Topilo za zasušeo akrilno barvo

Topilo za zasušeo akrilno barvo

OdgovorNapisal/-a kobranka » 21 Feb 2023, 21:31

Pozdravljeni,

Zanima me s čim bi lahko raztopil akrilno pigment barvo, ki se je zasušila? Zasušila se je v tiskalni glavi, ki je sestavljena iz plastike, gume in nekaj elektronskih grelcev. Žal je ne znam razdreti in popolnoma sčistiti kanale zato razmijšljam o primernem topilu. Status tiskalne glave je sedaj tako ali tako v okvari. Lahko bi reskiral kar z acetonom vendar se bojim, da če drugega ne bi deformiralo plastiko in pa tudi preveč hlapljiv je in se zadeva sploh nebi omočila ampak prej izhlapela.
kobranka

Zahvalil se je: 674 krat
Prejel zahvalo: 255 krat
Uporabnika povabil: MadMax
Število neizkoriščenih povabil: 51

Re: Topilo za zasušeo akrilno barvo

OdgovorNapisal/-a VolkD » 21 Feb 2023, 21:38

Isopropanol ( IPA) + zelo, zelo mnogo potrpljenja.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani

Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 17688 krat
Prejel zahvalo: 9616 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

OdgovorNapisal/-a yacksy » 21 Feb 2023, 22:08

Kaj pa če poizkusiš s topilom in ultrazvok-om?
yacksy

Zahvalil se je: 1138 krat
Prejel zahvalo: 258 krat
Uporabnika povabil: s54mtb

OdgovorNapisal/-a kobranka » 22 Feb 2023, 07:31

Ultrazvok manjka v moji kolekciji. Kakšna ideja kaj kupiti?
kobranka

OdgovorNapisal/-a kobranka » 22 Feb 2023, 07:34

VolkD je napisal/-a:Isopropanol ( IPA) + zelo, zelo mnogo potrpljenja.

Aha potem je najbolje, da isopropanol nalijem v prazne kartuše in poženem globinsko čiščenje potem pa pozabim na vse skupaj za nekaj časa.
kobranka

OdgovorNapisal/-a luccabrassi » 22 Feb 2023, 07:46

s podobnim problemom sem se srečal kako odstranit zapečeno prašno barvo - ne da bi poškodoval pocinkan sloj na potapljaških jeklenkah

ena huda zadeva je ''odstranjevalec zapečenih tesnil '' na YT je precej posnetkov

https://www.mimovrste.com/sredstva-za-c ... ver-300-ml

https://mm-eshop.si/crc-gasket-remover- ... -razprsilu

PS - pozabi zdaj vidim da rabiš za tiskalnik
Uporabniški avatar
luccabrassi

Kraj: KOČEVJE
Zahvalil se je: 314 krat
Prejel zahvalo: 387 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 194

OdgovorNapisal/-a kobranka » 22 Feb 2023, 08:30

Mogoče pa sploh ni napačno. Mogoče veš sestavo te zmesi? Če vem sestavo, ki na gumo kot tesnilo ne vpliva, bi znalo biti celo uporabno.
kobranka

OdgovorNapisal/-a alividmar » 22 Feb 2023, 09:08

Uporabniški avatar
alividmar

Kraj: Postojna
Zahvalil se je: 293 krat
Prejel zahvalo: 484 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 50

OdgovorNapisal/-a MarkoM » 22 Feb 2023, 11:02

kobranka je napisal/-a:Ultrazvok manjka v moji kolekciji. Kakšna ideja kaj kupiti?

Si bom dovolil biti malo ciničen: za ceno ultrazvočne banjice si kamot kupiš laserski tiskalnik, ki te bo držal naslednjih 10 let.
MarkoM

Kraj: Pohorje (Maribor)
Zahvalil se je: 265 krat
Prejel zahvalo: 319 krat
Uporabnika povabil: s56rga
Število neizkoriščenih povabil: 28

OdgovorNapisal/-a VolkD » 22 Feb 2023, 11:07

Že, že, a UZ banjica je uporabna še marsikje, ne samo za šobe od printerja pucat. Pri teh šobah pa dvomim celo, da bi kaj pomagalo. Sem imel priliko videt glavo od enega epsona, ki jo je serviser namakal v isopropilnem alkoholu več kot tri mesece. Ena sama luknjica je bila trdoglava. Ampak na koncu je pa ratalo.
Čeprav ne vem kdo je toliko časa čakal na printer.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani

OdgovorNapisal/-a kobranka » 22 Feb 2023, 18:28

MarkoM je napisal/-a:
kobranka je napisal/-a:Ultrazvok manjka v moji kolekciji. Kakšna ideja kaj kupiti?

Si bom dovolil biti malo ciničen: za ceno ultrazvočne banjice si kamot kupiš laserski tiskalnik, ki te bo držal naslednjih 10 let.

Jih imam 3. Rabim pa še kakšno multifunkcijsko napravo, da lahko naredim kakšno kopijo, ko jo potrebujem. Bom moral pogledat, če ima kdo kaj rabljenega in še nekoliko izpravnega.
Zadnjič spremenil kobranka, dne 22 Feb 2023, 18:46, skupaj popravljeno 1 krat.
kobranka

OdgovorNapisal/-a kobranka » 22 Feb 2023, 18:44

VolkD je napisal/-a:Že, že, a UZ banjica je uporabna še marsikje, ne samo za šobe od printerja pucat. Pri teh šobah pa dvomim celo, da bi kaj pomagalo. Sem imel priliko videt glavo od enega epsona, ki jo je serviser namakal v isopropilnem alkoholu več kot tri mesece. Ena sama luknjica je bila trdoglava. Ampak na koncu je pa ratalo.

Ja epson glave so piezo. Nekje sem videl, ko je nekdo razkopal tako glavo. Vsak piezo element, ki iztisne kapljico je bondiran posebej z bonirno žičko. Taka glava je v UZ čistilcu obsojena na propad zato jo je namakal tri mesece. Tiste glave z grelci jih lahko mrcvariš v UZ čistilcu in naj nebi bilo škode.

Bi pa prišla prav UZ banjica tudi za kaj drugega očistiti samo je pač še nimam.
kobranka

OdgovorNapisal/-a VolkD » 22 Feb 2023, 19:57

Če boš kupoval UZ, ne šparat. Jaz sem hotem naročiti eno majhno ( 1l) pa sem pomotoma naročil tako, ki je 100W in 3l.
Niti malo mi ni žal.
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani

OdgovorNapisal/-a luccabrassi » 25 Feb 2023, 20:48

kobranka je napisal/-a:
VolkD je napisal/-a:Že, že, a UZ banjica je uporabna še marsikje, ne samo za šobe od printerja pucat. Pri teh šobah pa dvomim celo, da bi kaj pomagalo. Sem imel priliko videt glavo od enega epsona, ki jo je serviser namakal v isopropilnem alkoholu več kot tri mesece. Ena sama luknjica je bila trdoglava. Ampak na koncu je pa ratalo.

Ja epson glave so piezo. Nekje sem videl, ko je nekdo razkopal tako glavo. Vsak piezo element, ki iztisne kapljico je bondiran posebej z bonirno žičko. Taka glava je v UZ čistilcu obsojena na propad zato jo je namakal tri mesece. Tiste glave z grelci jih lahko mrcvariš v UZ čistilcu in naj nebi bilo škode.

Bi pa prišla prav UZ banjica tudi za kaj drugega očistiti samo je pač še nimam.

zelo močan argument proti UZ ,
Uporabniški avatar
luccabrassi

OdgovorNapisal/-a dejko1 » 02 Mar 2023, 09:31

Za office printerje se dostikrat za čiščenje uporablja mešanica IPA + stelex / čistilo za okna (vsebuje nekaj malega amonijaka). Aceton bi odsvetoval, je precej možnosti da se bo poškodovalo kakšno tesnilo ali lepilo. Če čistiš tako, da forsiraš čistilno tekočino skozi glavo, je en od trikov, da imaš nekaj zraka v brizgi nad tekočino. Tako lažje preprečiš prevelik hidravlični pritisk na glavo in posledično uničenje. Če je zasušena glava v office printerju včasih pomaga, če jo od spodaj namočiš oz. če s čistilno tekočino napolniš parkirno mesto in glavo parkiraš v tekočino za nekaj časa. Pri epsonih se pogosto zgodi, da ob menjavi kartuše v glavo potegnejo zrak, ki ga običajno čiščenje ne odstrani, ponavadi še poslabša situacijo. Printer moraš nekaj časa (kakšen dan) pustit odstat med poskusi čiščenja glave.
dejko1

Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 62 krat
Prejel zahvalo: 166 krat
Uporabnika povabil: gumby
Število neizkoriščenih povabil: 166

OdgovorNapisal/-a VolkD » 02 Mar 2023, 09:37

dejko1 je napisal/-a:Za office printerje se dostikrat za čiščenje uporablja mešanica IPA + stelex / čistilo za okna (vsebuje nekaj malega amonijaka).

Tudi pri čiščenju hladile paste s tranzistorjev se je ta kombinacija dobro odrezala.
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani

OdgovorNapisal/-a kobranka » 02 Mar 2023, 20:49

dejko1 je napisal/-a:Za office printerje se dostikrat za čiščenje uporablja mešanica IPA + stelex / čistilo za okna (vsebuje nekaj malega amonijaka). Aceton bi odsvetoval, je precej možnosti da se bo poškodovalo kakšno tesnilo ali lepilo. Če čistiš tako, da forsiraš čistilno tekočino skozi glavo, je en od trikov, da imaš nekaj zraka v brizgi nad tekočino. Tako lažje preprečiš prevelik hidravlični pritisk na glavo in posledično uničenje. Če je zasušena glava v office printerju včasih pomaga, če jo od spodaj namočiš oz. če s čistilno tekočino napolniš parkirno mesto in glavo parkiraš v tekočino za nekaj časa. Pri epsonih se pogosto zgodi, da ob menjavi kartuše v glavo potegnejo zrak, ki ga običajno čiščenje ne odstrani, ponavadi še poslabša situacijo. Printer moraš nekaj časa (kakšen dan) pustit odstat med poskusi čiščenja glave.

Da nebom ovinkaril. Gre se za cenejši tip Canon Maxify tiskalnik. Sem se poskusil ravnati po teh smernicah. Zaenkrat še nisem opazil nekih rezultatov na izboljšanje. Celo na slabše je šlo. Roza barva s prva ni želelo printati kot se zagre. Ob drugi menjavi kartuš pa sploh ni več lepo vleklo barve iz njih tudi pri ostalih. Preveč napak v preizkusnem tisku šob. Sumim tudi, da ima roza najdaljšo pot potovanja barve do šobe in je zelo verjetno, da se je na stenah kanala roza barve na debelo zasušila barva. Je bilo z injekcijo roza kanal precej težko oz. nemogoče lepo sprati. Pod določenim pritiskom mora iz šobe lepo pršiti. Žal ni šlo mi je raje snelo cev od injekcije iz ležišča. Roza se je potem zmešala z rumeno in modro.

Sedaj imam v kartušah nalit razredčen koncentrat dvokomponentnega čistila tistega za pranje najbolj usranih tovornjakov. Barve so še vedno zmešane in kljub čistilu na vseh treh linijah printa ostanke roza barve. Rad bi bolje razstavil tiskalno glavo pa je neznam, internet je tukaj ratal reven. Še Epsonove glave so bolje razkopali kot pa te od Maxifya. Morem priznati, da so ceneni Canon tiskalniki z dragimi kartušami dosti lažji za čiščenje. Odpreš pokrov kartuše, odstraniš spužvo, ki drži barvo in čistiš dokler ni glava sčiščena.

Ne vem koliko ima vpliva vrsta kartuše, je baje neoriginal od nemca Gorila-ink. Kupil sem tudi polnilne pa pogruntal, da preveč dobro tesni nepovratni ventil. Dejansko je bilo težko že samo vodo povleči iz kartuše. Original vsebuje v kartušah vrečke. Bi bilo čisto mogoče zakaj so tam namesto rezervarja vrečke?
kobranka

OdgovorNapisal/-a luccabrassi » 03 Mar 2023, 07:34

Uporabniški avatar
luccabrassi

OdgovorNapisal/-a dejko1 » 03 Mar 2023, 09:38

Glavo tudi od spodaj namoči v čistilo.

Hmm, če ne gre naprej, da porineš tekočino skozi glavo, je opcija tudi da potegneš nazaj, torej da poskusiš umazanijo potegnit nazaj v brizgo. Tu je sicer še bolj verjetno, da se bodo barve pomešale.

Pri CISS sistemih se lahko zgodi celo, da barva v cevkah želira / se "posuši", takrat je pomojem edina opcija menjava cevk. Na pretok barve tam vpliva tudi pritisk barve / položaj CISS tankov. V glavi je ponavadi za kartušo filter, potem pa še kanali za dostavo barve do tiskalne glave. Pri kartušah poglej navodila, ker pri nekaterih je potrebno odstranit kakšen zamašek / nalepko preden barva teče iz njih.

Do mešanja barv pride tudi, če je glava umazana na spodnji strani pri nozzlih, ali če je prišlo do poškodbe strukture za dostavo barve. Če so se ti barve pomešale samo zgoraj pri luknjah za vstop barve, bodo verjetno po nekaj normalnih čiščenjih in printih barve spet ok. Rumena je najbolj občutljiva za mešanje.
dejko1

Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 62 krat
Prejel zahvalo: 166 krat
Uporabnika povabil: gumby
Število neizkoriščenih povabil: 166

OdgovorNapisal/-a kobranka » 03 Mar 2023, 15:03

...ali če je prišlo do poškodbe strukture za dostavo barve.

Jah upam, da res ne. Me ima na sumi, da bi lahko prišlo do teh poškodb, ker sem moral nekoliko forsirat injekcijo saj ni hotelo na roza lepo pršiti iz šob. Je pa tako. Tiskalnik je prišel za zelo poceni denarje. Želel sem pač takega, ker je bil na voljo. Za poceni denarje dela vsaj skener. Če bi mi to z barvami uspelo zrihtati do konca bi bil vesel kot radio.

V nasprotnem, jah ne vem, še vedno ga lahko nesem na odpad. Je tako pri teh rečeh, ko gre glava falit zamenjaj tiskalnik in je problem rešen. Rabljenih je dovolj, v kakšnem stanju so je pa že druga zgodba.
kobranka

Vrni se na Ostalo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost