JBL Cinema SB 400

Vse o televizorjih, radijskih sprejemnikih in instalacijah zanje. Popravila, dograditve in nasveti

JBL Cinema SB 400

OdgovorNapisal/-a transalp » 15 Sep 2021, 11:07

Z vami bi rad delil izkušnjo s popravilom JBL Cinema SB 400. Gre za zvočno letev ("soundbar") z ločenim 8-palčnim Bluetooth globokotoncem. Reč je bil pred leti kar draga, stala je okrog 450 EUR, žal je slovela tudi po okvarah.

SB 400 sem odkupil v pokvarjenem, pravzaprav muhastem stanju. Po vklopu je včasih delal, drugič je bil tiho; nekajkrat je zvočno oživel šele po več vklopih in izklopih, pogosto je utihnil med delovanjem, pred tem pa včasih še oddal kak grozljiv zvok. Na koncu je povsem odpovedal - sicer se je še vključil, zvoka pa ni bilo, niti iz letve niti iz globokotonca. Najprej sem sumil elektrolitske kondenzatorje v napajalniku in / ali na glavni plošči, a med njimi ni bilo krivca za težave.

Na internetu sem našel servisno dokumentacijo v priponki - morda še komu pride prav. Kot imam v navadi pri popravilih naprav, ki jih (še) ne poznam, najprej "pogooglam" za kake znane napake in rešitve. Tudi za SB 400 sem našel namig: najpogostejša težava je okvara 9 V napetostnega regulatorja IC803 in 5 V napetostnega regulatorja IC804, ki med drugim napaja Cirrus Logic CS42528 (audio codec). Oba IC sta vezana kaskadno - izhod IC803 je vhod v IC804. Ker sta omenjena regulatorja prispajkana s spodnje strani glavne plošče, na zgornji strani pa so zoprno kratke povezave s folijskimi kabli, se nisem niti trudil z meritvami napetosti, ampak sem oba regulatorja kar zamenjal. Po zamenjavi obeh IC ni bilo nič bolje - SB 400 je bil še vedno tiho ...

Naslednji "osumljenec" je bil 1,8 V napetostni regulator IC801, ki zagotavlja eno od napajanj za DSP. Tudi za IC801 je bil na internetu objavljen (en sam!) namig - izhodna napetost naj bi bila nižja od pričakovane. IC801 je prispajkan z zgornje strani glavne plošče in je lepo dostopen. IC801 je bil na otip hladen, meritev pa je pokazala, da je izhodna napetost le dobrih 1,4 V namesto 1,8 V. Po zamenjavi IC801 moj SB 400 spet deluje!

@GJ: Hvala za LM1117MP-5.0 - zamenjava IC803! :_bow
@PPG78: Hvala za LM1117MP-1.8 - zamenjava IC801! :_bow
Priponke
Harman_Kardon-JBL-SB400_SM_EN.pdf
(4.78 MiB) Prenešeno 64 krat
Any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic.
[Arthur C. Clarke]
Uporabniški avatar
transalp

Kraj: Ig
Zahvalil se je: 133 krat
Prejel zahvalo: 98 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 50

Vrni se na Televizorji, radioaparati in podobne pogruntavščine.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost