AVR reset circuit

V tem delu bomo začetnikom milostno odpuščali vse grehe in jim pomagali, da svoje prve projekte pripeljejo do uspešnega konca

AVR reset circuit

OdgovorNapisal/-a zanka » 05 Avg 2017, 11:26

Moja tema o HD44780 se je izjalovila v AVR reset circuit, zato ustvarjam namensko temo o tem.

Skratka do svojega Atmega328 sem skrajno neprijazen, zato mu izklapljam napajanje (preko napajalnika) in gledam, ali se ta resetira ali se ne. Reset vezije imam sestavljeno iz upora 10k na VCC ter iz 100nF na GND. Na določene trenutke oziroma poskuse se uC obesi. Tudi Watchdog se obesi, ta sicer (če dam en daljši delay) tudi deluje – resetira.

Ali bi bil MAX803 oziroma ekvivalent dober za doseg robustnosti?
Uporabniški avatar
zanka
 
Prispevkov: 1814
Pridružen: 17 Mar 2016, 01:16
Kraj: Krško
Zahvalil se je: 93 krat
Prejel zahvalo: 155 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 30

Re: AVR reset circuit

OdgovorNapisal/-a mucek » 05 Avg 2017, 11:51

ALI SI VKLOPIL BROWNOUT???
Funkcija in namen tega je natancno to, kar isces: da procesor pod doloceno napetostjo spravi in drzi v resetu. Seveda lahko das tudi zunanji reset ali zunanji watchdog, ampak glede na opisano je verjetno tezava v napajalni napetosti, lahko pa tudi v dizajnu pcb. Pa seveda software: si res 101% preprican, da se ti ne zgodi kje kaj stack overflow?

Lp, g
... lahko pa se tudi motim ...
Uporabniški avatar
mucek
 
Prispevkov: 1419
Pridružen: 18 Jan 2015, 21:20
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 50 krat
Prejel zahvalo: 393 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 72

Re: AVR reset circuit

OdgovorNapisal/-a zanka » 05 Avg 2017, 13:15

Sem uspel nastaviti brown-out. Sedaj opažam, da se mi uC prej spravi v reset, ko pade napetost.

Bom poskusil biti še nesramen z napajanjem, da vidim, če bo delalo ali ne bo.
Uporabniški avatar
zanka
 
Prispevkov: 1814
Pridružen: 17 Mar 2016, 01:16
Kraj: Krško
Zahvalil se je: 93 krat
Prejel zahvalo: 155 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 30

Re: AVR reset circuit

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 05 Avg 2017, 18:15

Huh...da se watchdog obesi... :_think si siguren, da AVR v takem primeru ne skoči v neko zanko, kjer se sicer zacikla, ampak redno osvežuje watchdog timer? Se mi je že zgodilo. Je trajalo cel teden (po urco, dve kletvic dnevno), da sem našel, kje je finta... :_banghead
Uporabniški avatar
Protoncek
 
Prispevkov: 2742
Pridružen: 17 Jan 2015, 21:41
Kraj: Mengeš
Zahvalil se je: 223 krat
Prejel zahvalo: 271 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 58

Re: AVR reset circuit

OdgovorNapisal/-a zanka » 05 Avg 2017, 20:34

Da bi se watchdog obesil takrat ko ga mučim z napajanjem?

Nastavljenega imam na 60ms, in, če je napajanje stalno, deluje tudi po en teden brez težav.
Uporabniški avatar
zanka
 
Prispevkov: 1814
Pridružen: 17 Mar 2016, 01:16
Kraj: Krško
Zahvalil se je: 93 krat
Prejel zahvalo: 155 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 30

Re: AVR reset circuit

OdgovorNapisal/-a Bizgec66 » 05 Avg 2017, 23:51

Ko smo izbirali mikrokontroler za nadzor ventila pri doziranju argona na robotu smo odkrili zanimive anomalije na nekaterih saržah AVR-jev. Pri počasnem naraščanju napajalne napetosti se je v nekaterih primerih watchdog zaciklal v nedefiniranem stanju ob resetu. Pomagal ni niti brownout. Če napišeš datumsko kodi, lahko v ponedeljek preverim, ali je med kritičnimi. Ena od rešitev je bil RC filter na napajanju: pi topologija, 100n+10 ohm + 1,5n.
Bizgec66
 
Prispevkov: 6
Pridružen: 05 Avg 2017, 19:07
Zahvalil se je: 0 krat
Prejel zahvalo: 5 krat
Uporabnika povabil: radix
Število neizkoriščenih povabil: 1

Re: AVR reset circuit

OdgovorNapisal/-a zanka » 06 Avg 2017, 08:34

Datum je 1712.
Uporabniški avatar
zanka
 
Prispevkov: 1814
Pridružen: 17 Mar 2016, 01:16
Kraj: Krško
Zahvalil se je: 93 krat
Prejel zahvalo: 155 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 30

Re: AVR reset circuit

OdgovorNapisal/-a mucek » 06 Avg 2017, 10:54

@Bizgec
"Podobno" tezavo (uart buffer) sem imel tudi sam z ATmega64, isto izdelava 2015. Ocitno so bile takrat neke tezave ...

Lp, g
... lahko pa se tudi motim ...
Uporabniški avatar
mucek
 
Prispevkov: 1419
Pridružen: 18 Jan 2015, 21:20
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 50 krat
Prejel zahvalo: 393 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 72


Vrni se na Elektronika za začetnike

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost