Kaki vanilija

Vsi se po malo ukvarjamo tudi z drugimi hobiji, eden takih je nedvomno vzgoja rastlin.
"Čudež življenja" je vsekakor ena od stvari, ki nikogar ne pusti ravnodušnega. Ni torej razloga, da bi tudi pri nas ne imeli takega kotička.

Moderator: Proteus

Re: Kaki vanilija

OdgovorNapisal/-a VolkD » 12 Nov 2023, 18:01

Letos je bilo pa natanko 42 plodov. Zame je to premalo.
Zato sem jih kupil še dodatnih 30kg na goriškem.
IMG_20231111_172908.jpg
Človek se ne heca - ima nekaj ton kakijev.
Prodaja jih po 1€.
Če koga zanima lahko dam naslov na ZS.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani

Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 18415 krat
Prejel zahvalo: 9811 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

OdgovorNapisal/-a s54jp » 13 Nov 2023, 15:23

Včeraj je bil pri nas mraz. Očitno bom moral kaki pobrati prej kot bo odpadlo listje.
Zrel je, ker sem jih že pojedel 9.
Moje drevo je posajeno na pomlad 2021 in je komaj nekaj večje od dveh metrov.
Lani je imelo drevo samo 3 plodove, toliko da sem vedel za kaj gre. Da mi ni trgovec v drevesnici prodal mačka v žaklju.
Letos pa ... naštel sem jih 29 (plus tisti pojedeni)
To se pravi, še štiri rabim zasaditi, in bom jih imel več kot dovolj za svoje potrebe.
Sorta je "vanila".
Plodovi niso nič flekasti kot tisti ko jih je Darko kupil 30kg.
Delujejo mi grdi, takšni za vložiti v sod in z njih kuhat šnops.
Je pa pri nas enkrat čez poletje z dežjem bilo nekaj toče.
Tako da par njih imajo "poškodbico" katera se je uspešno zarasla.
Ni gnilo tam ki je toča poškodovala. Je pa samo lepotna napakica.

Ne vem kaj je to bilo, da pri sosedu so se kakiji kvarili pri samem peclju in odpadali. Ima pa precej velika drevesa, plodov pa nič.
Da bom natančen, samo 4 na enem drevesu, na drugem pa samo listje. (po navadi je nabral okoli 300 plodov)
Pravi, da so kakije napadli letos nekakšni "smrdljivci" mi temu pravimo "smrdljivi martin".
Zbadajo v plodove pri peclju, sesajo sokove, in potem začne tam gniti in plod odpade.
Moj kaki letos niso napadali, je pa oddaljen od njegovih 50m ali še manj.
Za to razmišljam, ker ga ne bom šprical, da bi ga oblekel z mrežo za žuželke. (spomladi)
Tako bi bil zaščiten delno od toče in od teh smrdljivcev.

Je pa še ena teorija, katero mi je povedal en prijatelj. (ne vem ali je resnična)
Vprašal sem ga za kaj moj kaki ima koščice, a on iz trgovine nima. A gre za isto sorto.
Pravi: če bi ga imel v plasteniku ali pod mrežo, da do njega ne morejo žuželke, tudi moj ne bi imel koščic.
Tisti kateri ima koščice, je oprašen, tisti kateri nima pa ni. Ker je rasel izolirano od žuželk.
Vem da marsikateri od vas tukaj na forumu marsikaj ve, pa naj opiše svoje izkušnje.
Z kakijem sem se prvič začel ukvarjati sedaj od kako sem se preselil na novi QTH.

Zanima me, ali kdo ima probleme z "smrdljivci" in kako jih rešuje.
Ali kakije škropi ali to rešuje na kak drug bolj sprejemljiv način.
To bi interesiralo soseda.
P.S. plodovi so lepi debeli in zdravi, kot prva kvaliteta iz trgovine.(pa brez strupov, kar ni sigurno za one iz trgovine)
Priponke
kaki01.jpg
kaki02.jpg
kaki03.jpg
kaki04.jpg
s54jp

Zahvalil se je: 333 krat
Prejel zahvalo: 357 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 70

OdgovorNapisal/-a VolkD » 13 Nov 2023, 17:22

s54jp je napisal/-a:Lani je imelo drevo samo 3 plodove, toliko da sem vedel za kaj gre. Da mi ni trgovec v drevesnici prodal mačka v žaklju.
Letos pa ... naštel sem jih 29 (plus tisti pojedeni)
To se pravi, še štiri rabim zasaditi, in bom jih imel več kot dovolj za svoje potrebe.
Ne rabiš. Bo tole tvoje drevesce zraslo in boš imel plodov kakija še preveč. No smiselno je zasaditi še kako drevo druge vrste. Dobro se obnese Typo.

s54jp je napisal/-a:Plodovi niso nič flekasti kot tisti ko jih je Darko kupil 30kg.
Delujejo mi grdi, takšni za vložiti v sod in z njih kuhat šnops.
Površina kakija je lahko povsem gladka in prav nič razpokana, a tak kaki običajno nima dobrega okusa. Tak kaki namreč ni oplojen. Izjema je vrsta čokolatino. Ta vrsta je sladka ( podobno kot vanilija, le da še bolj), tudi če ni oplojena. So pa plodovi nekoliko bolj drobni in nekako ploščati. Okus malo spominja na čokolado.
Jaz vedno izberem plodove, ki imajo razpokan olupek. Ti plodovi so veliko bolj okusni.

Načeloma kaki nima sovražnikov, vsaj ne v taki meri, da bi bilo treba generalno špricati. Za tega smrdljivca še nisem slišal, da bi bil škodljivec na kakiju. Je pa zoprn, če ga zagrabiš - potem ti gotovo ni več do kakija.
Resen škodljivec, ki dejansko povzroči odpadanje plodov je kapar, je še nekaj drugih, a se redko pojavijo. Kapar je trdovratna zadeva, ki se jo najbolje rešiš kar ročno. Papirnato brisačo v roke in podrsamo vse dele kjer se je ta zajedavec naselil. Je dosti dela, še posebej, ker je treba to potem stalno pregledovati. Dokler je drevo majhno še gre, ko zraste so pa s tem problemi. V sosednji vasi je bil tako okužen kaki. Lastnik ga je kar požagal in zakuril. Novega je nasadil na drugo parcelo.
Obstaja sicer škropivo, a je menda bolj za preventivo kot pa za zatiranje.
Se pa kaki zna braniti tudi sam, le dobre pogoje mora imeti; dovolj vode, dovolj hranil in predvsem dovolj svetlobe. Ravno zaradi slednje je treba kaki obrezati. Obrezuje se ga tako, da ima med vejami dovolj prostora, da je zračen. Tudi sadežev je potem več.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani

OdgovorNapisal/-a s54jp » 14 Nov 2023, 10:03

Površina kakija je lahko povsem gladka in prav nič razpokana, a tak kaki običajno nima dobrega okusa. Tak kaki namreč ni oplojen.

Lepo prosim, ne širit "krivo vero".
V trgovini so po navadi gladki kakiji BREZ KOŠČIC, na pogled lepi prva klasa. (verjetno neoplojeni)
Sladki, zelo okusni. Dragi tudi, prodajali so jih celo po kosih. (Lidl, Hofer)
Prav takšne bi jaz v bodoče rad, neoplojene, ne razpokane in ne flekave, okusne, sladke.

Moji kakiji so vse kriterije dosegli, razen da imajo koščice.
Teh bi se rad "izognil".
Nisi sploh prebral kaj sem zgoraj napisal. Ali si enostavno to kaj ti ni pasalo enostavno preskočil, namerno spregledal.

Ko sem pa bil v Inter*Šp. v MS, sem videl nekakšne kakije na polici, kateri so bili kot "driska" mehki, da jih sploh nisi mogel dati v vrečko. Po mojem nekaj ni bilo OK z njimi, verjetno so bili preveč zreli ali celo gnili.
Sem vprašal trgovko, a to prodajajo gnile kakije? (kot bi bil sok v olupu)
Odgovor je bil: saj so v akciji.
(to se pravi da se tudi "drek" lahko prodaja v akciji)
s54jp

OdgovorNapisal/-a VolkD » 14 Nov 2023, 11:19

s54jp je napisal/-a:Lepo prosim, ne širit "krivo vero".
Nič ne širim krivo vero.
Tako pač je. Neoplojen kaki je manj okusen. Je pa res, da ima dve drugi, za prodajalce, dobri lastnosti. Je lep ( vsaj po nekaterih kriterijih ) in kar je najpomembnejše, dolgo časa stoji. Zato je zelo primeren za prodajo.

To kar si ti v trgovini videl je izven vseh klas. To je zeleno obran kaki in potem umetno zorjen s plinom etilenom. Taki plodovi so samo videti kot da so naravno zreli v resnici pa so precej brez okusa. To počno zato, da so prvi na trgu in s tem dosežejo boljšo ceno.

Kontrolo zorenja lahko izvajaš tudi z mešanjem jabolk med kaki. Zrela jabolka namreč oddajajo etilen. Razen plina je za zorenje bistvena tudi temperatura. S poznavanjem vseh teh "trikov" si lahko uredimo, da imamo zrel kaki vse do konca aprila in, da nam plodovi ne dozorijo prehitro. Kaki je torej treba za ozimnico shraniti daleč proč od jabolk in tudi od krompirja.

Najboljši, najbolj okusen kaki je oplojen kaki, ki je naravno dozorel. Tak kaki ima koncentrične črte večinoma na delih kjer je v njem pečka ali več njih. Je pa to deloma odvisno tudi od vrste. Velja pa 100% za kaki vrste typo, ki je najpogostejši in tudi najokusnejši. Čokolatino teh črt ne glede na oplojenost nima. Vanilija pa jih ima, a redkeje. Vanilija in čokolatino sta sladka tudi če sta še trda, a poln okus dosežejo samo oplojeni in že mehki plodovi.
Povsem zrel kaki ima najboljši okus in se ga je z kavno žličko na krožniku.
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani

OdgovorNapisal/-a s54jp » 15 Nov 2023, 11:42

To vse drži kaj si napisal.
To o jabolkah sem vedel.
Moji kakiji so takšni kot sem jih gor opisal.
Res pa ne vem kakšni bi bili če bi bili "neoplojeni". (glede okusa)
Dozoreli so na drevesu, ne pa v kakšnem skladišču.
Še vedno se "sončijo" od zunaj. Sosed pravi da jih ni nikoli pobiral prej predel je listje odpadlo.
In ni imel problemov z skladiščenjem.
Jaz sem se neki dan ustrašil mraza. Pravi to ni nič. Ne sme pa temperatura hudo pasti pod ničlo.
Zreli so, čakam da listje odpade (pa noče) da jih lahko poslikam na drevesu brez listja.
Samo da je vsak dan kakšen manj na drevesu. Bojim se da jih bo prej zmanjkalo kot listja....
s54jp

OdgovorNapisal/-a VolkD » 15 Nov 2023, 11:55

s54jp je napisal/-a:Jaz sem se neki dan ustrašil mraza. Pravi to ni nič. Ne sme pa temperatura hudo pasti pod ničlo.
Prav, da si se ustrašil. Že dve ure na 0°C so dovolj, da kaki potem ne stoji. Mu sicer ni nič, vsaj na pogled ne, a začne zelo hitro zoreti in ni več za ozimnico. Tudi sicer vsaka še tako mala poškodba povzroči pospešeno zorenje.
Jaz sem svoje pobral. En večer je bilo zunaj 1°C in sem se ustrašil, da bo ponoči in zjutraj po 0°C. No potem sicer ni bilo tako mraz. Nič zato, saj so naredili kar so, ni za pričakovati, da bi v nekaj dneh izboljšali okus ali postali večji.
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani

OdgovorNapisal/-a s54jp » 15 Nov 2023, 13:40

Pobrano.
Saj jih ni veliko, pa je hitro opravljeno.
27 plodov je še ostalo do danes. Za takšno majhno drevesce...skoraj preveč.
V jutro sem videl na dvorišču kosa. Ni mi padlo na pamet, da bi on lahko kaj škode naredil, ker se je lepo sprehajal.
Iskal je deževnike. Dolgo ga nisem videl tukaj. Sedaj pa vem kaj ga je privabilo.
Izstavil mi je "račun" za spomladansko petje.
Tako da je prav, da sem kakije pobral.
Pa ne samo zaradi mraza. Zaradi kosa in njegovega kljuna.
Veliko škode še ni naredil...ker so kakiji še precej trdi.
Verjetno čaka da se malo še zmehčajo, da jih poje "na krožniku z kavno žličko".

Poškodbe od toče so se lepo zarasle. Tako da ni gnilo, je pa lepotna napaka.
Priponke
Plodovi01.jpg
Za primerjavo o velikosti.
Plodovi02.jpg
Desno zgoraj so poškodovani od kosa in od toče.
Plodovi03.jpg
Izstavljen račun za spomladansko petje.
s54jp

OdgovorNapisal/-a EL84 » 22 Nov 2023, 21:17

Ali lahko poveš, kakšno gnojilo uporabljaš? Moj kaki vanilija je imel pred 5 leti 18 plodov, potem pa je bilo vsako leto slabše. Letos so vsi odpadli, ostal ni niti eden. Pomladi sem cepil eno vejo na tipo in cepič je zrasel skoraj 1m, zato razmišljam, da sem morda naredil napako pri gnojenju s kompostom.
EL84

Kraj: Škofja Loka
Zahvalil se je: 95 krat
Prejel zahvalo: 120 krat
Uporabnika povabil: gumby
Število neizkoriščenih povabil: 12

OdgovorNapisal/-a VolkD » 22 Nov 2023, 21:54

Ne vem kaj je razlog odpadanju plodov. Tudi meni jih je nekaj odpadlo. Ampak malo; mislim da štirje.
Je pa odpadanju plodov lahko krivo preveč zalivanja. Letošnje leto je bilo dežja obilo.
Še nekaj! Kaki ima rad bazična tla. No ne hudo bazična, a kislih ne mara.

Če je tvoj kaki še mlado drevo, potem je tako odpadanje dokaj običajno.
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani

Prejšnja

Vrni se na Zelena elektronika - pametno vrtičkarstvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost