robi je napisal/-a:Prilagam še dve fotografiji. Na mestu, kjer je prilotan upor, je R16, za katerega ne vem vrednosti. Sem dal 1k ampak je takoj eksplodirala varovalka
robi je napisal/-a:Poskušam oživeti polnilec akumulatrojev. Na primarni strani je odletel čip uc3843 in tranzistor, odsmodilo je še upor 0,33 ohm in še en manjši, 1w upor, katerega vrednost mi je neznana. Na pcb je označen, kot R16. Ali ima morda kdo shemo?
Done!DusanK je napisal/-a:Prosi moderatorja, da tole prestavi v novo temo npr. "Popravilo polnilnika (Battery Charger) DHC SC212PE", da bo morebitno popravilo dobilo smisel in celoto. Pa če uspe ali ne.
DusanK je napisal/-a:Zaenkrat nimaš kaj merit, ker se mi zdi, da narobe razumeš.
Zaporedna žarnica (Preizkusna žarnica) je neke vrste "varovalka", da ti v primeru, če imaš še nekje na primarnem delu switcherja kratek stik, ponovno ne odnese novih elementov (mostič, mosfet, snubber diodo/upor, termistor/NTC, shunt upor...), ki si jih ravnokar zamenjal ampak kratek stik prevzame žarnica, ki takrat polno (za)žari.
Če pa ob vklopu žarnica samo za trenutek zasveti in nato ugasne je velika verjetnosti, da ni več kratkega stika in lahko preizkusiš vklop brez zaporedne žarnice.
Lahko je tudi 75W z žarilno nitko.
Poskrbi za varno priključitev zaporedne žarnice, da se nevede ne dotakneš nezaščitenega faznega vodnika, da ne boš ti zasvetil namesto žarnice.
DusanK je napisal/-a:* varovalka
* NTC/termistor
* mostič/graetz
* mosfet/power tranzistor
* shunt upor
* snubber dioda/upor
* napajalna dioda za čip UC3843
* čip UC3843-pwm kontroler
.
DusanK je napisal/-a:Še vedno nisi odgovoril:
* kje je R16 na strani elementov?
* kateri kondenzator je 100µF, ki ti ga je odprlo in kakšna je njegova voltaža?
Bo treba še preveriti elemente (diode, elektrolite itd.).
Če ga nimaš si sposodi merilnik kapacitivnosti in pomeri glavni 400V kondenzator ter vse ostale elektrolite, če so ok in kakšen ESR imajo.
robi je napisal/-a:Povezava med shunt uporom in čipom je vredu.
Tole sem napisal 26. Jun 2025 12:07:23VolkD je napisal/-a:Poskusi zrisati načrt tega vezja. Vzami tipski načrt za uc3843 in ta naj ti bo vodilo pri risanju. Potem bo vse lažje. Tudi vrednost manjkajočega upora se bo dalo določiti.
robi je napisal/-a:Problem je bil v 2k uporu, ki gre na vhod sense. Upor je bil prekinjen.
robi je napisal/-a:Polni max 3A, stikalo je pa malo čudno povezano in je vseeno v kateri poziciji je. Tok se ne spremeni.
robi je napisal/-a:za 300v primarja se mi zdi direkt na tranzistor z 0,33ohm uporom, preveč. In sem dal 27 ohm (sem imel pri roki).
Vrni se na Elektronika - popravila
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost