Topinambur

Vsi se po malo ukvarjamo tudi z drugimi hobiji, eden takih je nedvomno vzgoja rastlin.
"Čudež življenja" je vsekakor ena od stvari, ki nikogar ne pusti ravnodušnega. Ni torej razloga, da bi tudi pri nas ne imeli takega kotička.

Moderator: Proteus

Topinambur

OdgovorNapisal/-a javr » 13 Nov 2020, 00:25

Ve kdo za koga ki pošlje topinambur po pošti ? Rabim nekaj debelih gomoljev (pol kile - kilo) samo za posadit ker vem kako se potem ta reč razraste. Zgleda, da so ga včasih imeli v Sparu, a zdaj piše "Izdelek ni več na voljo."
___
Uporabniški avatar
javr

Zahvalil se je: 266 krat
Prejel zahvalo: 336 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 70

Re: Topinambur

OdgovorNapisal/-a VolkD » 13 Nov 2020, 01:14

V sosednji vasi ga ima en kot plevela. Žal je tudi sosednja občina. Ko bo to z zaporami mimo, me spomni.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani

Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 20202 krat
Prejel zahvalo: 10326 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

OdgovorNapisal/-a javr » 11 Sep 2022, 10:53

(2022)
seme sem kupil že zelo pozno, konec aprila 2021. Do takrat, da sem našel čas da posadim, je bilo že plesnivo. Sadil sem nekje sredi maja 2021, nekaj v vrtno zemljo, a daleč od "pravega" vrta kjer raste kar pač običajno raste na vrtu, nekaj pa "na motiko" oziroma, "na štih lopato": na travniku ob robu parcele sem izkopal manjšo luknjo, vrgel noter nekaj gomoljev, in jih zasul s prej izkopanim. Oboje pa na južni oz. jugozahodni strani, torej maksimalno sonca.

Rezultat: raste povsod, s tem da , pričakovano, v vrtni zemlji dosti bujneje, višje, debeleje, bolj temno zeleni listi; v zbiti zemlji na travniku pač bolj tanka stebla, svetlejši listi, nižje rasti. Na splošno pa je "violo" višji, "gute gelbe" pa nižji.
Pridelka, razen nekaj gomoljev za poskus (ima okus kot repa) in za sajenje v 2022, nisem izkopaval.

2022: tisto, kar je bilo posajeno v 2021, letos raste še bolj bujno; razumljivo, ker je v zemlji več gomoljev iz katerih rastline ženejo.
Na novo pa sem posadil to kar je na sliki, a na severno stran, zbita zemlja kjer še drugače izredno nadležne maline nočejo pognati, sorta "violo". Nakazuje da bo cvetel, dosegel je višino okoli 3m90. Je pa 2x zelo ohlapno privezan ker drugače bi že zdavnaj bil na tleh ker ga malo močnejši veter polomi. Takšna rastlina ni zanič, ampak raste naprej, a v položeni obliki črke L: polomljen del ostane na tleh, vrh rastline pa se obrne navzgor v iskanju svetlobe.

Ne vem kakšna je uradna srbska politika, a na Youtube pod čičoka najdeš marsikaj.
V Sloveniji je na seznamu invazivnih tujerodnih vrst rastlin, tako da je sajenje bogokletno in kaj uporabnega na Youtube ne najdem; ena na hitro najdena slovenska "navodila za uporabo": link.

Slika
Slika
Slika
___
Uporabniški avatar
javr

OdgovorNapisal/-a VolkD » 11 Sep 2022, 12:10

javr je napisal/-a:V Sloveniji je na seznamu invazivnih tujerodnih vrst rastlin, tako da je sajenje bogokletno ...

To kar nisi poizkusil, je pa dodobra občutil in preklel situacijo, moj sosed. Je tako zadevo težko odstraniti, ko ga ne želiš več. Ko ga namreč enkrat imaš se ga je zelo težko znebiti.
Ljudje mu pravijo sladki krompir. Nima veze s krompirjem, saj je sorodnik sončnice.

Jaz sem ga nekaj časa užival, ker vsebuje inulin, ki naj bi deloval podobno kot inzulin. Kasneje sem izvedel, da je efikasen, a le če se gomolj je surov. Krompir in surov nekako ne gre skupaj, a ko premagaš to psihično oviro je zadeva v redu. No nekako tako kot bi jedel orehe in kruh.

Drugače pa se ga da prekuhat in pripraviti kot kompot. Niti sladkat ga ni treba, ker že ima sladkast okus. Tak kompot zelo ugodno vpliva na potek kake driske. Sicer pa se ga pripravlja kot krompir. Poskusili smo ga ocvreti, tako kot krompir,... ni se obneslo, meni ni bilo všeč.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani

OdgovorNapisal/-a VolkD » 11 Sep 2022, 12:12

Ps.: Tvoji linki vrnejo 502 Bad Gateway.
Povej na ZS kaj naj bi tam bilo, pa bom popravil.
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani

OdgovorNapisal/-a MadMax » 11 Sep 2022, 14:50

VolkD je napisal/-a:Ps.: Tvoji linki vrnejo 502 Bad Gateway.
Povej na ZS kaj naj bi tam bilo, pa bom popravil.

3 slike vidim, pa 3 linke ki vsi trije delajo bp....
Zadnjič spremenil MadMax, dne 11 Sep 2022, 14:53, skupaj popravljeno 1 krat.
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.
MadMax

Kraj: Črnomelj
Zahvalil se je: 882 krat
Prejel zahvalo: 943 krat
Uporabnika povabil: VolkD

OdgovorNapisal/-a VolkD » 11 Sep 2022, 14:52

Zdaj tudi meni. Prej pa ni bilo tako.
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani

OdgovorNapisal/-a javr » 11 Sep 2022, 18:53

VolkD je napisal/-a:To kar nisi poizkusil, je pa dodobra občutil in preklel situacijo, moj sosed. Je tako zadevo težko odstraniti, ko ga ne želiš več. Ko ga namreč enkrat imaš se ga je zelo težko znebiti.
sem ga imel že prej na eni drugi parceli, v vogalu "pravega" vrta, in - ja, to ni za na vrt. Ne vidim pa problema če, recimo, meter od vrta narediš posebno gredo za topinambur. Še nisem videl ali kje prebral da bi se korenine plazile pod zemljo in kje pognale ven kot pri kakšni drugi nadležni rastlini.
___
Uporabniški avatar
javr

OdgovorNapisal/-a VolkD » 11 Sep 2022, 19:20

javr je napisal/-a:Še nisem videl ali kje prebral da bi se korenine plazile pod zemljo in kje pognale ven kot pri kakšni drugi nadležni rastlini.
O pa se. Ne sicer zelo hudo, a v desetih letih se zadeva razširi kar daleč. Če gre k sosedu je lahko huda kri.
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani

OdgovorNapisal/-a javr » 24 Sep 2022, 20:31

je zacvetel nekaj dni po prejšnji objavi. Cvetovi imajo enak vonj kot sončnični. Tukaj piše da se ga lahko prikrajša na 2m, kar bom sigurno uporabljal, nič pa ne piše kako - je treba na kaj paziti, ali tako kot pri živi meji - kakor pač škarje padejo?
Priponke
1664042485431.jpg
___
Uporabniški avatar
javr

Vrni se na Zelena elektronika - pametno vrtičkarstvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost