pot signala

Vse o televizorjih, radijskih sprejemnikih in instalacijah zanje. Popravila, dograditve in nasveti

Moderator: S53AL

pot signala

OdgovorNapisal/-a robi » 03 Apr 2018, 21:07

Kako najlažje določim pot vhodnega signala do končne stopnje?
Prilagam fotografijo, kjer sta levo vhoda. Predvidevam, da sta prva dva kondenzatorja (47uF) na poti signala, naprej pa ne vem. Imam tudi shemo, ki pa izgleda ni čisto točna, ali pa jaz ne znam poiskat.
Gre se zato, da bi rad zamenjal kondenzatorje na poti signala.
Shema
http://www.mediafire.com/file/gptk7c17g ... 00_sch.pdf
Priponke
DSC_0761.JPG
robi
 
Prispevkov: 292
Pridružen: 14 Maj 2016, 15:31
Zahvalil se je: 46 krat
Prejel zahvalo: 115 krat
Uporabnika povabil: radix
Število neizkoriščenih povabil: 11

Re: pot signala

OdgovorNapisal/-a Cloud » 03 Apr 2018, 21:53

Najprej naloži shemo na forum
Cloud
 
Prispevkov: 1672
Pridružen: 18 Mar 2015, 09:24
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 40 krat
Prejel zahvalo: 157 krat
Uporabnika povabil: BraneZ
Število neizkoriščenih povabil: 12

Re: pot signala

OdgovorNapisal/-a robi » 03 Apr 2018, 22:37

Nisem vedel , da gre pdf pripenjat.
Priponke
Behringer_iNuke_NU3000_sch.pdf
(335.55 KiB) Prenešeno 32 krat
robi
 
Prispevkov: 292
Pridružen: 14 Maj 2016, 15:31
Zahvalil se je: 46 krat
Prejel zahvalo: 115 krat
Uporabnika povabil: radix
Število neizkoriščenih povabil: 11

Re: pot signala

OdgovorNapisal/-a SamoBr » 04 Apr 2018, 03:12

Na shemi in na sliki se vidi, da gre z vhoda na X18 konektor. Na sliki se ne vidi kam gredo žice naprej.
SamoBr
 
Prispevkov: 2798
Pridružen: 14 Jun 2015, 14:45
Zahvalil se je: 129 krat
Prejel zahvalo: 251 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 48

Re: pot signala

OdgovorNapisal/-a robi » 04 Apr 2018, 08:02

Tam gre na dva potenciometra za l in d kanal
robi
 
Prispevkov: 292
Pridružen: 14 Maj 2016, 15:31
Zahvalil se je: 46 krat
Prejel zahvalo: 115 krat
Uporabnika povabil: radix
Število neizkoriščenih povabil: 11

Re: pot signala

OdgovorNapisal/-a robi » 12 Apr 2018, 11:32

Sem z osciloskopom sledil in ugotovil, kje gre signal.
Gre čez 47uF elektrolite.
Prebrikal sem buffer na vhodu in speljal signal mimo (vedno uporabljam preamp in je nepotrebno, da se še 1x ojača).
Potem sem dal 1nF silver mica čez ostale elektrolite in dela super :)
robi
 
Prispevkov: 292
Pridružen: 14 Maj 2016, 15:31
Zahvalil se je: 46 krat
Prejel zahvalo: 115 krat
Uporabnika povabil: radix
Število neizkoriščenih povabil: 11

Re: pot signala

OdgovorNapisal/-a VolkD » 12 Apr 2018, 11:42

robi je napisal/-a:Potem sem dal 1nF silver mica čez ostale elektrolite in dela super :)
Če dodatek 1nF vzporedno k elektrolitskemu kondenzatorju povzroči tako veliko spremembo, potem je ta elektrolitski kondenzator zagotovo zanič !
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 33507
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 6602 krat
Prejel zahvalo: 4197 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: pot signala

OdgovorNapisal/-a robi » 12 Apr 2018, 17:13

Elektroliti so novi, ker je ojačevalec tudi.
Vedno, ko daš bypas na elektrolit, ki je veji signala, se visoki toni pojačajo.
Tudi, če je vrednost 1nF se sliši razlika- to pomeni, da je ziher 2dB.
Se pa pri meni morda zato toliko pozna, ker sem dva elektrolita in eno ojačevalno stopnjo čisto izločil.
robi
 
Prispevkov: 292
Pridružen: 14 Maj 2016, 15:31
Zahvalil se je: 46 krat
Prejel zahvalo: 115 krat
Uporabnika povabil: radix
Število neizkoriščenih povabil: 11

Re: pot signala

OdgovorNapisal/-a VolkD » 12 Apr 2018, 18:18

robi - 2db razlike človeško uho ne loči.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 33507
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 6602 krat
Prejel zahvalo: 4197 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: pot signala

OdgovorNapisal/-a VolkD » 12 Apr 2018, 18:31

Malo sem se poigral s simulacijo.
sim1.png

Tole vezje predstavlja vezni kondenzator 10uF v naslednjo stopnjo. Recimo, da je vhodna upornost v to stopnjo 1000Ω.

LTSpice vrne naslednji odziv:
sim1o.png

Nekje pri 15,95Hz imamo zaradi sklopnega kondenzatorja 3db slabljenja. Na 100Hz pa je slabljenja le še 0,1db. Pri 1kHz pa vsega še 0,00111db.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 33507
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 6602 krat
Prejel zahvalo: 4197 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: pot signala

OdgovorNapisal/-a VolkD » 12 Apr 2018, 18:37

Potem sem vzporedno kondenzatorju 10uF dodal še 1nF

sim2.png


Odziv v LTspice pa je sledeč:
sim2o.png


Ne samo da ni 2db razlike, z očesom se ne opazi prav nobene razlike.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 33507
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 6602 krat
Prejel zahvalo: 4197 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: pot signala

OdgovorNapisal/-a radix » 12 Apr 2018, 18:40

Pozabil si, da mora biti silver mica kondenzator. :_banghead :_banghead :_banghead
radix
 
Prispevkov: 1279
Pridružen: 04 Feb 2015, 20:19
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 203 krat
Prejel zahvalo: 297 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 20

Re: pot signala

OdgovorNapisal/-a VolkD » 12 Apr 2018, 18:44

Potem sem si rekel: Tu nekaj ne štima!

In sem vzel, da ima povprečno slab elektrolit 10Ω serijske upornosti.

sim3.png


In sem seveda dobil malo drugačen odziv:
sim3o.png


Ja, res je za dlako drugačen, ampak še vedno ne dovolj, da bi se kaj poznalo.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 33507
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 6602 krat
Prejel zahvalo: 4197 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: pot signala

OdgovorNapisal/-a VolkD » 12 Apr 2018, 18:53

Odločil sem se za zelo zelo slab elektrolit, njegova serijska upornost je recimo 100Ω
sim4.png


Ja, zdaj se pa dovolj pozna, da bomo lahko kaj videli:
sim4o.png

Opazimo lahko, da je že od 100Hz navzgor slabljenje konstantno okrog 0,8db.
Rezultat je pravzaprav presenečenje, saj je 1kΩ vhodne upornosti v naslednjo stopnjo pravzaprav malo - običajno je več. Serijska upornost elektrolita z vrednostjo 10uF, 100Ω pa je zelo velika. Torej predstavlja zelo zelo zanič elektrolit.

Da se torej zaključiti, da že zelo slabi elektroliti v veznem delu ojačevalnika, relativno malo vplivajo na amplitudo na izhodu.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 33507
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 6602 krat
Prejel zahvalo: 4197 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: pot signala

OdgovorNapisal/-a VolkD » 12 Apr 2018, 19:00

In tako sem se odločil pogledati kaj se zgodi, če temu res slabemu elektrolitu dodam še kondenzator 1n. Izbral sem si ne "silver mica" ampak idealen kondenzator, ki nima serijske upornosti; torej mnogo boljši, kot kateri koli fizičen kondenzator.

sim5.png


Odzov v LTspice:
sim5o.png


Točka slabljenja 3db se je pomaknila nekoliko navzdol na 14,61Hz. Pri 100Hz je slabljenje le še .091db, pri 1kHz pa le še 0,00085db.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 33507
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 6602 krat
Prejel zahvalo: 4197 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: pot signala

OdgovorNapisal/-a VolkD » 12 Apr 2018, 19:04

Lahko zaključimo, da se dodajanje kondenzatorja 1nF v paralelo veznemu elektrolitskemu kondenzatorju reda 10uF, pozna le, če je elektrolitski kondenzator res zelo zelo slab.
In tudi tedaj so razlike manjše od 1db.


Če se ti je zgodilo to, kar praviš, da se je, bo torej treba iskati razlog nekje drugje. Lahko je tudi nov elektrolit slab. Lahko ni napihnjen pa je ravno tako slab.

V simulacijio sem predvidel, da je kapaciteta kondenzatorja ostala 10uF, spremenila pa se mu je samo serijska upornost. Lahko je kondenzatorju padla tudi kapaciteta. V tem primeru bi razlike bile še večje.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 33507
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 6602 krat
Prejel zahvalo: 4197 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: pot signala

OdgovorNapisal/-a VolkD » 12 Apr 2018, 19:08

Simulacija, da je od 10uF ostalo le še 1uF
sim6.png


da sledeč odziv:
sim6o.png


Vidimo, da bi tu lahko bile razlike večje a le v pasu med 15Hz in 100Hz.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 33507
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 6602 krat
Prejel zahvalo: 4197 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: pot signala

OdgovorNapisal/-a VolkD » 12 Apr 2018, 19:11

Do razlik 2db, ki jih človeško uho še ne sliši, pa nikakor ne moremo priti.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 33507
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 6602 krat
Prejel zahvalo: 4197 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: pot signala

OdgovorNapisal/-a radix » 12 Apr 2018, 19:25

Saj človeško uho sliši šele potem, ko zasliši to magično (audiofool-sko – škoda, da nimamo dobrega prevoda) besedo silver mica. Boljši od tega so samo papirni kondenzatorji s kačjim oljem.

Sicer pa, malo bolj resno, treba je simulirati tudi ESL (serijsko induktivnost). Čeprav je pri normalnih elkotih tudi ta ponavadi zanemarljiva za področje do 20 kHz.

Mogoče pa tisti, ki med drugim rabijo vzorčenje s 192 kHz, rabijo širši spekter? :_dunno
radix
 
Prispevkov: 1279
Pridružen: 04 Feb 2015, 20:19
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 203 krat
Prejel zahvalo: 297 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 20

Re: pot signala

OdgovorNapisal/-a robi » 12 Apr 2018, 19:50

Pred silver mica sem dal gor ene folijske, po 1uF in se ni dalo poslušat, tako drlo se je.
Sem jih pocvikal in zvok se je v trenutku spremenil.
Zdaj so gor SM in visokih je toliko, da razmišljam, ali bi dodal en upor v kretnico. Razlike so tako očitne, da bi jih slišal skoraj vsak, ne glede na to, kaj vam prikažejo simulacije.
Kolega je zadnjič poslušal, ko še nisem dodal bypasov na elektrolite in je komentiral, da je premalo visokih tonov. Nič mu nisem razlagal, ko je danes prišel okrog, vendar je po 10 sekundah poslušanja izjavil, da je visokih skoraj preveč, poslušal je pa isti posnetek.
Kot sem zgoraj že omenil- morda je razlika tudi zato, ker sem premostil eno ojačevalno stopnjo, kaj vem!?
robi
 
Prispevkov: 292
Pridružen: 14 Maj 2016, 15:31
Zahvalil se je: 46 krat
Prejel zahvalo: 115 krat
Uporabnika povabil: radix
Število neizkoriščenih povabil: 11


Vrni se na Televizorji, radioaparati in podobne pogruntavščine.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost