naletel sem na eno težavo s tem senzorjem.
Imam regulacijo kolektorja in sanitarne vode. V sistem je vključenih 7 kosov DS18B20 senzorjev. Občasno, zelo poredko (mislim da sem v enem letu zasledil 3 - 4 take dogodke), se senzorju na strehi - v kolektorju zmeša.
Odčitki temperatur so napačni, previsoki, tudi ponoči recimo kaže nenormalno visoko temperaturo, ki tudi "skače". Pa takrat je bolj motena tudi vsa one wire komunikacija, z vsemi senzorji. Pogostnost napačnih odčitkov (CRC) je večja, pri vseh senzorjih.
Ko sem to nekoč zasledil na večer, sem zanalašč pustil tako, v stanju motnje. Do zjutraj se ni pobralo v normalno stanje. Pomaga samo odklop in ponovni vklop napajanja krmilnika....

Sedaj pa zanimivo bistvo.
Ko napajanje krmilja po recimo 3 sekundah vključim nazaj, ima ta in samo ta senzor visoko temperaturo- recimo 70°C, ki potem relativno hitro pada do pričakovane vrednosti. Da je izmerjena (previsoka) temperatura resnična, je preverjeno s CRC preverbo rezultata.
Senzor se na en način zares greje.
Ali je že kdo drug to zasledil?

Še nekaj dejstev o krmilniku.
- Arduino, program pisan v C-ju.
- Senzorji kitajski. napajanje "navadno", ne parazitno.
- Temperatura vseh se prebere približno 1x na sekundo, tako da to prav gotovo ni prepogosto.
- Ker imam uporabljen watchdog timer vem, da se program krmilnika ne zapleza. Razen tega senzorja vse ostalo deluje b.p. No ja, ker izmeri previsoko temperaturo kolektorja, se vključi tudi črpalka, kar pa predvsem ponoči ni smiselno. Ampak glede na odčitek je to pravilno.
- glede na dejstvo, da je pred vsakim branjem potrebna inicializacija podatkovnega vodila... Torej tudi komunikacija s senzorji (dokaj) normalno poteka.
LP, Branko