Nakup 3D printerja

Vse kar je povezano z 3D printerjem

Re: Nakup 3D printerja

OdgovorNapisal/-a lado » 01 Mar 2025, 20:24

Hvala vam, super ste za te informacije.
Na [url]3djake.si[/url]gledam karakteristike in pri bambu lab A1 piše da so nepriporočljivi filamenti (ABS,ASA,pc...)kljub temu da navajajo temperaturo printanja do 300 oC.
V istem cenovnem razredu je tudi ENDER 3V3 pri katerem pa ni omenjeno da ti materiali niso priporočljivi.
Zanima me tudi kako pomemben je material šobe, ker ima en iz nerjavečega jela, drugi pa iz treh kovin- jelo baker titan?
Uporabniški avatar
lado

Kraj: Trbovlje
Zahvalil se je: 290 krat
Prejel zahvalo: 479 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 47

OdgovorNapisal/-a cero » 02 Mar 2025, 00:02

Kar se ABS in podobnega tiskanja tiče, je finta v tem da se print rad zvija in dviguje z mize, če printer nima ohišja in ogrevane mize na vsaj 90stopinj.
Materjal šobe je pomemben če hočeš tiskat filamente ki vsebujejo karbonska ali steklena vlakna.
ta vlakna so namreč precej trda in abrazivna, zato je potrebno imeti ekstruder in šobo tako ki podpira tiskanje teh filamentov.
cero

Kraj: Vipava
Zahvalil se je: 367 krat
Prejel zahvalo: 805 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 81

OdgovorNapisal/-a Lovro7 » 02 Mar 2025, 00:20

Pri printanju ABS filamenta nastajajo strupeni hlapi, zato ne priporočam cel dan printaš ABSv sobi, kjer si ti. Pri ABS in ASA filamentih lahko hitro pride do ločenja plasti. To lahko rešiš tako, da daš printer v zaprt prostor. Jaz uporabljam omaro v delavnici.
Cura slicer ima opcijo "Enable draft shield", ki generira ščit za zadrževanje toplote okoli modela. Ga pa moraš ročno dodati. Nahaja se v kategoriji Experimental.

Za printanje na višji temperaturi potrebuješ tudi "all metal hot end" drugače se bo teflonska cev stopila (meni se je). Navaden ender3 vem na ga nima za 3v3 pa nisem 100%.
Vse je lahko žarnica, če je dovolj toka. http://lovro7.eu/index.html
Uporabniški avatar
Lovro7

Kraj: Velenje (Šmartno ob Paki)
Zahvalil se je: 133 krat
Prejel zahvalo: 109 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 8

OdgovorNapisal/-a mare69 » 02 Mar 2025, 00:27

Bamboo softver zna uvoziti step, kar da veliko lepši rezultat kot stl. Ves softver dobiš poleg. Prav tako imaš remote dostop preko njihovega oblaka.

Glede filamentov pa lahko vzameš od Trčka. Ima tudi profil za bamboo na spletni strani in je še ena skrb manj (nastavitve)
Uporabniški avatar
mare69

Zahvalil se je: 74 krat
Prejel zahvalo: 229 krat
Uporabnika povabil: miharix
Število neizkoriščenih povabil: 112

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 02 Mar 2025, 08:35

Lovro7 je napisal/-a:Za printanje na višji temperaturi potrebuješ tudi "all metal hot end" drugače se bo teflonska cev stopila (meni se je). Navaden ender3 vem na ga nima za 3v3 pa nisem 100%.

Res je, zato ima MK4S že total metal extruder, brez teflona. Ima tudi “high speed nozzle”, ki omogoča večje hitrosti tiskanja (nisem raziskoval tega v podrobnosti). Sicer sem jaz tudi na MK3 tiskal ABS in ASA brez težav, a sem uporabljal prusa slicerjeve nastavitve, sklepam, da so bile takšne, da printer zdrži brez “meltdown” :D

Glede ABS in ASA pa, ja obvezno ohišje, še v tem primeru zelo rad naredi slonovo nogo, posebej, če je izdelek večji.
Uporabniški avatar
Protoncek

Kraj: Mengeš
Zahvalil se je: 777 krat
Prejel zahvalo: 966 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 198

OdgovorNapisal/-a lado » 11 Mar 2025, 22:06

Danes je prispel... po sestavljanju bo verjetno še kaj nekaj vprašanj...
Priponke
20250311_134757[1].jpg
Uporabniški avatar
lado

Kraj: Trbovlje
Zahvalil se je: 290 krat
Prejel zahvalo: 479 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 47

Prejšnja

Vrni se na [3Dp] Vse o printerju - arhiv

Kdo je na strani