Kateri TV?

Vse o televizorjih, radijskih sprejemnikih in instalacijah zanje. Popravila, dograditve in nasveti

Re: Kateri TV?

OdgovorNapisal/-a jozede » 20 Okt 2021, 18:02

Mogoče glede velikosti TV-ja.
Ker je najbol popularna ločljivost 4k, en diagram glede na oddaljenost, kdaj se vidi razlika v sliki med Ful Hd in 4k Tv.
Ta diagram je iz tele spletne strani, kjer so tudi testi, lahko malo pregledaš, kako se je kakšen model obnašal na testu.
https://www.rtings.com/tv/reviews

Ko sem jaz kupoval pred nekaj meseci, sem kupil Samsung Q serijo, sem zadovoljen. Sem najprej gledal serijo Crystal 4k, sem se kasneje odločil za Q serijo.
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
jozede

Kraj: Jesenice
Zahvalil se je: 76 krat
Prejel zahvalo: 246 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 50

OdgovorNapisal/-a Dorijan » 20 Okt 2021, 20:07

+glede ne prevelike resolucije, če to pomeni kompromis kje drugje
sicer so 4K TVji včasih cenejši od podobnega 1080p. Ampak so med njimi tudi tisti najcenejši Philips, ki imajo vprogramiran zamik, da traja nekaj sekund od pritiska tipke na daljincu do akcije na zaslonu, kar postane hitro nadležno.
Sicer si je pametno ogledat ocene na internetu za posamezne modele.
Vendar je kvaliteta slika(predvsem razmerje svetlo/temno), ter zvok precej bolj "uporabno" kot resolucija. (čeprav zadnje čase so postali TVji tako tanki, da moraš že skoraj računat v ceno vsaj osnovni soundbar od istega proizvajalca kot bo TV)
Dorijan

Zahvalil se je: 6 krat
Prejel zahvalo: 326 krat
Uporabnika povabil: gumby
Število neizkoriščenih povabil: 64

OdgovorNapisal/-a Cloud » 21 Okt 2021, 09:30

Ne vem zakaj bi vzel kaj drugega kot pa 4k
Cloud

Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 154 krat
Prejel zahvalo: 374 krat
Uporabnika povabil: BraneZ
Število neizkoriščenih povabil: 23

OdgovorNapisal/-a VolkD » 21 Okt 2021, 12:26

Jaz sem pred nakupom TV-ja za nasvet vprašal lokalnega TV serviserja. Odgovor me je malo presenetil.
Pričakoval sem nekaj v stilu, da se od te in te firme malo manj kvarijo,... pa ni bilo tako. Pravi, da se vsi približno enako kvarijo, je pa priporočil Samsunga, ker se ga da lažje popravljat.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani

Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 20615 krat
Prejel zahvalo: 10532 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 254

OdgovorNapisal/-a krko » 21 Okt 2021, 12:31

Cloud je napisal/-a:Ne vem zakaj bi vzel kaj drugega kot pa 4k

Kje pa lahko gledaš vsebino 4k, razen seveda YT in pa kakšnih filmov?

No, če je cena primerljiva z FHD, potem ni debate, seveda uzameš 4k.
krko

Kraj: Cerknica/Postojna
Zahvalil se je: 132 krat
Prejel zahvalo: 150 krat
Število neizkoriščenih povabil: 16

OdgovorNapisal/-a VolkD » 21 Okt 2021, 12:39

Ponudniki optike imajo kar nekaj TV knalov, ki so 4k.
Ne vem pa kako in če to deluje (ne utegnem gledat TV).
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani

OdgovorNapisal/-a Cloud » 21 Okt 2021, 13:27

krko je napisal/-a:

Kje pa lahko gledaš vsebino 4k, razen seveda YT in pa kakšnih filmov?

No, če je cena primerljiva z FHD, potem ni debate, seveda uzameš 4k.

Telemach ima večino programov v HD (pri njih je SD 1080p in HD 4k) ostalo pa Netflix.

Glede Samsunga se mi zdi pa da sem že nekje napisal da so TVji ok, imaš pa reklame https://www.reddit.com/r/assholedesign/ ... _smart_tv/ jaz sem se pri nakupu odločil za Sonyja ki je bil malo dražji od Samsunga.
Cloud

Zahvalil se je: 154 krat
Prejel zahvalo: 374 krat
Uporabnika povabil: BraneZ
Število neizkoriščenih povabil: 23

OdgovorNapisal/-a jozede » 21 Okt 2021, 14:08

Seveda 4k je v trendu in normalno dobavljiv od cca 43 " navzgor F HD pa nekje od 43" navzdol. Seveda so izjeme po velikosti navzgor in navzdol pri obeh ločljivostih.
Če pa nekdo namerava kupiti ravno okoli 43", se pa lahko zgodi, da bo gledal TV iz razdalje 3m in ne bo vidne razlike v kvaliteti slike, tudi če bo 4K.

Vsebino 4k lahko gledaš na 65" Tv iz razdalje 1.5m in je slika super ostra, samo kdo ima tako postavljeno, da lahko gleda na taki razdalji?
Imam 65" in gledam na razdalji nekaj več kot 3m, po diagramu iz mojega prejšnega posta, bi moral imeti 75" Tv 4k in seveda tudi vsebino v 4k, da bi mogoče videl razliko med FHD in 4k.

Tako kot je bilo že omenjeno, je važno, kakšno kontrastno razmerje ima Tv. Čim višje tem boljše, tu pa se zaplete, IPS matrike imajo najlepše barve, naravni kontrast pa ni posebej visok med 1000 in 1500:1.
Samsung ima VA matrike ki so cenovno ugodne in kontrast ki je super visok nekje do 7000:1, tudi slika je zelo llepa. VA matriko ima pri nižjem cenovnem rangu in pri Q seriji 6000 in 7000. Serija 8000 in 9000 imata matriko podobno IPS matriki in tudi nižji kontrast cca 1500 do 2500:1. To pomanjkljivost popravlja serija 8000 in 9000 z lokalno zatemnitvijo, je pa zato dražja.
Seveda imajo tudi ostali proizvajalci podobne rešitve z lokalno zatemitvijo za izbolšanje kontrasta, zato je dokaj težko napovedat, kateri TV je najugodnejši - najprimerneši.
Nekako se mora vsak sam odločiti, glede na finance in velikost, ki mu jo določajo razmere, na koncu je vedno nek kompromis.

ps. 4k Tv lahko uporablaš kot računalniški monitor. Seveda bom to preveril, samo računalnik nima podpore za 4k. Takoj po nov računalnik .... :_CR
jozede

Kraj: Jesenice
Zahvalil se je: 76 krat
Prejel zahvalo: 246 krat
Število neizkoriščenih povabil: 50

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 21 Okt 2021, 15:35

VolkD je napisal/-a:Ponudniki optike imajo kar nekaj TV knalov, ki so 4k..

Hm... ne vem... telekom je imel dva, T2 pa ima tam okoli 4 ali vsaj ne dosti več. Vsi totalno neuporabni.
Uporabniški avatar
Protoncek

Kraj: Mengeš
Zahvalil se je: 803 krat
Prejel zahvalo: 1006 krat
Število neizkoriščenih povabil: 206

OdgovorNapisal/-a VolkD » 21 Okt 2021, 17:08

Protoncek je napisal/-a:Hm... ne vem... telekom je imel dva, T2 pa ima tam okoli 4 ali vsaj ne dosti več. Vsi totalno neuporabni.
Ne vem, mislim, da več. No jaz imam najosnovnejši paket, pa nimam pojma kaj je neuporabno in kaj ne. Zame je skoraj res vse neuporabno.
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 21 Okt 2021, 18:41

Ravnokar preštel: 7 programov: travelxp, festival, funbox, myzen, bliss, extasy, in, ne bi verjeli: eurosport!!! (Žal nisem športni tip, ne gledam fuzbalov, kosark in posobnega, zato je zame neuporaben). T2, paket oranzni diamant, nekako max. TV opcija, ostanejo samo se dodatni paketi, a dvomim, da v 4k ločljivosti.
Pri telekomu pa (do lani) sta bila programa. Travelxp in še eden.
Uporabniški avatar
Protoncek

OdgovorNapisal/-a dejko1 » 21 Okt 2021, 19:47

Hmm, mogoče samo opomba: razlike na YT ni toliko v resoluciji, kot je v artefaktih zaradi kompresije. Če gledaš na 1k ekranu 1k video ali 4k video je zelo vidna razlika v kvaliteti - pa to nima kaj dosti zveze s številom pikslov na zaslonu, ki jih je vedno 1k. Žal imajo TV-ji ponavadi zaklenjeno do katere resolucije lahko izbereš (pa tudi procesorji so na meji zmogljivosti).

Na android TV se splača malo pogledat nastavitve, ker so nekatere stvari kot je "optimizacija" slike, ki je privzeto vklopljena, za delovanje res porazne.

Prej smo imeli Philips, zdaj pa Tesla deluje že skoraj 2 leti. Philips je bil po funkcijah zelo okoren, medtem ko je za Teslo to težko trdit, kljub temu da je bila ca. 3x cenejša. Je pa res Philips zdržal 7 let, dokler ga nista razbila otroka :) Hehe, nekako upam, da Tesla ne bo zdržala 10 let (in da v tem času tehnologija ne ostane povsem enaka)...

V trgovini si lahko lepo pogledaš, če kateri od televizorjev kocka ali ima počasen refresh rate. Kontrasta, presevnosti matrike in enakomernosti osvetlitve pa tam skoraj ni mogoče videt. Cenejše modele imajo ponavadi tudi čudno nastavljene, da se vidi razlika...
dejko1

Zahvalil se je: 128 krat
Prejel zahvalo: 312 krat
Število neizkoriščenih povabil: 255

OdgovorNapisal/-a MadMax » 25 Okt 2021, 11:27

Stromar11 je napisal/-a:Zdaj čakam na Black Friday, da bi si kupil nov TV. Imel, bi velikost cca 55", smart tv... pa, da je slika ok. Kaj priporočate? Da vem na kaj moram biti pozoren, ko bodo popusti.

Pozoren bodi na ceno pred temi "popusti". Se zna zgodit da bo takrat s 35% popusta enaka cena kot zdaj s 5%.
Naredi si seznam parih TVjev ki jih imaš v ožjem izboru, pribeleži cene/štacune in spremljaj...
Glede "ok slike" pa... je dejko1 lepo napisal, zraven pa morda: vsake oči imajo svojega malarja, jaz bi gledal predvsem 4K pa IPS, ostalo so detajli v katere se moraš bolj poglobit (branje reviewov itd, glede enakomernosti osvetlitve, odzivnosti, zvoka, podpore raznim formatom iz USB, stabilnosti...). Ali pa kupiš nekaj na horuk, samo da je...
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.
MadMax

Kraj: Črnomelj
Zahvalil se je: 912 krat
Prejel zahvalo: 965 krat

OdgovorNapisal/-a yacksy » 29 Nov 2025, 19:34

Glede na to, da se moj dobrih 10 let stari Samsung TV počasi poslavlja (vertikalne črte na ekranu, zna biti da zaradi kakega udarca "mladincev" preveč) iščem nekaj novega. Ampak v poplavi ponudbe in manjku interesa raziskovanja "kaj je res tisto pravo" (pred TV-jem ne preživim veliko časa) niti ne vem kaj naj gledam.

Najprej sam ekran oz. matrika. Načeloma mi je FullHD čisto dovolj, saj 4K vsebin niti nimam, niti jih ne gledam. Če že moram, bi vzel tudi 4K. Diagonala naj bo 55 inčev. Na spletu zasledim kratice LED, OLED in QLED (in kako predpono "mini" pred tako kratico, da je zmeda še toliko večja). Pri kateri od teh variant imam največ možnosti, da ne bom kmalu videval mrtve piksle? Torej primarno iščem dolgoživost kot pa "res tisto pravo črno barvo" :D :D :D .

Drugo je softver oz. OS. Načeloma ciljam na čim bolj čisti Android, ne vem pa kaj proizvajalci trenutno ponujajo. Na TV-ju bi želel poganjati youtube, aplikacijo od RTV SLO pa eventuelno aplikacijo od ponudnika IPTV-ja (če se mi kdaj zahoče gledati več TV-ja). Obvezna je podpora za "lokalno streamanje" ala Plex, DLNA in podobno. Uporabniški vmesnik mora biti tekoč in odziven. Tudi z daljincem ;) .

Skratka, prosim nekoga, ki je malo bolj na tekočem z aktualno ponudbo, da mi pove par usmeritev. V osnovi se nagibam k Samsungu (dobre pretekle izkušnje), ni pa to nič zacementiranega ...
yacksy

Zahvalil se je: 1931 krat
Prejel zahvalo: 352 krat
Uporabnika povabil: s54mtb

OdgovorNapisal/-a tilz0R » 29 Nov 2025, 20:53

Mislim, da z nekim Philipsom, ki fura Android, nimaš kaj zgrešiti. Če vzameš pa z backlight, je pa še toliko boljše. Gor boš imel Youtube, Netflix, tudi VOYO, Spotify, in ostale znane komercialne zadeve.

Jaz imam 55PUS8007/12 in sem super zadovoljen. Za moje potrebe (beri: TV kot takšen gledam mogoče 1x mesečno, občasno PS igre odšpilam) je super. In še integracijo ima za home assistant.
Knowledge sharing is people' caring., T. MAJERLE
Uporabniški avatar
tilz0R

Zahvalil se je: 264 krat
Prejel zahvalo: 767 krat
Uporabnika povabil: s56rga

OdgovorNapisal/-a yacksy » 29 Nov 2025, 21:29

Super, najlepša hvala za konkreten odgovor. Se v bistvu bere kot točno to, kar jaz želim zase ...

Če malo prebereš to temo, se čez Phillipse precej pritožujejo zaradi neodzivnosti uporabniškega vmesnika. Ti tovrstnih težav nimaš?
yacksy

Zahvalil se je: 1931 krat
Prejel zahvalo: 352 krat

OdgovorNapisal/-a tilz0R » 29 Nov 2025, 23:12

Youtube dela OK, spotify tudi, VOYO tudi. Sicer pa ko boš (če boš) dal enkrat gor kakšen zunanji sprejemnik, je TV UI brezpredmeten.

Zame je dovolj dobro, ni pa Nvidia 4000 serije med TVji.
Knowledge sharing is people' caring., T. MAJERLE
Uporabniški avatar
tilz0R

Zahvalil se je: 264 krat
Prejel zahvalo: 767 krat
Uporabnika povabil: s56rga

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 30 Nov 2025, 08:31

Jaz sem imel leta nazaj “navaden” philips, ta je res imel obupno počasen vmesnik. Zdaj imam android oled philipsa in je občutno bolje - nekako tako, kt večina tvjev. Ampak kot pravi tilzOR - glede na to, da danes večinoma gledamo tv preko vmesnika ga itak ne boš (dosti) rabil - nastaviš, kar imaš za nastavit in potem rabiš daljinca samo za tv aplikacijo, če imaš zunanjo škatlico pa še za to ne.
Uporabniški avatar
Protoncek

OdgovorNapisal/-a luccabrassi » 01 Dec 2025, 12:03

LG po 7 letih dela še neverjetno dobro , kakovost slike , posodabljanje OS , posodabljanje aplikacij Netflix, HBO , ostalih , YT , zrcaljenje ekranov iz telefona , podnapisi različnih formatov torrentov ....... tako da naprej bo tudi LG :_kisscheek

Zvočniki so tudi dovolj močni ampak kakšne vroče vsebine ne moreš dajat preveč na glas LOL :_rolling
Uporabniški avatar
luccabrassi

Kraj: KOČEVJE
Zahvalil se je: 437 krat
Prejel zahvalo: 544 krat

OdgovorNapisal/-a reber » 01 Dec 2025, 12:56

Trenutno imam Samsung in mislim, da bom ostal na tej znamki. Predhodno sem imel LG, crknil je backlight, najprej nekaj LED, ki sem jih menjal (hvala Satelitko za te LED), seveda leče na LED kljub opozorilu naj pazim, nisem uspel popolnoma natančno namestiti nazaj, da je na enobarvni podlagi bilo opaziti madež, pri pisani sliki pa ne. Preventivno sem takoj naročil kitajski KIT in ga potem tudi zamenjal, deluje še danes. Po nasvetu izkušenega serviserja (Satelitko) sem v napajalnem delu odstranil 1 ali 2 upora za tipanje toka in s tem zmanjšal tok skozi LED, ker menda zatemnitev oziroma zmanjšanje svetilnosti ne vpliva na LED ampak se zatemni z LCD.

Pri nakupu gledam na dolžino garancije in neodvisna mnenja iz forumov, nikakor pa ne gledam mnenj v spletnih trgovinah, ker so tam sama dobra mnenja, tudi izmišljena, slabih mnenj sploh ne objavijo, ker je vse moderirano. Gledam hitrost osveževanja, zmogljivost obdelave slike, zakasnitev HDMI, vse to je menja bolje pri 4K v primerjavi s full HD. Ne vem, ali drži, da 4K televizor, ki obdeluje sliko nižje ločljivosti, le to obdela in prikaže bolje, kot full HD televizor.

Da bi v današnjem času Smart TV uporabljal dodatno škatlico, je neumnost, zakaj ne bi izkoristil potenciala ki je že v samem TV? iz istega razloga mi je nesmisel ponudnikov, ki tiščijo svoje STB, npr Telekom NEO, pri katerem polno funkcionalnost dobiš le z box-om, aplikacija sploh ne omogoča vseh funkcij, s tem ne mislim glasovnih ukazov, ampak nekaj osnovnih funkcij, ki s tem nimajo nič, npr dostop do videoteke in podobno.

Da ima Telemach večino HD v 4K je debela laž, lahko se marketinško hvalijo s tem, ampak "insajderji" vedo povedat drugače, da ne omenjam nizek bitrate časovnih funkcij (kockanje, packanje, ... pri zelo dinamičnem videu, ni kriv televizor ampak signal).

Drži, da boljši 4K televizorji lahko prikažejo sliko bolje od cenenih full HD ali Bog ne daj SD 1366x768 televizor, ki jih še vedno prodajajo.

Za moj okus ima npr Hisense obupen vmesnik, tako da tudi če je še tako super kvaliteten, je štorast za uporabo.
Sporočila sprejemam na e-mail objavljen na www.reber.si
Uporabniški avatar
reber

Kraj: Bled
Zahvalil se je: 274 krat
Prejel zahvalo: 908 krat

Prejšnja

Vrni se na Televizorji, radioaparati in podobne pogruntavščine.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gostov