Osem že skoraj pozabljenih(spregledanih) jedi

Vsi se po malo ukvarjamo tudi z drugimi hobiji, eden takih je nedvomno vzgoja rastlin.
"Čudež življenja" je vsekakor ena od stvari, ki nikogar ne pusti ravnodušnega. Ni torej razloga, da bi tudi pri nas ne imeli takega kotička.

Moderator: Proteus

Osem že skoraj pozabljenih(spregledanih) jedi

OdgovorNapisal/-a valter » 16 Mar 2015, 15:00

Jedi , ki se jih lahko sami pripravimo in imajo zdravilne učinke..
1. Rdeča pesa

Rdeča pesa je prava zakladnica folne kisline, zato je priporočljiva za nosečnice. Rdeči pigmenti v njej pa so antioksidanti, ki pomagajo proti številnim rakavim obolenjem. Preprečuje slabokrvnost, saj vsebuje veliko železa.

Jejte jo: surovo, naribano v solati; lahko iztisnete sok rdeče pese, vendar naj ne bo toplotno obdelan, saj s tem izgubi veliko hranljivih snovi.


2. Ječmen ali ješprenj

Ima nizek glikemični indeks in je bogat z vlakninami. Znižuje stopnjo holesterola, pomaga pri prebavi, je zelo dober vir niacina, ki varuje srce, zaradi antioksidantov zaustavlja staranje in preprečuje raka dojk.

Jejte ga: v dobrem starem ričetu; lahko skuhate tudi okusno rižoto ali pa ga dodate k jutranjim kosmičem.


3. Sardine

Vsebujejo maščobne kisline omega 3, so zakladnica kalcija, vsebujejo pa tudi fosfor, magnezij, cink, kalij in železo. Vsebujejo tudi vitamine skupine B.

Jejte jih: pečene, v konzervi (da, tudi take so zdrave, vendar izberite tiste v olivnem olju), naredite ribji namaz (z gorčico, da ne bo premastno), dodajte jih k testeninam …


4. Ajda

Njeni proteini znižujejo holesterol, uravnavajo krvni sladkor in znižujejo krvni tlak. Je zelo dobro živilo, če ste alergični na gluten ali imate celiakijo. Vsebuje veliko vlaknin, bogata pa je tudi z minerali: cinkom, bakrom in magnezijem. Vsebuje flavonoide, antioksidante, ki varujejo srce.

Jejte jo: v ajdovem kruhu, kot rižoto, kašo, dodatek k jutranjim kosmičem ...


5. Feferoni

Tako zeleni kot rdeči vsebujejo snovi, ki so naravni analgetiki. Bogati so z antioksidanti (betakaroten, flavonoidi, vitamin C), zato preprečujejo srčne težave in rakava obolenja. Pomagajo tudi pri glavobolu, zamašenem nosu (zaradi antibakterijskih sestavin), sinusitisu in alergijah. Zdravijo trebušne bolečine in celo drisko. Poleg tega so »kurilci« maščob in pogosto uspešna sestavina tablet za hujšanje.

Jejte jih: v omakah, solatah, juhah, kot začimbo k mesnim in zelenjavnim jedem …


6. Leča

Je zelo proteinska hrana, bogata z vitamini in polna vlaknin. Ima nizek glikemični indeks, tako da uravnava krvni sladkor. Je zelo dober vir kalija in tako preprečuje zvišan krvni tlak in srčne bolezni. Bogata je s flavonoidi in vsebuje antioksidant, ki je veliko učinkovitejši kot vitamin E. Deluje proti staranju, saj spodbuja nastanek kolagena.

Jejte jo: v juhah, kot dodatek k solatam, lečin pire uporabite kot dodatek mesnim in zelenjavnim jedem …


7. Suhe slive

Vsebujejo antioksidante, spadajo med živila, ki zavirajo delovanje prostih radikalov. So zelo bogate z vitaminom A, vlakninami in kalijem. Normalizirajo stopnjo sladkorja v krvi, znižujejo holesterol in preprečujejo diabetes. Pomagajo tudi pri hujšanju, saj dajejo občutek sitosti. Lajšajo težave s prebavo. Prav tako pomagajo pri vsrkavanju železa. Preprečujejo nastanek rakavih obolenj, posebej raka na dojkah v postmenstruacijski dobi.

Jejte jih: vsako jutro kot dodatek k jutranjim kosmičem, same, kot prigrizek s kozjim sirom in pršutom …


8. Zelje

Zaradi antioksidantov preprečuje rakava obolenja. Blaži glavobole, razstruplja telo in ima očiščevalni učinek. Ureja prebavo. Še posebej priporočljivo je za ženske, saj zmanjšuje možnost raka na dojkah, preprečuje pa tudi pljučnega in črevesnega raka ter raka na jajčnikih. Vsebuje vrsto vitaminov in mineralov, največ vitamina K, vitamina C, magnezija in vitaminov skupine B.

Jejte ga: svežega ali kislega kot solato in dodatek k sendvičem, kuhano kislo zelje pa kot prilogo k mesu, pijte zeljnico

Upam da sem vas prepričal..
valter
 
Prispevkov: 298
Pridružen: 21 Jan 2015, 11:52
Kraj: Lokev
Zahvalil se je: 63 krat
Prejel zahvalo: 66 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 8

Re: Osem že skoraj pozabljenih(spregledanih) jedi

OdgovorNapisal/-a Proteus » 16 Mar 2015, 15:07

Kako to misliš skoraj pozabljene in spregledane jedi?
Jaz bi prej rekel da t.i. sodobni "nutricisti" odkrivajo toplo vodo.
Uporabniški avatar
Proteus
 
Prispevkov: 2417
Pridružen: 18 Jan 2015, 01:31
Kraj: Planet Zemlja
Zahvalil se je: 235 krat
Prejel zahvalo: 460 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 81

Re: Osem že skoraj pozabljenih(spregledanih) jedi

OdgovorNapisal/-a valter » 16 Mar 2015, 15:13

Večina nas misli , da pomagajo samo tabletke ;)
valter
 
Prispevkov: 298
Pridružen: 21 Jan 2015, 11:52
Kraj: Lokev
Zahvalil se je: 63 krat
Prejel zahvalo: 66 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 8

Re: Osem že skoraj pozabljenih(spregledanih) jedi

OdgovorNapisal/-a s55ei » 16 Mar 2015, 15:18

valter je napisal/-a:Jejte ga: svežega ali kislega kot solato in dodatek k sendvičem, kuhano kislo zelje pa kot prilogo k mesu, pijte zeljnico

Upam da sem vas prepričal..


V sendviču mora biti pa res zdravilno... :mrgreen:
Lep pozdrav, Marko
s55ei
 
Prispevkov: 871
Pridružen: 18 Jan 2015, 22:55
Kraj: Postojna
Zahvalil se je: 282 krat
Prejel zahvalo: 116 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 11

Re: Osem že skoraj pozabljenih(spregledanih) jedi

OdgovorNapisal/-a valter » 16 Mar 2015, 15:33

s55ei je napisal/-a:
valter je napisal/-a:Jejte ga: svežega ali kislega kot solato in dodatek k sendvičem, kuhano kislo zelje pa kot prilogo k mesu, pijte zeljnico

Upam da sem vas prepričal..


V sendviču mora biti pa res zdravilno... :mrgreen:

No vzemimo to z pozitivne strani , Ublaži negativne (škodljive) učinke sendviča ;)
valter
 
Prispevkov: 298
Pridružen: 21 Jan 2015, 11:52
Kraj: Lokev
Zahvalil se je: 63 krat
Prejel zahvalo: 66 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 8

Re: Osem že skoraj pozabljenih(spregledanih) jedi

OdgovorNapisal/-a leonk » 16 Mar 2015, 16:43

Pred cca 10 dnevi so imeli za malico v šoli polento z mlekom.
V drugem razredu je žal samo moj mlajši poznal to jed.

L.
leonk
 
Prispevkov: 568
Pridružen: 18 Jan 2015, 01:31
Kraj: Jesenice
Zahvalil se je: 108 krat
Prejel zahvalo: 68 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 16

Re: Osem že skoraj pozabljenih(spregledanih) jedi

OdgovorNapisal/-a javr » 17 Mar 2015, 07:49

vendar naj ne bo toplotno obdelan, saj s tem izgubi veliko hranljivih snovi
to me vedno zanima, kadar naštevajo vse zdravilne in čudodelne lastnosti raznih živil: je bila analiza delana na surovem ali kuhanem vzorcu ? To nikoli ne napišejo.
___
Uporabniški avatar
javr
 
Prispevkov: 1187
Pridružen: 17 Jan 2015, 22:06
Zahvalil se je: 58 krat
Prejel zahvalo: 93 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 21

Re: Osem že skoraj pozabljenih(spregledanih) jedi

OdgovorNapisal/-a VolkD » 27 Mar 2015, 00:35

Add 1: Rdečo peso jemo kuhano in vloženo v kozarce. Jaz osebno ne maram janeža oziroma kimla( to dvoje mešam), ki ga nekateri dajo v tako vloženo peso.
Surova ima pač okus po pesi in nič več. Jaz sem bolan človek, in za zdravne nimam namena še naprej trpeti. In okus po pesi mi pač ni všeč!
Add 2: To je priljubljena hrana pri naši hiši. Saj ne boste verjeli, a jedo ga celo naše mačke. In to tako, da je očitno da to jed obožujejo! ( verjetno zato, ker se v njej kuha tudi kaj mesnatega)
Add 3: Zelo redko. Razlog je v tem, da so ribe dobre, le ko so res sveže. Pod sveže štejem kako uro, največ dve, lahko še tri več pa ne, od časa, ko so bile ulovljene. Taka riba ne potrebuje ničesar. Je sama dovolj dobra. Torej kaplica olivnega olja in to je vse. Tudi sol je odveč, saj je plavala v morju, ...
Add 4: Ajdov kruh. Poredko, ker se ga v mojem okolju ne dobi. Ostalo mi ni poznano. Bo treba narediti kaj na tem področju.
Add 5: Hmm,... feferoni ali čili ?
Add 6: Leča ni ravno običajna v naših krajih. Zelo redko jo uporabimo, pa še to kot jed, zraven kake druge, ki ima močan okus. Leča sama je namreč precej nevtralna.
Add 7: Suhe slive so najboljše, če so prelite s čokolado! Ža jaz tega ne smem :( Ampak se včasih švercam. Ker pač čokolade ne smem, se zadovoljim tudi s tem, da je jabolčni kompot za razred boljši, če v njem plava tudi nekaj sliv. Suhe slive so tudi odlično zdravilo proti zaprtju. Preko noči jih namočimo v vodi in potem to vodo popijemo.
Add 8: Zelje je meni najbolje v solati, a mora biti res na drobno rezano. Za dodatek pa mora biti tudi nekaj fižola. Omenjena kombinacija da glavni dobitek za raketni pogon. Drugače je pa tudi jota zakon!
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 28246
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 5254 krat
Prejel zahvalo: 3652 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Osem že skoraj pozabljenih(spregledanih) jedi

OdgovorNapisal/-a javr » 27 Sep 2017, 19:58

Add 3: Zelo redko. Razlog je v tem, da so ribe dobre, le ko so res sveže. Pod sveže štejem kako uro, največ dve, lahko še tri več pa ne, od časa, ko so bile ulovljene. Taka riba ne potrebuje ničesar. Je sama dovolj dobra. Torej kaplica olivnega olja in to je vse. Tudi sol je odveč, saj je plavala v morju, ...
v čem je razlika med pripravo rib za v konzervo npr. "tuna Rio Mare" ali "sardine Eva" in sušijem ?
___
Uporabniški avatar
javr
 
Prispevkov: 1187
Pridružen: 17 Jan 2015, 22:06
Zahvalil se je: 58 krat
Prejel zahvalo: 93 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 21

Re: Osem že skoraj pozabljenih(spregledanih) jedi

OdgovorNapisal/-a Kroko » 27 Sep 2017, 20:09

Pravilno zamrznjena riba je bolj sveža od tiste iz ribarnice. Preden riba pride v ribarnico že smrdi. Na zamrzovalnih ribiških ladjah pa je zamrznjena takoj ko je ujeta. Zato najraje jem ribe, ki sem jih videl še žive ali pa globoko zamrznjene iz take ladje.
http://www.planet-cnc.com poskakuješ na eni nogi in žvižgaš alpske podoknice Kroko was here!
Uporabniški avatar
Kroko
 
Prispevkov: 4086
Pridružen: 14 Jan 2015, 12:12
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 617 krat
Prejel zahvalo: 1318 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 243

Re: Osem že skoraj pozabljenih(spregledanih) jedi

OdgovorNapisal/-a s54mtb » 27 Sep 2017, 21:06

Sploh super so pitane ribe iz gojitvenih bazenov blizu obale. Mastne, smrdijo po mulju, pa se kake fine tezke elemente imajo v sebi.
s54mtb
 
Prispevkov: 8166
Pridružen: 15 Jan 2015, 01:10
Zahvalil se je: 1066 krat
Prejel zahvalo: 2604 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 62

Re: Osem že skoraj pozabljenih(spregledanih) jedi

OdgovorNapisal/-a VolkD » 27 Sep 2017, 21:55

Bil sem en cel dan na lovu z ekipo koče. Barki je ime Deklica in je privezana v Kopru. Marsikaj se je ulovilo in marsikaj je šlo, verjeli ali ne, takoj v led. Gajbice so imele kake 30 % rib, ostalo je bil led. Pa so bile ribe namenjene v lokalne ribarnice.

In kljub temu so fantje enkrat ob petih popoldan rekli dovolj je gremo domov. Jaz pa :shock: Namreč barka sploh ni šla na pomol. In še bolj čudno, spet so vrgli mrežo.
Kaj je pa to? vprašam.

Ja zase moramo nalovit svežo ribo je bil odgovor in dobil sem kake 5kg sardin. Take, ki so še migale.

Nikoli več nisem jedel takih.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 28246
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 5254 krat
Prejel zahvalo: 3652 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Osem že skoraj pozabljenih(spregledanih) jedi

OdgovorNapisal/-a Kroko » 28 Sep 2017, 13:05

Ne na led, ribo je treba takoj globoko zamrznit.
http://www.planet-cnc.com poskakuješ na eni nogi in žvižgaš alpske podoknice Kroko was here!
Uporabniški avatar
Kroko
 
Prispevkov: 4086
Pridružen: 14 Jan 2015, 12:12
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 617 krat
Prejel zahvalo: 1318 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 243

Re: Osem že skoraj pozabljenih(spregledanih) jedi

OdgovorNapisal/-a S53AL » 30 Sep 2017, 16:16

Kaj pa lahko poviša Trombocite? Bol mi dohtari svetujejo kaj naj jem, slabše je (imam precej prenizke). :_helpsos
http://www.zimazakon.si/forum
Uporabniški avatar
S53AL
 
Prispevkov: 1397
Pridružen: 28 Jan 2015, 00:35
Kraj: Črnomelj, JN75
Zahvalil se je: 545 krat
Prejel zahvalo: 63 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 11

Re: Osem že skoraj pozabljenih(spregledanih) jedi

OdgovorNapisal/-a VolkD » 30 Sep 2017, 17:44

S53AL je napisal/-a:Kaj pa lahko poviša Trombocite? Bol mi dohtari svetujejo kaj naj jem, slabše je (imam precej prenizke). :_helpsos

Načeloma jej vso listnato zelenjavo.
Ni pa prehrana edini dejavnik pomanjkanja teh ploščic. Lahko je še kup drugih razlogov. Od prirojene napake pa do pomanjkanja serije B vitamonov. Zdravnik bi te moral poslati na preiskave, da najde razlog trombocitopenije.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 28246
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 5254 krat
Prejel zahvalo: 3652 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Osem že skoraj pozabljenih(spregledanih) jedi

OdgovorNapisal/-a bpavsic » 30 Sep 2017, 20:27

Tudi meni te zadeve niso ravno "pozabljene".

1. Rdeča pesa
Jemo jo v solati, naribana pesa na "čips" + hren + jabolka + malce rdečega vina... mnjami.

2. Ječmen ali ješprenj
Ričet, jemo večkrat, ampak ne prepogosto, ker ga sam preveč ne maram. Pa še spominja me na tisti vic, ko učiteljica v šoli vpraša otroke kaj so jedli za kosilo. Vsi so jedli zrezke, pomfri, itd... samo Janezek je jedel ričet. Naslednji dan spet isto. Potem pa Janezek potarna mamici doma, da naj skuha kaj drugega, ker ga sošolci že zafrkavajo. Mamica pa reče, da nimajo denarja za zrezke in da se pač naj zlaže. Ko učiteljica tretji dan vpraša, kaj so jedli prejšnji dan, Janezek veselo reče zrezke. Učiteljica odvrne "lepo, in koliko si jih pojedel". Janezek pa pravi "2 šefli" :)

3. Sardine
Vsako leto na morju praktično 3 tedne skoraj vsak dan, zjutraj takoj z ladje. Čez leto pa v konzervah. Sardine ali pa skuše. No pa večkrat naredim suši z divjim lososom (koliko je res divji, ne vem) ali pa rakčevimi repki.

4. Ajda
Zadnjih 10 let ne vem, če je bila katera nedelja brez ajdovih žgancev za zajtrk. Je neke vrste "tradicija" :) Delam pa jih sam in to na koroški način z malo modifikacijami. Ajdovo + nekaj polnozrnate moke (5:1) na suho segrevam (da izpari cela vlaga) in se precej segreje, posebej zavrem vodo + kokosovo olje + malo soli. Nato samo vodo vlijem v moko, premešam in že jemo.

5. Feferoni
Skoraj vedno ob sendviču, čilije/habanerote pa posušene v drugih jedeh

6. Leča
Priznam... ne vem, če sem jo kdaj jedel...

7. Suhe slive
Jem velikokrat, poleg suhih jabolk, oreščkov, pistacije itd... (namesto čipsov, bobi-palčk itd...)

8. Zelje
Velikokrat v solati, skoraj vedno s sardelicami na morju. Ravno tako v kakih sarmah itd...
My brain has too many windows open.
bpavsic
 
Prispevkov: 501
Pridružen: 22 Jan 2015, 15:46
Kraj: MB / MS
Zahvalil se je: 103 krat
Prejel zahvalo: 140 krat
Uporabnika povabil: gumby
Število neizkoriščenih povabil: 143

Re: Osem že skoraj pozabljenih(spregledanih) jedi

OdgovorNapisal/-a s54mtb » 30 Sep 2017, 20:48

Letos ne bo ajdovega kruha z orehi.
s54mtb
 
Prispevkov: 8166
Pridružen: 15 Jan 2015, 01:10
Zahvalil se je: 1066 krat
Prejel zahvalo: 2604 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 62

Re: Osem že skoraj pozabljenih(spregledanih) jedi

OdgovorNapisal/-a S53AL » 01 Okt 2017, 00:14

VolkD je napisal/-a:
S53AL je napisal/-a:Kaj pa lahko poviša Trombocite? Bol mi dohtari svetujejo kaj naj jem, slabše je (imam precej prenizke). :_helpsos

Načeloma jej vso listnato zelenjavo.
Ni pa prehrana edini dejavnik pomanjkanja teh ploščic. Lahko je še kup drugih razlogov. Od prirojene napake pa do pomanjkanja serije B vitamonov. Zdravnik bi te moral poslati na preiskave, da najde razlog trombocitopenije.


Ma saj hodim od do, pa mi nobeden ne zna pojasnit.(izvidi - neopredeljeno) :tappingfoot
http://www.zimazakon.si/forum
Uporabniški avatar
S53AL
 
Prispevkov: 1397
Pridružen: 28 Jan 2015, 00:35
Kraj: Črnomelj, JN75
Zahvalil se je: 545 krat
Prejel zahvalo: 63 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 11

Re: Osem že skoraj pozabljenih(spregledanih) jedi

OdgovorNapisal/-a Iztok » 01 Okt 2017, 10:46

Česna pa nič ne omenjate?

Res, da ni prijetnega vonja, je pa učinkovit naravni antibiotik iz domačih logov.

Vsaj zame ribe brez tržaške omake ali zelena solata brez česna ni tisto pravo :_dunno
Uporabniški avatar
Iztok
 
Prispevkov: 1600
Pridružen: 04 Feb 2015, 02:00
Kraj: LJ
Zahvalil se je: 346 krat
Prejel zahvalo: 313 krat
Uporabnika povabil: Proteus
Število neizkoriščenih povabil: 60

Re: Osem že skoraj pozabljenih(spregledanih) jedi

OdgovorNapisal/-a S53AL » 01 Okt 2017, 12:02

Iztok je napisal/-a:Česna pa nič ne omenjate?

Res, da ni prijetnega vonja, je pa učinkovit naravni antibiotik iz domačih logov.

Vsaj zame ribe brez tržaške omake ali zelena solata brez česna ni tisto pravo :_dunno


Česen jem z solato, čebulo in tudi z ribami.
Mogoče je pa kis problem :_think
http://www.zimazakon.si/forum
Uporabniški avatar
S53AL
 
Prispevkov: 1397
Pridružen: 28 Jan 2015, 00:35
Kraj: Črnomelj, JN75
Zahvalil se je: 545 krat
Prejel zahvalo: 63 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 11

Re: Osem že skoraj pozabljenih(spregledanih) jedi

OdgovorNapisal/-a s54mtb » 01 Okt 2017, 16:29

Česen krepi in osvobaja.
s54mtb
 
Prispevkov: 8166
Pridružen: 15 Jan 2015, 01:10
Zahvalil se je: 1066 krat
Prejel zahvalo: 2604 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 62

Re: Osem že skoraj pozabljenih(spregledanih) jedi

OdgovorNapisal/-a Pobes » 02 Okt 2017, 22:11

Kako zdravilen je česen sem ugotovil ko sem se ukvarjal z akvaristiko. Imel sem strašne probleme z določenimi boleznimi, ki so mi ubijale ribe. Komercialne zadeve niso pomagale, pa sem dobil nasvet naj vržem dnevno porezan strok česna v vodo in ga menjujem na 24 ur. In res v 3 dneh je bilo v akvariju vse zdravo. Skoraj nisem verjel. Ko se je kdaj kazalo da bi mogoče prišla kakšna bolezen sem preventivno dal strok noter in ni bilo nobenih problemov.
Pobes
 
Prispevkov: 520
Pridružen: 17 Jan 2015, 21:51
Kraj: Ajdovščina
Zahvalil se je: 22 krat
Prejel zahvalo: 45 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 25

Re: Osem že skoraj pozabljenih(spregledanih) jedi

OdgovorNapisal/-a VolkD » 02 Okt 2017, 22:18

Ne vse čebule vsebujejo antibiotike. Ne samo česen, tudi čebula, še posebej šalotka. Tudi divji česen ima veliko antibiotikov. Zanimivo je, da prav česen uničuje tudi gljive in plesni. Je domače zdravilo proti gljivicam na nohtih in na nogah.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 28246
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 5254 krat
Prejel zahvalo: 3652 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Osem že skoraj pozabljenih(spregledanih) jedi

OdgovorNapisal/-a valter » 02 Okt 2017, 23:19

VolkD je napisal/-a:Ne vse čebule vsebujejo antibiotike. Ne samo česen, tudi čebula, še posebej šalotka. Tudi divji česen ima veliko antibiotikov. Zanimivo je, da prav česen uničuje tudi gljive in plesni. Je domače zdravilo proti gljivicam na nohtih in na nogah.

Maš kako sliko tega divjega česna ?
valter
 
Prispevkov: 298
Pridružen: 21 Jan 2015, 11:52
Kraj: Lokev
Zahvalil se je: 63 krat
Prejel zahvalo: 66 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 8

Re: Osem že skoraj pozabljenih(spregledanih) jedi

OdgovorNapisal/-a VolkD » 02 Okt 2017, 23:30

valter je napisal/-a:
VolkD je napisal/-a:Ne vse čebule vsebujejo antibiotike. Ne samo česen, tudi čebula, še posebej šalotka. Tudi divji česen ima veliko antibiotikov. Zanimivo je, da prav česen uničuje tudi gljive in plesni. Je domače zdravilo proti gljivicam na nohtih in na nogah.

Maš kako sliko tega divjega česna ?
Nimam, jo pa lahko naredim, ko pridem domov.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 28246
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 5254 krat
Prejel zahvalo: 3652 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Osem že skoraj pozabljenih(spregledanih) jedi

OdgovorNapisal/-a valter » 03 Okt 2017, 10:27

Se mi zdi , da ga je povsod ogromno . Prosim za sliko.
valter
 
Prispevkov: 298
Pridružen: 21 Jan 2015, 11:52
Kraj: Lokev
Zahvalil se je: 63 krat
Prejel zahvalo: 66 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 8

Re: Osem že skoraj pozabljenih(spregledanih) jedi

OdgovorNapisal/-a S53DZ » 03 Okt 2017, 10:41

Čemaž.
Priponke
Cemaz1.jpg
Cemaz2.jpg
Uporabniški avatar
S53DZ
 
Prispevkov: 1148
Pridružen: 18 Jan 2015, 10:58
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 200 krat
Prejel zahvalo: 385 krat
Uporabnika povabil: S52O
Število neizkoriščenih povabil: 41

Re: Osem že skoraj pozabljenih(spregledanih) jedi

OdgovorNapisal/-a Clownfish » 03 Okt 2017, 14:59

Meni se pa je "vrzota z krompirjem"
V bistu to zgleda kot nekakšen zelen pire krompir ;)
Samo "uradnega slovenskega naziva za to jed pa ne poznam.
Predvidevam, da se ta jed pripravlja in pozna samo na Krasu in naši istri.
Clownfish
 
Prispevkov: 426
Pridružen: 19 Jan 2015, 19:58
Zahvalil se je: 12 krat
Prejel zahvalo: 53 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 13

Re: Osem že skoraj pozabljenih(spregledanih) jedi

OdgovorNapisal/-a kobranka » 23 Nov 2017, 20:11

Varjetno bo kar ohrovt s krompirjem, imaš nekaj zadetkov na googlu. Je pa res, da je več podvrst ohrovta. Za slednjo jed se običajno uporablja takega v listih ali listi od glave. Cerklani mu pravijo "smakavc" ali nekaj takega, kar smo tudi mi posvojili.

Recimo v besedilu Iztoka Mlakarja - Var se, čeča je v eni kitici omenjena ta jed, smokavc.
kobranka
 
Prispevkov: 1371
Pridružen: 07 Feb 2015, 13:17
Zahvalil se je: 315 krat
Prejel zahvalo: 70 krat
Uporabnika povabil: MadMax
Število neizkoriščenih povabil: 14


Vrni se na Zelena elektronika - pametno vrtičkarstvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost

cron