Napisal/-a VolkD » 28 Jul 2019, 11:19
Na krasu ni izvirov. So samo vodnjaki, ki zbirajo deževnico.
Zgodovina tega je zelo zanimiva.
Vodnjak/zbiralnik je na krasu dragocenost. Ni imela vsaka hiša vodnjaka, zato so bili vaški vodnjaki. Tu so vodo dobili tisti, ki niso imeli svojega. Vaški vodnjaki so bili ponavadi zelo veliki. V naši vasi je "komunska štirna" globoka preko 15m. Je okrogla premera 5,5m. Zdaj je zaprta, na vrhu pa je le okrasni del, ki pa je zaradi varnosti, predvsem otrok, zaklenjen. Problem takega vodnjaka je napajanje. Včasih je to bilo z vseh okoliških streh, pa tudi s potoka, če je pritekel. Menda je bil kar pogost, zdaj ga že nekaj let ni, predtem pa ga več kot 20 let ni bilo. Voda pač izgine po kraških jamah.
Naš vodnjak je nastal po spletu par naključij. Sosedu, že zdavnaj pokojnem, se je podrlo majhno podkleteno poslopje. Kamenje so potem porabili za gradnjo druge hiše. Ostala je samo jama.
kakih 500m stran se je na ovinku prevrnil tovorjak s cementom. Preden so uspeli priti z drugim tovornjakom se je konkretno ulilo in vse je bilo mokro. Cement ni bil več za prodajo, pa so rekli, da lahko vsak odnese kolikor potrebuje. Pokojni oče moje žene je tako na hitro dogovoril, da kupi teren z že narejeno jamo in domov pripeljal na lojtranem vozu precej cementa. Ta je naredil cemetni oklep in morali so ga razbijati, da so prišli do uporabnega dela.
Pesek so nastrgali kar na cesti. Jamo so očistili in ometali. Štirna je bila rojena.
Kasneje sem jo jaz moral obnavljati. Tisti cemet ni bil imena vreden. Ob vsakem dogodku je zadeva popustila. Ko so zidali nekaj na železnici so bile mine, ko so delali avtocesto so bile mine, ko je soseda sebi delala vodnjak, ko so mimo vasi peljali vodovod,...
No včasih pa tudi kar tako, ker se mu je "zluštalo". In smo metali noter otrobe. Ti so se potem zbirali na mestu kjer je puščalo. Potem pa najprej ven vodo, potem še blato in vse ostalo. Tako smo ga ne vem kolikokrat obnovili. Meni je bilo potem tega počasi dovolj in sem na račun prostornine (prej je bil 3,2x3,5m) naredil delo enkrat za vselej. Zdaj drži. Če ima kaj.
Danes preko noči se je nateklo za 117cm vode. Torej nekje 10m3. Za letošnje poletje in moj vrt bi moralo biti dovolj.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net