marko je napisal/-a:Tudi jaz imam doma narejen simple UZ merilnik. Zadeva recimo približno deluje, vendar so nihanja kar velika. Rekel bi da je nekje do 10cm natančno. Nisem se zelo veliko ukvarjal s tem zakaj, predvidevam, da je pač zaradi drugačnega odboja, temperature, ... Za moje potrebe je dovolj, da vem, da gre "h koncu", ampak za kaj bolj resnega, pa mislim, da je edino mrilnik s plovcem pravi.
xfce je napisal/-a:Verjetno je senzor tlaka naboljša rešitev:
https://www.aliexpress.com/item/4000722521435.html
tega samo potopiš in meriš. Moraš pa poiskati takega s pravim razponom
Saj merilec tlaka lahko brez problema spustiš tudi od zgoraj navzdol. Le cev na koncu katere je merilec tlaka mora imeti oddušnik navzgor.Pobes je napisal/-a:Tako da merilci tlakov ki gredo skozi ohišje odpadejo, ker ne bomo prebijali dna.
RUros je napisal/-a:Za senzor z območjem 0-5m je po mojih testih najmanjša sprememba v povprečju med 5-10mm. Odziv senzorja ni linearen in se tok povečuje stopničasto, saj ima očitno vgrajeno neko histerezo. Stvar je za domačo uporabo solidna in mi v vodnem rezervoarju za deževnico deluje 2 leti brez težav.
Sam sem ugotovil, da je pogrešek med izračunano in realno vrednostjo pri nižjih vrednostih manjši, pri višjih pa večji. Zato ne moreš uporabiti fiksnega korekcijskega faktorja. Predlagam, da si izdelaš merilno mesto, kjer v korakih po par 10 mm odčitaš vrednost senzorja, ter potem poizkusiš ugotoviti f(x) (prenosno funkcijo), ki ti bo dala vedno čimbolj natančen rezultat meritve.
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost