Sušenje

Vsi se po malo ukvarjamo tudi z drugimi hobiji, eden takih je nedvomno vzgoja rastlin.
"Čudež življenja" je vsekakor ena od stvari, ki nikogar ne pusti ravnodušnega. Ni torej razloga, da bi tudi pri nas ne imeli takega kotička.

Moderator: Proteus

Sušenje

OdgovorNapisal/-a VolkD » 11 Sep 2015, 18:55

Jesen je, torej čas pobiranja plodov. Saj ne, da imam res veliko, a nekaterih stvari se preprosto ne da pojesti, ko dozorijo.
Take so recimo hruške. Nekateri delajo kompote, a tu je glavni konzervans sladkor. Tega pa potem jaz nisem vesel.
Ostane mi torej sušenje.
DSCN6130 (Medium).JPG
Hruške narežem na krhlje. Raje imam malo večje, da ostane še nekaj mesa. Če so kosi premajhni se hitro presuši.
DSCN6131 (Medium).JPG


Nato pa dam sušiti.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 41624
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 9023 krat
Prejel zahvalo: 5133 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Sušenje

OdgovorNapisal/-a VolkD » 11 Sep 2015, 19:00

Imel sem, no saj še imam, sušilnik za sadje, ki sem ga kupil ne vem več kje. Saj dela, a je namenjen gospodinjstvom, ki kupijo kakšen kg sadja. Noja drevesa se nekako ne strinjajo s hitrostjo in količino posušenega sadja v takem aparatu.

Omislil sem si torej svoj sušilnik.
DSCN6132 (Medium).JPG
Nič takega, za osnovo je star odslužen štedilnik.
DSCN6132 (Medium).JPG
Predelal sem ga tako, da sem pobral grelce spodaj in zgoraj in v pločevino zvrtal luknje za pretok zraka. Grelce sem potem dal s strani.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 41624
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 9023 krat
Prejel zahvalo: 5133 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Sušenje

OdgovorNapisal/-a VolkD » 11 Sep 2015, 19:03

Še nekaj pločevine in ena turbina.
DSCN6134 (Medium).JPG
In zrak gre natančno tam kjer hočem. Zajemam ga zgoraj, kjer je že delno segret, ker gre iz pečice, ter ga pošiljam na levi navzdol preko grelcev in potem skozi luknje od spodaj v pečico.
DSCN6135 (Medium).JPG
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 41624
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 9023 krat
Prejel zahvalo: 5133 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Sušenje

OdgovorNapisal/-a VolkD » 11 Sep 2015, 19:09

Na zgornji sliki se lepo vidi kapilarni termostat. Zmotili ste se, če mislite, da sem recikliral termostat od štedilnika. Nisem! Uporabil sem termostat od boilerja, ker ima to lepo lastnost, da ne gre daleč nad 100°C.
DSCN6136 (Medium).JPG
Tista zmeda tam, pa krmili tako termostat kot turbino. Pa še en stikalo imam. Lučko lahko prižgem!

Je pa to eden mojih redkih projektov, ki so narejeni samo za štomarje, varnost torej ni ravno na vrhuncu. Se pa tolažim, da zadeva še ni dokončana.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 41624
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 9023 krat
Prejel zahvalo: 5133 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Sušenje

OdgovorNapisal/-a VolkD » 11 Sep 2015, 19:12

Takole je videti super sušilnik. Nič kaj drugačen ni kot vsak štedilnik ;)
DSCN6137 (Medium).JPG
Po dobri uri obratovanja, že soseda sprašuje mojo drago, če peče štrudel. :oops:
Zrele hruške res neverjetno dišijo. Škoda, da to v krhljih ne ostane.

Tole danes je le prva runda. Potem sledijo pa jabolka, v glavnem tiste vrste, ki ne stojijo. Sliv letos žal ni bilo.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 41624
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 9023 krat
Prejel zahvalo: 5133 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Sušenje

OdgovorNapisal/-a borisz » 11 Sep 2015, 19:44

Za kvalitetno posušeno sadje, moraš paziti, da temperatura sadja ne gre nikoli čez 40 stopinj.
Le tako se ohrani večina encimov.
Dokler ima sadje še relativno veliko vlage, je lahko temperatura zraka precej višja kot 40 stopinj, bolj ko je sadje suho, bolj je pomembno, da ni čez 40.
It's never too late to have a happy childhood.
Uporabniški avatar
borisz
 
Prispevkov: 3751
Pridružen: 18 Jan 2015, 13:05
Zahvalil se je: 923 krat
Prejel zahvalo: 864 krat
Uporabnika povabil: Marholt
Število neizkoriščenih povabil: 167

Re: Sušenje

OdgovorNapisal/-a s54mtb » 11 Sep 2015, 20:26

borisz je napisal/-a:Za kvalitetno posušeno sadje, moraš paziti, da temperatura sadja ne gre nikoli čez 40 stopinj.
Le tako se ohrani večina encimov.
Dokler ima sadje še relativno veliko vlage, je lahko temperatura zraka precej višja kot 40 stopinj, bolj ko je sadje suho, bolj je pomembno, da ni čez 40.


Razen ko delaš npr. jabolčni čips. Tam so temperature precej višje.
Namesto "Zahvali se" sprejemam tudi šalco kofeta: https://www.buymeacoffee.com/s54mtb
Uporabniški avatar
s54mtb
 
Prispevkov: 11190
Pridružen: 15 Jan 2015, 01:10
Zahvalil se je: 1557 krat
Prejel zahvalo: 4057 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Sušenje

OdgovorNapisal/-a VolkD » 11 Sep 2015, 21:12

Grelec tu dvigne temperaturo le zato, da zrak lepše odvzema vlago. Bistvo tega sušilca je v turbini. Vse skupaj imam zunaj ravno zato, da se mi vlaga v prostoru ne dvigne preveč. Če bi mi bilo do temperature, bi imel noter, bi se še grel zraven. Pa vse bi dišalo še mesece.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 41624
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 9023 krat
Prejel zahvalo: 5133 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Sušenje

OdgovorNapisal/-a jankos » 12 Sep 2015, 11:28

Zelo koristno recikliran štedilnik, pohvalno. :)
Glede temperature sem tudi jaz mnenja, da ne sme biti prevelika, je pa čas sušenja z nižjo temperaturo pač daljši.
Prijatelj je izdelal sušilnico v celoti iz lesa, kar je sicer rahla slabost, saj se med sušenjem spreminja vlaga, les pa istočasno "diha", zato med delovanjem malo potegne vrata iz ravnine itd . Suši na okrog 50°C.
Izgleda pa takole:
20140221_120854.jpg

Tukaj manjkajo še luknje za zajem svežega zraka, ki še niso izvrtane, izstop vlažnega zraka je na vrhu.
Celoten grelni mehanizem je od kaloriferja, zato mu temperatura ni v problem. Na sliki je samo postavljen noter, za pokušino, ni še priklopljen.
2014-03-02 15.50.02.jpg

Predali za sušenje, slika je žal zelo slabe kvalitete:
20140731_213753.jpg

Ohišje za elektroniko je v celoti od stare zamrzovalne skrinje, uporabil sem tudi stikali ter tlivko. Elektroniko sem v celoti izdelal jaz, ni nič posebnega, le termostat, ki vklaplja grelec. Moč grelca nastavimo z vrtljivim stikalom na desni, prikaz dejanske in nastavljene temperature je na 7 seg. displeju. Ventilator deluje vedno. Sama elektronika je fizično ločena od sušilne komore, drugače bi ji hitro postalo prevroče.
20140307_034618.jpg
jankos
 
Prispevkov: 118
Pridružen: 19 Feb 2015, 19:19
Kraj: Ormož(okolica)/Maribor/Radlje ob Dravi(okolica)
Zahvalil se je: 37 krat
Prejel zahvalo: 15 krat
Uporabnika povabil: jmivsek
Število neizkoriščenih povabil: 1

Re: Sušenje

OdgovorNapisal/-a seba » 21 Okt 2015, 13:08

Ko je vse suho z ventilatorjem se lahko še ekstra posuši, tako da je v enem neprodušnem prostoru še dodan (npr. na dnu v eni posodi) brezvoden kalcijev klorid (CaCl2). Le tega se da kupiti v Merkurju ipd. za razvlaževanje. Lahko se ga tudi regenerira po uporabi, tako da se ga da v pečico na max.
V prostor se še da higrometer (merilec vlage). Ko pade vlaga na blizu 0% je stvar posušena. Ventilator seveda pospeši.
Uporabniški avatar
seba
 
Prispevkov: 468
Pridružen: 17 Jan 2015, 22:20
Zahvalil se je: 34 krat
Prejel zahvalo: 123 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 15

Re: Sušenje

OdgovorNapisal/-a javr » 20 Sep 2018, 10:46

(sept. '18)
Ima kdo kakšne dobre izkušnje s kakšnim kupljenim sušilnikom sadja ?
Ali pa slabe v smislu "tega nikakor ne kupuj" ?
___
Uporabniški avatar
javr
 
Prispevkov: 1684
Pridružen: 17 Jan 2015, 22:06
Zahvalil se je: 99 krat
Prejel zahvalo: 165 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 36

Re: Sušenje

OdgovorNapisal/-a VolkD » 20 Sep 2018, 11:26

Jaz sem kupil trinadstropnega plastičnega okroglega. Proizvajalec pri moji pripombi sploh ni pomemben.

Zadeva je milo rečeno igrača. Saj ne, da nebi delala. Ampak stvar ne utegne posušiti toliko sadja, kot ga jaz lahko sproti pojem.

Šalo na stran: Hruške potrebujejo vsaj 24 ur. Pa so najbolj primerne za sušenje od sadja, ki se obira jeseni. Vse ostalo se suši dlje. Jabolka se suši, a le tista, ki so poškodovana, ostala lepše stojijo v gajbicah.
Slive je treba sušiti dolgo časa. Je precej odvisno od tega ali jih razkoščičimo ali ne. Odvisno tudi od tega katera vrsta so in kako so velike. V povprečju se lahko računa od 35 do 48 ur.
Tiste posode pa so definitivno majhne. Izplen, po dveh dneh čakanja, lahko ena družina uniči v kompotu nedeljskega kosila.

Če že kupiš sušilo, je prav, da kupiš tako, da boš hruške, ki so zrele odpadle lahko posušil v eni rundi, ker bodo tiste, ki bodo na sušenje čakale v vrsti prej segnile.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 41624
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 9023 krat
Prejel zahvalo: 5133 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Sušenje

OdgovorNapisal/-a SimonS » 20 Sep 2018, 12:31

Moj lanski greh še ni končan, ampak je že uspel posušiti par kg sadja.
Priponke
1.jpg
SimonS
 
Prispevkov: 2002
Pridružen: 19 Jan 2015, 20:08
Kraj: Kobarid
Zahvalil se je: 280 krat
Prejel zahvalo: 367 krat
Uporabnika povabil: mucek
Število neizkoriščenih povabil: 38

Re: Sušenje

OdgovorNapisal/-a javr » 20 Sep 2018, 12:36

sicer se mi uprajo kitajski izdelki z nalepko "Gorenje" (slabe izkušnje s kruhomatom, ki ga je, novega, moral uradni servis predelati da je sploh delal tako kot bi moral), a tale ima kar dobre ocene od leta 2015 naprej... ...what could possibly go wrong...
___
Uporabniški avatar
javr
 
Prispevkov: 1684
Pridružen: 17 Jan 2015, 22:06
Zahvalil se je: 99 krat
Prejel zahvalo: 165 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 36

Re: Sušenje

OdgovorNapisal/-a japek » 20 Sep 2018, 13:38

Se kakšen procent zraka tu reciklira, ali svež zrak preko grelca in sadja na drugi strani ven iz sušilnice.
73 de S55WT, Janko
japek
 
Prispevkov: 350
Pridružen: 18 Jan 2015, 15:11
Kraj: Radenci
Zahvalil se je: 29 krat
Prejel zahvalo: 80 krat
Uporabnika povabil: Navid
Število neizkoriščenih povabil: 9

Re: Sušenje

OdgovorNapisal/-a VolkD » 20 Sep 2018, 14:35

Pri tej okrogli prozorni plastiki so dve napake. Premalo prostora in pa prevelika temperatura. Saj sadje sušimo in ne kuhamo ali pečemo. Z visoko temperaturo uničimo precej vsebine sadja. No saj temperaturo lahko nastavimo, ampak če damo okrog 40°C kolikor bi moralo biti, potem se bo zelo dolgo sušilo, ker je pretok zraka majhen.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 41624
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 9023 krat
Prejel zahvalo: 5133 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Sušenje

OdgovorNapisal/-a SimonS » 20 Sep 2018, 15:55

Ko sem delal mojo sem se pozanimal o tem.
Če zrak peljemo preko grelcev in na koncu ven je čista izguba energije. Meni v notranjosti zrak kroži in na vrhu je nekaj lukenj, da gre vlaga ven. Zajem svežega zraka pa je za grelci.
Govorim na oko. 5kg sliv sem sušil na 55stC cca 30ur in porabil slaba 2kW energije.
So mi pa pustile kar nekaj soka (glej sliko). Sedaj ne vem ali je to normalno, ali imam premajhne luknje za odvod vlage.
SimonS
 
Prispevkov: 2002
Pridružen: 19 Jan 2015, 20:08
Kraj: Kobarid
Zahvalil se je: 280 krat
Prejel zahvalo: 367 krat
Uporabnika povabil: mucek
Število neizkoriščenih povabil: 38

Re: Sušenje

OdgovorNapisal/-a VolkD » 20 Sep 2018, 17:45

Vlaga gre stran najlažje kar z zrakom, a to pomeni preveč porabljene energije.
Rešiti ta problem je enostavno, a je treba imeti čas. Več izmenjave zraka z novim in nižja temperatura, ter seveda več časa.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 41624
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 9023 krat
Prejel zahvalo: 5133 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Sušenje

OdgovorNapisal/-a cero » 21 Sep 2018, 20:46

A ste razmišljali mogoče v smeri vakuuma?

Na ta način se vlaga izloča veliko lažje pri nižjih temperaturah, kar je optimalno za ohranjanje hranilnih snovi, ogromno pa se poveča sama hitrost sušenja.
Profesionlani sistemi delujejo na tak način, imajo pa še lovilce arom...
cero
 
Prispevkov: 2016
Pridružen: 18 Jan 2015, 22:39
Kraj: Vipava
Zahvalil se je: 215 krat
Prejel zahvalo: 440 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 45

Re: Sušenje

OdgovorNapisal/-a javr » 21 Sep 2018, 22:41

se dobijo tudi kuhinjski vakuumski, torej za domačo uporabo ?
___
Uporabniški avatar
javr
 
Prispevkov: 1684
Pridružen: 17 Jan 2015, 22:06
Zahvalil se je: 99 krat
Prejel zahvalo: 165 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 36

Re: Sušenje

OdgovorNapisal/-a javr » 24 Okt 2018, 07:12

jabolka, 16 ur pri 70°C, prvi vtisi: po 5 urah so spodnji trije pladnji praktično suhi, zgornja dva pa se nista še niti začela sušiti. Bo treba najbrž znižati temperaturo in po polovici pretečenega časa predevati spodnje in zgornje pladnje.
Glede na vse večjo "popularnost" mikroplastike: verjetno se je pri takšnih napravah naješ kar nekaj ?
Priponke
20181023_190012.jpg
20181023_192116.jpg
___
Uporabniški avatar
javr
 
Prispevkov: 1684
Pridružen: 17 Jan 2015, 22:06
Zahvalil se je: 99 krat
Prejel zahvalo: 165 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 36

Re: Sušenje

OdgovorNapisal/-a SimonS » 24 Okt 2018, 16:01

Jaz jabolka sušim pri 60st in gledam, da pade vlažnost na 20%. Imam pa interno mešanje zraka, tako da je enakomirno posušeno. Edino kar mi dela težave je, če krhli niso enaki. V tem primeru se bolj drobni lahko presušijo
In eno od pravil je, da se jabolk NE lupi!
SimonS
 
Prispevkov: 2002
Pridružen: 19 Jan 2015, 20:08
Kraj: Kobarid
Zahvalil se je: 280 krat
Prejel zahvalo: 367 krat
Uporabnika povabil: mucek
Število neizkoriščenih povabil: 38

Re: Sušenje

OdgovorNapisal/-a VolkD » 24 Okt 2018, 16:12

SimonS je napisal/-a:In eno od pravil je, da se jabolk NE lupi!
+1
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 41624
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 9023 krat
Prejel zahvalo: 5133 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Sušenje

OdgovorNapisal/-a javr » 25 Okt 2018, 20:04

ta jabolka so bila precej zdelana od toče, škodljivcev, bolezni, in jih je bilo treba olupiti, drugače so krhlji grenki namesto sladko-kisli
___
Uporabniški avatar
javr
 
Prispevkov: 1684
Pridružen: 17 Jan 2015, 22:06
Zahvalil se je: 99 krat
Prejel zahvalo: 165 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 36

Re: Sušenje

OdgovorNapisal/-a javr » 01 Nov 2018, 19:59

ali se kje v SLO dobi tale mašina ?
https://youtu.be/j7zlg4usyf4?t=1m15s
___
Uporabniški avatar
javr
 
Prispevkov: 1684
Pridružen: 17 Jan 2015, 22:06
Zahvalil se je: 99 krat
Prejel zahvalo: 165 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 36

Re: Sušenje

OdgovorNapisal/-a javr » 01 Nov 2018, 20:21

že našel, pa ne morem prispevka brisati
___
Uporabniški avatar
javr
 
Prispevkov: 1684
Pridružen: 17 Jan 2015, 22:06
Zahvalil se je: 99 krat
Prejel zahvalo: 165 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 36

Re: Sušenje

OdgovorNapisal/-a alividmar » 01 Nov 2018, 20:22

Uporabniški avatar
alividmar
 
Prispevkov: 625
Pridružen: 18 Jan 2015, 08:43
Kraj: Postojna
Zahvalil se je: 50 krat
Prejel zahvalo: 152 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 18

Re: Sušenje

OdgovorNapisal/-a sars » 05 Nov 2018, 19:50

Mene pri tem Gorenjevem moti to, da po 19,5 urah ugasne in ga moram ponovno vklopit. Sušim čilije, po 2-3 dni skupaj na 50 stopinj.
Lp Sars
Uporabniški avatar
sars
 
Prispevkov: 176
Pridružen: 18 Jan 2015, 20:04
Kraj: Vransko
Zahvalil se je: 26 krat
Prejel zahvalo: 20 krat
Uporabnika povabil: Slowfly
Število neizkoriščenih povabil: 7

Re: Sušenje

OdgovorNapisal/-a javr » 09 Nov 2018, 12:15

Nabavil lupilnik / rezalnik .
Ocena:
- vakuumsko držalo ne drži ne glede na gladkost / robatost delovne površine;
- nastaviti lupilni nož je utopija; ali reže pregloboko, ali pa se zabija;
- rezalni nož: deluje kot mora.

Zgleda da gre za več izvedb teh strojčkov, čeprav na zunaj zgledajo vsi enako. Na Youtube se najdejo videi, v katerih s temi strojčki brez problemov obdelujejo jabolka vseh mogočih oblik in velikosti, v enem primeru ga nekdo žene celo z baterijskim vrtalnikom.
Se nakup splača ? Rezalni del vsekakor. Če pa želite jabolka tudi lupiti ter strojček imeti dobro pritrjen na podlago, pa mogoče raje kakšen dražji model.
___
Uporabniški avatar
javr
 
Prispevkov: 1684
Pridružen: 17 Jan 2015, 22:06
Zahvalil se je: 99 krat
Prejel zahvalo: 165 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 36

Re: Sušenje

OdgovorNapisal/-a javr » 15 Nov 2018, 14:31

možno, da so krhlji z olupki bolj zdravi, je pa olupek po končanem sušenju precej "usnjen", tako da jih bom najbrž sušil pol z olupki, pol pa brez.
___
Uporabniški avatar
javr
 
Prispevkov: 1684
Pridružen: 17 Jan 2015, 22:06
Zahvalil se je: 99 krat
Prejel zahvalo: 165 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 36


Vrni se na Zelena elektronika - pametno vrtičkarstvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost