Done!Lovro7 je napisal/-a:Offtopic:
Prosim adniminstratorja, če spremeni naslov v: Obnova/popravilo radija Ei Niš luna
Verjetno si imel v mislih steklo od skale. Tukaj ne smeš ničesar polirati. Samo prednjo stran nežno počistiš s kakšno tekočino za okenske šipe. Zadnje strani je bolje. če se sploh ne dotikaš. Tam je prisotna barva, ki je zeloooooo občutljiva na dotik in se rada lušči celo sama od sebe. Samo nežno pobrišeš s suho krpo, ampak le če je prisotna kakšna pajčevina ali kaj podobnega, drugače je najbolje pustiti pri miru. Z nerodnim postopkom lahko skalo trajno uničiš, nove pa najverjetneje ne boš dobil. Skala je, po mojem, najbolj vreden del starega radia in ga je treba posebej paziti da se steklo ne zlomi ali uniči barva.Lovro7 je napisal/-a:Sprednji pokrov je še potreben poliranja.
ivor je napisal/-a:Verjetno si imel v mislih steklo od skale. Tukaj ne smeš ničesar polirati. Samo prednjo stran nežno počistiš s kakšno tekočino za okenske šipe. Zadnje strani je bolje. če se sploh ne dotikaš. Tam je prisotna barva, ki je zeloooooo občutljiva na dotik in se rada lušči celo sama od sebe. Samo nežno pobrišeš s suho krpo, ampak le če je prisotna kakšna pajčevina ali kaj podobnega, drugače je najbolje pustiti pri miru. Z nerodnim postopkom lahko skalo trajno uničiš, nove pa najverjetneje ne boš dobil. Skala je, po mojem, najbolj vreden del starega radia in ga je treba posebej paziti da se steklo ne zlomi ali uniči barva.Lovro7 je napisal/-a:Sprednji pokrov je še potreben poliranja.
ivor je napisal/-a:Vsi potenciometri za nastavitev glasnosti so navadno logaritmični, zato da se karakteristika potenciometra prilagodi lastnostim človeškega ušesa. Uho je namreč dosti bolj občutljivo na tihe zvoke, kot na glasne. Zato mora glasnost od začetka počasi naraščati, proti koncu pa hitreje.
Drugačna situacija je pri četrtem izvodu. To je fiksni vmesni priključek nekje na 20% končne vrednosti. Tudi tukaj gre za prilagoditev človeškemu ušesu, ki je manj občutljivo na nizke in visoke frekvence pri majhni glasnosti.
Tak potenciometer s četrtim izvodom boš težje dobil. Lahko uporabiš tudi navaden logaritemski potenciometer brez tega četrtega izvoda, radio bo vseeno deloval v redu.
Lovro7 je napisal/-a:Ali mora biti ta kondenzator elektrolitski ali izmenični(za motorje)?
Glede na shemo se mi zdi, da bo druga opcija. Takšnega ne najdem zato bom uporabil 2.
PPG78 je napisal/-a:Lovro7 je napisal/-a:Ali mora biti ta kondenzator elektrolitski ali izmenični(za motorje)?
Glede na shemo se mi zdi, da bo druga opcija. Takšnega ne najdem zato bom uporabil 2.
To sta dva elektrolitska kondenzatorja v enem ohišju, kaj takšnega se sedaj ne dobi več, uporabi staro ohišje ter vanj vgradi dva standardna elektrolita 47uF/400V (ali 450V), nogice ustrezno izoliraj. Preveri da dimenzijsko vse paše skupaj.
PPG78 je napisal/-a:Lovro7 je napisal/-a:Ali mora biti ta kondenzator elektrolitski ali izmenični(za motorje)?
To sta dva elektrolitska kondenzatorja v enem ohišju, kaj takšnega se sedaj ne dobi več, uporabi staro ohišje ter vanj vgradi dva standardna elektrolita 47uF/400V (ali 450V), nogice ustrezno izoliraj. Preveri da dimenzijsko vse paše skupaj.
Tudi jaz sem ravno danes opravil enako delo pri kondenzatorju iz tega radia.jozede je napisal/-a:Za restavracijo takega starega aparata, bi pa tudi jaz zaradi izgleda odstranil vsebino starega in vanj vgradil 2 x 47uF tako kot si predlagal, pa še 10x ceneje je.
Vrni se na Elektronika - popravila
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost