost. Preverjeno je bilo, da deluje in da napetost tudi po priklopu baterije ne pade. Ni pa nobenega toka v baterijo (oz. je ta minimalen).
Komunikacijski vmesnik na bateriji je I2C, torej SCL in SDA pina. Pri priklopljenem daljincu na komunikacijskih pinih ni bilo nobene napetosti. Domneval sem, da je napetost kontrolerja prenizka oz. da se je vklopila kakšna zaščita za odklop celic in se zato kontrolno vezje ni niti poskusilo pobrati. Poskusil sem s previdno injekcijo toka na SCL/SDA pinih, da bi videl, če lahko zbudim kontroler. Tu se je sicer nekaj dogajalo (sprememba toka), vendar se baterija še vedno ni začela polnit. Bo izgleda vseeno treba podret baterijo.
Pri M/MX bateriji se je odpiranja najbolje lotit na spodnjem delu baterije, kjer celice niso preblizu plastični lupini. Baterija je zalepljena skupaj, poleg tega so celice prilepljene na ohišje. Za naslednjo baterijo bom verjetno najprej poskusil z žagico narediti rez v spodnji del baterije in jo nato razdreti s tršim nožem. Glavni problem je, da je zalepljena po celotnem obodu baterije, ter da je zelo malo površin na katere bi se lahko pri odpiranju oprl. Sem kar s kuhinjskim nožem zarezal baterijo spodaj in jo odprl - spodaj to ne izgleda najlepše, zgoraj pa se je lepo odprla.
Kot izgleda ima zgornja celica v sebi precej plina, poleg tega imajo celice izmerjenih 0V. Ali ima kaj smisla poskušat take celice oživit / polnit? Ali je bolj smiselno, da kar naročim kak modelarski 4S paket in poskusim celice zamenjat oz. naredit priklop preko balansirnega konektorja?