Popravilo hladilnika, za katerega se ne da več dobiti dela

Tu bomo pisali kako smo in kako popravljamo stvari, ki nam zaidejo pod roke. Zabeležite vse uspele stvari, če niso ravno uspele, pa tudi, da bomo vedeli kako se v bodoče temu izogniti.

Popravilo hladilnika, za katerega se ne da več dobiti dela

OdgovorNapisal/-a Korosecs » 24 Nov 2017, 09:04

Pozdravljeni,

imam Electrolux hladilnik ER8199B, ki zadnje čase samo hladi in zmrzuje (ne izklopi kompresorja v hladilniškem delu). Ker se enega od senzorjev ne da več kupiti me zanima, ali je za kompresor škodljivo, če bi za prižiganje in ugašanje hladilnika uporabljal zunanjo elektroniko?

Prav tako me zanima, ali kdo pozna kakšen center, kjer reciklirajo belo tehniko in bi se dalo dogovoriti za odkup kakšnih rezervnih delov?

Že vnaprej hvala za pomoč.
LP
SImon
Uporabniški avatar
Korosecs
 
Prispevkov: 134
Pridružen: 22 Jan 2015, 22:48
Kraj: Ribnica
Zahvalil se je: 21 krat
Prejel zahvalo: 5 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 5

Re: Popravilo hladilnika, za katerega se ne da več dobiti de

OdgovorNapisal/-a VolkD » 24 Nov 2017, 09:11

Korosecs je napisal/-a:Prav tako me zanima, ali kdo pozna kakšen center, kjer reciklirajo belo tehniko in bi se dalo dogovoriti za odkup kakšnih rezervnih delov?
Moje izkušnje z zbirnimi centri so slabe. Ne da se prav nič dogovarjati, niti pogledati ti ne pustijo.
Se takoj postavijo na stališče, da je to zdaj njihovo in je vsako odtujevanje kraja.
Glede na to, da tudi nočejo nič prodati, dobi človek občutek, da so tam samo zato, da ljudje nebi slučajno kaj popravili. Torej vse za spodbujanje potrošništva.

Nekaj drugega so odpadi, ki so v privatni lasti, tu se lahko vse dogovoriš. So pa ti odpadi tudi različnega tipa. Eni imajo zgolj surovine in nič bele tehnike. Drugi pa vsega kar ti srce poželi.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 21634
Pridružen: 29 Dec 2014, 19:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 3932 krat
Prejel zahvalo: 3039 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Popravilo hladilnika, za katerega se ne da več dobiti de

OdgovorNapisal/-a VolkD » 24 Nov 2017, 09:14

Tukaj je eden takih, kjer lahko brskaš:
brskalnica.png

Je pa dnevna ponudba zelo odvisna od situacije. Včasih se po več tednov ne spremeni nič, včasih pa so dogajanja na uro.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 21634
Pridružen: 29 Dec 2014, 19:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 3932 krat
Prejel zahvalo: 3039 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Popravilo hladilnika, za katerega se ne da več dobiti de

OdgovorNapisal/-a malci » 24 Nov 2017, 10:00

Ker se enega od senzorjev ne da več kupiti me zanima, ali je za kompresor škodljivo, če bi za prižiganje in ugašanje hladilnika uporabljal zunanjo elektroniko?


Ne, kompresorju je vseeno kdaj deluje, samo med izklopom in naslednjim vklopom mora preteči dovolj časa - najbolje nekaj minut. Sam sem majhno skrinjo predelal na zunanji termostat, da lahko nastavim temperaturo in sedaj deluje kot hladilnik za hlajenje pijače.

Uporabil sem tak termostat:
https://www.ebay.com/itm/12V-Digital-Electronic-Thermostat-Temperature-Controller-Sensor-Relay-Switch/182794700426?hash=item2a8f69c68a:g:7rUAAOSwhMFZsQNE

lp
Uroš
Uporabniški avatar
malci
 
Prispevkov: 71
Pridružen: 18 Jan 2015, 08:44
Kraj: Polhov Gradec
Zahvalil se je: 18 krat
Prejel zahvalo: 33 krat
Uporabnika povabil: sundancer
Število neizkoriščenih povabil: 6

Re: Popravilo hladilnika, za katerega se ne da več dobiti de

OdgovorNapisal/-a s59ma » 24 Nov 2017, 10:26

Korosecs je napisal/-a:...imam Electrolux hladilnik ER8199B, ki zadnje čase samo hladi in zmrzuje (ne izklopi kompresorja v hladilniškem delu).

Sem imel podobno izkušnjo z Gorenjevim (je tudi ves čas hladil). Termostat? Nič posebnega za popravit, sem si rekel, in kupil ter zamenjal termostat.
Figo - z novim termostatom je bilo POPOLNOMA isto :_think

Po debati s sosedom, ki se ukvarja s hladilno tehniko, je bila zelo možna diagnoza - premalo plina.
Smo ga potem napolnili, ampak mi je takoj rekel, da je možnost, da hladilnik (malenkost) pušča in bo kmalu spet isto :_dunno
Od polnjenja je zdaj dva meseca, zaenkrat še vedno dela...

Menda so izparilniki pri novih hladilnikih katastrofa (beri: zdržijo garancijo in samo minimalno zraven).
Že po višini sreža na izparilniku se da videti, ali hladi po celi površini, ali pa mu je kaj vsebine že ušlo... V tem primeru hladi samo bolj zgoraj (termostat pa ima tipalo v spodnjem delu izparilnika!).

Nauk basni - obvezno kupovati hladilnik s čim daljšo garancijo (vsaj 5 let)!
Na napakah se učimo (pametni se na tujih).
s59ma
 
Prispevkov: 258
Pridružen: 03 Mar 2015, 19:48
Kraj: Medvode
Zahvalil se je: 19 krat
Prejel zahvalo: 48 krat
Uporabnika povabil: mirkatmir
Število neizkoriščenih povabil: 4

Re: Popravilo hladilnika, za katerega se ne da več dobiti de

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 24 Nov 2017, 11:05

Z obzirom, da smo elektroniki bi jaz v takem primeru naredil termostat z malim AVRjem in LCD-jem, da malce "izgleda"...en dallas bo dovolj dobro meril temperaturo, pa tudi interval med dvema vklopoma lahko programsko omejiš, celo sprogramiraš alarm, če kompresor predolgo dela.
Uporabniški avatar
Protoncek
 
Prispevkov: 2337
Pridružen: 17 Jan 2015, 20:41
Kraj: Mengeš
Zahvalil se je: 176 krat
Prejel zahvalo: 200 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 43

Re: Popravilo hladilnika, za katerega se ne da več dobiti de

OdgovorNapisal/-a MarkoM » 24 Nov 2017, 11:23

Ali pa preprosto kupiš kitajski digitalni termostat, ki tudi izgleda profesionalno. Ima tudi funkcijo, da počaka nekaj minut med zaporednimi vklopi kompresorja. Enega sem montiral na večjo hladilno omaro in dela zelo dobro.
Takšnega imam jaz. Verjetno ga najdeš za manj denarja, mislim, da sem jaz dal okoli 15 €.
MarkoM
 
Prispevkov: 565
Pridružen: 29 Jan 2015, 12:11
Kraj: Pohorje (Maribor)
Zahvalil se je: 57 krat
Prejel zahvalo: 92 krat
Uporabnika povabil: s56rga
Število neizkoriščenih povabil: 7

Re: Popravilo hladilnika, za katerega se ne da več dobiti de

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 24 Nov 2017, 11:42

Uh...to narediš za par evrov iz delov, ki jih pobereš s predalov :_dunno AVR=evro, dva, lcd=par evrov, en "demoliran" rele pa smo tam...
Ok, saj tudi jaz veliko kupujem tam doli, ampak kakšno stvar pa vseeno naredim sam. Tudi, če bi prišlo dražje, nekaj pomeni že dejstvo, da je to MOJE delo :_bow
Uporabniški avatar
Protoncek
 
Prispevkov: 2337
Pridružen: 17 Jan 2015, 20:41
Kraj: Mengeš
Zahvalil se je: 176 krat
Prejel zahvalo: 200 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 43

Re: Popravilo hladilnika, za katerega se ne da več dobiti de

OdgovorNapisal/-a igo » 24 Nov 2017, 12:06

S59ma je napisal zelo zanimiv in tudi najverjetnejši razlog za stalno delovanje kompresorja.

Enkrat sem v bližnji gostilni zunaj na terasi "popravil" skrinjo za sladoled tako, da sem z rešetke kondenzatorja (prisilno hlajen z ventilatorjem) "olupil" 3 cm debelo plast raznih regradovih semen in podobnih kosmatih letečih predmetov, ki so se s časom nabrali tam in vase ujeli še ves mimoleteči prah.

Ima senzor kakšne oznake? Kaj dosti drugega kot pt100, pt1000 ali nek ntc ne more biti. Tudi pomeriti jih ni težko.
Teoretično je praksa posledica teorije, praktično je pa ravno obratno. (igo 2001)
LP, Igor
igo
 
Prispevkov: 963
Pridružen: 11 Apr 2015, 12:38
Kraj: Krško
Zahvalil se je: 129 krat
Prejel zahvalo: 217 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 20

Re: Popravilo hladilnika, za katerega se ne da več dobiti de

OdgovorNapisal/-a Korosecs » 24 Nov 2017, 12:51

Hvala za vse odgovore.

Srež se nabira na 2/3 zadnje stranice (spodaj), tako da po mojem plin ni problem (seveda pa nimam pojma :)
Sam senzor naj bi bil NTC tipa, samo nima nobenih oznak in tudi v samem servis manualu ni navedenih nobenih vrednosti oz. tabel za merjenje samega senzorja (menda so bili takrat ti senzorji še namensko delani z tipično karakteristiko) - informacije so mi posredovali na servisu Etis, ki jih moram res pohvaliti za vso pomoč.

Po mojem se bom tudi jaz sprijaznil z zunanjim termostatom. Ko pa bo še kaj drugega odpovedalo poslušnost pa bo počasi čas, da se hladilnik preseli v večna lovišča.

LP
S
Uporabniški avatar
Korosecs
 
Prispevkov: 134
Pridružen: 22 Jan 2015, 22:48
Kraj: Ribnica
Zahvalil se je: 21 krat
Prejel zahvalo: 5 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 5

Re: Popravilo hladilnika, za katerega se ne da več dobiti de

OdgovorNapisal/-a peterp » 24 Nov 2017, 12:56

A taka zadeva ni prava? Klik
peterp
 
Prispevkov: 374
Pridružen: 23 Feb 2015, 13:52
Kraj: Maribor
Zahvalil se je: 75 krat
Prejel zahvalo: 59 krat
Uporabnika povabil: gumby
Število neizkoriščenih povabil: 59

Re: Popravilo hladilnika, za katerega se ne da več dobiti de

OdgovorNapisal/-a Korosecs » 24 Nov 2017, 13:19

Na sliki na tej strani
https://www.ransomspares.co.uk/diagram/electrolux/fridges-freezers/21430/er8199b%20(92401602000)/

sta v hladilnem delu navedena dva sezorja 128 in 129. Senzorja 128 se ne da dobiti, naj bi pa izklapljal elektroniko pri temperaturi ok -30C, 129 pa je senzor temperature zraka v samem hladilniku (ta je še vedno dobavljiv, cena pa zlatarska... skoraj 50 EUR)
Uporabniški avatar
Korosecs
 
Prispevkov: 134
Pridružen: 22 Jan 2015, 22:48
Kraj: Ribnica
Zahvalil se je: 21 krat
Prejel zahvalo: 5 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 5

Re: Popravilo hladilnika, za katerega se ne da več dobiti de

OdgovorNapisal/-a Saso » 25 Nov 2017, 19:58

Podoban zadeva z Gorenjem.

Meni so preprogramirali plato, da gleda na drugi senzor, ker ima hladilnik dva senzorja, vendar v osnovi gleda samo enega.

Strošek preprogramiranja je bil cca 50€.
_______________
LP
Sašo
Uporabniški avatar
Saso
 
Prispevkov: 379
Pridružen: 18 Jan 2015, 19:41
Kraj: Trbovlje
Zahvalil se je: 53 krat
Prejel zahvalo: 88 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 20

Re: Popravilo hladilnika, za katerega se ne da več dobiti de

OdgovorNapisal/-a kastaneda » 26 Nov 2017, 12:05

Izmeri temperaturo v hladilniku (blizu senzorja), izmeri upornost senzorja.
Primerjaj vrednosti s tabelo na TEJ strani.
Če vrednosti nakazujejo na okvarjen termistor, kupi TEGA. Z malo računanja boš verjetno prišel do željene temperature.
Lahko pa je napaka tudi na elektroniki. Ali se ob izključitvi senzorja kompresor ustavi?
LP Srečko
Uporabniški avatar
kastaneda
 
Prispevkov: 95
Pridružen: 18 Jan 2015, 09:07
Zahvalil se je: 17 krat
Prejel zahvalo: 10 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 4

Re: Popravilo hladilnika, za katerega se ne da več dobiti de

OdgovorNapisal/-a reber » 26 Nov 2017, 14:17

Pogosto so v hladilnikih 5K NTC.

Kolegu je crknil tak in ker nisem imel pri roki, sem dal 2x 10K NTC vzporedno, dela skoraj kot original, le za 1 stopinjo laže temperatura na prikazu... nismo kalibrirali senzorja, so raje uporabniki prekalibrirali možgane.

Kako vklapljaš kompresor je vseeno, njemu se niti ne sanja, nima pojma in ga ne zanima ali ga vklaplja original termostat ali zunanja elektronika. Kot so že napisali, med izklopom in ponovnim vklopom naj preteče vsaj nekaj minut. Če kompresor zelo veliko deluje in hladilnik slabo hladi sta možnosti dve: premalo plina ali pa prevroč kondenzator (zabasan s svinjarijo).

Poleti me kliče prijateljica ki dela v baru in jamra, da hladilnik s steklenimi vrati za hlajenje pihače slabo hladi in da temperature ne spravi pod 12°C tudi če neprekinjeno deluje celo noč. Ker je to že precej velik hladilnik, ima kondenzator hlajen z ventilatorjem... vzrok za slabo delovanje je bil enako kot je napisal igo, kondenzator je bil zapackan s prahom tako, da je bilo videti, kot da ga je nekdo pokril z deko. Podrzam svinjarijo dol, malce ometem z metlico, zaprem in se usedem za šank... spijem pivo, temperatura je bila že pod 10°C...
Sporočila sprejemam na e-mail www.reber.si
Uporabniški avatar
reber
 
Prispevkov: 445
Pridružen: 17 Mar 2015, 20:30
Kraj: Bled
Zahvalil se je: 18 krat
Prejel zahvalo: 128 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 128

Re: Popravilo hladilnika, za katerega se ne da več dobiti de

OdgovorNapisal/-a VolkD » 26 Nov 2017, 17:23

reber je napisal/-a:Podrzam svinjarijo dol, malce ometem z metlico, zaprem in se usedem za šank... spijem pivo, temperatura je bila že pod 10°C...

Napaka.... Najprej bi moral počakat, da temperatura pade, potem spit pivo :)
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 21634
Pridružen: 29 Dec 2014, 19:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 3932 krat
Prejel zahvalo: 3039 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Popravilo hladilnika, za katerega se ne da več dobiti de

OdgovorNapisal/-a Carko » 28 Nov 2017, 16:39

Korosecs je napisal/-a:Srež se nabira na 2/3 zadnje stranice (spodaj), tako da po mojem plin ni problem (seveda pa nimam pojma :)
Kot zanimivost, kljub temu, da se na prvi pogled to ne zdi logično, je nabiranje ledu tudi ena od posledic premalo plina. :_think

Če je plina premalo, je v sistemu nižji tlak in s tem nižja temperatura plina. Za ekspanzijskim ventilom se znižajo tlak, vrelišče in temperatura. Temperatura pade pod ledišče in na začetku reber uparjalnika se začne nabirati led. S tem se zmanjša pretok toplega zraka čez rebra in količina toplote, ki jo plin lahko absorbira. Plin tako zavre šele malo naprej in se začne led nabirati še tam in tako dalje, dokler ni vse skupaj ena velika kocka ledu.

Led sicer izgleda OK (češ, še preveč dobro hladi!), ampak absorbira zelo malo toplote iz zraka. Če imaš 2/3 uparjalnika v ledu, potem plin vre samo na preostali tretjini.
Carko
 
Prispevkov: 1450
Pridružen: 10 Jan 2015, 00:46
Zahvalil se je: 86 krat
Prejel zahvalo: 300 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 86


Vrni se na Elektronika - popravila

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost