Moderator: Proteus
GJ je napisal/-a:Beseda "flanci" je hrvaška beseda oziroma izpeljanka.
GJ je napisal/-a:Naša izpeljankapa je "flanca" oziroma množina "flance",
GJ je napisal/-a:Pravilno slovenska beseda pa je sadika!
gumby je napisal/-a:"flance" je nemška beseda (Pflanze), pomeni pa rastlino. Tako čisto mimogrede...
s54mtb je napisal/-a:gumby je napisal/-a:"flance" je nemška beseda (Pflanze), pomeni pa rastlino. Tako čisto mimogrede...
Od tod pride "rožice saditi" ali "flancati".
carli je napisal/-a:Flanci je ziher slovensko, ker drugi dvojine ne poznajo.
s54jp je napisal/-a:Pojdi na 24UR.com,...
borisz je napisal/-a:Kupiš dober paradižnik ali papriko v Hoferju ali Lidlu. Spraviš seme in poseješ. To je za začetek, potem pa imaš svojega za naprej.
s54jp je napisal/-a:Vedno ko sem kupil sadike, verjetno vzgojene iz semena hibridov, z veliko umetnega gnojila, sadike so bile močne, koreninski sistem bolj slab, v zelo malo zemlje. Nikoli nisem vedel ali bo kaj na njih zraslo, ali ne, in kaj bo zraslo, kakšno bo...veliko vprašajev je bilo...
Včasih se je le nekaj posrečilo...
borisz je napisal/-a:Meni je ratalo s semeni in sem vesel.
borisz je napisal/-a:Meni je ratalo s semeni in sem vesel.
borisz je napisal/-a:Enkrat sem dobil seme nekega divjega paradižnika. Droben, nikoli bolan, se sam zaseje.
VolkD je napisal/-a:Saj je enostavno. Ne kompliciraj z gnojili. Dokler je rastlina mala in nežna, jo močno gnojilo lahko ubije.
VolkD je napisal/-a:Jaz sadim malo bolj zgodaj, zato pa ne gnojim nič. Naj strada!
VolkD je napisal/-a: V 2l vode iz vodnjaka dam en kurjek. To pomeni za veliko žlico kokošjega gnoja.
Ne gre zato, da bi hirala, temveč zato, da naredi boljši koreninski sistem s tem, da išče naprej po zemlji.s54jp je napisal/-a:In za kaj bi po tem sadika stradala, hirala?
s54jp je napisal/-a:VolkD je napisal/-a: V 2l vode iz vodnjaka dam en kurjek. To pomeni za veliko žlico kokošjega gnoja.
To nikakor ni dobro. Ali si pa pozabil napisati da je ta "gnoj" odstal 6 mesecev do enega leta ali več, da bakterije naredijo svoje.
Za ka sem se vpiknil v to?
Za to ker stroka priporoča da se svež hlevski gnoj NIKOLI ne uporabi na njivi, ker naredi precej škode (več škode kot koristi, na kratek rok, za šele naslednje leto korist HI!) .
kobranka je napisal/-a:Mah saj me je še sexat minilo tako, da izgleda precej "obetavno". Najbolje, da kar kapljično namakanje naredim.
Dobro bom vsaj z vodo zalival, ker je problem pociljat pri teh majhnih rastlinah, da bi pustil zelene dele primiru.
VolkD je napisal/-a:Ne gre zato, da bi hirala, temveč zato, da naredi boljši koreninski sistem s tem, da išče naprej po zemlji.
VolkD je napisal/-a: Paradižnik ti je prerastel.
s54jp je napisal/-a: Rastlinica itak išče po zemlji, vem ko sem presajal, kakšne so koreninice.
Protoncek je napisal/-a:S sestro sva šla lani v bližnjo vrtnarijo in vzela volovsko srce (ta je bolj mesnat) in eno sorto, ki raste v grozdih, je pa normalno velik (ta je bolj sočen, naredi boljši kis v solati). Imela sva 5-6 rastlin pa smo se najedli paradajza ter se dodatno naredili tam 30-40 kozarčkov ketchupa. Za letos bom poskusil najti še kakšen pelati sorto, če dobim, da naredimo še kaj pelati omake. Resda ga imamo v malem rastlinjaku, a je rastel in dajal sadove pozno v jesen, ko večina ni imela več.
Če ne boš nehal jokat, te pridem danes obiskat !s54mtb je napisal/-a:Del tega tudi čaka za trasport v okolico Divače, pa bo verjetno lažje poslati pridelek....
VolkD je napisal/-a:Če imaš pameten razlog za gibanje te ne bo nihče ustavljal.
Še posebej to velja za s54jp.
Proteus je napisal/-a: Ti ne pozaš ustroja države, tistih čisto osnovnih reči n.pr. kdo je v državi za kaj odgovoren.
VolkD je napisal/-a:Če imaš pameten razlog za gibanje te ne bo nihče ustavljal.
Še posebej to velja za s54jp.
Ja 22 km stran sem bil,... pa nisem upal priti, ker je telefon zvonil v prazno. Škoda, pa drugič.VolkD je napisal/-a:Če ne boš nehal jokat, te pridem danes obiskat !s54mtb je napisal/-a:Del tega tudi čaka za trasport v okolico Divače, pa bo verjetno lažje poslati pridelek....
Protoncek je napisal/-a:Ni pa dovoljeno iti k tašči na obisk samo tako, na pivo, (ali pa da jo po dolgem času spet malce raz**zdiš), razen če je potrebna pomoči. Samo na pivce pa ni dovoljeno iti nikamor, kaj šele k tašči.
cero je napisal/-a:Izven Slovenije, še posebej šengena, pa se stvari bolj zakomplicirajo ampak,
Namesto jamranja in obtoževanja drugih bi lahko za začetek poklical to številko in povprašal če obstaja kakšna možnost tudi zate:
VolkD je napisal/-a:Ja 22 km stran sem bil,... pa nisem upal priti, ker je telefon zvonil v prazno. Škoda, pa drugič.VolkD je napisal/-a:Če ne boš nehal jokat, te pridem danes obiskat !s54mtb je napisal/-a:Del tega tudi čaka za trasport v okolico Divače, pa bo verjetno lažje poslati pridelek....
Nobenih lukenj, le prebrat je treba vse in seveda razumet.s54jp je napisal/-a:Daj to malo razloži kako naj pridem do svojega vrta če ne morem do Šoštanja ali Celja, a da Dobovca ne omenjam (in naprej).
Vrni se na Zelena elektronika - pametno vrtičkarstvo
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost