RC protokoli na 27MHz (Revell Control L-RAY / Syma?)

RC protokoli na 27MHz (Revell Control L-RAY / Syma?)

OdgovorNapisal/-a dejko1 » 01 Mar 2024, 09:53

Mogoče kdo pozna kakšni protokoli se uporabljajo na 27MHz za enostavne modele?

Dobil sem helikopterček Revell Control L-RAY brez komande, pa bi poskusil narediti svoj oddajnik / komando, samo moram prvo ugotoviti kakšen RC/RF protokol to sploh uporablja.

Glede na izgled bi lahko bil identičen kot Syma S032G 27MHz.

Če ima kdo katerega od teh helikopterčkov oz. komadno zanj bi se priporočal za posodit, da naredim reverse engineering protokola. Zaenkrat sem poskušal z različnimi komandami za RC avtomobilčke (tu so sicer po večini kontrole tipke, ne analogne kontrole), ampak teh sprejemnik ne upošteva...
dejko1
 
Prispevkov: 512
Pridružen: 12 Feb 2015, 12:47
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 75 krat
Prejel zahvalo: 184 krat
Uporabnika povabil: gumby
Število neizkoriščenih povabil: 184

Re: RC protokoli na 27MHz (Revell Control L-RAY / Syma?)

OdgovorNapisal/-a dejko1 » 03 Mar 2024, 18:14

Sem se malo igral z oddajniki, ki jih imam doma in izgleda sprejemnik deluje na 27.15Mhz, AM modulacija. Vse 27MHz RC komande (gre za cenejše modelčke s priloženimi daljinci), ki jih imam delujejo na tej frekvenci in vse imajo neko obliko digitalne PWM modulacije - torej, da so pulzi dveh različnih dolžin.

Za merjenje frekvence in za opazovanje signala se lahko kar direktno priklopi sondo na anteno oddajnika, zemlje ni treba povezovati. Tu hitro lahko ugotoviš ali gre za AM ali FM signal, pa tudi oblika modulacije je lepo vidna pri AM signalu. Za opazovanje demoduliranega signala bi lahko naredil diodni detektor ovojnice, lahko se ga pa opazuje tudi direktno na sprejemniku.

Na sprejemniku se lahko hitro najde RSSI pin in digitalni izhodni pin. Ko ni signala šumita, RSSI rahlo, izhodni pin pa preklaplja.

Pri komandah za avtomobilčke, kjer so samo tipke naprej, nazaj, levo, desno je od pritisnjene tipke odvisno število kratkih pulzov (0.5ms ON, 0.5ms OFF), ki so ločeni s štirimi daljšimi pulzi (1.5ms ON, 0.5ms OFF). Ti daljinci so izgleda precej univerzalni, ker so zamenljivi med avtomobilčki.

Pri komandah za heli, kjer je kontrolnih kanalov več (3.5? karkoli že to pomeni), je modulacija digitalna v pravem pomenu besede - vrednosti so poslane binarno kot podatki. Komanda, ki jo imam, na začetku oddaja ton (mogoče, da se lahko uglasi sprejemnik, če se uporablja več frekvenčnih kanalov?), ko pomigaš s palčkami pa začne oddajat podatke. Podatki so v 85ms dolgih digitalnih paketkih, ki so ločeni z 25ms tišine. Sinhronizacijski pulzi na začetku so nekaj različnih dolžin, podatki pa izgleda kodirani kot dolgi in kratki pulzi (a=0.5ms pulz, 1.5ms presledek, b=1.5ms pulz, 0.5ms presledek). Žal se helikopterček za tole komando ne zmeni.
dejko1
 
Prispevkov: 512
Pridružen: 12 Feb 2015, 12:47
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 75 krat
Prejel zahvalo: 184 krat
Uporabnika povabil: gumby
Število neizkoriščenih povabil: 184


Vrni se na Letala in razni kopterji

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost