Če to delo pri izdelavi tiskanih vezij pogledamo skozi zgodovino, potem se bodo nekateri mlajši naravnost zgrozili.
Ampak dejstvo ostane, da sem za svoje prvo tiskano vezje uporabil karo papir (5x5mm hudo približno 200mils) in na njem risal vezje s pomočjo navadnega svinčnika in mehke radirke. Shemo sem pa imel na drugem takem enakem listu.
Kasneje, s pojavo osebnih računalnikov, ki so premogli vsaj nekaj grafike so se pojavili prvi programi za načrtovanje tiskanih vezij. Takšen najbolj znan program je bil TANGO. Bil je pisan za DOS okolje. DOS kot operacijski sistem seveda ni podpiral grafike. Izbira HW je bila v teh časih jasno podrejena temu kar je podpiral TANGO. Imel je kar nekaj "driverjev" za različne kartice, ki so premogle tudi grafiko. Pravzaprav je danes zelo težko celo razmišljati o teh časih, ko smo pa vajeni grafičnih kartic, ki so nepojmljivo sposobnejše od takratnih.
Tu bom naštel nekaj programov, ki se danes uporabljajo za načrtovanje tiskanih vezij. Verjetno bom marsikaj izpustil, zato me prosim dopolnite. Sam delam v Altiumu, a se spogledujem tudi z drugimi.
Spisek bo tudi iztočnica za debate o posameznem programu, mogoče pa se uspemo dogovoriti kateri je najboljši
-Altium
-Eagle
-Target
-KiCad
-Sprint-Layout
-?
Velja povedati, da je precej takih, ko so povsem free, spet nekaj takih, ki so popolnoma free, in seveda takih, ki so plačljivi ali največkrat najdeni na travniku. Ampak o tem tu ne bo tekla debata.
K vsakemu naštetemu programu (bom dodal imena po potrebi) lahko dodam link, na temo, ki jo bo napisal kdo, ki ta program pozna. Zaželjeno je napisati vsaj najbolj osnovne značilnosti programa, v čem je dober in česa ne zna,.. dalje se bo dopolnjevalo.
V tej temi pa me le dopolnite z imeni programov in seveda je dobrodošla tudi zgodovina, če se jo kdo spomni.