izdelava LED svetilke

V tem delu bomo začetnikom milostno odpuščali vse grehe in jim pomagali, da svoje prve projekte pripeljejo do uspešnega konca

izdelava LED svetilke

OdgovorNapisal/-a lokodil » 27 Dec 2015, 23:33

1. Najprej me zanima če so res nekatere LED luči slabe za oči, druge pa dobre in kako ob nakupu veš katera je dobra?

Rabil bi LED svetilko, podobno čelni svetilki https://www.mimovrste.com/celne-svetilk ... =658790001
Biti mora extremno močna, čim krajša po globini in čim lažja. Po možnosti z eno polnilno baterijo AAA.

3. Kaj vse bi rabil za izdelavo?
So dovolj ledice (kakšen je pravilni izraz? led dioda ali led luč? ) in baterija, ali bi zraven potreboval tudi kakšno vezje?
Je pri ledicah pomembno samo to koliko W porabijo, ali ima pomemben vpliv tudi izkoristek?
Kje bi se dalo dobit močne ledice, na kaj moram gledati da najdem močno in pa kakšen je pravilen ang. izraz da pogooglam?
Kakšno število ledic rabim ne vem, ker ročna svetilka ki jo imam ima samo eno pa sveti bolje kot naglavna ki jih ima 6. Je za to odgovorna leča?
Zadeva bi bila montirana zunaj na maski z zatemnjenim steklom, zato čez steklo slabše vidim. Osvetljeval bi predmete ki so od oči oddaljeni do pol metra.
lokodil
 
Prispevkov: 13
Pridružen: 02 Sep 2015, 20:26
Zahvalil se je: 5 krat
Prejel zahvalo: 0 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 0

Re: izdelava LED svetilke

OdgovorNapisal/-a radix » 28 Dec 2015, 00:00

lokodil je napisal/-a:Biti mora extremno močna, čim krajša po globini in čim lažja. Po možnosti z eno polnilno baterijo AAA.
Potem bo tudi svetila extremno malo časa. Potrebna bo večja baterija ali slabša LED.

lokodil je napisal/-a:So dovolj ledice (kakšen je pravilni izraz? led dioda ali led luč? ) in baterija, ali bi zraven potreboval tudi kakšno vezje?
Je pri ledicah pomembno samo to koliko W porabijo, ali ima pomemben vpliv tudi izkoristek?
Pravilen izraz je svetlobno oddajajoča dioda. Ampak, ker ga nihče ne uporablja se reče LED (Light Emitting Diode). "LED dioda" je napačen izraz, ker dioda sama ponavadi ni zamrznjena v vodi. Luč je pa kompletna stvar ki sveti (ledice, ohišje, elektronika...).
Zraven se potrebuje tokovni izvor. V tem primeru bi moral ta obenem biti tudi step-up pretvornik, ker je padec napetosti na LED večji od 1.5 V.

lokodil je napisal/-a:Kje bi se dalo dobit močne ledice, na kaj moram gledati da najdem močno in pa kakšen je pravilen ang. izraz da pogooglam?
Ebay, Aliexpress, Banggood... Išče se ponavadi kaj v stilu "power led", "n watt led" (n je željena moč)... Najti kvalitetne je pa že malo težje, in jaz nimam še toliko izkušenj s kitajskimi LED za svetilke.

lokodil je napisal/-a:Kakšno število ledic rabim ne vem, ker ročna svetilka ki jo imam ima samo eno pa sveti bolje kot naglavna ki jih ima 6. Je za to odgovorna leča?
Eno. Tista z večimi ima zanič ledice. Prava rešitev je ena močna LED, ustrezno hlajenje in ustrezna leča.
radix
 
Prispevkov: 1440
Pridružen: 04 Feb 2015, 20:19
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 221 krat
Prejel zahvalo: 344 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 24

Re: izdelava LED svetilke

OdgovorNapisal/-a VolkD » 28 Dec 2015, 00:18

No to je pa mnogo vprašanj. Bom poskušal odgovoriti po vrsti. Če bom kaj izpustil me bo že še kdo dopolnil.

lokodil je napisal/-a:1. Najprej me zanima če so res nekatere LED luči slabe za oči, druge pa dobre in kako ob nakupu veš katera je dobra?
Ni razloga, da bi bile LED svetilke slabe za oči, razen seveda, če bi svetil direktno v oči z njimi, ampak oči v tem primeru nebi bile prav nič bolj vesele, če bi namesto z LED svetil s kakim drugim virom svetlobe.

lokodil je napisal/-a:Rabil bi LED svetilko, podobno čelni svetilki https://www.mimovrste.com/celne-svetilk ... =658790001
Biti mora extremno močna, čim krajša po globini in čim lažja. Po možnosti z eno polnilno baterijo AAA.
Tule si pa postavil nekaj zahtev, ki si fizikalno malo nasprotujejo. To pravim predvsem zato, ker nisi točno povedal kolikšno svetilnost pričakuješ od takega vira.
Nasprotje 1: Baterija velikosti AAA ima omejeno količino energije, še posebej, če naj bo polnilna. Zahteva za extrenmo močan vir svetlobe je s tem nekako omejena.
Nasprotje 2: Vsak vir svetlobe je v bistvu pretvornik neke druge energije v svetlobo. Vsak tak vir ima tudi svoj značilen izkoristek. Dovedena energija se torej po pretvorbi deli na koristni del - svetlobo in na ostali del, ki se običajno sprošča v obliki toplote. Če bi naj svetilka bila majhna, kakršna je čelna svetilka, nastane torej problem kako odvajati toploto s tako majhnega telesa.
Namig: Ekstremno močna se bo morala spremeniti v kaj manj, v recimo samo močna.

lokodil je napisal/-a:3. Kaj vse bi rabil za izdelavo?
So dovolj ledice (kakšen je pravilni izraz? led dioda ali led luč? ) in baterija, ali bi zraven potreboval tudi kakšno vezje?
Vse kar si naštel je povedano tako, da vsi razumemo. Bi pa mogoče omenil še svetleča dioda.
Razen vira energije, torej baterijo, potrebuješ še neko vezje, ki bo poskrbelo za to, da bo skozi svetlečo diodo tekel tok pri katerem bo dioda imela dobro svetilnost. Pri manjšem toku, bo svetila slabše, pri večjem pa se bo pregrevala. Povišana temperatura pa ji močno skrajša življenjsko dobo.
Najenostavnejše vezje vsebuje zgolj en sam ustrezen upor vezan zaporedno s svetlečo diodo. Problem je le, da se na tem uporu troši kar precej energije in baterija se bo v tem primeru hitro praznila.
Boljša izbira je vezje, ki poskrbi, da je tok skozi diodo konstanten, iz baterije pa odvzema manjši tok, kot ga spušča skozi diodo. Kako je to mogoče? Je mogoče! To je DC/DC pretvornik, ki je narejen tako, da daje na diodi točno tako napetost, da skozi njo teče pravi tok.

lokodil je napisal/-a:Je pri ledicah pomembno samo to koliko W porabijo, ali ima pomemben vpliv tudi izkoristek?

Izkoristek je zelo pomemben. Zaradi dveh stvari. Eno je poraba energije iz baterije in s tem čas, ko taka svetilka še zadovoljivo sveti, druga pomembna stvar pa je segrevanje. Slabši kot je izkoristek svetleče diode, bolj se segreva in manj sveti pri isti količini dovedene energije. Sem pa že povedal, da višje temperature svetleči diodi močno skrajšajo življensko dobo.
lokodil je napisal/-a:Kje bi se dalo dobit močne ledice, na kaj moram gledati da najdem močno in pa kakšen je pravilen ang. izraz da pogooglam?
pod kratico LED mislim, da boš našel zelo mnogo tega. Ti pa svetujem, da kupiš priznane znamke, pri katerih se naveden izkoristek in svetilnost tudi v praksi dejansko doseže. Izkaže se, da je to, kljub nekaj večji ceni, na koncu tudi ekonomsko upravičeno.
lokodil je napisal/-a:Kakšno število ledic rabim ne vem, ker ročna svetilka ki jo imam ima samo eno pa sveti bolje kot naglavna ki jih ima 6. Je za to odgovorna leča?
Število svetlečih diod nima odločilnega vpliva na svetilnost. Jasno je, da se za močnejše svetilke daje po več diod v serijo in paralelo, ker ena sama ne zmore pretvorbe tako velikih energij. Še vedno pa ostane dejstvo, da je pri tem odločilnega pomena le dovedena energija in izkoristek.
Leča ima vpliv na jakost osvetlitve le v toliko, da svetlobo, ki bi sicer bila razpršena na vse strani, usmeri na željeno mesto.

lokodil je napisal/-a:Zadeva bi bila montirana zunaj na maski z zatemnjenim steklom, zato čez steklo slabše vidim. Osvetljeval bi predmete ki so od oči oddaljeni do pol metra.
Iz tega opisa žal ne morem zaključiti kakšna je dejansko tvoja potreba.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 40327
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 8387 krat
Prejel zahvalo: 4899 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 254

Re: izdelava LED svetilke

OdgovorNapisal/-a Highlag » 28 Dec 2015, 00:20

LED diode so škodljive za oči, če vanje direktno gledaš. ker je vir praktično točkovni.
Drugače pa na izbiro vpliva tudi namen uporabe. Dobiš jih namreč različnih barvnih temperaturah. Ene svetijo bolj rumeno, druge pa bolj modro. Za pravilno barvno reprodukcijo želiš takšne, ki svetijo čimbolj Belo - to je nekje 5000-5500K Kar je nižje sveti rumenkasto kar je več sveti modrikasto.

In pa ja rabiš tokovni vir, ki bo napetost iz 1,5V dvignil na dobre 3V, pa diodo moraš pošteno hladiti, da bo imela maksimalen izkoristek. In ja 5W led bo z eno AAA baterijo svetila malo časa. Svetilke, ki približno dobro in dolgo svetijo imajo običajno 3AAA baterije za avtonomijo 1h.
Poglej kakšne Seoul semiconductor, Cree (XP-G2).
http://31.15.144.68/
Highlag
 
Prispevkov: 502
Pridružen: 19 Jan 2015, 18:22
Zahvalil se je: 1 krat
Prejel zahvalo: 99 krat
Uporabnika povabil: borisz
Število neizkoriščenih povabil: 12

Re: izdelava LED svetilke

OdgovorNapisal/-a lokodil » 28 Dec 2015, 03:19

Pri škodljivosti za oči se je šlo če se prav spomnim glede spektra svetlobe, ki je bil pri LED ozek.
Najboljša za oči naj bi bila zaradi širokega spektra navadna žarnica z žarilno nitko.

Ta 5W ki jo priporoča Highlag se mi zdi vredu: http://www.cree.com/LED-Components-and- ... XLamp-XPG2
Bi vzdržala pol ure če jo priklopim na eno AAA 1000 mA polnilno baterijo?
Če upor preveč potroši potem bom vzel step-up pretvornik.

Mogoče še kakšna ideja kako bi lahko svetilko prižgal iz notranjosti maske? Meni je prišlo na misel da bi čez masko speljal žici do senzorja v notranjosti ki detektira na primer gibanje zraka (pihnem v senzor za vklop in še enkrat za izklop)
ali pa mogoče s tem ko pihnem detektira vlago in vklopi/izklopi.
Koliko je to realno pa ne vem ker nisem elektronik in tudi senzorjev ne poznam.

Lečo bo težko zrihtat. Verjetno bom vzel kar tisto iz žepne svetilke.
lokodil
 
Prispevkov: 13
Pridružen: 02 Sep 2015, 20:26
Zahvalil se je: 5 krat
Prejel zahvalo: 0 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 0

Re: izdelava LED svetilke

OdgovorNapisal/-a radix » 28 Dec 2015, 04:38

lokodil je napisal/-a:Pri škodljivosti za oči se je šlo če se prav spomnim glede spektra svetlobe, ki je bil pri LED ozek.
Najboljša za oči naj bi bila zaradi širokega spektra navadna žarnica z žarilno nitko.
Če je svetloba v vidnem področju (ni npr. UV) in ni premočna, nam načeloma ne more škodovati.

lokodil je napisal/-a:Bi vzdržala pol ure če jo priklopim na eno AAA 1000 mA polnilno baterijo?
Ne. Približno 15 min.

lokodil je napisal/-a:Če upor preveč potroši potem bom vzel step-up pretvornik.
Pretvornik je obvezen. Brez njega ena sama baterija ne da dovolj napetosti za prižig ledice.

lokodil je napisal/-a:Lečo bo težko zrihtat. Verjetno bom vzel kar tisto iz žepne svetilke.
Leča niti ni obvezna, potrebna je samo, če je potreben ožji snop. In tudi ustrezne leče se najdejo pri kitajcih.
radix
 
Prispevkov: 1440
Pridružen: 04 Feb 2015, 20:19
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 221 krat
Prejel zahvalo: 344 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 24

Re: izdelava LED svetilke

OdgovorNapisal/-a mucek » 28 Dec 2015, 09:24

Če misliš uporabiti močnejšo LED diodo, moraš to tudi ustrezno hladiti, sicer ne bo prav dolgo trajala (življenska doba LEDici močno pada pri višjih temperaturah). Za 5w hladilnik sploh ni tako majhen (kakšne so predvidene okoliške temperature?).

LP, g
... lahko pa se tudi motim ...
Uporabniški avatar
mucek
 
Prispevkov: 1582
Pridružen: 18 Jan 2015, 21:20
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 60 krat
Prejel zahvalo: 472 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 88

Re: izdelava LED svetilke

OdgovorNapisal/-a lokodil » 28 Dec 2015, 16:48

Ko gledam po spletu čelne svetilke, ni videt hladilnika. Mogoče je notri v plastičnem ohišju ampak plastika je izolator zato ne verjamem.
Verjetno so tako šibke da ga ne potrebujejo. Koliko vatov imajo LED v čelnih svetilkah mi ni uspelo najti. Piše samo v lumnih, pa še to tako da ne veš na kakšni razdalji so.
Gledal sem svetilke na www.mimovrste.com
Če bi vedel kakšen razpon v moči imajo te svetilke potem bi ocenil tudi zase katero bi rabil, ker tiste močnejše mislim da bi bile tudi zame vredu.
https://www.mimovrste.com/iskanje?s=%C4%8Delna+svetilka

Če pogledam specifikacije 5W LED ki jo je nekdo priporočil v prejšnjih postih...
http://www.cree.com/LED-Components-and- ... XLamp-XPG2
V specifikacijah piše:

Maximum Light Output 515 lm
Maximum Efficacy at Binning Conditions 167 lm/W

Tu ne razumem zakaj je maksimalna 525 lm, če pa je 5W krat 167 lm/W več kot 800 lm.
Tudi ni navedeno koliko na kakšni razdalji je 515 lm. Verjetno je to na standardni razdalji 1 m?

Če pogledam eno dražjo varianto čelne svetilke (link spodaj) je 215 lm na kar 110 metrih. Verjetno samo za kratek čas ampak vseeno si jaz ne morem predstavljat, da lahko ena LED izpljune toliko svetlobe na 110 metrih.
https://www.mimovrste.com/celne-svetilk ... =588121001
Prej bi rekel da gre za komercialno napako, ker koliko lumnov pa ima naslednja svetilka ki ima domet 130 m, še na 130 metrih :)
https://www.mimovrste.com/celne-svetilk ... a?v=738113

Za baterijo sem pomislil, da bi lahko uporabil tudi baterijo od telefončka. Ima višjo voltažo, moč in tudi tanjša je.
Naprimer: https://www.mimovrste.com/baterije-mobi ... c?v=719262

Na kaj moram biti pozoren pri izbiri leče da bo ta prava za določeno LED? Predvidevam da mora biti tisti del ki nalega na LED enako velik ali pa malo večji od LED.
http://www.ebay.com/itm/10x-Led-Lens-30 ... xy3NBSe7ek

Okoliška temperatura bo med 20 in 25 stopinj.
lokodil
 
Prispevkov: 13
Pridružen: 02 Sep 2015, 20:26
Zahvalil se je: 5 krat
Prejel zahvalo: 0 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 0

Re: izdelava LED svetilke

OdgovorNapisal/-a Obelix » 28 Dec 2015, 17:44

lokodil je napisal/-a:... Mogoče še kakšna ideja kako bi lahko svetilko prižgal iz notranjosti maske? Meni je prišlo na misel da bi čez masko speljal žici do senzorja v notranjosti ki detektira na primer gibanje zraka (pihnem v senzor za vklop in še enkrat za izklop)...

Glede na to, da planiraš takšno HighTech zadevo, bi mogoče bilo smiselno opremiti svetilko z majhnim (ampak zmogljivim) mikrokrmilnikom. Tako bi svetilko prižigal in ugašal z glasovnimi ukazi. Po potrebi tudi večjezično.
Obelix
 
Prispevkov: 692
Pridružen: 19 Jan 2015, 11:31
Kraj: Maribor
Zahvalil se je: 29 krat
Prejel zahvalo: 76 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 78

Re: izdelava LED svetilke

OdgovorNapisal/-a SamoBr » 29 Dec 2015, 10:25

Pa lahko bi imel utripanje. Če dodaš senzor gibanja, bi se lahko ugasnila sama, če bi ti počival, pa,....

Ma nehajte sanjat. Greš na net in si kupiš eno ki ti ustreza. Tega je na tone.
SamoBr
 
Prispevkov: 2798
Pridružen: 14 Jun 2015, 14:45
Zahvalil se je: 129 krat
Prejel zahvalo: 251 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 48

Re: izdelava LED svetilke

OdgovorNapisal/-a lokodil » 29 Dec 2015, 18:55

Nazadnje bom verjetno res šel kupit eno ročno svetilko z eno 1.5 V baterijo in jo predelal-odrezal tako da bo baterija zraven da bo s tem majša globina da ne bom zgledal ko nosorog. Kasneje preučim še kakšne so možnosti da LEDico zamenjam z bolj varčno in močnejšo. :_think

Še senzor bi bilo treba pogruntat. Žici bi naprimer napeljal do stikala ki ima tipko. Stikalo bi dal v usta in potem vklopil kar s stiskom zob... hecam se :_bow
Verjetno je možnosti senzoriranja celo morje, ker pa nisem štromarskega foha mi boste vi pomagali.
Pomislil sem na bloototh... stikalo oz. tipko bi vklapljal v roki in signal bi šel po zraka. Koliko bi to povečalo volumen in težo svetilke in kako velka bi moralo biti stikalo+oddajnik v roki? Ali pa bi imel stikalo v čevlju med prsti in sodelavcem solil pamet da z lučjo komuniciram telepatsko :lol:

Dejmo dejmo z idejami :tappingfoot
lokodil
 
Prispevkov: 13
Pridružen: 02 Sep 2015, 20:26
Zahvalil se je: 5 krat
Prejel zahvalo: 0 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 0

Re: izdelava LED svetilke

OdgovorNapisal/-a mucek » 29 Dec 2015, 20:47

Lej, kaj bi ti sploh rad??? Najprej malo bolj točno definiraj svoje želje-ideje, potem se pa lahko kaj konkretnega debatira. Mogoče za kako idejo in razmislek poglej Petzl Nao (http://www.petzl.com/en/Sport/PERFORMAN ... oLUZRUrKUk), za moj okus eno (naj)boljših malih naglavnih svetilk. Fletna (in dobro delujoča!) je

Kaj bi se dalo tu izboljšati je, da se da notri boljšo (=novejšo, z višjim izkoristkom) LED diodo (čeprav vgrajene niso ravno za odpis :) ), to je pa že počasi to ;).

LP, g
... lahko pa se tudi motim ...
Uporabniški avatar
mucek
 
Prispevkov: 1582
Pridružen: 18 Jan 2015, 21:20
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 60 krat
Prejel zahvalo: 472 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 88

Re: izdelava LED svetilke

OdgovorNapisal/-a SamoBr » 30 Dec 2015, 01:00

Ohišje za samo svetilko se vsekakor splača kupiti na kitajskem. V to ohišje pa vgradiš svojo elektroniko, baterije in dobre LED.
SamoBr
 
Prispevkov: 2798
Pridružen: 14 Jun 2015, 14:45
Zahvalil se je: 129 krat
Prejel zahvalo: 251 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 48

Re: izdelava LED svetilke

OdgovorNapisal/-a lokodil » 20 Feb 2016, 21:30

Nekaj pavze sem si vzel in se vračam da dokončam delo:
1. LED je že nekdo priporočal to na linku ampak takrat sem mislil da bom imel AA baterijo. http://www.cree.com/LED-Components-and- ... XLamp-XPG2
Ker pa sem se spomnil da lahko vzamem baterijo od telefončka 3,7 V, 1000 mA me zanima, če bo zdaj bolj primerna katera druga LED. V pomoč sem našel eno stran ki opisuje karakteristike LED: http://budgetlightforum.com/node/16664

2. Je Step-up pri 3.7 V bateriji še nujen?

3. Verjetno bom uporabil tudi tisti majhen usb priklop da mi zaradi polnjenja ne bo treba stikat baterije.

4. Za moj primer svetilke tudi obstaja ustrezno ohišje? (baterija bo od telefončka)

Skratka, pomembno je da LED čim močneje sveti, da ima čim boljši izkoristek in da vzdrži vsaj 5 minut.

P.S.: Če na bateriji piše 1000mAh, to pomeni da ob porabniku ki jemlje 1000mA vzdrži 1 uro, ob porabniku z 2000mA pa vzdrži pol ure?
Naloga: Koliko časa vzdrži baterija če vzamem 10W luč in 3,7V, 1000 mA baterijo?
P = U x I --> 10 = 3,7 x I
I = 10/3,7 = 2,7 A To pomeni da bi baterija vzdržala dobrih 20 minut da se do konca sprazni oz. 10 minut ko se sprazni do polovice?
Prav mislim?
lokodil
 
Prispevkov: 13
Pridružen: 02 Sep 2015, 20:26
Zahvalil se je: 5 krat
Prejel zahvalo: 0 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 0

Re: izdelava LED svetilke

OdgovorNapisal/-a Carko » 20 Feb 2016, 21:46

Načeloma je tako, ampak te baterije za telefončke niso ravno primerne za velike tokove.
Carko
 
Prispevkov: 2269
Pridružen: 10 Jan 2015, 01:46
Zahvalil se je: 155 krat
Prejel zahvalo: 585 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 143

Re: izdelava LED svetilke

OdgovorNapisal/-a LiPo » 20 Feb 2016, 22:00

lokodil je napisal/-a:Zadeva bi bila montirana zunaj na maski z zatemnjenim steklom, zato čez steklo slabše vidim. Osvetljeval bi predmete ki so od oči oddaljeni do pol metra.
Ali je skrivnost za kaj bos uporabljal?
Kot dodatna svetloba pri varjenju?
Cel kup forumasov ti je pomagalo.... :_bow
Še vedno pa ne vemo za kaksen namen bi imel svetilko?? :_banghead
Uporabniški avatar
LiPo
 
Prispevkov: 929
Pridružen: 04 Apr 2015, 17:30
Kraj: LJUBLJANA
Zahvalil se je: 23 krat
Prejel zahvalo: 121 krat
Uporabnika povabil: cimabella
Število neizkoriščenih povabil: 24

Re: izdelava LED svetilke

OdgovorNapisal/-a lokodil » 22 Feb 2016, 17:08

za varilno ja ampak je zdaj sodelavec rekel da ne bi veliko pomagalo.
Ker sem ravno pri tem jo bom vseeno naredil. Za komarje lovit bo vrhunska.
lokodil
 
Prispevkov: 13
Pridružen: 02 Sep 2015, 20:26
Zahvalil se je: 5 krat
Prejel zahvalo: 0 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 0

Re: izdelava LED svetilke

OdgovorNapisal/-a SolarCharger » 24 Feb 2016, 10:39

Highlag je napisal/-a:LED diode so škodljive za oči, če vanje direktno gledaš. ker je vir praktično točkovni.
Drugače pa na izbiro vpliva tudi namen uporabe. Dobiš jih namreč različnih barvnih temperaturah. Ene svetijo bolj rumeno, druge pa bolj modro. Za pravilno barvno reprodukcijo želiš takšne, ki svetijo čimbolj Belo - to je nekje 5000-5500K Kar je nižje sveti rumenkasto kar je več sveti modrikasto.
Sem malo raziskal zakaj bi bila LED škodljiva za oči.

LED je točkovni vir. ampak ne čisto, je malo tudi široka. Če je sestavljena z več LED pa sploh ni točkovni vir. Ampak kot točkovni vir imamo lahko tudi žaromete od avta. Ali pa sonce. Tudi navadno žarnico. Torej to ne more biti razlog škodljivosti. Pred temi svetlobami se avtomatsko branimo in ne gledamo vanje.

LED lahko daje svetlobe ji jih ne vidimo. Take svetlobe je lahko dosti in nam lahko poškoduje oči. Zato je led lahko nevarna. Laser je tudi nevaren.

LED nima svetlobe vseh frekvenc kot žarnica. Zato ima slabo svetlobo. Ampak to je neprimerna in ni nevarna.
Mi gremo dalje.
SolarCharger
 
Prispevkov: 1077
Pridružen: 20 Jan 2015, 21:58
Zahvalil se je: 86 krat
Prejel zahvalo: 101 krat
Uporabnika povabil: borisz
Število neizkoriščenih povabil: 53

Re: izdelava LED svetilke

OdgovorNapisal/-a Cloud » 24 Feb 2016, 13:02

Navadne bele led oddajajo ogromno manj UV svetlobe kot npr fluro svetilke.
Cloud
 
Prispevkov: 1933
Pridružen: 18 Mar 2015, 09:24
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 60 krat
Prejel zahvalo: 188 krat
Uporabnika povabil: BraneZ
Število neizkoriščenih povabil: 14

Re: izdelava LED svetilke

OdgovorNapisal/-a jankos » 25 Feb 2016, 08:40

Jaz večinoma kupujem svetilke z XM-L T6 LED, npr.:
http://www.ebay.com/itm/CREE-XM-L-T6-LE ... 27d7814844
Sveti neverjetno močno, tudi avtonomija je vsaj 2 uri, seveda odvisno od uporabljenih celic.
Tale naglavna se napaja z dvema 18650 celicama, ti pa odsvetujem kakršne koli ULTRAFIRE akumulatorje z veliko kapaciteto in malo ceno, saj iz njih ne dobiš nič dosti. Mogoče kake Samsungove celice te velikosti ipd. Jas uporabljam kar celice iz odsluženih laptop baterijskih paketov, in so v 3/4 primerih čisto normalno delujoče, klub "zanič" laptop bateriji.
Po mojem mnenju se za tak denar (~ 13 USD) ne splača razvijati in izdelovati svoje svetilke. Tudi v obliki ročnih svetilk je ogromno ponudbe na banggood, ali ebay-u, z zgoraj omenjeno LED (XM-L T6).
jankos
 
Prispevkov: 118
Pridružen: 19 Feb 2015, 19:19
Kraj: Ormož(okolica)/Maribor/Radlje ob Dravi(okolica)
Zahvalil se je: 37 krat
Prejel zahvalo: 15 krat
Uporabnika povabil: jmivsek
Število neizkoriščenih povabil: 1

Re: izdelava LED svetilke

OdgovorNapisal/-a Cloud » 25 Feb 2016, 17:18

jankos je napisal/-a:Jaz večinoma kupujem svetilke z XM-L T6 LED, npr.:
http://www.ebay.com/itm/CREE-XM-L-T6-LE ... 27d7814844
Sveti neverjetno močno, tudi avtonomija je vsaj 2 uri, seveda odvisno od uporabljenih celic.
Tale naglavna se napaja z dvema 18650 celicama, ti pa odsvetujem kakršne koli ULTRAFIRE akumulatorje z veliko kapaciteto in malo ceno, saj iz njih ne dobiš nič dosti. Mogoče kake Samsungove celice te velikosti ipd. Jas uporabljam kar celice iz odsluženih laptop baterijskih paketov, in so v 3/4 primerih čisto normalno delujoče, klub "zanič" laptop bateriji.
Po mojem mnenju se za tak denar (~ 13 USD) ne splača razvijati in izdelovati svoje svetilke. Tudi v obliki ročnih svetilk je ogromno ponudbe na banggood, ali ebay-u, z zgoraj omenjeno LED (XM-L T6).

Verjetno gre za izdelek za dušo, tako je tudi v mojem primeru, sicer ne najdem stvetilke, ki bi bila podobna moji. Bomo videli kako bo, ko jo bom dokončno razvil :D
Cloud
 
Prispevkov: 1933
Pridružen: 18 Mar 2015, 09:24
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 60 krat
Prejel zahvalo: 188 krat
Uporabnika povabil: BraneZ
Število neizkoriščenih povabil: 14

Re: izdelava LED svetilke

OdgovorNapisal/-a javr » 30 Avg 2018, 10:53

(avg. '18)
pri terenskem delu začenjam opažati povezavo med glavobolom in uporabo naglavne LED. Ima kdo kakšno napravo za merjenje sevanj in lahko zadevo preveri ?
___
Uporabniški avatar
javr
 
Prispevkov: 1590
Pridružen: 17 Jan 2015, 22:06
Zahvalil se je: 91 krat
Prejel zahvalo: 155 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 34

Re: izdelava LED svetilke

OdgovorNapisal/-a Cloud » 30 Avg 2018, 11:04

javr je napisal/-a:(avg. '18)
pri terenskem delu začenjam opažati povezavo med glavobolom in uporabo naglavne LED. Ima kdo kakšno napravo za merjenje sevanj in lahko zadevo preveri ?

Prej bi rekel, da svetilka utripa in te zaradi tega boli glava
Cloud
 
Prispevkov: 1933
Pridružen: 18 Mar 2015, 09:24
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 60 krat
Prejel zahvalo: 188 krat
Uporabnika povabil: BraneZ
Število neizkoriščenih povabil: 14

Re: izdelava LED svetilke

OdgovorNapisal/-a Pluton » 30 Avg 2018, 11:36

Se strinjam. Pri računalniških monitorjih jih ima vedno več "flicker free" osvetlitev panela.
Uporabniški avatar
Pluton
 
Prispevkov: 463
Pridružen: 24 Jan 2015, 15:44
Kraj: Slov. Konjice
Zahvalil se je: 123 krat
Prejel zahvalo: 55 krat
Uporabnika povabil: drakslar
Število neizkoriščenih povabil: 8


Vrni se na Elektronika za začetnike

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov