Napisal/-a VolkD » 25 Apr 2025, 11:16
Tega boraksa je sicer zelo malo a vseeno moti. Na teži se pozna zelo malo, saj je zlato neprimerno težje od boraksa, izgled pa vseeno trpi. Mogoče je malo tudi na tem, da se ves čas trudim rafinirati zlato in ga narediti čim bolj čistega, zdaj imam pa nenadoma volumsko kar nekaj boraksa na mojem "izdelku".
Odločil sem se torej ta boraks odstraniti. Najprej mehansko. Raztaljeni boraks se kaplje oprime samo s spodnje strani. Videz je podoben nekakšni umazani stekleni masi. Kaplja gre sicer najprej v žvepleno kislino, ki naj bi boraks zgrizla. Žal po 10 do 15-ih minutah veliko tega še ostane. Mogoče sem preveč nepotrpežljiv. Mehansko odstranjevanje je le deloma uspešno. Ni pa ravno prijetna zadeva, saj obstaja nevarnost, da zlata kaplja odfrči neznano kam. Razen tega tako odstranjevanje pusti na kaplji sled.
Odločil sem se za kemijo.
- Moji boljši polovici sem zaplenil inox posodo.
- 100ml destilirane vode. (Nočem, da zaradi izhlapevanja vode ostanejo na zlati kaplji ostanki mineralov). Dobra je tudi demineralizirana voda, ki je cenejša.
- 30g citronske kisline.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net