kobraN je napisal/-a:In je kak drug nadomestek za ta trimer ?
radix je napisal/-a:Če si trimer potenciometer dodal vzporedno potenciometru na sprednji plošči, ni čudno, da ne gre do nule.
Na shemi, ki si jo prilepil.kobraN je napisal/-a:Kje si ti to videl?
kobraN je napisal/-a:Predupor?
radix je napisal/-a:Na shemi, ki si jo prilepil.kobraN je napisal/-a:Kje si ti to videl?
Če je trimer potenciometer tovarniški, je očitno vezje načrtovano tako, da se s tem potenciometrom pokrijejo tolerance komponent. Lahko ga odstraniš ali zamenjaš z večjim. Pri tem obstaja nevarnost, da bo pri nizkih nastavitvah zaradi nesimetrije začel modul prevajati le en polval omrežne napetosti, kar lahko nasiči transformator in skuri varovalko.
kobraN je napisal/-a:In kako-kam ga namestiti ?
kobraN je napisal/-a:Kaj pa vem kako bi se obneslo trebalo bi poizkusit in potem kar je je.
Tudi jaz sem najprej mislil, da gre za komplikacije opisane tukaj (zato sem napisal, da ni čudno da omejuje minimalno moč), ampak če pozorno pogledaš sliko kitajskega dimmerja lahko vidiš, da je trimer potenciometer že vgrajen.Jakey je napisal/-a:Saj to si že delal, ko si priključil samo dimmer med 230VAC in trafo. Ampak ti si šel potem v komplikacije.
kobraN je napisal/-a:Kdaj bi naj to delal? Niti ne vem kako in kaj .Delal je Ivan z dvema potenciometroma .
kobraN je napisal/-a:popolnoma si zgrešil-vse je isto od prvega dalje .
kobraN je napisal/-a:znižati minimalen! od 50 V navzdol kar sem tudi storil ker se toliko trimer 3296 še dal nastaviti --37 voltov .nižje pa ne gre.In to bi rad še znižal nič drugo.
radix je napisal/-a:Spajkalnik v roke in trimer ven!
Poskusi. Poročaj o rezultatih.
kobraN je napisal/-a:problem je v tem če pustim dimer s tovarniško nastavitvijo kot sem pustil druge v drugih pirografih mi konica zelo žari in to ne vem zakaj ali je kriv trafo ali kaj drugo. Sam sem dal narediti trafoki bi naj bil kot vsi prejšnji tokrat pri Hit elektronik vendar je po moči 80 w in napetost 3,6 v čeravno je bilo povedano največ 3 V.Ok, tudi prejšnji je bil namotan z dvema izhdoma vendar sem vstavil regulator in je bil mir sem potem lahko z glavnim potenciometrom lepo od 0 dalje žičko segrel .
kobraN je napisal/-a:Ok, ne bom več pisaril ker me ne razumeta.
Še to bom poudaril. Ko sem vstavil dimer in potenciometer glavni pustil na nuli torej nisem stopnjeval napetosti je v pisalu žička žarela kot da bi pomaknil potenciometer na 5 -na skali-.Potem sem znižal na trimerju toliko da se mi sedaj žička za občutek segreje in lahko z glavnim reguliram navzgor do žarilnosti. Iščem rešitev za trimer da bi še znižal napetost!!!!
Ja, pika je že v redu, ampak, da se izhodno moč meri v voltih, pa prvič čujem.kobraN je napisal/-a:...., največ 2 volta izhodne moči in 60 VA.pika je na svojem mestu.
kobraN je napisal/-a:...Tako bo na vrsti naslednja izdelava aparata pirografa z malce drugimi parametri transformatorja, največ 2 volta in izhodne moči 60 VA.
kobraN je napisal/-a:Znimivo ja. Tudi sam nisem verjel da je tudi ena od firm ki izdeluje toroide in druge zadeve tako označila watažo in upal sem da bo kdo to opazil.
Sam dobro vem je moč merjena v w,
DOKAZ iz Hit elektronik.
kobraN je napisal/-a:Po nekaj dnevih preizkusa tega pirografa z različnimi debelinami cekas žičke sem ugotovil da so nastavitve zadovoljive, malce se čuti gretje debelejših žičk takoj po vklopu ampak to je zanemarljivo.Tako bo na vrsti naslednja izdelava aparata pirografa z malce drugimi parametri transformatorja, največ 2 volta izhodne moči in 60 VA.pika je na svojem mestu.
Jakey je napisal/-a:kobraN je napisal/-a:Znimivo ja. Tudi sam nisem verjel da je tudi ena od firm ki izdeluje toroide in druge zadeve tako označila watažo in upal sem da bo kdo to opazil.
DOKAZ iz Hit elektronik.
Saj na sliki ni nič narobe.
kobraN je napisal/-a:Jakey je napisal/-a:kobraN je napisal/-a:Znimivo ja. Tudi sam nisem verjel da je tudi ena od firm ki izdeluje toroide in druge zadeve tako označila watažo in upal sem da bo kdo to opazil.
DOKAZ iz Hit elektronik.
Saj na sliki ni nič narobe.
Sam sem bil vaje pisati w kot moč to da se označujejo vati z VA sem zasledil pri tem prodajalcu. Kaj je pravilno kaj ne?
kobraN je napisal/-a:Nimam toliko znanja o elektroniki kot ti in drugi ki ste končali študije in se učili o tem. Meni je to hobi in se učim iz člankov in tudi eksperimentov včasih uspešnih drugič ne.
Zato večkrat prosim za pomoč vas ki ste v tem doma oziroma imate vse v možganih.Od mene kaj več ne gre pričakovati ker kot vidite niti slovnice ne obvladam kot treba. Sem Prekmurec in kaj drugega od mene ne pričakujte.Moje šolanje se je po zaslugi staršev in nezmožnosti šolanja v drugih krajih ter zato, ker ni bilo denarja pri hiši končalo z znanjem kovinarstva.
Zato ne pričakujte od mene več kot vidite zapisano. Tvoj članek pa je študija.
kobraN je napisal/-a:Sam sem bil vaje pisati w kot moč to da se označujejo vati z VA sem zasledil pri tem prodajalcu. Kaj je pravilno kaj ne?
kobraN je napisal/-a:Itak veš več kot jaz, ----
Jakey je napisal/-a:Zelo dobra ponazoritev. Si jo splača shraniti.
kobraN je napisal/-a:Vprašanje je bilo zastavljeno že lansko let,odgovor:zimsko spanje
MarkoM je napisal/-a:Jakey je napisal/-a:Zelo dobra ponazoritev. Si jo splača shraniti.
Ta razlaga ima eno težavo, namreč ne prikazuje, da se moči seštevajo vektorsko...
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost