@mucek. Poznam vse to

.
Akvarij je sicer 180 l, kar na gosto zasajen in ogromno osvetlitve. Največji problem imam, da mi sonce vsaj nekaj ur na dan direktno sije vanj. Na žalost je bila samo ena primerna lokacija.
Zaradi tega ni dovolj CO2, posledično rastline ne rastejo kot bi lahko in ustvarjeni so idealni pogoji za alge. To je bil razlog za nakup CO2 sistema.
Elektronsko merjenje CO2 bi pa rad imel, ker se mi ne da vsake 4 tedne menjavati tekočine, potem jo kdaj pozabiš kupit ali pa se ti ne da samo zaradi tega v trgovino itd. Pa še lažje je spremljati samo spreminjanje parametrov, če imam nekje logiranje podatkov.
Vem, da se da iz kH in pH preračunati, ampak voda ni vedno čisto konstantne trdote. Je dokaj konstantna, ampak se lahko malo spreminja ob menjavi. Uporabljam namreč 3/5 RO in 2/5 iz pipe, da dobim primerno trdoto.
Jaz bom v mojem primeru šel v obratni smeri, torej meril bom CO2 in pH in računal karbonatno trdoto vode. Zraven bom seveda meril še temperaturo in razmišljam tudi o merjenju pretoka črpalke in motnost vode (turbidity). Lahko bi vse kupil, ampak to ni tako zanimivo in bi rad naredil čim več sam (izključno za moje veselje).
Tako za zabavo bom pa mogoče dal notri še en spektrometer.