Lenovo ThinkCentre A55 – vstajenje od mrtvih

Tu bomo pisali kako smo in kako popravljamo stvari, ki nam zaidejo pod roke. Zabeležite vse uspele stvari, če niso ravno uspele, pa tudi, da bomo vedeli kako se v bodoče temu izogniti.

Lenovo ThinkCentre A55 – vstajenje od mrtvih

OdgovorNapisal/-a DusanK » 17 Apr 2019, 19:41

UVOD:
Osebni računalnik Lenovo je nekomu dobesedno zasmrdel, razglasil ga je za klinično mrtvega in pristal je v zabojniku za elektroniko v zbirnem centru odpadkov.

Redkokdaj se zgodi, da tam opazim kaj uporabnega, ta Lenovo pa je na daleč dajal neko upanje, čeprav je bilo ohišje obrnjeno na glavo. Upanje je postalo še močnejše, ko mi je tam zaposleni dovolil, da ga lahko mirne duše vzamem.

»Če si že nekaj prinesel, lahko še kaj odneseš!«, se je zarežal in že hitel v pomoč naslednjemu, ki ni vedel kam bi odvrgel stare čevlje.

Starost Lenova zdaj ni pomembna, četudi je bil (predno je pristal na e-britofu in tik pred upepelitvijo) še kje pri zadnjem računalniškem zdravniku, ki je ob pomanjkanju časa ali volje zaključil, da se ne splača vlagati v pacienta, ki ne kaže znakov življenja. Saj, roko na srce, včasih se res ne.

Doma sem odprl stranico in pokukal koliko ima še drobovja, če je kje kakšna vidna poškodba, napihnjen kondenzator, iz žlehtnobe »pozabljen« vijak med kontakti, vidno poškodovan/odprt čip, prerezani kabli …

Videti je bil bolj nov kot rabljen, na ventilatorjih skoraj nič prahu, spominska palčka v ram slotu, sata trdi disk!?, ide/atapi DVD-RW, v PCI-e reži dodatna grafika, vse korektno priklopljeno.

Bolj podroben pogled pa je opazil na osnovni plošči en rahlo napihnjen kondenzator ter na PCI-e grafični kartici, čudne, res čudne spajke. Očitno je bila že na popravilu, samo spajke pa!?!?!? Niso ravno v ponos mojstru, ki je to uspel zlepiti skupaj.
3xcudne_spajke_pcie_GF8600 (Custom).jpg

Še dobro, da sem jo takoj odstranil, saj sta se pod njeno kiklo na osnovni plošči skrivala še dva napihnjena kondenzatorja. Ker ima ta osnovna plošča tudi integrirano grafiko se za to dodatno PCI-e grafiko niti nisem preveč sekiral, če je slučajno ne rešim.

No, če je to to, samo kondenzatorji, potem ne bo težav. Ampak vedno je tisti če.

PRVI TEST:
Ker sem bolj »ziheraš«, sem najprej ločeno preizkusil napajalnik (kombinirana moč 280W ) tako, da sem vse priključne konektorje odklopil iz osnovne plošče in ostalih naprav, v glavni napajalni 24-pinski konektor napajalnika vtaknil Power supply tester, ki zgolj preko led diod prikazuje stanje posameznih napetosti ter PG signal in preko 15R/5W upora obremeni zgolj +5V linijo. Ta tester sem 1x že skuril, pravzaprav je notranji upor 15R/5W postal vroč trojanski konj, ki je stopil in ukrivil zgornji pokrov testerja, zgolj zato, ker sem ga predolgo časa pustil na testu.
PSU_tester_20190416_192627 (Custom).jpg

Vseeno sem preizkusil napajalnik še preko bolj znane metode, tako, da sem na 24-pinskem napajalnem konektorju naredil stik med kontaktom 16 (PS_ON) zelene in kontaktom ene od črnih (GND) žic ter vklopil napajalnik. Ventilator na napajalniku se je zagnal, pomeril sem vse napetosti, ki so bile prisotne in pravilne.

Priklopil sem ga nazaj v računalnik in v pričakovanju Power zelene ledice, kakšnega piska ali celo slike na monitorju sem navkljub napihnjenim kondenzatorjem na osnovni plošči vklopil računalnik. Saj največkrat napajalnik niti ne štarta ali se takoj izklopi, včasih se pokaže celo slika in računalnik se kasneje samodejno ugaša zaradi sesedanja napetosti kot posledica slabih kondenzatorjev.

Ventilatorji so se zavrteli, cpu ventilator se je ustavil in spet zavrtel… tako sem čakal nekaj sekund na morebitno sliko na ekranu, zelena ledica za PowerON je še gorela, piska nobenega, slike še manj…. in ravno, ko sem hotel izklopiti PC, v istem trenutku zavoham tisti značilen vonj po zažganem.

Karkoli se je že kuhalo se je zagotovo vsaj 10 sekund, da je vonj v moji glavi sprožil še hitrejši alarm za izklop. Istočasno sem lociral rahel dim, koordinate so šle proti PCI-e reži, s prstom sem segel v notranjost ter se dotaknil čipa v DPAK (TO-252) ohišju. Seveda sem se spekel ko hudič… ha, za dva hudiča, ker sem se dotaknil tudi sosednjega v enako črnem oklepu in seveda z istim prstom.

Še dobro, da sem prej odstranil grafiko, saj le ta zasede zaradi pasivnega - heatpipe hlajenja (posledično toliko večjim hladilnikom) še za eno PCI režo prostora in bi tako pokrivala mesto okvare ter s tem kasnejše lociranje le tega.

Zdaj mi je postalo bolj jasno zakaj je Lenovo pristal na e-britofu. Odločitev bivšega lastnika se je kar naenkrat zdela bolj smiselna, posebno, če mašino zavohaš, ko umre.

POPRAVILO:
Sledila je demontaža vsega drobovja, priključkov, konektorjev, kablov… in osnovna plošča je bila na mizi. Vseskozi se mi je porajalo vprašanje zakaj se napajalnik ni izklopil ob tako očitnem defektu?

Zdaj sem malo bolj podrobno pregledal osnovno ploščo. Prahu praktično ni bilo, ravno tako ne kakih prebitih ali poškodovanih elementov razen trije napihnjeni kondenzatorji in dve DPAK pogreti pečenki.

Zanič kondenzatorji so bili 1000uF/6.3V/105°C, prvi DPAK element je bil T40N03G, drugi T60N02RG, ON-Semi proizvajalec, oba Power MOSFET-a.

Začel sem z iskanjem dokumentacije in morebitnih ekvivalentov, saj točno takih MOSFET-ov nisem imel. Starih osnovnih plošč imam kar nekaj in ni hudič, da se kje ne nahaja vsaj en s podobnimi geni.

Bolj podrobno sem si ogledal lokacijo obeh MOSFET-ov. Večje tuljave poleg MOSFET-ov navadno predstavljajo neke napajalne veje. V bližini je tudi čip v SOP-8 ohišju APW7120 (buck pwm kontroler) in glede na osnovno shemo tega čipa sem z iskanjem linij hitro ugotovil, da upravlja točno ta dva MOSFET-a, ki sta postala ražnjiča.
APW7120_osnovna_shema.PNG

Najprej sem odstranil slabe kondenzatorje in največjo tuljavo L42, da sem naredil prostor za odstranitev obeh MOSFET-ov. Tuljava je res debela, TH verzija in je bilo potrebno zelo segreti površino, da je popustila spajka.

Glede odspajkovanja se bom slej kot prej moral malce posodobiti, saj vročega lufta nimam, imam pa nekaj posebej zakrivljenih in obdelanih starih spajkalnih konic, ki jih potem menjavam glede na površino zaspajkanega elementa. Malce dinozavrsko, a zaenkrat zadovoljivo.

Vem, da je pri MOSFET-ih (posebno nizkonapetostnih) podatek za RDS(on) pomemben, da je od njega odvisen max. tok, da je dobro, če je RDS(on) čim manjši, da s temp. narašča…, zato sem se pri iskanju ekvivalentnih MOSFET-ov poskušal čim bolj približati predvsem temu podatku, poleg seveda napetosti in toku.

Zanič MOSFET-a sta bila Q54=T40N03G (25V, 45A, RDS(on)=12.6 mΩ pri VGS=10V) in Q57=T60N02RG (25V, 62A, RDS(on)=8.4 mΩ pri VGS=10V)
Stanje pred zamenjavo_20190407_151019_01.JPG

Na starih ATX osnovnih ploščah sem med različnimi MOSFET-i izbral najprimernejše kandidate podobnih karakteristik za zamenjavo.
Za Q54 sem izbral MOSFET 60T03GH (30V, 45A, RDS(on)=12 mΩ pri VGS=10V) proizvajalec Advanced Power, za Q57 pa APM3009N (30V, 60A, RDS(on)=7.5 mΩ pri VGS=10V) proizvajalec Anpec.
Sledilo je segrevanje obeh zanič DPAK-ov, odstranitev in zamenjava z ekvivalentnimi.
Po uspešni zamenjavi DPAK-ov in kondenzatorjev (vstavljeni so bili 1000uF/10V/105°C), sem preveril še dve diodi, ki sta v okolici kontrolerja APW7120, a na srečo nista utrpeli posledic bližine žara DPAK-ov.
Koncno_stanje_CM190412-200152001.jpg

Spajke DPAK MOSFET-ov niso ravno biser, vsekakor pa so boljše kot tiste na grafični kartici. Žal ni šlo brez kolateralne škode na PCI/PCI-e reži in zvočniku, posledica telovadbe s spajkalnikom na ozkem prostoru. Sicer ne vpliva na delovanje, estetsko pa v tej povečavi fotke ravno ni.

Po ponovnem pregledu, če je vse tako kot mora biti sem osnovno ploščo dal nazaj, vstavil samo spomin, brez priklopa DVD, diska in ostalih stvari, ter z nestrpnostjo vklopil PC.
Aja, še pred vklopom sem prst pritisnil na prvi DPAK, da je opravljal vlogo temp. senzorja, če bi se ob vklopu kaj zgodilo.

Prsta nisem odmaknil… sekundo, dve, tri… zagledam sliko na ekranu, pisk… dober občutek.
Potipal sem še ostale elemente, če se kje kaj dogaja, a je bilo vse mirno in v normalnih temp.

Zdaj, ko je osnovna plošča oživela sem z multimetrom pomeril nekaj ključnih točk glede na osnovno shemo PWM kontrolerja in APW7120 preko teh dveh MOSFET-ov skrbi za stabilno napajalno napetost +1,2V, ki jo zniža iz +3,3V napajalne linije, dobljene iz glavnega napajalnika.

Ker sta MOSFET-a po amperaži precej močnejša kot pa je zmogljivost +3,3V napajalne veje napajalnika (podatek na tablici napajalnika je 16,7A za +3,3V in 16A za +5V vejo) mi še vedno ni bilo jasno, da sta se MOSFET-a šla čevapčiče, saj bi zaščita napajalnika prej izklopila napajanje, če bi bila +3,3V veja napajalnika preobremenjena, seveda nad 16,7A. To mi je ostala še neznanka.

Tako sem računalnik pustil nekaj ur, da so se vsi elementi segreli na delovno temp., občasno tipal po čipih in vse je bilo v normalnih temp., prst pa cel.

Vmes sem se lotil popravila PCI-e grafične kartice.
Najprej sem odstranil heatpipe hladilnik, da sem imel dostop do čudno prispajkanih kondenzatorjev, jih odstranil in pomeril z LCR Metrom VA520B, ki je pokazal dobro stanje. Vseeno sem se odločil, da vstavim nove, nekako starim nisem zaupal. Ziheraš pač. Na novo sem nanesel tudi hladilno pasto in pritrdil hladilnik nazaj na grafični čip.

Skrbno sem jo pregledal in pomeril še njene MOSFET-e, če ni tu kje vzrok za prejšnji vroči žemljici na osnovni plošči. A je bilo tudi tu videti vse v redu. Predno sem jo zaupal Lenovo PCI-e reži sem jo stestiral na moji testni plati, če slučajno spet kaj odsmodi. In ni.

Zdaj so nastali pogoji, da vse skupaj združim in sestavim v original celoto.
Ob vstavljanju popravljene PCI-e grafične kartice v Lenovo PCI-e režo pa sem na koncu začutil, kot da je hladilna cev heatpipe sistema zadela ob nekaj. Začel sem firbcati kaj in kje naj bi se to zgodilo in ker imam preveliko glavo, da bi jo stlačil noter in spustil na nivo PCI-e slota, sem s telefonom poslikal lokacijo stika.
Bila je med cevjo heatpipe hladilnega sistema grafike in tuljavo L42.
Hm, na tuljavi je +1,2V, na bakreni cevki heatpipe hlajenja pa GND. Scenarij in motiv za vzrok MOSFET pečenk?

Čeprav je navitje tuljave polakirano in kot tako ne bi smelo kar tako prebiti, četudi se dotika neke stvari, je vseeno obstajala možnost, da je bila tu točka morebitnega preboja.
To seveda ugibam.

Še 1x sem odstranil grafiko in pod povečevalnim steklom pogledal površino navitja tuljave in bakreno cevko heatpipe sistema, če je kje kaka vidna poškodba, ris, praska, karkoli… in ni bilo nič kar bi nakazovalo na medsebojni stik ali preboj.
Tuljavo L42 sem tako samo malce nagnil vstran, da je zdaj vsaj 2 mm vmesnega prostora.
Heatpipe_L42_2mm_CM190416-113959001 (Custom).jpg

NASTAVITVE/OPTIMIZACIJA/TESTIRANJE:
Začel sem z menjavo CMOS baterije, ki je imela vsega 2.73V, s sicer rabljeno, a boljšo voltažo 3,06V.
Sledil je Clear Cmosa, v biosu sem nastavil datum/uro ter na spletu preveril, če obstaja novejši bios kot je trenutni. In obstaja, zato sem v plan dal tudi to, da ga osvežim.

Za test sem dodal še eno 1GB palčko spomina in začel z Memtestom (4), testnim programom, ki se nahaja na Hiren's Boot diagnostičnem CD-ju in tako pustil na testu cca. 16 ur. Vmes sem tipal elemente, če se kaj pregrevajo. Vse je bilo v mejah normale.

Ker se je to popravilo osnovne plošče vleklo nekaj dni, sem medtem pretestiral in poskeniral trdi disk, ki je bil v Lenovo računalniku. Bilo je nekaj virusov zato sem disk (v vsakem primeru bi ga) sformatiral (CCleaner-DriveWiper-Advanced overwrite-3passes) ter ga pretestiral z različnimi testi. Z njim ni bilo težav, tudi s.m.a.r.t. podatki diska (3) kažejo na to.

Te dni sem tako Lenovo PC sestavil nazaj s trdim diskom, za test inštaliral Windows XP, vse gonilnike za posamezne komponente, preizkusil še vse usb porte, COM port (preko loopback povezave), integrirano mrežno in zvočno kartico, flešnil bios z zadnjo verzijo (2) … in … vse špila kot mora !
Ob sveži inštalaciji niti ne tako počasi.
Lenovo_flash_memtest_smart_info (Custom).jpg

Iz radovednosti, če in kako se odziva, sem zamenjal trdi disk s SSD diskom na katerega sem poizkusno inštaliral Win10 zadnjo 64-bitno verzijo 1809 .
Inštalacija je potekala gladko, hitro, vsi gonilniki so bili na koncu pravilno inštalirani in praktično sem po inštalaciji že prišel lahko na internet. Pri XP-jih je bilo potrebno še kar nekaj telovadbe, da se je to uresničilo.

Preizkusil sem še kombinacijo z XP-ji na SSD disku in delovanje je še za odtenek hitrejše, ker so XP-ji grafično in kot sam OS manj zahtevni in glomazni kot Win10.
Kljub temu, da je sata vodilo druge generacije (sata300) se s SSD diskom vseeno pozna hitrejše delovanje proti klasičnemu trdemu disku, na obeh sistemih, tako XP kot Win10 in pri isti količini delovnega spomina t.j. 2GB. Ta Lenovo osnovna plošča (chipset Intel 946GZ ) sicer podpira max. 4GB (2x2GB), ker ima dve spominski reži.

ZAKLJUČEK:
Z opcijsko zamenjavo trdega diska s SSD diskom in z razširitvijo spomina iz 2GB na 4GB (več kot 3,5GB 32-bitni Win-XP itak ne podpira) bi temu Lenovu, ne samo podaljšali življenje, ampak ga tudi optimalno pohitrili za ne tako velike stroške. Spet odvisno za kakšno delo bo namenjen.
SSD diski so trenutno poceni, 120GB ali 240GB modeli (cca. 22€/33€) so za OS in programe dovolj, DDR2 spomine 2x2GB pa se še da dobiti npr. na Bolhi za cca. 20€.

Lenovo Think Centre A55 (cpu Intel Core2Duo E4500 – 2.2Ghz LGA775 (1), chipset Intel 946GZ+ICH7 (1), grafična kartica PCI-e x16 Nvidia GeForce 8600GT-512MB (1), 2x1GB spomin DDR2 PC2-6400, 160GB sata disk Hitachi (3), ide/atapi CD/DVD enota, integrirana Broadcom gigabit mrežna in SoundMax zvočna kartica, 6xUSB2.0 od tega dva spredaj, 1xCOM port D9, 1xLPT port D25, licenčna Windows XP nalepka !) brez kablov, tipkovnice, miške in monitorja (ločljivost grafične kartice je preventivno nastavljena na nižjo 1280x1024), bo šel v naslednjih dneh iz rehabilitacije na licitacijo, v upanju, da najde novega uporabnika.
Največji čar - električar
Uporabniški avatar
DusanK
 
Prispevkov: 4482
Pridružen: 18 Jan 2015, 00:43
Kraj: Medvode
Zahvalil se je: 1746 krat
Prejel zahvalo: 2836 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Lenovo ThinkCentre A55 – vstajenje od mrtvih

OdgovorNapisal/-a DusanK » 19 Apr 2019, 19:34

Računalnik je od danes naprej predmet licitacije v oddelku foruma Licitacije.
Največji čar - električar
Uporabniški avatar
DusanK
 
Prispevkov: 4482
Pridružen: 18 Jan 2015, 00:43
Kraj: Medvode
Zahvalil se je: 1746 krat
Prejel zahvalo: 2836 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Lenovo ThinkCentre A55 – vstajenje od mrtvih

OdgovorNapisal/-a kobraN » 20 Apr 2019, 17:28

Občudujem tvoje zapise ob popravilih ki se jih lotiš. Bere se kot napet roman z srečnim koncem. Čestitam za tak način predstavitve svojega dela. :_clap
Brane.
Uporabniški avatar
kobraN
 
Prispevkov: 1430
Pridružen: 26 Mar 2016, 19:39
Kraj: Murska S.
Zahvalil se je: 449 krat
Prejel zahvalo: 210 krat
Uporabnika povabil: mirkatmir
Število neizkoriščenih povabil: 106

Re: Lenovo ThinkCentre A55 – vstajenje od mrtvih

OdgovorNapisal/-a tomazp » 21 Apr 2019, 08:10

Tudi jaz uživam ob branju. Pa še kaj se naučim :D
tomazp
 
Prispevkov: 647
Pridružen: 19 Jan 2015, 09:14
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 110 krat
Prejel zahvalo: 208 krat
Uporabnika povabil: Zeci
Število neizkoriščenih povabil: 43

Re: Lenovo ThinkCentre A55 – vstajenje od mrtvih

OdgovorNapisal/-a luccabrassi » 13 Jun 2019, 10:12

všeč mi je ker imaš sistematični pregled in zares greš po korakih - ne preskakuješ ( po tvojih kriterijih ; jaz včasih bezljam kot kura brez glave - mea maxima culpa :_banghead )
Moments Before Detonation .............TT
Uporabniški avatar
luccabrassi
 
Prispevkov: 1265
Pridružen: 02 Jan 2016, 20:52
Kraj: KOČEVJE
Zahvalil se je: 246 krat
Prejel zahvalo: 249 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 125


Vrni se na Elektronika - popravila

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost