Meritev nivoja podtalnice

Vse v zvezi s senzorji, takimi ali drugačnimi,... tudi sw

Meritev nivoja podtalnice

OdgovorNapisal/-a yacksy » 06 Apr 2024, 08:01

Prijatelj ima ob hiši narejeno vrtino do podtalnice, zdaj pa ga zanima kak relativno enostaven način kako spremljati nivo podtalnice.

Če sem ga prav razumel, je vrtina globoka 10 metrov, nivo podtalnice je običajno nekje 3 metre pod površjem. V vrtino je od hiše speljana cev premera 110 mm, ki pa ni čisto prazna (notri so že alkaten cevi za vodo).

Glavni namen uporabe nadzornega sistema je alarmiranje v primeru previsokega nivoja podtalnice. Tako da v osnovi niti ni potrebe po spremljanju celotne globine vrtine, verjetno bi bilo dovolj spremljati samo prve 3 ali 5 metrov. Kar se tiče krmilnega sistema bi bilo idealno, če bi imel nek fizični prikazovalnik aktualnega nivoja, nujno mora imeti nek odprt kontakt, ki se sklene v primeru previsokega nivoja vode. Zaenkrat ni potrebe po povezavi na kako pametno inštalacijo, možnost pogleda situacije preko mobilnega telefona tudi ni nujna, ne bi pa bilo slabo, če bi bili opciji na voljo za enkrat v prihodnje.

Nekaj idej sem našel v tejle temi, ampak verjetno obstaja še kaka uporabna varianta za manj težke pogoje.
yacksy

Zahvalil se je: 1653 krat
Prejel zahvalo: 317 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Meritev nivoja podtalnice

OdgovorNapisal/-a reber » 06 Apr 2024, 12:24

Pred kratkim sem prejel senzor...
http://www.elektron.si/forum/viewtopic.php?t=1614
Sporočila sprejemam na e-mail objavljen na www.reber.si
Uporabniški avatar
reber

Kraj: Bled
Zahvalil se je: 247 krat
Prejel zahvalo: 828 krat

OdgovorNapisal/-a cero » 06 Apr 2024, 16:30

yacksy je napisal/-a:nujno mora imeti nek odprt kontakt, ki se sklene v primeru previsokega nivoja vode.

Kar je varnostnih zadev so v bistvu vedno sklenjene, v primeru izrednega dogodka pa se morajo razkleniti, le tako varujejo tudi recimo če nekdo prereže kabel, ali kaj podobnega.
cero

Kraj: Vipava
Zahvalil se je: 356 krat
Prejel zahvalo: 805 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 81

OdgovorNapisal/-a javr » 06 Apr 2024, 21:01

___
Uporabniški avatar
javr

Zahvalil se je: 260 krat
Prejel zahvalo: 328 krat
Število neizkoriščenih povabil: 68

OdgovorNapisal/-a yacksy » 07 Apr 2024, 09:14

reber je napisal/-a:Pred kratkim sem prejel senzor...
http://www.elektron.si/forum/viewtopic.php?t=1614

Tole izgleda zelo dobro. Kakšna bi bila najbolj enostavna elektronika, ki bi delala A2D konverzijo in imela možnost prikaza rezultata na telefonu? Bi bila kaka ESP32 "platka" z ESPHome pravi pristop?
yacksy

OdgovorNapisal/-a reber » 07 Apr 2024, 14:01

Saj veš kako to gre, če imaš analogni signal, tokovna zanka 4-20mA
Dokaj preprosto se to pripelje na analogni vhod uC, potem je vse samo še "mehki" del.
Tudi umerjanje, nivo in/ali količina, je lahko stvar programa (mehki del).
Kaj boš uporabil, je to zgolj arduino platka (ena od mnogih), ESP32 ali kaj drugega, stvar izbire, okusa, znanja, ..., ..., ...,
Verjetno najpomembnejši je zajem podatka, torej senzor, potem je vse enostavno.
Za signalizacijo in prikaz na nekem "cagarju" in preklop pri neki vrednosti (komparator), ne rabiš niti uC, se da že z operacijci rešit, en analogni Vm ki ima prirejeno (na novo narisano) skalo in relejski izhod.
Če bodo želje v prihodnosti za nekaj na daljavo, potem pa nekaj kar se bo samodejno znalo povezat na internet ...
Sporočila sprejemam na e-mail objavljen na www.reber.si
Uporabniški avatar
reber

Kraj: Bled
Zahvalil se je: 247 krat
Prejel zahvalo: 828 krat

OdgovorNapisal/-a MadMax » 07 Apr 2024, 14:40

Če si že malce len, rabiš poleg 4÷20mA "sonde" še en stabiliziran 24V napajalnik (najmanjši Meanwell za DIN letev npr., ali pa kaj kanibaliziranega, pa napajalnik rabiš čisto v vsakem primeru), Shelly (Plus) UNI, pa en upor.
Shelly ima 2 izhoda na kar lahko obesiš piskača ali kar pač že, pa imaš še rešen remote nadzor, logiranje, alarmiranje na mejl in push prek appa na fon, .....
Če si pa še zagret za čiste samogradnje pa kot je reber napisal.
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.
MadMax

Kraj: Črnomelj
Zahvalil se je: 852 krat
Prejel zahvalo: 926 krat
Uporabnika povabil: VolkD

OdgovorNapisal/-a Krampus » 07 Apr 2024, 15:25

cero je napisal/-a:
yacksy je napisal/-a:nujno mora imeti nek odprt kontakt, ki se sklene v primeru previsokega nivoja vode.

Kar je varnostnih zadev so v bistvu vedno sklenjene, v primeru izrednega dogodka pa se morajo razkleniti, le tako varujejo tudi recimo če nekdo prereže kabel, ali kaj podobnega.

Zato pa je zanka 4-20mA
Če se zanka prekine detektiraš 0mA, kar ti pomeni napako
Uporabniški avatar
Krampus

Kraj: Središče ob Dravi
Zahvalil se je: 356 krat
Prejel zahvalo: 232 krat
Število neizkoriščenih povabil: 48

OdgovorNapisal/-a yacksy » 07 Apr 2024, 15:48

MadMax je napisal/-a:Če si že malce len, ...

V dani situaciji sem ekstremno len, saj res ne morem delati doktorske dizertacije iz vsake oslarije, ki mi jo drugi prinesejo na mizo (moje oslarije pa posledično ostanejo "v zraku" :):):)). Pa v tem času se mi res zdi, da je toliko "lego kock" na voljo, ki so poceni in delujoče, da je samogradnja smiselna v res robnih primerih.

Senzor iz AliExpress se mi zdi super varianta ("komercialni" se začnejo pri 250 EUR), rešitev s Shelly-em pa tudi. Če ima kdo še kak predlog za dobro "lego kocko", s predlogom na dan. Malo sem gledal varianto ESP32 in ESPHome (toliko da ni kaj veliko programiranja, bolj kot ne nastavljanje), pa kolikor sem na hitro pogooglal, ESP32-jev AD pretvornik ni ravno za prehvalit, tako da ni najboljša rešitev za tako situacijo.
yacksy

OdgovorNapisal/-a MadMax » 07 Apr 2024, 16:08

Shelly ima sicer pomanjkljivost, da ne moreš skalirat napetosti (da bi dobil nek prikaz v cm ali m - ali pa samo jaz še nisem do tja prišel).
Ima pa prednost, da se ne rabiš =bat z napajalnimi deli (vežeš ga na 24V pa je).
Push notification na telefonu se pa v alarm mode tudi dere da ga ne moreš spregledat (ok, če imaš utišan telefon...). Imaš rešitev v rokavu za to, če vzameš nek ESP? (pa sploh ne navijam za šelija, nimam nič od tega :) , le vedno bolj se držim KISS principa, razen če je posredništvo shelly serverja pogojena omejitev)

Kvaliteta AD pretvornika kot jo omenjaš pa niti ne vem če je res tako pomembna, saj ne boš lovil centimetrov, ali pač?
Vzameš senzor za primerno globino, rang pa lahko še malce raztegneš z drugačnim uporom (da izhod sonde razvlečeš na čim večjo razliko napetosti, čeprav je pomoje že klasičnih 4÷20mA v 2÷10V dovolj za še tako neumen ADC v dotičnem primeru).

Aja, še morebitni pomislek: sam bi izbral sondo, ki bi pokrivala najnižji možen nivo vode.
Čeprav se pod zemljo ne bi mogla posušit, pa se mi zdi, da je ob "nad vodo-pod vodo" miganju večja možnost da smeti zamašijo senzor.
MadMax

OdgovorNapisal/-a japek » 07 Apr 2024, 19:30

73 de S55WT, Janko
japek

Kraj: Radenci
Zahvalil se je: 52 krat
Prejel zahvalo: 143 krat
Uporabnika povabil: Navid
Število neizkoriščenih povabil: 15

OdgovorNapisal/-a Aleks » 10 Apr 2024, 20:06

Skalirat se seveda da, ali v višino ali v volumen. Prednost zveznih podatkov pred on/off je, da sčasoma in po letnih časih dobiš občutek dinamike. Za podtalnico bo lahko višino napovedal glede na količino dežja ali topljenje snega.

dezevnica.JPG
Aleks

Zahvalil se je: 93 krat
Prejel zahvalo: 127 krat
Število neizkoriščenih povabil: 15

OdgovorNapisal/-a MadMax » 10 Apr 2024, 21:11

Skaliranje je bilo mišljeno direkt v shelly appu-njihovem grafu, realtime prikazu na telefonu recimo.
Torej varianta za "malce lene". Če imaš vse skup na kak HA ali podobno, jasno da gre, ampak nekako ne verjamem, da bo konkreten primer prišel tako daleč.
Trenutno pa nimam nobenega UNIja priklopljenega da bi še enkrat preveril, tako da me prosim popravi, če se motim.

Glede prednosti zveznih podatkov pa se popolnoma strinjam.
MadMax

Vrni se na Senzorji

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost