Medion Akoya E7214

Vse o televizorjih, radijskih sprejemnikih in instalacijah zanje. Popravila, dograditve in nasveti

Moderator: S53AL

Medion Akoya E7214

OdgovorNapisal/-a Lojz » 26 Jan 2019, 12:03

V roke sem dobil zgoraj omenjeni prenosnik. Po priklopu na napajanje (adapter je OK) se ne prižge nobena lučka in ventilator ne trzne.
Morda ima kdo kakšne testne točke ali celo shemo za ta prenosnik?
Priponke
Akoya E7214_2.jpg
Akoya E7214_1.jpg
Akoya E7214_Hannstar.jpg
Lep pozdrav!
Lojz
Uporabniški avatar
Lojz
 
Prispevkov: 284
Pridružen: 06 Mar 2015, 23:40
Kraj: Koroška
Zahvalil se je: 40 krat
Prejel zahvalo: 62 krat
Uporabnika povabil: Proteus
Število neizkoriščenih povabil: 6

Re: Medion Akoya E7214

OdgovorNapisal/-a DusanK » 26 Jan 2019, 16:34

Začni pri vtičnici.
Do kam dobiš +19V (DC_IN_SS) ?
Kakšno je stanje obeh Q1/Q3 p-fetov P1403EV8 in diode D5 na vhodu ?
Najdi regulatorje za +5 in +3,3V, če data kaj od sebe...

Tukaj (google translate iz poljščine) je tema s slikami in deli načrtov, mogoče ti bo v pomoč, vsaj za osnovne stvari.

Za celoten SM bo treba iskati med OEM Wistron M10H1 načrt za Medion E7214.
p.s.
Za začetek poizkusi vklop brez glavne (accu) baterije.
Če to ne dela izklopi še napajalnik (prenosnik je tako brez accu baterije in napajanja iz adapterja) ter pritisni in drži tipko za vklop kakšne pol minute. Nato priklopi samo +19V napajanje in poizkusi vklopiti.
Ostane še clear biosa (če ima plata kak jumper bi moral pogledati navodila) ali če odstraniš 3V gumb baterijo in v ležišču za baterijo narediš kratek stik med + in - kontaktoma za kakih 30 sek. Seveda pri tem ne sme biti vstavljena glavna baterija (accu) in vtič napajalnika, torej brez kakšne accu in zunanje napetosti.
Največji čar - električar
Uporabniški avatar
DusanK
 
Prispevkov: 2906
Pridružen: 18 Jan 2015, 01:43
Kraj: Medvode
Zahvalil se je: 920 krat
Prejel zahvalo: 1572 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Medion Akoya E7214

OdgovorNapisal/-a Lojz » 29 Jan 2019, 21:12

DusanK je napisal/-a:Začni pri vtičnici.
Do kam dobiš +19V (DC_IN_SS) ?

+19V je na večini FET-ov.
DusanK je napisal/-a:Kakšno je stanje obeh Q1/Q3 p-fetov P1403EV8 in diode D5 na vhodu ?

Mislim, da sta vredu. Na obeh je na D in S +19V. Draina sta itak povezana. na G prvega je 6,5V, na G drugega pa 1,7V.

DusanK je napisal/-a:Najdi regulatorje za +5 in +3,3V, če data kaj od sebe...

Regulator za 3,3V in 5V je uP6182. Tukaj je pa tako, da 3,3V in 5V deluje, vendar tisti 100mA izhodi (pin8 in pin17). Krmiljenje FET-ov U45/45 in U47/48 pa ne. Čip ima +19V na Vin (pin16).

Me pa zanima kaj so elementi s slike. Namreč ne najdem kaj pametnega....
Priponke
Akoya_X.jpg
Akoya_VE.jpg
Pobrano nekje z interneta
Lep pozdrav!
Lojz
Uporabniški avatar
Lojz
 
Prispevkov: 284
Pridružen: 06 Mar 2015, 23:40
Kraj: Koroška
Zahvalil se je: 40 krat
Prejel zahvalo: 62 krat
Uporabnika povabil: Proteus
Število neizkoriščenih povabil: 6

Re: Medion Akoya E7214

OdgovorNapisal/-a Lojz » 29 Jan 2019, 23:25

Še nekaj: ne vem zakaj je večina FET-ov označena z črko U (kot čip), nekaj pa s črko Q (kot transistor) in to z enako oznako elementa. :_dunno
Še vedno nisem ugotovil kam je priklopljena tipka za vklop. :_banghead
Lep pozdrav!
Lojz
Uporabniški avatar
Lojz
 
Prispevkov: 284
Pridružen: 06 Mar 2015, 23:40
Kraj: Koroška
Zahvalil se je: 40 krat
Prejel zahvalo: 62 krat
Uporabnika povabil: Proteus
Število neizkoriščenih povabil: 6

Re: Medion Akoya E7214

OdgovorNapisal/-a VolkD » 30 Jan 2019, 00:03

Označen element bi po moje lahko bil LDO. Iz slike je težko razbrati dimenzijo ohišja. Pod oznako VE pa se v temu podobnih ohiših najde precej stvari, tudi LDO-je, a nisem našel nobenega za 3V.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 33510
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 6604 krat
Prejel zahvalo: 4197 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Medion Akoya E7214

OdgovorNapisal/-a Lojz » 30 Jan 2019, 18:35

No, slika z elementom "VE" in rdečimi oznakami ni moja. Kot sem napisal pod sliko, je pobrana z interneta. Prilepil sem jo predvsem zaradi oznake, ki je dobro vidna in je enaka kot pri meni. Na moji plošči so vsaj trije taki "VE" elementi. Velikost je 2x1 mm. Torej manjši kot SOT23-5.
Priponke
Akoya_VE_U39a.jpg
Na enem so takšne napetosti.
Akoya_VE_U39a.jpg (28.18 KiB) Videno 237 krat
Akoya_VE_U19.jpg
Na drugih dveh pa takšne...
Akoya_VE_U19.jpg (30.01 KiB) Videno 237 krat
Lep pozdrav!
Lojz
Uporabniški avatar
Lojz
 
Prispevkov: 284
Pridružen: 06 Mar 2015, 23:40
Kraj: Koroška
Zahvalil se je: 40 krat
Prejel zahvalo: 62 krat
Uporabnika povabil: Proteus
Število neizkoriščenih povabil: 6

Re: Medion Akoya E7214

OdgovorNapisal/-a DusanK » 31 Jan 2019, 18:07

Glede smd kode VE je bilo kar nekaj različnih kandidatov, a na koncu je bila najbolj logična izbira 74LVC1G08GW (Single 2-input AND gate) proizvajalca NXP. To pa zaradi tistih vodoravnih črtic na levi in desni strani, torej način označevanja. Samo proizvajalec NXP tako označuje leto in mesec izdelave.
NXP year month marking.jpg

Na desnem VE čipku očitno nimaš 3,3V napajanja. Pojdi nazaj po liniji kje izgine.
Označba U največkrat pomeni integrirano vezje.
Lahko daš sliko kjer sta oznaki U in Q za enak element? Če sta si seveda tako blizu, da jih lahko ostro slikaš.
Največji čar - električar
Uporabniški avatar
DusanK
 
Prispevkov: 2906
Pridružen: 18 Jan 2015, 01:43
Kraj: Medvode
Zahvalil se je: 920 krat
Prejel zahvalo: 1572 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Medion Akoya E7214

OdgovorNapisal/-a Lojz » 02 Feb 2019, 00:38

Tista "VE" oznaka bi lahko bila AND vrata. :_bow
Oznaki U49 in Q32 pa sem označil z rumeno puščico in mislim, da sta enaka elementa in sicer Si7686DP.
Drugače so pa skoraj vsi "močni" FET-i označeni z Uxx, razen Q1, Q3, Q22, Q32 in Q33.
Priponke
Q32_SI7686.jpg
U49_SI7686.jpg
Lep pozdrav!
Lojz
Uporabniški avatar
Lojz
 
Prispevkov: 284
Pridružen: 06 Mar 2015, 23:40
Kraj: Koroška
Zahvalil se je: 40 krat
Prejel zahvalo: 62 krat
Uporabnika povabil: Proteus
Število neizkoriščenih povabil: 6

Re: Medion Akoya E7214

OdgovorNapisal/-a DusanK » 02 Feb 2019, 01:11

Lojz je napisal/-a:...Še vedno nisem ugotovil kam je priklopljena tipka za vklop. :_banghead

Sama tipka za vklop je pritrjena na zgornjem pokrovu in ko si ga odstranjeval si moral iztakniti kabelček, ki gre v pwr2 konektor. Tako mislim.
Pwr2_conn.jpg
Največji čar - električar
Uporabniški avatar
DusanK
 
Prispevkov: 2906
Pridružen: 18 Jan 2015, 01:43
Kraj: Medvode
Zahvalil se je: 920 krat
Prejel zahvalo: 1572 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Medion Akoya E7214

OdgovorNapisal/-a Lojz » 02 Feb 2019, 01:58

Ne, ne, tipko imam priklopljeno. :D
Tisti U7 so AND vrata brez napajanja. Nisem še ugotovil od kod naj bi dobile Vcc. Sledenje mi dela :_seeingstars .
Priponke
pwr.jpg
Lep pozdrav!
Lojz
Uporabniški avatar
Lojz
 
Prispevkov: 284
Pridružen: 06 Mar 2015, 23:40
Kraj: Koroška
Zahvalil se je: 40 krat
Prejel zahvalo: 62 krat
Uporabnika povabil: Proteus
Število neizkoriščenih povabil: 6

Re: Medion Akoya E7214

OdgovorNapisal/-a DusanK » 02 Feb 2019, 02:08

Mogoče dobijo futr, ko stisneš tipko za vklop. A je traven tipke, tisti rumen pravokotnik, ledica? Kaj utripne/zasveti, ko stisneš tipko?
Največji čar - električar
Uporabniški avatar
DusanK
 
Prispevkov: 2906
Pridružen: 18 Jan 2015, 01:43
Kraj: Medvode
Zahvalil se je: 920 krat
Prejel zahvalo: 1572 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Medion Akoya E7214

OdgovorNapisal/-a Lojz » 02 Feb 2019, 13:37

DusanK je napisal/-a:Mogoče dobijo futr, ko stisneš tipko za vklop. A je traven tipke, tisti rumen pravokotnik, ledica? Kaj utripne/zasveti, ko stisneš tipko?

Ja, tisto je ledica in nič ne utripne. Še vedno nisem ugotovil kaj se spremeni, ko stisnem tipko. Tipka pa deluje :D , en konc je vezan na GND.
Lep pozdrav!
Lojz
Uporabniški avatar
Lojz
 
Prispevkov: 284
Pridružen: 06 Mar 2015, 23:40
Kraj: Koroška
Zahvalil se je: 40 krat
Prejel zahvalo: 62 krat
Uporabnika povabil: Proteus
Število neizkoriščenih povabil: 6


Vrni se na Televizorji, radioaparati in podobne pogruntavščine.

Kdo je na strani

Po forumu brska: kobranka in 1 gost