Radio z gramofonom - popravilo

Vse o televizorjih, radijskih sprejemnikih in instalacijah zanje. Popravila, dograditve in nasveti

Moderator: S53AL

Radio z gramofonom - popravilo

OdgovorNapisal/-a S53AL » 01 Apr 2018, 20:30

Ta stvar je precej stara. Radio dela normalono, lovi vse živo brez problema. Glasnost dela brez problema ampak samo na radiju FM....
Če pa daš ploščo gori je pa zvoka toliko, da je potrebno dobro prisluhnit kaj se predvaja.
Videti je, da je nekdo to že popravljal... Do igle pridejo dve žičke, če jih odcinam pri igli mi kaže, kot, da so v stiku.
Notri so 3 elektronke, 2 glih toliko da nekaj brlita, ena pa sveti močneje.
Kakšen predlog kaj bi bilo narobe?
http://www.zimazakon.si/forum
Uporabniški avatar
S53AL
 
Prispevkov: 1652
Pridružen: 28 Jan 2015, 00:35
Kraj: Črnomelj, JN75
Zahvalil se je: 648 krat
Prejel zahvalo: 69 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 12

Re: Radio z gramofonom - popravilo

OdgovorNapisal/-a ivor » 01 Apr 2018, 21:21

Čudno je, da sta žički zacinjeni na priključkih od gramofonske glave. Morali bi biti samo nataknjeni z votlicama. Če segreješ priključek glave s spajkalnikom, je nevarno da jo s tem uničiš.
Stari gramofoni imajo mehanizem, ki v stanju mirovanja kratko sklene izhod na maso, ko se plošča ne vrti. Morda ti zato kaže kratek stik na priključkih.
Lahko bi poskusil odklopiti gramofon in namesto njega priklopiti kakšen drugi vir avdio signala. Tako bi videl, če je problem v gramofonu ali v radiu (ojačevalniku).
Nič nisi omenil, za kakšen tip starega radia gre. Treba je paziti, ker imajo nekateri radii šasijo (maso) povezano neposredno na električni kabel (tudi taki z gramofonom!) in lahko pride masa povezana na fazo. V takem primeru bi bilo zelo nevarno dotikati se mase. :!:
To, da nekatere elektronke žarijo močneje in druge manj, je čisto normalno.
Imam problem za vsako rešitev. - Imam problem za svako rješenje.
Uporabniški avatar
ivor
 
Prispevkov: 914
Pridružen: 09 Feb 2015, 17:29
Kraj: Koper
Zahvalil se je: 463 krat
Prejel zahvalo: 577 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Radio z gramofonom - popravilo

OdgovorNapisal/-a S53AL » 01 Apr 2018, 22:07

Jutri poslikam kako to izgleda pri lastniku tega. Hvala za opozorilo.
http://www.zimazakon.si/forum
Uporabniški avatar
S53AL
 
Prispevkov: 1652
Pridružen: 28 Jan 2015, 00:35
Kraj: Črnomelj, JN75
Zahvalil se je: 648 krat
Prejel zahvalo: 69 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 12

Re: Radio z gramofonom - popravilo

OdgovorNapisal/-a S53AL » 02 Apr 2018, 10:36

Tako zgleda to.
Priponke
DSCN1450.JPG
DSCN1451.JPG
DSCN1453.JPG
DSCN1454.JPG
http://www.zimazakon.si/forum
Uporabniški avatar
S53AL
 
Prispevkov: 1652
Pridružen: 28 Jan 2015, 00:35
Kraj: Črnomelj, JN75
Zahvalil se je: 648 krat
Prejel zahvalo: 69 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 12

Re: Radio z gramofonom - popravilo

OdgovorNapisal/-a VolkD » 02 Apr 2018, 10:47

Tale kabelček za glavo je pa daleč od originalnega, ki je šel znotraj ročice.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 33507
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 6602 krat
Prejel zahvalo: 4197 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Radio z gramofonom - popravilo

OdgovorNapisal/-a S53AL » 02 Apr 2018, 11:23

Če je mogoče tu problem, z kakšnim ga zamenjam?
http://www.zimazakon.si/forum
Uporabniški avatar
S53AL
 
Prispevkov: 1652
Pridružen: 28 Jan 2015, 00:35
Kraj: Črnomelj, JN75
Zahvalil se je: 648 krat
Prejel zahvalo: 69 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 12

Re: Radio z gramofonom - popravilo

OdgovorNapisal/-a ivor » 02 Apr 2018, 11:31

Sodeč po velikosti omrežnega transformatorja bi rekel, da je to ravno tisti primer radia z gramofonom, ki ima električni kabel neposredno povezan na šasijo. Masa ni galvansko ločena od omrežja. :!: Trafo je samo za 6,3V za kurjavo.
Ko boš delal s tem radiem ali z gramofonom, pazi kako boš vklopil vtikač v elektriko, da ne bo faza na šasiji (masi)! Praviloma bi moral uporabiti ločilni transformator.
Drugače je zelo podoben temu, ki ga imam trenutno na mizi v obdelavi. Gramofon je enak.
VolkD je napisal/-a:Tale kabelček za glavo je pa daleč od originalnega, ki je šel znotraj ročice.
Kabel mora biti tudi oklopljen in dobro bi bilo, če ga povlečeš skozi ročico. Zato kabel ne sme biti predebel. Oba kontakta poveži z glavo tako, da gor natakneš votlice (sedaj je ena sama!).
Priponke
Stikalo.png
Na sliki sem označil stikalo, ki kratko sklene glavo na maso v mirovnem položaju. Če želiš prekiniti stik z maso, moraš povleči ročico na desno, kot da bi hotel vklopiti gramofon.
Imam problem za vsako rešitev. - Imam problem za svako rješenje.
Uporabniški avatar
ivor
 
Prispevkov: 914
Pridružen: 09 Feb 2015, 17:29
Kraj: Koper
Zahvalil se je: 463 krat
Prejel zahvalo: 577 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Radio z gramofonom - popravilo

OdgovorNapisal/-a S53AL » 03 Apr 2018, 15:34

Kaj so te "debele" žice sploh na pravim mestu? Zamenjano z tanšimi pa nič. @ivor, glede na označeno z puščico tam mora prit obvezno žica za iglo?
Kakšno upornost ima (sama) igla proti kontaktoma?
http://www.zimazakon.si/forum
Uporabniški avatar
S53AL
 
Prispevkov: 1652
Pridružen: 28 Jan 2015, 00:35
Kraj: Črnomelj, JN75
Zahvalil se je: 648 krat
Prejel zahvalo: 69 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 12

Re: Radio z gramofonom - popravilo

OdgovorNapisal/-a ivor » 03 Apr 2018, 16:17

S53AL je napisal/-a:@ivor, glede na označeno z puščico tam mora prit obvezno žica za iglo?
Da!
S53AL je napisal/-a:Kakšno upornost ima (sama) igla proti kontaktoma?
Veliko, mislim da se niti ne da izmeriti.
Debele žice odstrani in zamenjaj s koaksialnim (oklopljenim) kablom, drugače bo brnelo!
Zakaj ti ne dela mi ni jasno. Ali je glava zanič, ali je nekje prekinjena zveza z radiem.
Imam problem za vsako rešitev. - Imam problem za svako rješenje.
Uporabniški avatar
ivor
 
Prispevkov: 914
Pridružen: 09 Feb 2015, 17:29
Kraj: Koper
Zahvalil se je: 463 krat
Prejel zahvalo: 577 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Radio z gramofonom - popravilo

OdgovorNapisal/-a S53AL » 03 Apr 2018, 16:38

Tako je, ne da se izmerit. A katero žico odcinat in jo dat na tisti fraj kontakt?
http://www.zimazakon.si/forum
Uporabniški avatar
S53AL
 
Prispevkov: 1652
Pridružen: 28 Jan 2015, 00:35
Kraj: Črnomelj, JN75
Zahvalil se je: 648 krat
Prejel zahvalo: 69 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 12

Re: Radio z gramofonom - popravilo

OdgovorNapisal/-a ivor » 03 Apr 2018, 18:21

S53AL je napisal/-a:A katero žico odcinat in jo dat na tisti fraj kontakt?
Proste kontakte pusti pri miru.
Na sliki se vidi tudi en tanek koaksialni kabelček, ne vidi pa se kje se konča. Kot da je to kabel, ki naj bi šel skozi ročico do glave.
Priponke
Kabel gramofon.jpg
Imam problem za vsako rešitev. - Imam problem za svako rješenje.
Uporabniški avatar
ivor
 
Prispevkov: 914
Pridružen: 09 Feb 2015, 17:29
Kraj: Koper
Zahvalil se je: 463 krat
Prejel zahvalo: 577 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Radio z gramofonom - popravilo

OdgovorNapisal/-a S53AL » 03 Apr 2018, 18:28

Danes dobim to na mojo mizo. Bo lažje za raziskovat. Poročam.
Zaenkrat hvala.
http://www.zimazakon.si/forum
Uporabniški avatar
S53AL
 
Prispevkov: 1652
Pridružen: 28 Jan 2015, 00:35
Kraj: Črnomelj, JN75
Zahvalil se je: 648 krat
Prejel zahvalo: 69 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 12

Re: Radio z gramofonom - popravilo

OdgovorNapisal/-a braneb1 » 03 Apr 2018, 18:34

Po mojem mnejnu pa je problem drugje. Ali si vklopil hkrati obe levi tipki ( UKW +KV ) - to je vklop gramaofona pri Portorožu.

Lp Brane
braneb1
 
Prispevkov: 153
Pridružen: 28 Feb 2015, 17:45
Zahvalil se je: 7 krat
Prejel zahvalo: 30 krat
Uporabnika povabil: borisz
Število neizkoriščenih povabil: 6

Re: Radio z gramofonom - popravilo

OdgovorNapisal/-a S53AL » 03 Apr 2018, 19:05

braneb1 je napisal/-a:Po mojem mnejnu pa je problem drugje. Ali si vklopil hkrati obe levi tipki ( UKW +KV ) - to je vklop gramaofona pri Portorožu.

Lp Brane


:o Špila.
Še enkrat hvala vsem za trud.

L.p
http://www.zimazakon.si/forum
Uporabniški avatar
S53AL
 
Prispevkov: 1652
Pridružen: 28 Jan 2015, 00:35
Kraj: Črnomelj, JN75
Zahvalil se je: 648 krat
Prejel zahvalo: 69 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 12


Vrni se na Televizorji, radioaparati in podobne pogruntavščine.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost