Načrtovanje sheme in vezja samega

Kako in kaj na tem področju vse lahko naredimo doma. Izdelava tiskanega vezja je lahko že mala umetnost.

Načrtovanje sheme in vezja samega

OdgovorNapisal/-a VolkD » 30 Apr 2015, 22:33

Če to delo pri izdelavi tiskanih vezij pogledamo skozi zgodovino, potem se bodo nekateri mlajši naravnost zgrozili.
Ampak dejstvo ostane, da sem za svoje prvo tiskano vezje uporabil karo papir (5x5mm hudo približno 200mils) in na njem risal vezje s pomočjo navadnega svinčnika in mehke radirke. Shemo sem pa imel na drugem takem enakem listu.
Kasneje, s pojavo osebnih računalnikov, ki so premogli vsaj nekaj grafike so se pojavili prvi programi za načrtovanje tiskanih vezij. Takšen najbolj znan program je bil TANGO. Bil je pisan za DOS okolje. DOS kot operacijski sistem seveda ni podpiral grafike. Izbira HW je bila v teh časih jasno podrejena temu kar je podpiral TANGO. Imel je kar nekaj "driverjev" za različne kartice, ki so premogle tudi grafiko. Pravzaprav je danes zelo težko celo razmišljati o teh časih, ko smo pa vajeni grafičnih kartic, ki so nepojmljivo sposobnejše od takratnih.
Tu bom naštel nekaj programov, ki se danes uporabljajo za načrtovanje tiskanih vezij. Verjetno bom marsikaj izpustil, zato me prosim dopolnite. Sam delam v Altiumu, a se spogledujem tudi z drugimi.
Spisek bo tudi iztočnica za debate o posameznem programu, mogoče pa se uspemo dogovoriti kateri je najboljši :mrgreen:

-Altium
-Eagle
-Target
-KiCad
-Sprint-Layout
-?

Velja povedati, da je precej takih, ko so povsem free, spet nekaj takih, ki so popolnoma free, in seveda takih, ki so plačljivi ali največkrat najdeni na travniku. Ampak o tem tu ne bo tekla debata.
K vsakemu naštetemu programu (bom dodal imena po potrebi) lahko dodam link, na temo, ki jo bo napisal kdo, ki ta program pozna. Zaželjeno je napisati vsaj najbolj osnovne značilnosti programa, v čem je dober in česa ne zna,.. dalje se bo dopolnjevalo.
V tej temi pa me le dopolnite z imeni programov in seveda je dobrodošla tudi zgodovina, če se jo kdo spomni.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani

Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 19638 krat
Prejel zahvalo: 10109 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Načrtovanje sheme in vezja samega

OdgovorNapisal/-a Iztok » 30 Apr 2015, 23:27

Tudi jaz sem začel v DOSovem TANGO4. Prestop iz letraseta in folije na PC ekran je izgledal kot ogromen korak. Najbolj sem bil jezen nad njim, ko mi je po nekajurnem risanju zmanjkalo elektrike - autosave funkcije pa TANGO še ni imel ... skoraj sem mahnil po tipkovnici :)

Sedaj za moje potrebe uporabljam Sprint-Layout 5.0, ki mi čisto zadostuje.
Iztok

Kraj: LJ
Zahvalil se je: 818 krat
Prejel zahvalo: 669 krat
Uporabnika povabil: Proteus
Število neizkoriščenih povabil: 132

Re: Načrtovanje sheme in vezja samega

OdgovorNapisal/-a VolkD » 01 Maj 2015, 10:16

Pri načrtovanju tiskanega vezja, ki ga bomo naredili doma moram obvezno povedati še par stvari.
Pri enostranskih vezjih se moramo zavedati, da naše vrtanje lukenj ne bo idealno in niti približno podobno temu kar naredijo industrijski namenski stroji. Prvo kar je je to, da moramo že pri maski("film") vključiti luknje. Te luknje potem vodijo sveder, tako je izvrtina nekoliko bolj točna kot bi sicer bila, sveder pa ne rabi biti "alfa in omega". Za silo se da luknjo izvrtati celo z zlomljenim svedrom. Ampak res za silo.
Pri ročnem vrtanju bomo vsekakor, hoteli ali ne, z novim ali zlomljenim svedrom, naredili nek neraven rob na bakreni površini. Ne bomo zadeli centra, ... Vse to pa dodatno odnese nekaj bakrene površine.
Če vezje narišemo tako, da so naši padi enaki kot pri industrijski izdelavi, lahko kasneje naletimo na probleme, ki se odražajo v odstopanju padov od površine laminata. Sile so namreč povsem enake kot pri industrijsko narejenem vezju, površine pa imamo žal manj in lepilo popusti. Je pa treba priznati, da so današnja lepila mnogo boljša, kot so bila nekoč. No pa saj morajo dandanes prenesti precej večje temperature, ko imamo RoHs sistem, ki zahteva spajke brez svinca, le te pa imajo višje tališče.

Še nekaj je, kar govori v prid vejim padom. Industrijsko narejena vezja imajo običajno pokovinjene luknje. To je tudi površina, ki drži element. Doma narejena vezja tega nimajo, zato moramo čisto v cilju mehanske čvrstosti povečati pade.

Pri doma narejenih dvostranskih tiskanih vezjih je tudi pomembno, da naredimo večje pade, saj tako lažje zadenemo vije in multilayer pade. Zakaj pride do razlik v pozicijah zgornje in spodnje strani je opisano tule.

********kazalo*************
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani

Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 19638 krat
Prejel zahvalo: 10109 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Vrni se na Izdelava tiskanega vezja v domači delavnici

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost