analiza zemlje

Vsi se po malo ukvarjamo tudi z drugimi hobiji, eden takih je nedvomno vzgoja rastlin.
"Čudež življenja" je vsekakor ena od stvari, ki nikogar ne pusti ravnodušnega. Ni torej razloga, da bi tudi pri nas ne imeli takega kotička.

Moderator: Proteus

analiza zemlje

OdgovorNapisal/-a cero » 17 Mar 2020, 15:19

Ob brsknju po spletu, sem naletel na to seminarsko nalogo.
V njej so opisane metode določanja hranil v zemlji.
Zanimiva se mi zdi predvsem metoda določanja PH zemlje, mislimda je izvedljiva tudi doma

Tule je postopek vzorčenja:

Vzorčimo s pomočjo sonde. Sondo si je možno sposoditi pri kmetijskem svetovalcu, lahko pa se vzorči tudi z ozko lopato (štiharico). Pedološko neizenačene parcele razdelimo po značilnih talnih lastnostih, povprečen vzorec pa vzamemo iz vsakega dela posebej. Povprečni vzorec tal pripravimo z združevanjem podvzorcev (cca 15 - 20 po hektarju), ki jih odvzamemo na več odvzemnih mestih (po parceli se premikamo v obliki črke W).

Pri izbiri odvzemnih mest se je potrebno izogibati vhodov na parcelo, razkladalnih in nakladalnih mest mineralnih gnojil in sredstev za varstvo rastlin, raznih deponij organskih gnojil, robov zemljišč, poti in delov zemljišč, ki se pedološko, vizualno ali na kakršen koli način razlikujejo od ostalih delov površin. Travno rušo na mestu vzorčenja odstranimo. Pomembno je, da vzorec vzamemo iz celotne priporočene globine. Globina vzorčenja je odvisna od vrste kmetijskih rastlin:

travniki in pašniki do globine 6 cm,
pri vrtninah do globine 10 cm,
na njivah do globine ornice ( 30 cm),
v trajnih nasadih (sadovnjaki, vinogradi,oljčniki) iz globine 0 – 40 cm.

Za analizo zadostuje 0,30 do 0,50 kg zemlje.
Tako opremljene vzorce lahko dostavite osebno v laboratorij, jih pošljete po pošti ali jih pustite na najbližji enoti kmetijske svetovalne službe in bodo oni dostavili vzorec v laboratorij.

Analiza zemlje je osnova uspešnega kmetovanja. Ne samo za kmete z intenzivno pridelava ampak tudi za vrtičkarje, saj prav v primeru ljubiteljskega vrtnarjenja pogosto opažamo prekomerno oz. ekstremno založenost zemlje, kar se lahko odraža tudi kot težava pri rasti, rodnosti in kvaliteti zemlje.
Priponke
analiza zemlje.pdf
(970.98 KiB) Prenešeno 19 krat
cero
 
Prispevkov: 2072
Pridružen: 18 Jan 2015, 22:39
Kraj: Vipava
Zahvalil se je: 225 krat
Prejel zahvalo: 442 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 45

Vrni se na Zelena elektronika - pametno vrtičkarstvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov