Stran 1 od 1

Popravilo SSD-ja Toshiba od macbooka

OdgovorObjavljeno: 09 Jan 2020, 17:29
Napisal/-a hando
Zdravo!

Macbook, ki ga popravljam, se ni hotel zbuditi. Ob tem sem opazil, da se čip na ssdju precej greje in ko sem odstranil ssd, je računalnik začel normalno delovati. Potem sem šel merit smd kondenzatorje na ssd-ju, če je kateri od njih v kratkem stiku in res sta dva ta največja bila. Vzel sem jih ven in zmeril še zunaj in res sta bila v popolnem kratkem stiku. Potem sem dal ssd nazaj v prenosnik in glej ga glej, macbook dela zdaj tudi z vgrajenim ssd-jem. Le zazna ga ne.

Zdaj pa gruntam ali je šel čip, ki se je grel tudi rakom žvižgat, ali morem samo zamenjat smd kondenzatorja z novima. Ob tem ne vem kakšne vrednosti kondenzatorjev moram uporabit za zamenjavo. Velikost zgleda takole - dolžina 2mm, širina 1.5mm(?), višina 1mm.

Omenjeni čip ima naziv Toshiba Marvell 88SS9183-BNP2. Baje ustreza tale shematika, ampak ne vem 100%: https://www.marvell.com/storage/assets/ ... 75-00D.pdf

Prilagam še slike.

Zanima pa me, če mi kaki stručko zna povedat kakšne kapacitete in voltaže smd kondenzatorjev rabim za zamenjavo oz. če bo potem sploh delovalo, ali je mogoče šel sam kontroler čip rakom žvižgat? Opazil sem, ko sem meril ostale kondenzatorje z diode testom od multimetra, da so na nekaterih vrednosti prav nizke... 50, 300... ne pa neskončni upor. Je možno, da je to zato, ker je šel še kak kondenzator ali, ker je sam čip okvarjen, ali je to normalno?

Baje je dusank tukaj mojster(upam, da boš imel kaj za povedat :) ). Hvala vsem za pomoč vnaprej in vas vabim k sodelovanju in debati. :)

IMG_20200109_172113.jpg
omenjeni SSD, brez tistih dveh kondenzatorjev

Re: Popravilo SSD-ja Toshiba od macbooka

OdgovorObjavljeno: 09 Jan 2020, 21:40
Napisal/-a DusanK
Jaz bi šel takole.
Čip, ki je med obema okvarjenima (zdaj odstranjenima) "kondenzatorjema" je dvojni step-down DC/DC regulator (marking 8022).
V datasheetu za ta čip sta izhodna kondenzatorja 22uF (ne glede na izhodno voltažo od 0V8 do 3V3). Po vsej verjetnosti sta 10V.
Če teh izhodnih kondenzatorjev ni potem tudi feedback ne deluje stabilno in posledično tudi čip ne.

Vendar mislim, da sta elementa, ki si jih odspajkal kar lepo tuljavi. Vsaj glede na sledečo fotografijo (tvoja ni dovolj ostra in natančna) gre vsaj levi odspajkan element na pin 5 (LX1), ki pa je prvi izhod iz DC/DC kontrolerja. Torej gre najprej preko tuljave, šele nato je paralelno z njim kondenzator. Kam gre desni element ne vem.
SSD_chipset_dc_dc_smd_8022_FDRG.png

Ker si odstranil tuljavi si tako prekinil napajanje elementa, ki je bil v nekem kratkem stiku, posledično zato Macbook ni deloval, ker ga je po vsej verjetnosti odklopila zaščita v napajalniku.

Če sta se ta dva elementa (tuljavi) grela je vzrok v prevelikem odjemu elementov, ki jih ta DC/DC napaja. To pa je že drug problem kaj vse futra. Če se je grel glavni čip/kontroller potem ...
Težka bo.

Re: Popravilo SSD-ja Toshiba od macbooka

OdgovorObjavljeno: 09 Jan 2020, 21:58
Napisal/-a hando
Glihkar sem si tudi sam govoril. Lekcija dneva. "Če izgleda kot kondenzator, potem je kondenzator." In ugotovil da ni res. Tuljavi sta bili, verjetno, ja. Ja, čip se je grel, ja. Potem je čip zanič po vsej verjetnosti?

Re: Popravilo SSD-ja Toshiba od macbooka

OdgovorObjavljeno: 09 Jan 2020, 23:11
Napisal/-a hando
Hotel sem rečt da sem še nekaj drugega popravljal pa se čudil, da ma tudi tista zadeva "kondenzator" v stiku. Potem se mi je pa posvetilo. Potem sem pa še prebral kar si napisal. :)

Re: Popravilo SSD-ja Toshiba od macbooka

OdgovorObjavljeno: 14 Jan 2020, 12:02
Napisal/-a xfce
Mogoče se ke da dobiti adapter, da bi stlačil notri navaden M.2 SSD?

Recimo kaj takega: https://www.aliexpress.com/item/4000019491436.html

Aliexpress ima veliko, mogoče dobiš tudi SSD ki paše notri za pravi denar :)